LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Afdingen bij aankoop

Goede of slechte ervaringen met meubels? Geef hier jouw mening.
cherokee
Berichten: 151
Lid geworden op: 29 jul 2007 17:15

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door cherokee » 23 mar 2010 01:04

Paradiso schreef:Vraagprijs??? Waar haal je in hemelsnaam die wijsheid vandaan?

Staat er bij de ingang van die winkels waar jij komt: 'Wij hanteren vraagprijzen?' Het zijn gewoon consumentenprijzen, niet meer en niet minder.
Mensen die bij mij een tegenbod doen, kijk ik meestal vragend aan. Wat denk je, dat we hier op de koemarkt staan? Handjeklap doen?
Met de 14 jaar verkoopervaring die ik heb, hoef je niet te denken dat er een 'dozenschuiver' voor je staat, maar gewoon iemand die al scherpe prijzen hanteert en daar niet nog meer op gaat toeleggen.

Take it of leave it!
Iemand met 14 jaar verkoopervaring die niet kan - of mag - handelen is inderdaad een dozenschuiver ja.
Als ik zo'n "verkoper" tegenkom, en dat gebeurt wel eens dan vraag ik hem netjes of er ook iemand in het bedrijf aanwezig is die wel bevoegd is samen met de koper tot een goede prijs te komen. Lukt meestal wel. Op alle duurzame goederen zit een marge waarbinnen gehandeld kan worden.Dan praat ik natuurlijk niet over een broodrooster bij de Blokker.
Veel meer kan ik er niet van maken. (ben wel een beetje bekend met het vak).

Jannes22
Berichten: 229
Lid geworden op: 05 jan 2009 16:22

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door Jannes22 » 01 apr 2010 20:31

Wat een onzinnige wijsheid is dit zeg. Zulke mensen laat ik gelijk de winkel uit lopen, bah! Ga maar ergens iets kopen waar je wel korting krijgt (en teveel betaald!).

seagoing racer2
Berichten: 2126
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door seagoing racer2 » 01 apr 2010 21:42

Zulke mensen laat ik gelijk de winkel uit lopen, bah
Prima toch, zij een betere (lagere) prijs en jij geen omzet... :mrgreen:

Amyl
Berichten: 356
Lid geworden op: 29 dec 2009 15:21

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door Amyl » 01 apr 2010 22:05

Ik denk dat iedereen bij het woord afdingen denkt aan helse vakanties in het buitenland waarbij je tracht een aansteker te kopen en vervolgens een half uur lang loopt te bieden. Maar als je een bromfiets koopt van enkele honderden euro's dan is het toch niet gek om te zeggen; ik neem hem mits je me er een helm bij regelt?

Afdingen is heel normaal, maar het ligt er wel aan hoe je het doet.
Enkele voorbeelden naast genoemde grote goederen als auto's, zijn showroommodellen. Het laatste exemplaar van een stereo bij je elektronica winkel is meestal wel te koop, maar iedereen heeft erop zitten drukken dus niemand wil hem meenemen. Als je er naar vraagt krijg je meestal een fixe korting. Misschien niet handig om te doen bij zaken waar honderden mensen per dag op de knopjes drukken, maar zeker wel bij kleine zaken, daar willen ze ze ook liever kwijt. Dan moet je de korting denk ik meer zien als een gratis reparatie die je alvast krijgt betaald, garantie vervalt dan vanzelfsprekend meestal wel. Ik ding zelf vaak af op kleding, als er nog maar één exemplaar is, zit er vaak een naadje los of is er een knoopje af. Prima om dat zelf ff te maken, maar dan wel een tientje er vanaf. Maar als er niets mis is met een product en het is geen extreem duur goed; dan moet je wel oppassen dat het niet zeuren wordt.

Aan de andere kant wordt hier nog één ding over het hoofd gezien. Korting geven leidt er vaak toe dat de klant loyaler wordt, dat hij terugkomt. In een bar waar je af en toe een rondje krijgt van de barman is het vaak leuk vertoeven, voel je, je als klant ook gewaardeerd. Zeker als een winkelier mij zomaar wat korting geeft, uit het niets, bvb als je vier broeken koopt een shirt erbij gooien, dan kom ik zeer zeker snel terug.

berndv
Berichten: 7262
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door berndv » 03 apr 2010 14:52

Heb zelf in een winkel gewerkt. Electronica op een woonboulevard met nog 3 soortgelijke zaken. Als er dan eens iemand in de winkel kwam die mij vertelde dat hetzelfde artikel bij de buren goedkoper was dan vertelde ik hem vaak om de verkoper daar dan maar even de groeten van mij te gaan doen. En ja, dan liepen wij de omzet op dat product mis, het volgende product was bij ons weer goedkoper en hadden we weer omzet terug. Dat is marktwerking, als het ergens goedkoper is ga je het toch lekker daar halen.

Als er ergens een prijs op staat is dat toch geen adviesprijs. Je bent niet op een rommelmarkt.

cherokee
Berichten: 151
Lid geworden op: 29 jul 2007 17:15

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door cherokee » 04 apr 2010 19:20

Ik vind het prima als iemand de vraagprijs betaalt die ik op mijn auto's heb staan.
Kom maar langs allemaal :D
Ik doe dat in ieder geval niet.
Als ik een nieuwe wasmachine moet hebben en ik zie er een die me aanstaat en de prijs die erop staat is bijvoorbeeld €1399 , dan bied ik €1250. Voor €1300 tot €1325 heb ik hem dan meetsal wel. Wil de verkoper helemaal niets , ook goed, dan kijk ik wel even verder.
Hetzelfde zou voor een auto gelden. Ik betaal echt niet de vraagprijs, maar doe een in mijn ogen reëel bod. Soms kom je dan bij elkaar en soms niet, maar dat is nu eenmaal handel.
Idem voor nieuwe meubels, de marges zijn groot genoeg om te handelen. je moet natuurliojk voor ogen houden dat de verkoper ook moet eten, dus geen idiote eisen stellen, maar in het redelijke is er veel mogelijk.

En Berndv, als er ergens een prijs op staat is dat de prijs die jij, of je baas er op heeft gezet. Dat wil nog niet zeggen dat er geen handel mogelijk is.
Wie niet kan, mag of durft te handelen is geen verkoper. Dan ben je gewoon een mannetje wat vertelt wat de prijs is en de kassa aanslaat. Dat is geen vak, dan ben je een dozenschuiver.
Zoals Amyl al zei, een goede verkoper doet aan klantenbinding. Getuige jouw reactie naar de klant Berndv - doe de concurrent de groeten - zou jij bij mij je proeftijd niet eens doorkomen.....

witte angora
Berichten: 20066
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door witte angora » 04 apr 2010 22:26

Als er dan eens iemand in de winkel kwam die mij vertelde dat hetzelfde artikel bij de buren goedkoper was dan vertelde ik hem vaak om de verkoper daar dan maar even de groeten van mij te gaan doen.
Het zou me niks verbazen als jullie een stilzwijgende afspraak hadden om géén korting te verlenen aan rondtrekkende korting-toeristen. :wink:

En het zou me nog veel minder verbazen als jullie van elkaar de prijzen ongeveer kennen, en weten of een klant zo'n bij-de-concurrent-lagere-prijs al dan niet uit de duim zuigt. In het laatste geval zou ik zo'n klant ook de groeten meegeven aan de concullega.

berndv
Berichten: 7262
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door berndv » 06 apr 2010 17:00

dat was eigenlijk wel grotendeels de oorzaak. En afdingen vind ik geen probleem, en handel moet er zeker zijn. Ik koop en verkoop redelijk wat via marktplaats, en betaal zelden de vraagprijs. hoewel ik dat bij een particuliere verkoop toch weer iets anders vind dan een winkelverkoop. Als je als verkoper een pingelende klant toch de vraagprijs kan laten betalen vind ik dat minder dozenschuiferig dan wanneer je met handjeklap iets verkoopt. Maar goed, ik ben gelukkig geen verkoper meer.

En tja, natuurlijk komen nu de reacties dat ze dat logisch vinden als ik zo zou verkopen en dat ik bij jullie nooit in de winkel aan het werk zou komen. :mrgreen: Maar gelukkig kan ik me daar niet zoveel zorgen over maken.

aavanputten
Berichten: 51
Lid geworden op: 12 mei 2009 17:47

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door aavanputten » 07 apr 2010 14:40

Als ik een product wil kopen heb ik een prijs in mijn hoofd die ik daarvoor wil betalen. Als dat veel afwijkt van de geadverteerde prijs, dan geef ik dat ook eerlijk aan aan de verkoper. Wellicht kan hij mij dan een ander product aanbevelen of uitleggen waar dat prijsverschil in zit. Als er een overbrugbaar verschil is, geef ik aan wat ik in gedachten had als prijs en bijna altijd komen we daar wel uit. Als de verkoper bijvoorbeeld eerlijk aangeeft een bepaald artikel liever te verkopen omdat het al een tijd staat, prima, waardeer ik en als het mij niets uitmaakt (bijvoorbeel nieuw modeljaar) dan ga ik daar graag op in, maar vraag ik bijvoorbeeld wel om korting of om een gratos accessoires. Zo help je elkaar. Het is meestal een open discussie die prettig verloopt. Om dit "afdingen" nu meteen walgelijk te noemen vind ik erg kortzichtig. En die arrogante verkopers die niet met de klant mee willen denken, zouden inderdaad ander werk moeten zoeken.

crazyme
Berichten: 7387
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door crazyme » 07 apr 2010 19:17

berndv schreef:Maar goed, ik ben gelukkig geen verkoper meer.
Mag ik zo brutaal zijn om te vragen waarom je gelukkig geen verkoper meer bent ?

mihoen
Berichten: 365
Lid geworden op: 25 mei 2010 12:35

Re: Afdingen bij aankoop

Ongelezen bericht door mihoen » 01 jun 2010 07:56

ook ik werk in een winkel, eentje die vaste prijzen hanteert en waarin geen ruimte is voor korting vanwege al de lage prijzen. als ik zo maar korting geef dan krijg ik op mn dak van de manager en die op zijn beurt weer van de rayonleider. korting geven wij alleen op showmodellen.

om korting vragen vind ik op zich niet raar. ik snap best dat mensen het wat minder hebben. maar als ik aangeef dat ik geen korting mag geven, dan moet de kous afzijn. 2 keer nee van mijn kant, moet geaccepteerd worden, anders gaat men maar naar een ander. en ik ben ervan overtuigd dat een klant die echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten allang weet wat die het goedkoopst uit is. ik laat me niet uitspelen. en meent iemand dan aan mij te moeten melden dat ze naar de cuncurrent gaan omdat ze daar WEL korting krijgen, dan hoop ik dat ze heeeeeel snel daarnaar toe gaan. ik moet me aan de regels houden.

dit type klant kan ik niet aan me binden, zelfs niet met de meest vriendelijke service. klantentrouw is grotendeels afhankelijk van de diepte van de portomonee. en al zou ik mee willen gaan, het mag niet. punt.

het gaat het mij ook nog om het bedrag. praten we over kleinere bedragen of over goederen als een keuken, auto ed? dan kun je rustig naar mijn idee vragen om gratis apk of tegemoetkoming in montagekosten. ik heb in een bouwmarkt gewerkt en als iemand daar bij een bedrag voor 500 euro om korting vraagt, dan werd dat nooit gehonnoreerd. het is voor een bouwmarkt geen spannend bedrag, zeker niet voor een filiaalbedrijf. en er zijn genoeg manieren om daar korting te krijgen, zeker al;s je de folders leest en soms wat geduld heb.

oja, er zit zeker verschil in of je bij een landelijk filiaalbedrijf bent of bij een franchise/eigen ondernemer

Gesloten