LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
mhes
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 sep 2013 12:22

Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door mhes »

In december 2011 hebben wij bij Keukenspecialist Rietdijk te Brielle een keuken laten ontwerpen welke in april 2012 geplaatst is. Binnen een jaar, in januari jl., constateerden wij dat op de bovenkastjes blazen en bobbels begonnen te ontstaan.

De opstelling is als volgt: boven de onderkastjes hangt recht boven de Siemens inductiekookplaat, type (EH611TA11E) een Siemens schouwkap (type LC96GA530). Het is een model afzuigkap met een glasplaat, waar zo’n 2/3 cm eronder de afzuiginlaat zit. Aan weerszijden van de schouwkap hangen de betreffende bovenkastjes. De keuken is van het merk S-Kuchen.

De verkoper, de heer Rietdijk van Keukenspecialist Rietdijk te Brielle, gaf direct te kennen dat hij hier niets aan kon doen en ook niet van plan was hier iets aan te doen. Ook na een aangetekende brief waarin wij hem wezen op deze non-conformiteit gaf de heer Rietdijk aan niet met een oplossing te komen. Zijn advies was om de opstalverzekering in te schakelen.

Wij hebben de rechtsbijstandsverzekering van DAS gevraagd dit op te pakken. Zij hebben een schade-expertisebureau, CED Brandvaria, de opdracht gegeven de oorzaak en het probleem te onderzoeken.

CED Brandvaria heeft in bijzijn van Siemens en keukenspecialist Rietdijk kooktests uitgevoerd. Voordat het water werd opgezet werd de afzuigkap op volle stand aangezet. Na enige tijd ontstond condensvorming tegen de glasplaat en tegen de bovenkastjes. CED Brandvaria heeft hierbij metingen verricht met een hygrometer waarbij tegen de kastjes aan een luchtvochtigheid van 100% werd bereikt. Siemens heeft bij dit onderzoek geconstateerd (op zicht en op gehoor...) dat de afzuigkap wel goed functioneert.
Verder heeft de schade-expert bij twee (…) keukenleveranciers navraag gedaan of het gebruikelijk is om een schouwkap tussen bovenkastjes te plaatsen. Helaas heeft hij hierbij verzuimd door te vragen over dit specifieke model of type.
De bevindingen van de schade-expert is nu dat zij geen directe oorzaak van de overmatige condensvorming hebben kunnen vaststellen. Zij hebben overgenomen van Siemens dat de afzuigkap naar behoren functioneert. Op mijn vraag of dit model wel geplaatst kan worden tussen bovenkastjes wordt niet verder ingegaan dan dat een afzuigkap tussen bovenkastjes geplaatst kan worden. Ook Siemens wil hier verder geen antwoord op geven.

De jurist van Das neemt nu de conclusie van de schade-expert over en stelt dat de schade-expert geen gebreken aan de geleverde apparatuur, dan wel aan een onjuist ontwerp of opstelling van de keuken heeft kunnen vaststellen, dat het niet mogelijk is aan te tonen dat de firma Rietdijk tekortgeschoten is.

Inmiddels zitten wij nog steeds met een keuken van nog geen anderhalf jaar oud met overmatige condensvorming en schade aan de kastjes. De rechtsbijstandsverzekering geeft geen gehoor meer, verwijst ons naar de geschillenregeling van de verzekering. De keukenspecialist geeft aan geen partij te zijn zo lang de oorzaak niet is achterhaald. Siemens geeft aan een goed werkende afzuigkap te hebben geleverd. Bij navraag geeft de opstalverzekering aan er niet voor deze schade te zijn.

Iemand nog andere suggesties dan aan de slag te gaan met de geschillenregeling van de verzekering?

Fauser
Berichten: 66
Lid geworden op: 21 jan 2011 09:48

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door Fauser »

Mhes,

Wat ik mis in dit verhaal, is de wijze waarop de condens wordt afgevoerd.
Je kan wel een afzuigkap hebben hangen met een capaciteit van 1000 m3/h, als je hem aangesloten hebt met een flutbuisje van 100mm heb je er nog niets aan.
Dan krijg je veel terugslag en dus condensvorming.
Maar daar zullen jullie ongetwijfeld aan gedacht hebben.

Een afzuigkap tussen 2 hangkasten hangen is gebruikelijk en wordt vaker toegepast.

Succes ermee.

mhes
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 sep 2013 12:22

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door mhes »

Fauser,

Bedankt voor je reactie. Je opmerking of de diameter van de afvoer correct is, is inderdaad terecht. Vraag me niet precies de diameter, maar voor het vermogen van de afzuigkap zou de diameter ruim voldoende zijn, volgens de schade-expert, de Siemens-monteur, de keukenspecialist en volgens de installateur.

Ik weet dat het niet ongebruikelijk is om een afzuigkap tussen twee kastjes te plaatsen, maar doorgaans beslaat de afzuiginlaat dan de gehele onderzijde of is de onderzijde van de schouwkap één vlak. Bij ons type (afbeelding: http://www.siemens-home.nl/producten/af ... GA530.html) is er een ruimte naast de afzuiginlaat onder een glasplaat, waar dus nu de werveling van condens ontstaat, welke vervolgens niet weg kan en neerslaat op het kastje.

Of specifiek een dergelijk model tussen kastjes kan, krijg ik geen antwoord.
Vandaag weer eens met Siemens contact gehad en ze blijven heel vaag. Ze doen geen andere uitspraak dan dat het niet ongebruikelijk is om een afzuigkap tussen bovenkastjes te plaatsen. Als ik de aanvulling als hierboven er bij vertel en dan doorvraag of met zekerheid te zeggen is dat dit geen problemen gaat geven (met verder alle prima condities) dan blijft het stil en krijg ik geen antwoord.
Laatst gewijzigd door mhes op 01 okt 2013 09:18, 1 keer totaal gewijzigd.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door GJvdZ »

"het Siemens-mannetje".... U wordt ook graag aangesproken op die manier?

mhes
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 sep 2013 12:22

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door mhes »

GJvdZ,
Ik weet niet wat in ons geval meer misplaatst is, de Siemens-monteur een 'mannetje' noemen of de keukenverkoper een 'specialist'. Ik heb het aangepast, zou U nu ook een inhoudelijke reactie kunnen geven, in plaats van mijn woordkeuze te voorzien van commentaar?

werkbladenspecialist
Berichten: 445
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist »

Wat ik mis is een doorstroommeting, dus hoeveel kuub gaat er nu echt het kanaal in? Ik heb het wel eens meegemaakt dat een oud kanaal met veel bochten meer dan 50% van de capaciteit opvrat. Dus haal de afvoer leiding eens los en kijk of ook dan de condens onder de kap blijft hangen.

zelfstandigste
Berichten: 1971
Lid geworden op: 16 jan 2007 22:45
Locatie: Belgie

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door zelfstandigste »

Ben er zeker van dat het aan de afvoer ligt, qua opstelling en ontwerp is er gezien de verstrekte gegevens niets mis. Een `slecht´ afvoerkanaal kan een enorme druk opbouwen wat de werking van de wasemkap niet ten goede komt. Blaas maar eens door een pvc buisje en dan door een rietje............

De oplossing voor uw probleem ligt bij de afvoer, vaak (niet altijd dus!) ligt de "schuld" daarvoor niet bij de keukenzaak, maar wordt daar wel het eerst naar gewezen. Ik, als monteur, vermeld altijd op het opleverformulier als de wasemkap op een lange afvoer of een afvoer minder als rond 150mm is aangesloten.

Een informatief filmpje: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ffXvStf8iI

maxx
Berichten: 1701
Lid geworden op: 03 sep 2005 12:50

Re: Overmatige condensvorming, schade niet te verhalen

Ongelezen bericht door maxx »

Zo, das lang geleden. Ik zie dat er weer zinnige vragen worden gesteld.

Topic starter,

Wat voor soort afvoerkanaal is gebruikt en wie heeft deze gemonteerd. In het filmpje van Zelfstandigste (zie link) wordt Compair Flow getoond. Dit is, naar mijn mening, de beste oplossing voor luchtafvoer. Kijk het filmpje maar. Wij passen deze kanalen altijd toe in onze projecten.

Na het type buis is ook het type buitenrooster zeer bepalend voor de werking van de wasem/afzuigkap. De meeste roosters verkleinen de doorgang zodat tegendruk wordt opgebouwd. Die mooie bolrooster die in grote getale wordt verkocht hebben ook deze nare gewoonte.

Dus.... u kunt beter een goed gevelrooster en goede buis combineren met een wasemkap van 450m³/u dan een slecht rooster, slechte buis met een 770m³/u wasemkap.

De snelste test is om het buitenrooster te demonteren en te controleren of de wasemkap rustiger gaat draaien, het toerental van de motor zal dan hoogstwaarschijnlijk dalen. Helpt dit? Dan een ander rooster aanschaffen. Compair heeft goede roosters.

Als het demonteren van het buitenrooster niets helpt dan de afvoerbuis bij de wasemkap loskoppelen en ook weer luisteren of het toerental van de motor daalt. Helpt dit? Dan zit het probleem in buizen en koppelstukken. Alles vervangen en voor de zekerheid een goed rooster aanschaffen.

Die specialist had beter kunnen meten hoeveel lucht uit het gevelrooster blaast. Daarmee toon je aan of er drukverlies optreedt, in de handleiding van de wasemkap staat immers hoeveel lucht er wordt afgevoerd per uur.

Mocht de oorzaak gevonden worden in de luchtafvoer dan zou ik een gesprek met degene die dit heeft aangelegd als nuttig beschouwen.

MVG

Gesloten