Pagina 1 van 1

Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 09 jun 2014 11:57
door Accuphase
Ik vraag me af of er zoiets is als een standaard marge welke een 'normale' keukenboer hanteert. Het is voor een doorsnee consument moeilijk grip te krijgen op wat een keuken nou echt kost en wat een redelijke prijs is. Ik begrijp dat een zo'n prijsstunt bedrijf van bijv. de mandemakers groep een andere strategie heeft als een lokaal zelfstandig keukenbedrijf. Maar wat kost een keuken van een 'normale' keukenwinkel nou écht?

Binnenkort moeten wij een nieuwe keuken gaan bestellen en zijn nu bij 2 lokale bedrijven geweest en de Ikea. Het gaat om een redelijk kleine keuken in een U model van 285x210x210. Dat zijn 2 carousel hoekkasten, spoelkast 60cm, vaatwasser (front+ steunwand), ladekast 60cm, hoge kast voor koel/vries, bovenkast met inbouwmagetron 60cm en nog een normale bovenkast van 80cm. Op de lange wand willen we een los fornuis (Lagermania) van 90cm breed + wasemkap. Het aanrechtblad is van composiet.

Nu kregen we een offerte van een lokaal keukenbedrijf van net geen 10000 euro incl. montage, dit was dan een Rotpunkt keuken met hoofdzakelijk AEG apparatuur. De keukenverkoper gaf aan dat het de netto/netto prijs was en toen hij een week later terugbelde gaf hij aan dat hij nog wel wat inkoopvoordeel voor ons had op de apparatuur...

Is dit al een scherpe prijs voor zo'n keuken of valt hier nog op af te dingen? En wat is dan een redelijk tegenbod???

We zijn ook bij de ikea geweest en daar kwamen we uit op bijna 9200 incl montage uit met vergelijkbare (dus niet van ikea zelf) inbouwapparatuur en werkblad. Ook een leuke keuken maar het zag er wat minder mooi afgewerkt uit dan bij de keukenboer. Het verschil in prijs is ook niet groot wat we wel hadden verwacht.

Nu krijgen we komende week nog een offerte van een Häcker keuken (basislijn), ben benieuwd hoeveel dit moet kosten.

Kan iemand nog tips/info geven over prijzen van keukens of wat inzicht geven over marges? Ook onderhandelingstips zijn heel erg welkom :)

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 09 jun 2014 12:50
door sjohie
Bij zo'n eerste offerte zit er altijd nog wel 20% marge op volgens mij, dus 10% lager zou je er wel uit moeten kunnen onderhandelen. Maar als een Ikea nog net 10% lager komt, is die keukenboer prijs volgens mij niet al te exorbitant. Ik zou die derde offerte even afwachten, ondertussen wat algemene ervaringen van anderen met die eerste opzoeken, en als dat alles zo bij elkaar blijft, 1 van de 2 lokale bedrijven kiezen.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 09:22
door werkbladenspecialist
Goh Sjohie, mooi dat jij weet wat een keukenzaak nog aan korting kan geven. Het is al vaker geschreven Het gaat niet om de korting... het gaat om de prijs! Als een keukenzaak werkt met 20% bruto marge dan houdt hij het geen jaar vol, minimale bruto marge tussen de 30 en 40% is noodzakelijk om de tent te runnen en service te geven. Als een keukenzaak zo dicht bij de Ikea prijs zit verwacht ik dat de keukenzaak een hele mooie prijs heeft neergelegd.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 11:17
door Dirkie
Accuphase schreef:We zijn ook bij de ikea geweest en daar kwamen we uit op bijna 9200 incl montage uit met vergelijkbare (dus niet van ikea zelf) inbouwapparatuur en werkblad.
Een goede vergelijking is de prijs van Ikea met Ikea apparatuur. Die prijs moet je naast de andere offertes leggen. En toen kwam ik er mijn geval achter dat er zoveel marge was, dat de offerte van de keukenboer (met uiteraard andere apparatuur) maar iets hoger uitviel dan die van Ikea.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 12:13
door werkbladenspecialist
Ikea prijzen lijken altijd goedkoper, maar montage van een Ikea keuken kost over het algemeen meer omdat alle kasten nog in elkaar gezet moeten worden.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 15:23
door dfrenner
Daarentegen krijg je bij Ikea wel 25 jaar garantie...
Wij zitten met onze 10 jaar oude Bemmel&Kroon keuken waarvan bijna alle kastjes het lamineer loslaat...

Die geven nu niet thuis, dus voor kwaliteit en service hoef ik niet naar een keukenboer! Daarnaast denk ikd at als ik met hetzelfde probleem bij de Ikea was teruggekomen, dat het per direct vervangen zou worden!

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 20:27
door 16again
werkbladenspecialist schreef:Ikea prijzen lijken altijd goedkoper, maar montage van een Ikea keuken kost over het algemeen meer omdat alle kasten nog in elkaar gezet moeten worden.
In openingspost lees ik IKEA prijs incl montage.
Ben je daarentegen handig, dan kun je dus juist besparen met IKEA aankoop.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 10 jun 2014 20:51
door Accuphase
Dit is idd. incl montage waar ongeveer 1200 euro voor in rekening wordt gebracht. Ik ben niet geheel onhandig maar heb nog nooit een een keuken gemaakt en wil om fouten/ beschadigingen te voorkomen dit graag uitbesteden aan de professional. Ook krijg je op die manier 5 jaar garantie op de montage van de apparatuur en heb je sowieso al een garantie van 25 jaar op de keuken wat natuurlijk geweldig is. Daar kan een keuken van Rotpunkt (van de keukenboer) niet aan tippen vrees ik.

Vandaag ook een offerte gekregen van de Keukenloods voor alle inbouwapparaten. Alles gekozen uit midden/ hoog segment binnen Bosch en het fornuis van Lagermania. Dit komt ruim 700 euro goedkoper uit t.o.v. de AEG spullen van de keukenboer en vind ik het mooier t.o.v. van de spullen die de keukenboer aanbiedt.

Op deze manier wordt het toch wel aantrekkelijk om de apparaten via de Keukenloods te bestellen (5 jaar garantie) en de kasten van de Ikea (25 jaar garantie). Het blad zou ook via Ikea kunnen maar bieden weinig keuze in kleuren van composiet dus zo dan eventueel nog via een werkblad internetshop kunnen...

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 11 jun 2014 16:14
door GJvdZ
werkbladenspecialist schreef:Ikea prijzen lijken altijd goedkoper, maar montage van een Ikea keuken kost over het algemeen meer omdat alle kasten nog in elkaar gezet moeten worden.
IKEA keukens zijn vooral voordeliger omdat ze een veel kleinere keuze bieden dan keukenzaken. Hoe minder keuze, hoe minder overhead, hoe minder voorraadrisico etc. en dat vertaalt zich in een lagere prijs. ALs je toevallig een leuke keuken daar tussen ziet staan is het meegenomen, maar als je wat anders wilt wordt het toch de speciaalzaak.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 11 jun 2014 16:17
door GJvdZ
werkbladenspecialist schreef:Goh Sjohie, mooi dat jij weet wat een keukenzaak nog aan korting kan geven. Het is al vaker geschreven Het gaat niet om de korting... het gaat om de prijs! Als een keukenzaak werkt met 20% bruto marge dan houdt hij het geen jaar vol, minimale bruto marge tussen de 30 en 40% is noodzakelijk om de tent te runnen en service te geven.
Helemaal mee eens. Wat maakt het nu uit hoeveel marge iemand maakt op een product? Als een bedrijf slim inkoopt en een efficientere organisatie heeft maken ze meer marge en is de continuiteit gewaarborgd. Dat is alleen maar goed voor iedereen.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 11 jun 2014 20:43
door Accuphase
Vandaag nog eens een andere keukenboer in de buurt bezocht en meneer wilde graag een offerte voor ons maken.. Ditmaal een keuken van het merk Ballerina (nog nooit van gehoord). Deze keer aangestuurd op apparatuur van Bosch (vond ie niet leuk..hihi) en hij had een fornuis aanbieding staan van M-line voor 1375 euro. Hij bood het hele zaakje aan voor 9750 incl. montage en composiet werkblad en als we nu wilde beslissen blijkbaar nog wat minder???. Hij geeft 5 jaar garantie op de keuken, wat ik dan weer niet veel vind als ik dit vergelijk met Ikea. Ook weet ik niet zeker of het ook betere kwaliteit is dan Ikea. Als ik het vergelijk met de Ikea keuken; zelfde soort blad, zelfde bosch app. (alleen ander merk fornuis) zit er een verschil in van ruim 800 euro in het voordeel van Ikea/keukenloods.
Heeft iemand hier nog recente ervaringen met het merk: Ballerina??

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 12 jun 2014 09:55
door dfrenner
Accuphase schreef:Vandaag nog eens een andere keukenboer in de buurt bezocht en meneer wilde graag een offerte voor ons maken.. Ditmaal een keuken van het merk Ballerina (nog nooit van gehoord). Deze keer aangestuurd op apparatuur van Bosch (vond ie niet leuk..hihi) en hij had een fornuis aanbieding staan van M-line voor 1375 euro. Hij bood het hele zaakje aan voor 9750 incl. montage en composiet werkblad en als we nu wilde beslissen blijkbaar nog wat minder???. Hij geeft 5 jaar garantie op de keuken, wat ik dan weer niet veel vind als ik dit vergelijk met Ikea. Ook weet ik niet zeker of het ook betere kwaliteit is dan Ikea. Als ik het vergelijk met de Ikea keuken; zelfde soort blad, zelfde bosch app. (alleen ander merk fornuis) zit er een verschil in van ruim 800 euro in het voordeel van Ikea/keukenloods.
Heeft iemand hier nog recente ervaringen met het merk: Ballerina??
Ik heb het idee dat het allemaal één pot nat is...
Het zou me niets verbazen als de deurtjes aan het begin van het proces gewoon uit dezelfde fabriek rollen.
Die vandaag beslis prijzen heb ik een broertje dood aan. Irritante verkoopmethode waar ik ook nooit in meega. Ik geef altijd direct aan dat dat de prijs is die ik volgende week ook nog verwacht te krijgen. Een partij die daar niet in meegaat, wil ik niet eens zaken mee doen.

Dat komt overigens niet alleen bij keukens voor, dakkapellen, traprenovaties, allemaal meegemaakt.
Eén keer een man van upstairs over de vloer gehad die stug vasthield aan zijn vandaag beslis prijs. Ik heb hem vriendelijk de deur gewezen.

Ik geef ook vaak van te voren aan dat ik vandaag niet ga beslissen, als ze je dan na een gesprek van een uur toch proberen zo over te halen, ben ik klaar met je. Ik geef het vooraf heel duidelijk aan, dat ik niet over één nacht ijs ga met een dergelijk dure aankoop. Dan verwacht ik toch wel dat de verkoper dat respecteert.

Terug op Ikea, ik ben er wat verder ingedoken en tussenmaten worden niet echt geleverd door Ikea merk ik. Ikea heeft kastjes van 20cm, 40cm, 60cm en 80cm breed, maar 50cm bijvoorbeeld niet.
Dat zou vervelend uit kunnen komen...

Als ik puur op het oog de kastjes vergelijk die in de winkel hangen met die van keukenboeren, dan vind ik ze bijzonder mooi afgewerkt. Gezien de problematiek die wij met lamineer ondervinden op dit moment, let ik even specifiek daarop en zie ik dat er gewoon totaal geen naden waarneembaar zijn en is de afwerking strakker dan die van Bemmel & Kroon en keukenconcurrent (de enige twee waar we recentelijk zijn geweest).

Het voelt alloemaal heel degelijk en aangezien ze sinds 2 juni een nieuwe lijn gelanceerd hebben, zou ik zo voor een Ikea keuken kiezen denk ik...

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 12 jun 2014 17:33
door *.*
Is dit al een scherpe prijs voor zo'n keuken of valt hier nog op af te dingen? En wat is dan een redelijk tegenbod???
Gekke is dat niemand bij Ikea om korting vraagt :-)

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 12 jun 2014 18:12
door Accuphase
*.* schreef:
Is dit al een scherpe prijs voor zo'n keuken of valt hier nog op af te dingen? En wat is dan een redelijk tegenbod???
Gekke is dat niemand bij Ikea om korting vraagt :-)
Heb je daar ervaring mee?

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 13 jun 2014 10:48
door werkbladenspecialist
dfrenner, die 25 jaar garantie van Ikea is alleen op materiaal, je zal dat wat defect is dus zelf moeten vervangen! En die 25 jaar garantie is alleen als je de originele kassabon nog hebt, die zou ik dus maar direct na levering kopiëren aangezien er na vijf jaar niets meer te lezen is op het kassabonnetje. Verder zit iedereen de hele tijd te zuigen aan de prijs, korting, korting en nog eens korting! en dan na tien jaar verwacht men service (maar die heb je tien jaar geleden afgekocht met al die korting) Bespreek dit dus van te voren met de keukenzaak en waar ze zich aan committeren, als je over het antwoord van de zaak niet tevreden bent ga je naar een andere tent (ik verwacht dat alle Mandemakers zaken dan zullen afvallen)

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 13 jun 2014 13:00
door Accuphase
METOD keukensysteem
De garantie dekt:
Onder deze garantie vallen alle volgende onderdelen van het METOD
keukensysteem:
• Kastframes
• Fronten
• UTRUSTA scharnieren
• MAXIMERA volledig uittrekbare lades
• UTRUSTA planken van gehard glas en melamine
• Poten
• Bedekkingspanelen
• Decorlijsten/kroonlijsten
• Werkbladen van ten minste 3,8 cm dik
• Spoelbakken, behalve FYNDIG spoelbakken.
• UTRUSTA afdruiprekken voor bovenkasten

Producten die niet onder de garantie vallen:
Knoppen, handgrepen en werkbladen van minder dan 3,8 cm dik.
Voor FÖRVARA lades geldt een garantie van 10 jaar.


Ik vind deze garantievoorwaarden vrij duidelijk en coulant. Ook is de klantenservice van Ikea altijd snel, goed bereikbaar en doet nooit moeilijk is mijn ervaring. Ik zie wat dat betreft ook niet de meerwaarde in van de service van een keukenboer die max. 5 jaar garantie geeft. Want ook de Ikea geeft 5 jaar op montage en eventueel apparatuur.
En als je zelf iets kapot maakt per ongeluk moet je er gewoon voor zorgen dat je een all-risk woonverzekering hebt.

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 13 jun 2014 17:12
door Kwikshit
Liever een keuken van 15.000 met 50% korting voor 7500. En dan geloven we ook nog dat we 50% korting hebben! Daarnaast gratis fiets, Bbq, En tv! Allemaal gratis!!

Re: Onderhandelen keukenofferte.

Geplaatst: 20 jun 2014 20:15
door Ferry26
METOD keukensysteem
De garantie dekt:
Onder deze garantie vallen alle volgende onderdelen van het METOD
keukensysteem:
• Kastframes
• Fronten
• UTRUSTA scharnieren
• MAXIMERA volledig uittrekbare lades
• UTRUSTA planken van gehard glas en melamine
• Poten
• Bedekkingspanelen
• Decorlijsten/kroonlijsten
• Werkbladen van ten minste 3,8 cm dik
• Spoelbakken, behalve FYNDIG spoelbakken.
• UTRUSTA afdruiprekken voor bovenkasten

Producten die niet onder de garantie vallen:
Knoppen, handgrepen en werkbladen van minder dan 3,8 cm dik.
Voor FÖRVARA lades geldt een garantie van 10 jaar.
Doorgaans allemaal dingen die niet zomaar stuk gaan. En als er al iets stuk gaat aan een kastframe, dan is het vaak een gevolg van vocht. Sorry meneer, daar geven we geen garantie op. Een putje in het blad ? Nope, geen garantie. Een kapot scharnier krijg je bij een beetje keukenzaak ook nog wel na 15 jaar. Die hebben ze vast nog liggen onder het stof. Frontje van de vaatwasser waar de toplaag van los laat... Sorry, geen garantie. U moet ook niet de vaatwasser open doen vlak na het beeindigen van het programma

Wat ik wil zeggen is dat garantie altijd bekeken wordt per situatie. En vaak is er een reden te bedenken dat iets niet onder de garantie valt.