LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] onderhoudsarm gezoet keukenblad

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
bert.pit
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 jul 2015 12:35

onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door bert.pit » 03 aug 2015 15:40

Ik zal maar met de deur in huis vallen, wij zijn geen poetsers. Het aanrecht wordt uiteraard na het koken schoongemaakt, maar om elke week een speciale behandeling te doen gaat me te ver.

Nu staan we voor de keuze van een nieuw blad. Het mag niet glanzen. De keuze bestaat uit een gezoet grijs composiet (lichte kleur) of een donker natuursteen gezoet. waar doe ik verstandig aan?

werkbladenspecialist
Berichten: 433
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist » 03 aug 2015 15:54

Gezoete werkbladen van graniet en composiet zullen altijd makkelijker vuil worden aan de grovere structuur hecht vuil immers makkelijker. Dat kan je dan weer opvangen door een coating maar dan krijg je weer meer glans (en die wil je juist niet) Het is dus altijd een compromis! Bij composiet zit er verder nog verschil tussen de door de fabrikant van de platen gezoete platen en de door een verwerker gezoete blad. Wij adviseren altijd bladen van door de platen fabrikant reeds mat gemaakte bladen en dan bij voorkeur met een textuur (zoals leather of Suede) Als het absoluut een mat blad moet zijn zul je dus altijd iets meer moeten poetsen, alleen keramische bladen hebben dit probleem niet, daar trekt niets in en hecht vuil moeilijk, ideale bladen dus.

Marktkenner
Berichten: 192
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door Marktkenner » 19 aug 2015 21:26

Hai Bert,

voor écht gemak ga je voor een kunststof (HPL) blad (op multiplex verlijmd) of en keramisch blad. de laatste lijkt erg op steen, en je kun er letterlijk alles op doen zonder dat het vlekt. (behalve verf op laten drogen zeg maar...) HPL heeft ook best aardige kleuren, is relatief goedkoop en met en alu afwerklijst aan de voorzijde, des al niet opgedikt, ziet het er best stoer uit!

succes.

gordr
Berichten: 89
Lid geworden op: 15 jun 2015 11:05

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door gordr » 23 aug 2015 10:46

bert.pit schreef:Nu staan we voor de keuze van een nieuw blad. Het mag niet glanzen. De keuze bestaat uit een gezoet grijs composiet (lichte kleur) of een donker natuursteen gezoet. waar doe ik verstandig aan?
Daar kan ik heel kort over zijn: alle natuurlijke materialen zullen kleurstoffen en vocht van voedsel kunnen opnemen, ook natuursteen. Composiet is het meest onderhoudsvrij en je hebt er weinig onderhoud aan. Composiet is een kunstmatige hars vermengd met steengruis. Daardoor heeft het het uiterlijk van steen, maar door de hars is het vrijwel ondoordringbaar voor vuil. Natuursteen is veel poreuzer dan je denkt en daarmee ook veel onderhoudsgevoeliger. Maar dat kan iedere beetje goede keukenleverancier je ook wel vertellen.

werkbladenspecialist
Berichten: 433
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist » 24 aug 2015 11:52

Composiet is geen steengruis maar kwartszand, en geen steengruis.
Standaard is composiet glanzend gepolijst, (ongeveer korrel 1400) gepolijst graniet zit ongeveer op korrel 3000 in gepolijst en 800 in gezoet. Keramisch is een totaal ander product dat niet gepolijst wordt maar geleverd wordt zoals het uit de oven komt. In principe zou zelfs verf geen effect mogen hebben op een keramisch werkblad. Wij hebben deze bladen zelfs met zoutzuur getest, ze geven geen krimp.

maxx
Berichten: 1701
Lid geworden op: 03 sep 2005 12:50

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door maxx » 24 aug 2015 17:17

Hoho beste Werkbladenspecialist,

Keramische werkbladen zijn tegenwoordig ook leverbaar in hoogglans, grof structuur, fijn structuur en mat. Lapitec levert dit materiaal al enige tijd. Mooi strak materiaal vanaf 10mm dikte verkrijgbaar.

Voor de rest ben ik het helemaal met je eens.

mvg

werkbladenspecialist
Berichten: 433
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist » 24 aug 2015 17:25

Is juist Lapitec is de uitzondering maar dit is ook een heel andere soort keramiek dan alle andere fabrikanten.Door en door dezelfde kleur en de verwerking is meer vergelijkbaar met composiet dan met keramiek (is dus ook te polijsten) Grofste versie is trouwens niet voor gebruik als werkblad (dan heb je er nl een rasp voor de kaas gratis bij) Dikte is trouwens 12 mm (alleen voor de juistheid) maar gezien de prijs en de weinige keukenzaken die het al in de showroom hebben liggen heb ik het niet genoemd. (inmiddels hebben wij er een tiental bladen van geleverd)

Marktkenner
Berichten: 192
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door Marktkenner » 26 aug 2015 13:59

Composiet is het meest onderhoudsvrij en je hebt er weinig onderhoud aan. Composiet is een kunstmatige hars vermengd met steengruis. Daardoor heeft het het uiterlijk van steen, maar door de hars is het vrijwel ondoordringbaar voor vuil. Natuursteen is veel poreuzer dan je denkt en daarmee ook veel onderhoudsgevoeliger.
Dit is dus een behoorlijke misvatting Gordr. IK heb namelijk veel meer klanten aan de lijn gehad met klachten over vlekken en schoonmaak met een composieten blad, dan mensen met een natuursteenblad.
Vooral gezoet composiet is zeer vlekgevoelig en lastig vlekvrij te krijgen bij normaal dagelijks onderhoud. Bij (gezoet) natuursteen is dit veel eenvoudiger en/of minder zichtbaar. Ja, natuursteensoorten zijn absoluut poreuzer dan composiet, maar neemt daardoor ook veel makkelijker reinigers en zepen op om het vlek bestendiger te krijgen.
IK adviseer eenieder die een makkelijk en onderhoudsvrij stenen blad wil, een natuursteen glas, of een composiet glanzend werkblad. (als je steen wil in ieder geval)

werkbladenspecialist
Berichten: 433
Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door werkbladenspecialist » 26 aug 2015 15:09

Marktkenner, grotendeels eens met je opmerking alleen als het composiet door de platenfabrikant zelf mat (suede, easyclean e.d.) geleverd wordt heb je weinig problemen. Dus mat composiet kan wel maar dan kost het meer. Merken waar wij nagenoeg geen problemen mee hebben: Silestone Suede, Diresco Easyclean en Caesarstone (indien gezoet leverbaar door Caesarstone) Platen die uit kosten overwegingen door verwerkers zelf gezoet worden afblijven Verder zijn mensen veel te voorzichtig en denken dat je composiet alleen met een doekje schoon kunt houden.

Marktkenner
Berichten: 192
Lid geworden op: 25 jul 2007 12:34

Re: onderhoudsarm gezoet keukenblad

Ongelezen bericht door Marktkenner » 26 aug 2015 15:15

@werkbladenspecialist: eens. hangt uiteraard ook nog samen met de kleur van het blad/materiaal.
Op zwart (wat heel veel verkocht is) gaf het 't meeste problemen

Gesloten