[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Waarop moet je letten als je een keuken koopt?
Pagina 1 van 9

Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 16:50
door IkWeetVeel
Goedemiddag,

naar aanleiding van een uit de hand gelopen topic over keukens leek het mij en een andere gebruiker leuk om een topic te starten om mensen te helpen [ongefundeerde passage verwijderd door moderatie].

Ikzelf heb jarenlange ervaring in zowel keukenverkoop, badkamerverkoop als meubelen. Er zijn een hoop valkuilen en dooddoeners waar onwetende kopers in trappen en achteraf denken :" ai, hoe ben ik daar in getrapt". Daarnaast zitten er ook vaak mensen bij die vantevoren zeggen niet in deze val te trappen.

U wil niet weten hoe vaak ik mensen aan tafel heb gehad die een handtekening zette en achteraf zichzelf even achter de oren krabten, of zelfs spijt hadden van een aankoop waar ze helaas niet zonder kosten vanaf konden.

Ik sta open voor alle scenario's en vragen. Gaandeweg gaat dit topic zich vullen met dingen die u heel herkenbaar voor zullen komen. Hopelijk voor u leest u deze dingen voor u naar een winkel gaat en niet achteraf.....

Nu ga ik natuurlijk vragen krijgen waarom ik dit doe. Ik koester geen slechte gevoelens richting mijn oude werkgevers en heb jarenlang met plezier in deze branche gewerkt. Ik ben inmiddels in een nieuwe branche werkzaam en volg altijd met veel interesse dit soort forums. Ik doe dit puur omdat ik zie dat er veel valkuilen zijn waar de bezoekers van dit forum met open ogen intuimelen.

Let wel, ik ben geen juridisch adviseur. Ik richt mijn topic vooral op keukentechnisch, basdkamertechnisch, meubeltechnisch en verkooptechnische aspecten.

Ik probeer alle vragen zo snel mogelijk en zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Ik zou zeggen; kom maar op!

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 17:19
door IkWeetVeel
Het is natuurlijk altijd goed om eens goed te kijken wat de specifieke wensen zijn. Ik zou sowieso een rondje woonboulevard doen om goede ideeen te krijgen. Hier komt eigenlijk altijd de eerste valkuil. Iedere winkel is erop gespitst om jou als klant aan tafel te krijgen. Zitmomenten noemen ze dit. In dit gesprek probeer je binding te krijgen met de klant en ervoor te zorgen dat je een streepje voor krijgt. Men zal altijd proberen om je NAW gegevens te bemachtigen zodat ze kunnen proberen je binnen te hengelen met een mooie actie. Dit kan gewoon in de orienterende fase zijn, maar men wil je uit de markt halen voor andere winkels. Niets is hierin te gek, werkelijk alles is mogelijk en de klant is koning.

De orienterende fase begint bij mij altijd bij een DMG-winkel. DMG is het grootste bedrijf op keukengebied en financieel heel slagvaardig. Hierdoor zullen zij ook veelal als eerste de nieuwe trends in de winkel hebben om fysiek te bekijken. Voordat men zegt dat ik sluikreclame maak : Ik zei alleen kijken, zeker in deze fase niets maar dan ook niets ondertekenen! Een offerte hoeft geen handtekening te hebben om geldig te zijn. Zodra je tekent zit je vast aan de betreffende winkel.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 17:29
door hänschen klein
@IkWeetVeel ... leuk momentje van die dubbele start en prima om zoveel mogelijk informatie te halen in het echie op de woonboulevards. Ikzelf heb voor het huiswerk nog een onafhankelijke adviseur ingehuurd, die mij ideeën aanleverde en een 3D-schets waarmee ik ook in de winkels (zonder foto's) sneller kon uitleggen wat ik wilde. Goed idee? Kosten ca. € 300,-/ € 400,-. Later nog uit te bouwen tot hulp bij het uitzetten van een order tot de bewaking bij de eindmontage.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 17:36
door IkWeetVeel
Haha, ruwe start, maar vanaf nu gaan we lopen...

Ikzelf zou nooit betalen voor advies. Als ik 1 ding wel geleerd heb in mijn keukentijd is dat er vrijwel geen adviseurs zijn die lelijke keukens willen verkopen. De 3-d schets levert vrijwel iedere winkel ook direct bij het advies. Ik zou dus gewoon naar een keukenzaak gaan in een wat hoger segment voor de mooie ideeen. Al denk ik dat een Superkeukens of Brugman bij de juiste adviseur ook een mooi en zinnig ontwerp zal ontstaan. Tel daar de koffie en de gratis broodjes en soep bij het gesprek en je hebt een zinnige middag en een lekkere lunch ineen.

Het idee van een onafhankelijke adviseur klinkt heel mooi, maar kost altijd een aardig bedrag wat ook net het verschil kan maken tussen oven A en B. Gezien het feit dat de meeste mensen een budget hebben zou ik zoveel mogelijk besteden aan de daadwerkelijke keuken

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 17:45
door hänschen klein
O.K. Gaan we het allemaal zelf uitvogelen zonder adviseur thuis. Daar wil ik nog even aan toevoegen, dat ikzelf een grote keuken moest intergreren in de woonkamer en mijn basisidee was duidelijk: het mocht in ieder geval NIET naar een (separate) keuken gaan uitzien. Geen kastjes aan de muur en geen lepelrekken dus! Daarom was een adviseur thuis wel handig. Maar komen keukenboeren dan überhaupt achter hun computer vandaan om bij je thuis te komen kijken/meten? SieMatic was niet uit zijn eigen winkel te brànden en anderen hebben een adviesbezoek altijd pas aangeboden wanneer ik eerst zou ondertekenen.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 17:57
door IkWeetVeel
Een goede adviseur zal een uitnodiging thuis altijd met beide handen aangrijpen. Uiteraard geeft het wat inzichten in de ruimte, anderzijds weet de adviseur ook dat als hij eenmaal binnen is bij de klant dat de stap naar een order nog maar klein is. Er gaat een gunfactor spelen die de verkoper gaat misbruiken. Let op wat de verkoper bij zich heeft. De oppertunistische verkoper zal al een orderformulier bij zich hebben waar dan even een handtekening gezet moet worden voor de speciale actie. Vaak komt er ook een enthousiasme kijken waarbij de verkoper aangeeft deze keuken absoluut te willen doen.

Let op, als je aan de keukentafel tekent is de order nog niet geldig. Collportagewet geldt hierbij.

Als je naar winkel gaat, neem dan een bovenaanzicht van de keukenruimte mee. Aan de hand daarvan kan de keukenadviseur zien of een eiland mogelijk is of niet. Stelregel is het liefst een meter loop om het (schier)eiland heen. Schrijf ook je wensen op uit je orientatie (lades, breedte van de kasten, merken, apparatuur enz enz enz.) en probeer hier zoveel mogelijk bij te blijven. Kijk naar de logica van de uitleg. Als een verkoper een probleem ziet vanwege marge enz, zal hij proberen uit te wijken naar een alternatief wat margetechnisch beter is.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 18:08
door hänschen klein
Mijn adviseur was onafhankelijk en werd alleen voor zijn advies betaald. Hij heeft typische kenmerken van bepaalde producenten/merken laten zien, maar verder géén invloed genomen. De moed om de bovenkastjes weg te laten hebben standaard verkopers nergens overgenomen. Minder/géén kastjes, minder omzet? M.a.w. het kopen van een keuken was voor mij dus een niet allerdaagse designkwestie in mijn woonkamer.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 18:50
door alfatrion
Ik zou naar de media markt gaan en daar een opname apparaat te kopen. Je kunt dan het gesprek opnemen, zodat je achteraf bewijs hebt van wat je hebt afgesproken.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 18:53
door IkWeetVeel
Zou kunnen, alleen is het wettelijk niet toegestaan een gesprek op te nemen zonder medeweten van je gesprekspartner.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 19:01
door alfatrion
IkWeetVeel schreef:Zou kunnen, alleen is het wettelijk niet toegestaan een gesprek op te nemen zonder medeweten van je gesprekspartner.
Nee, dat mag gewoon en zeker bij een gesprek met een zakelijk karakter.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 19:09
door IkWeetVeel
alfatrion schreef:
IkWeetVeel schreef:Zou kunnen, alleen is het wettelijk niet toegestaan een gesprek op te nemen zonder medeweten van je gesprekspartner.
Nee, dat mag gewoon en zeker bij een gesprek met een zakelijk karakter.
Echter zal er geen rechter zijn die het als bewijs toestaat. Daarnaast mag je de opnames ook niet publiceren want dan schendt je de privacy.
Ongeveer 60% van de keukenhandel is in bezit van 1 persoon. Ik heb daar gewerkt en geloof me, het is iemand die alle zaakjes keurig in orde heeft.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 19:33
door 16again
IkWeetVeel schreef:Echter zal er geen rechter zijn die het als bewijs toestaat.
Waarom niet?
Anderzijds, er zal geen keukenwinkel het aandurven naar de rechter stappen als ze weten dat zo'n opname er is.
IkWeetVeel schreef:Ongeveer 60% van de keukenhandel is in bezit van 1 persoon. Ik heb daar gewerkt en geloof me, het is iemand die alle zaakjes keurig in orde heeft.
Keurig op orde? Weleens in tros opgelicht geweest met lege contracten, boetes opgelegd gekregen door ACM nav steevast overtreden regels betreffende complete vooruitbetaling, agressieve verkoopmethoden, niet transparante prijsopbouw. Recent is letterlijk een hoop stront uitgereden voor het hoofdkantoor, dat was niet omdat men "alle zaakjes keurig in orde heeft"

Geef je in zo'n winkel iemand een hand, tel dan je vingers na.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 19:44
door IkWeetVeel
Met zaakjes keurig op orde doel ik op crisismanagement. Alle winkels draaien ondanks alles nog altijd volle toeren. Uiteraard zijn er controversiële dingen maar ze lijken overal mee weg te komen. Ze zullen zelfs zelf openheid geven bij dat soort dingen. Kijk maar afgelopen januari met de mestkar. Ongelofelijk staaltje crisismanagement waar ze nog sterker uit zijn gekomen. Ze zoeken inderdaad steeds de grenzen op en als ze de neus stoten zijn ze er als de kippen bij om alles in de kiem te smoren. Heb vaak zat bij verschillende meetings gezeten als er weer wat was.

Het grote bedrijf komt altijd als winnaar naar voren. Er is een website ( bengenaaid.nl) waar alle gedupeerde mensen hun beklag konden doen. Hier zijn nog geen 100 aanmeldingen geweest. Even voor jou, een gemiddelde winkel heeft al rond de 100 klachten op een klachtensite. En dan moet je even beseffen dat DMG ongeveer 2 miljard per jaar omzet heeft...

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 20:14
door 16again
IkWeetVeel schreef:Alle winkels draaien ondanks alles nog altijd volle toeren. ....
Er is een website ( bengenaaid.nl) waar alle gedupeerde mensen hun beklag konden doen.
Valt er dan nog iets te kiezen? Naast zelf-klus spul van de Ikea en bouwmarkt, en de DMG winkels, blijft er niet zo veel meer over.
Vijf keukenwinkels op de meubelboulevard naast elkaar, de gemiddelde consument denkt keuze te hebben, maar die winkels zijn van dezelfde eigenaar. En die winkels gaan dan natuurlijk niet op scherpst van de snede onderling concurreren.

Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat klachten op keukenforum op trosradar wel verstomd zijn, zeker in vergelijking met 10, 15 jaar terug. Dat kan overigens evengoed beteken dat men klachten buiten mijn blikveld elders spuit.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 20:29
door Har45
Ik heb daar gewerkt
Heb vaak zat bij verschillende meetings gezeten als er weer wat was.
Vraagje aan IkWeetVeel........

Heeft u al die jaren toch met een gerust hart de slaap kunnen vatten, wetende hoe u mensen in de boot nam ?
En bent u nu bekeerd dan en ineens open en eerlijk ?

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 20:39
door IkWeetVeel
Laat mij allereerst benadrukken dat een keuken van welke DMG-formule zeker geen slechte keuze is. Het bedrijf voert alle goede merken en heeft voor de kastleveranciers ook gewoon prima keuzes. Feit is dat je je niet meteen moet laten verleiden tot het zetten van een handtekening. Als je vandaag 40% korting op je keuken krijgt, krijg je dat volgende week ook nog wel. De verkoper wil enkel de actie vastleggen voor zijn provisie. En voor je zegt : "wie trapt er nu in een verhaal en zet in 1 keer zijn handtekening voor een keukenactie waar hij of zij zicht vastlegt op een keuken van 15.000 euro?". Ik verkocht 8 van mijn 10 keukens in een eerste gesprek.

Daarnaast is het zo dat buiten de DMG/IKEA/Bouwmarkt er nog voldoende keuze is om elders een keuken te kopen. Soms is het een franchise van DMG (welke je gewoon los kan zien van DMG of zelfs ketens die niets met DMG hebben (Superkeukens)

Overigens is het zo dat de verschillende formules elkaar absoluut beconcurreren. Ze hebben elk hun eigen directeur die een behoorlijk resultaat moet laten zien.

Er zijn voldoende sites te vinden waar klachten op staan, echter is 80% pulp van klachten van klanten die een slaatje willen slaan uit een verschrikkelijke fout van hun keukenzaak. Geloof t of niet, ook de consument kan wel eens een boefje zijn...

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 20:46
door IkWeetVeel
Har45 schreef:
Ik heb daar gewerkt
Heb vaak zat bij verschillende meetings gezeten als er weer wat was.
Vraagje aan IkWeetVeel........

Heeft u al die jaren toch met een gerust hart de slaap kunnen vatten, wetende hoe u mensen in de boot nam ?
En bent u nu bekeerd dan en ineens open en eerlijk ?
Goede vraag en ook zeer terecht gesteld. Laat ik voorop stellen dat het keukenvak een fantastisch vak is waar ik met veel passie in gewerkt heb. Je rolt erin als junior-verkoper en groeit zo langzaam door in de organisatie. En als je dan leuk gaat verkopen, ga je geld verdienen. Ik kreeg een uiteraard provisie en als je dan een goede maand hebt verdien je zo 5000 tot 6000 euro. Moet zeggen dat dat een geweldige remedie is tegen slapelossheid.

Waarom dit topic? Eigenlijk door een toevallige reactie van mij op een ander topic die uitmondde in een boeiende discussie en vragen aan mijn adres vanwege mijn achtergrond. Ik kan wat informatie verschaffen van de andere kant van de verkooptafel en wellicht mensen hiermee wat andere inzichten geven over waar je als verkoper naar kijkt als een klant met oogkleppen op tegenover je zit. Hoe krijg je de keuken verkocht ipv hoe koop ik een keuken.

Ik heb altijd voor geld gewerkt en niet voor loyaliteit, vandaar dat ik er geen moeite mee heb om hier open over te zijn.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 21:49
door IkWeetVeel
Dank je wel. Ik zal mijn best doen om het topic zo goed mogelijk te voorzien van de goede en eerlijke antwoorden van mijn kant uit. Dus als mensen inzicht willen van iemand die aan de verkoopkant heeft gestaan: Stel je vragen en je krijgt antwoord.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 22:14
door crazyme
16again schreef:
IkWeetVeel schreef:Alle winkels draaien ondanks alles nog altijd volle toeren. ....
Er is een website ( bengenaaid.nl) waar alle gedupeerde mensen hun beklag konden doen.
Valt er dan nog iets te kiezen? Naast zelf-klus spul van de Ikea en bouwmarkt, en de DMG winkels, blijft er niet zo veel meer over.
Vijf keukenwinkels op de meubelboulevard naast elkaar, de gemiddelde consument denkt keuze te hebben, maar die winkels zijn van dezelfde eigenaar. En die winkels gaan dan natuurlijk niet op scherpst van de snede onderling concurreren.

Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat klachten op keukenforum op trosradar wel verstomd zijn, zeker in vergelijking met 10, 15 jaar terug. Dat kan overigens evengoed beteken dat men klachten buiten mijn blikveld elders spuit.
er is keuze zat. veel klachten komen domweg niet meer voor door de vergaande manier van automatisering. ik denk niet dat klagers dit forum niet meer kunnen vinden.

Re: Waarop moet je letten als je een keuken koopt?

Geplaatst: 12 jun 2017 23:14
door hänschen klein
Mag ik hieraan als krantenlezer toevoegen, dat DMG niet alleen keukenwinkels en ketens opkoopt, maar ook keukenproducenten in Duitsland, waarmee inmiddels ook de duitse keukenmarkt via DMG bediend wordt. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling waarbij de autoriteiten moeten gaan opletten. Maar, ik heb mijn keuken NIET bij DMG gekocht. M.a.w. er zijn ook nog andere winkels die hun keukens zelf uit Duitsland importeren. Daarbij valt al snel op, dat het keukenmerk/de producent niet eens genoemd wordt. Daarbij weet men dan ook niet zeker of men een keuken uit een DMG heeft besteld.

Ik heb inmiddels begrepen, dat het witte corpus er niet ècht toe doet en alleen de frontjes, het werkblad, de apparaten en de accesoires uiteindelijk het verschil maken? Ook in prijs.