Pagina 1 van 1

combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 19:14
door Cleo81
Ik vraag me af of de basale bakfuncties van een combi stoomoven vergelijkbaar zijn met die van een oven met magnetron functie of 'gewone' oven.
Ik wil een pizza, appeltaart en stokbrood kunnen (af)bakken. Ook lasagne en een gratin wil ik kunnen maken. Tot nu toe wilde ik altijd eigenlijk een oven met magnetronfunctie, maar ik voel nu veel meer voor een oven waarin je ook kunt stomen. De losse magnetron hebben wij al jaren geleden de deur uit gedaan wegens nooit gebruiken, dus die zal ik zeker niet missen.
Dus, kun je in een combi stoomoven ook goed bakken? en zo ja in welk merk/type?

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 19:56
door brenda229
wij hebben een siemens oven, kan je prima mee bakken en ook combi stomen en bakken tegelijk.....
ons bevalt de combistoomoven erg goed.
gr brenda

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 19:59
door kopermoleen
Ons ook alleen hebben wij hem voor de sier.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 21:07
door Cleo81
Hebben jullie naast de stoombakoven nog een magnetron of vonden jullie die niet meer nodig? Mis je bepaalde functies die een gewone oven wel heeft, zoals de grill?

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 22:27
door anna100
Als het goed is heeft de stoomoven Boretti BMS-45 ook boven/onderwarmte, hetelucht, en een grill.

Op www.kokenmetstoom.be wordt hij aanbevolen en mede hierdoor ga ik hem binnenkort aanschaffen.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 11 jan 2010 22:50
door pannenkoek
Wij hebben een Bosch combi-stoomoven. Hij bakt perfect, stomen is in heel veel gevallen ook erg handig. Ik gebruik het apparaat dagelijks. Wij hebben geen magnetron of andere oven.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 12 jan 2010 20:08
door lampie69
Ik heb de nieuwe miele gezien op de beurs een XL.
Gewone 60 cm oven en gril en stoom oven erbij.
In april leverbaar.
Lijkt mij een mooi ding, maar heb natuurlijk geen ervaring ermee.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 12 jan 2010 20:28
door brenda229
We hebben een magnetron op zolder :-)

We gebruiken dit zelden. Als we haast hebben om een flesje voor ons kind warm te maken. Maar gebruiken we normaal een flessenopwarmer voor en soms voor de kersenpit op te warmen als we ziek zijn.
maar eigelijk gebruiken we het verder nooit, daarom hebben we in de keuken alleen de combistoomoven. Ik gebruik die een paar keer per week.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 13 jan 2010 08:36
door ajdj
Ik ben ook op zoek naar een andere keuken en zou wel iets meer over het gebruik van stoom/bakovens willen weten.

Wij zijn een 2 persoonshuishouden, 65+.

Hoe lang duurt het koken in een stoomoven. Langer of korter of gelijk.
Zijn er speciale recepten/boeken verkrijgbaar of is dat eigenlijk niet nodig.

Is het apparaat duur in gebruik of maakt het niet veel uit ten opzichte van gewoon koken.

Als je veel kookt in de stoomoven kun je dan met een kleinere kookplaat toe.
Ik heb nu een normale 4 pits electrische kookplaat en overweeg een grotere 80/90 cm met inductie. Of zou dat met een stoomoven te veel van het goede zijn. Een grotere kookplaat gaat ten koste van het werkblad.


Van de magnetron vind ik het zo gemakkelijk dat het snel gaat en er niets aanbakt als je een restje of eens een keer blikgroente/diepvries op wilt warmen.

De resultaten van koken in de magnetron bevallen me niet. Hoewel het gezien de kookboeken die er voor zijn wel moet kunnen.....

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 13 jan 2010 08:43
door brenda229
ligt eraan wat je kookt in de combistoomoven en hoe groot je het snijd.
maar qua tijd vind ik het ongeveer het zelfde.

Ik vind het grote voordeel je doet je eten erin en je hoef er niet meer naar te kijken. (fijn met kids) Mijn man is vaak later thuis en dan heb je de warmhoudknop. Erg makkelijk!
Voordeel van gecombineerd stomen en bakken dat het vlees heerlijk smaakt en broodjes echt top worden gebakken!

ik zou niet zonder meer willen.

groeten, brenda

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 13 jan 2010 16:18
door kweenie
Tussen magnetron en stoomoven is een wereld van verschil. Magnetron is vooral snel, en (daardoor?) soms minder smakelijk. Stoomoven is vooral lekker, maar niet sneller dan gewoon koken.

Eén voordeel van de stoomoven is dat je (zeker met de automatische programma's, zoals mijn Miele heeft) bijvoorbeel je boontjes precies gaar genoeg krijgt. Niet doodgekookt en ook niet keihard. Nou ja, als je na de eerste keer of keren weet welke 'gaarheid' van jou overeenkomt met de verschillende gaarteniveaus van de oven... En ook alle boontjes even gaar. Vervolgens kan je maaltijd (bij de juiste temperatuur en vochtigheid) warm blijven zonder dat het verder gaart, en zonder dat het uitdroogt.

Ander groot voordeel is dat als je bijvoorbeeld vis maakt, dat het dan lekker gaar wordt zonder uit te drogen. Met een combi-stoomoven kun je ook dingen bakken of braden zonder dat het uitdroogt, maar je kunt natuurlijk ook 'gewoon' ouderwets zonder stoom bakken en braden in de oven.

Hoewel ik de magnetron ook regelmatig gebruik, maar dan vooral voor ontdooien en opwarmen van diepvriesspul, vind ik voor een lékkere maaltijd de combi-stoomoven veel prettiger.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 15 jan 2010 15:36
door Emi
Ik heb sinds een paar maanden ook een bosch combi stoom oven. Daarnaast ook een combi magnetron.
We wilden eigenlijk een oven die ook de magnetronfunctie had en een stoomoven.
De prijs tussen stoomoven en stoombakoven was op het moment dat we de keuken kochten maar 100 euro verschil - vast een of andere aanbieding. Dus gekozen voor 2 combi apparaten. Heerlijk die flexibiliteit.
Daarbij heb ik een inductieplaat met maar drie pitten. Dat is ruim voldoende.
Ik heb een lekkere grote pit 28 cm en twee kleinere.
stoomoven is perfect voor aardappels en groeten en verrassen gemakkelijk in gebruik. Veel ervaring met de combistand heb ik nog niet. Er zitten standaard programma's op die perfect werken. Opgewarmd eten is uit de stoomoven lekkerder dan uit de magnetron. Voor eht opwarmen van vloeistoffen ben je beter af met de magnetron.
Ideale van stoom oven dat je het eten erin doet en er geen omkijken meer naar hebt totdat het klaar is. Rijst kan je heel mooi drooggekookt uit de stoomoven krijgen.
Bosch leverde er een receptenboekje bij. Binnenkort ga ik naar een kookdemonstratie over de bosch apparaten en hoop dan ook weer goede tips op te doen. Er zijn maar weinig kookboeken speciaal gericht op de stoomoven. Het is echter een trend - dus die kookboeken komen er vast wel.

Aardappels zijn niet sneller gaar in de stoomoven. Er zijn wel hogedrukstoomovens - dan is je eten wel sneller klaar. Die stoomoven moet echter aangesloten worden op de waterleiding en ze zijn wat lastiger in gebrui. Een hogedruk stoomoven kan je niet zomaar even open doen om te proeven of het gaar is of niet.
De prijs van hogedruk stoomovens is ook beduidend hoger volgens mij.
De belangrijkste voordelen voor mij zijn: het gebruiksgemak, smaak van het eten en groenten behouden meer vitamines wanneer ze bereid worden met stoom dan wanneer ze gekookt worden in de pan.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 18 jan 2010 08:52
door ajdj
Bedankt voor jullie reacties.

Emi jij kunt dus stomen in de ene en tegelijkertijd bakken of opwarmen in de andere.

Druppen schalen die je uit een stoomoven haalt ook? Met het oog op de afstand naar het aanrecht.
Wij hebben een houten vloer in de keuken.

Ik neem aan dat jullie niets over extra veel energiegebruik is opgevallen?

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 18 jan 2010 14:44
door kweenie
ajdj schreef:Druppen schalen die je uit een stoomoven haalt ook? Met het oog op de afstand naar het aanrecht.
Wij hebben een houten vloer in de keuken.
Bij 'gewoon' stomen worden de schalen (en de oven zelf) inderdaad vochtig en omdat je voor stomen meestal de schalen met gaten gebruikt (waar de stoom doorheel kan...), kan dat inderdaad druppen. Maar je kunt er eenvoudig bij het uit de oven nemen een theedoek onder doen, of de schaal natuurlijk ergens op zetten zodra je de schaal uit de oven haalt.

Bij het bakken met stoom gecombineerd heb je er geen last van, omdat de schaal dan zo heet wordt (boven de 100 graden) dat het water niet vloeibaar wordt/blijft.

Re: combi stoomoven met goede bakfuncties?

Geplaatst: 18 jan 2010 15:23
door Emi
beste ajdj
Ja ik kan bv groenten en aardappels in de stoomoven stomen en in de andere oven bv een stokbroodje bakken of kopje melk warm maken met de magnetron functie.

Ook kan je met een stoombakoven zowel bakken als in een oven en gebruikmaken van stoom. bv programma voor kippenpoten maakt gebruik van en hete lucht en stoom.

Je bereid het eten in de stoomoven in de schalen / bakblikken die je erbij geleverd krijgt. Stoomoven is altijd vochtig dus die schalen kunnen druppen. Wat een oplossing kan zijn: Stoomoven op mooie - oog hoogte nemen. Wanneer het gerecht klaar is - deur open doen van de stoom oven, vervolgens het eten vanuit de oven in een schaal scheppen die je vervolgens op tafel zet.

Wanneer je alleen de stoomfunctie gebruikt van de stoomoven worden de metalen schalen ook niet erg heet. Als je de oven opendoet en de meeste stoom is weg - kan je de schalen niet met blote handen maar wel heel gemakkelijk met een theedoek vastpakken. JE kan dus de schalen eerst even kort afvegen en dan met maar weinig druppels verplaatsen

Over energiegebruik kan ik eigenlijk niet veel zinnigs zeggen. Onze vorige keken was bijna 20 jaar oud. Het verschil alleen al in het verbruik van een oude koelkast en onze nieuwe is groot. Ook de vaatwasser zal vast een stuk minder energie en water gebruiken. Nu is er tenminste een eco programma.
Een stoomoven gebruik natuurlijk energie - maar ik weet niet of er veel verschil is in energiegebruik tussen aardappels koken in de pan of in de stoomoven.
De aardappels moeten hoe dan ook gekookt. Voordeel van stoomoven aardappels tegenover aardappels uit de pan:
- smaak - er blijven meer voedingstoffen in de aardappels met stomen dan bij koken en dat is te proeven.
- gemak - aardappels erin, apparaat instellen en je hebt er geen omkijken meer naar.

het zou me niet verbazen dat we nu minder energie verbruiken in de keuken ondanks nieuw apparaat erbij. maar daar durf ik geen concrete uitspraak over te doen.