LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] welk systeem afzuigkap in woning met centraal afzuigsysteem

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
maartenwesterhuis
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 nov 2010 15:38

welk systeem afzuigkap in woning met centraal afzuigsysteem

Ongelezen bericht door maartenwesterhuis »

Dag,

Voor een woning, waar het niet mogelijk is om de afzuigkap aan te sluiten op een buis naar buiten, ben ik op zoek naar het beste systeem. Op dit moment is de afzuigkap aangesloten op een intern centraal afzuigsysteem( mechanisch ventilatie type stork-air type CML) die ook aangesloten is op de badkamer en het toilet. De geur uit de keuken blijft nu lang hangen.

De systemen die mogelijk zijn:

1 Recirculerende afzuigkap? die niet op het centrale afzuigsysteem wordt aangesloten.

2 aansluiten op het mechanische afzuigsysteem.

Wat is een andere optie? en wat zijn de ervaringen( qua geluid en resultaat van de afzuiging) met de hierboven genoemde opties?

groeten

Maarten Westerhuis

maxx
Berichten: 1701
Lid geworden op: 03 sep 2005 12:50

Re: welk systeem afzuigkap in woning met centraal afzuigsysteem

Ongelezen bericht door maxx »

Beste Maartenwesterhuis,

Het beste is een wasemkap met een afvoer naar buiten, dit zal in jouw geval blijkbaar niet mogelijk zijn.

Er zijn een aantal soorten wasemkappen die kunnen worden aangesloten op het ventilatiesysteem van de woning. Itho heeft het HR systeem, eigenlijk een soort blaaskap: de wasemkap heeft een motor die een luchtgordijn om de kookplaat heen maakt en de kookdampen "vangt". Dit zou de prestatie van de woningventilatie moeten vergroten. De mate van werking in nogal een discussiepunt. Niet iedere klant wordt er blij van.

Het is ook goed mogelijk om een combinatiewerking te maken van ventilatiesysteem en recirculatiewasemkap. Er zijn tegenwoordig goede filters verkrijgbaar die ook nog eens langer mee gaan. Deze "long-life"-filters kosten wel meer maar je hoeft ze niet iedere 3 tot 6 maanden te vervangen. De recirculatiekap zal dan de luchtjes voor zijn rekening nemen, de woningventilatie helpt mee met het afvoeren van luchtjes en waterdamp. Hou wel rekening met het feit dat de motor van de wasemkap meer geluid maakt vanwege het extra filter.

3e mogelijkheid zijn de wasemkappen met speciale filtersystemen, zoals de Itho en Axiair. Behoorlijk duurder maar werken wel goed. Itho heeft een soort Airco-systeem wat waterdamp en luchtjes opvangt. het water kun je dan aftappen uit een tankje in de wasemkap. Axiair ioniseert de vieze luchtjes tot schone lucht maar doet niets met de waterdamp.

Keuze genoeg als het budget ruimte heeft. Als dit niet het geval is dan lijkt mij recircuatie icm woningventilatie de beste mogelijkheid.

MVG

Gesloten