[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Ravage na klus tegelzetter
Pagina 1 van 2

Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 07:58
door burbie72
Met een tegelzetter zijn wij overeengekomen dat hij de vloer in onze woning zou leggen en de tegels hiervoor zou leveren.
Zonder enige communicatie bleken de tegels (er was niemand thuis) 3 dagen voor aanvang van de werkzaamheden in onze voortuin te zijn neergezet. De tegelzetter heeft ons voor de start van zijn werkzaamheden gemeld dat hij maandag en dinsdag nodig had om de vloer te leggen. Op woensdag zou hij terugkomen om de plinten te plaatsen. Op maandag had de tegelzetter het grootste gedeelte van de vloer gelegd, waarna hij aangaf op dinsdag nog wat passtukken te zullen plaatsen. Hetgeen wat gelegd was, leek netjes te liggen. Bij controle 's avonds bleek de voordeur niet meer open te kunnen (de tegelzetter had hierover niets gezegd tegen ons, maar we zagen dat hij door de achterdeur het huis had verlaten zonder de deur op slot te doen...Ook zaten er behoorlijk wat lijmresten op de pas gestucte muren, waarover de tegelzetter meldde dat we die met een plamuurmes konden verwijderen. Dinsdag verwachtten wij de tegelzetter, maar zonder berichtgeving verscheen hij niet. Toen wij contact met hem opnamen, meldde hij dat hij woensdag terug zou komen. Aan het einde van de ochtend gingen wij kijken hoever de werkzaamheden waren gevorderd. De tegelzetter bleek alweer te zijn gevlogen. Wel had hij de passtukken gelegd en de vloer gevoegd. De plinten waren echter niet geplaatst. Opnieuw hebben wij contact opgenomen met de tegelzetter om te vragen wanneer de plinten geplaatst zouden worden. Hij meldde dat dat halverwege de week erop zou zijn, omdat hij de plinten nog niet in huis had. (Vreemd, want bij het plaatsen van de opdracht had meneer aangegeven dat hij in deze week met vakantie zou zijn...) Vandaag ontvingen wij een factuur voor de volledige klus, terwijl de plinten niet zijn geleverd en de werkzaamheden dus nog moeten worden afgerond. Hoewel wij de vloer redelijk netjes gelegd is, is de kamer een ravage; alle wanden en deuren zitten onder de donkere handafdrukken (lijm + voegmortel) , geen van de verwijderde deuren is teruggeplaatst. Het afval (speciekuipen, tegelresten, pallets) heeft de tegelzetter in de voortuin achtergelaten. Kunnen wij van de tegelzetter verlangen dat hij ervoor zorgt dat de voordeur niet langer vastloopt op de tegelvloer, de muren schoon achterlaat en het afval afvoert? Wij zijn geenszins van plan om de factuur te voldoen voordat de gehele klus is afgerond. Mogen wij hiertoe besluiten of moeten wij een deel van de kosten alvast betalen?

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 08:26
door Moneyman
Het is altijd verstandig het onbetwiste deel vast te betalen, dan voorkom je dat de zwarte piet deels bij jou komt te liggen. Ik kan me zo voorstellen dat een bedrag van 2/3e van het totaal redelijk is, en dat je 1/3e achterhoudt.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 10:01
door Kolibrie
Als er niets afgesproken was in de offerte pas betalen nadat de hele klus klaar is.
Wanneer u nu al 2/3de betaalt kan het zijn dat u lang op de plinten kunt wachten.
Ja, dat van die deur, het eenvoudigste zal, als dat mogelijk is om de onderkant van de deur wat af te schaven.
Ik ken de situatie niet, maar tegels opnieuw leggen zodat de deur niet meer schaaft, zullen de tegels in de hele ruimte eruit moeten.
Het afval afvoeren behoort de tegelzetter te doen, muren schoonmaken zou u beter zelf kunnen doen, zeker als hij het over een plamuurmes heeft maar vraag het hem eens.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 10:26
door chrisd1
Moneyman schreef:
19 jul 2019 08:26
Het is altijd verstandig het onbetwiste deel vast te betalen, dan voorkom je dat de zwarte piet deels bij jou komt te liggen. Ik kan me zo voorstellen dat een bedrag van 2/3e van het totaal redelijk is, en dat je 1/3e achterhoudt.
Klopt; zie b.v. https://www.consuwijzer.nl/rekeningen-e ... ing-wat-nu

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 10:37
door Veldt01
Deze is tricky, je hebt te maken met een tegelzetter met een vrij lage kwaliteitstandaard en teveel werk of eentje die het grootste deel van de tijd in de nieuwbouw werkt.
Op zich is het al vreemd dat je deze vraag hier moet stellen (tenzij de klus zwart gebeurd). Normaal krijg je een offerte met een verwijzing naar goed verkrijgbaar voorwaarden. Daar staat exact beschreven welk deel je wanneer moet betalen (dit is niet iets wat je achteraf zelf in kunt vullen).
In dit geval zou ik heel voorzichtig gaan worden en goed vaststellen wat er nog gedaan moet worden / wat nog nodig is om het werk conform afspraak af te ronden (alhoewel ik vrees dat juist dit deel niet goed genoeg is vastgelegd).
In ieder geval nooit meer vooruit betalen dan het totaal min de kosten de gemaakt moeten worden (desnoods door een derde) om e.e.a. gereed te maken (als oplevering meer kost dan het restant gebeurd het niet zelden dat een aannemer helemaal niet meer op komt dagen (en dan wordt het een lange weg om je gelijk te halen).

Overigens zou ik een tegelzetter niet vragen om een deur in te korten, dat is hun werk niet en dat gaat vaker mis dan dat het goed komt.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 11:24
door Komkommertijd
Tegel en lijm dikte?

Als je te dikke tegels en/of ruime hoeveelheid lijm gebruikte, is dat fout en lastig herstelbaar.
Bij naar binnen draaiende deuren moet je vooraf kijken hoeveel ruimte daar is.

Soms is niet elke tegel leverbaar hierdoor.
En beloof alles in 1x te betalen zodra werk klaar is.

Als je 50% betaalde loop je de kans dat hij traag gaat worden.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 11:54
door BL2
Is het wit of zwart werk ?
Bij zwart houd het namelijk hier op het forum gauw op....

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 12:15
door Moneyman
Kolibrie schreef:
19 jul 2019 10:01
Als er niets afgesproken was in de offerte pas betalen nadat de hele klus klaar is.
Onverstandig advies, dat werkt alleen maar tegen je.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 12:16
door Kolibrie
BL2 schreef:
19 jul 2019 11:54
Is het wit of zwart werk ?
Bij zwart houd het namelijk hier op het forum gauw op....
Zwart werk, zou hij dan een rekening sturen?

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 19 jul 2019 14:56
door kokka
ik denk dat het niet meer dan redeljik is om te verlangen dat hij de puinhoop die hij gemaakt heeft, ook zelf weer opruimt. dus alle lijmresten en handafdrukken. Dat de deur niet meer open kan is niet zijn schuld denk ik. TS heeft uiteindelijk zelf besloten welke tegel er gelegd moet worden. de afmeting en soort tegel dicteert de dikte van de laag tegellijm die eronder moet, dat die voordeur niet meer open kan is dus niet de schuld van de tegelzetter.
In dit geval zou ik hem dus betalen voor het werk dat hij gedaan heeft, min de eventuele kosten voor het verwijderen van lijmresten en het leveren en plaatsen van de plinten. Als je dit bedrag dan onderbouwt naar hem stuurt, dan heb je het verder netjes gedaan, en ligt de bal weer bij hem

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 20 jul 2019 14:45
door Egbert12345
wij hebben enige jaren geleden ook zo'n knoeier gehad. geen afschot in de douchecel en te brede voegen. we hadden trouwens wel vaker pech met aannemers. voor de lieve vrede alles maar betaald.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 20 jul 2019 15:41
door BL2
Kolibrie schreef:
19 jul 2019 12:16
BL2 schreef:
19 jul 2019 11:54
Is het wit of zwart werk ?
Bij zwart houd het namelijk hier op het forum gauw op....
Zwart werk, zou hij dan een rekening sturen?
Heb er even over na moeten denken, nee ik zou geen rekening zenden..... (en niet goed gelezen dus)

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 21 jul 2019 19:13
door Ivo.w
kokka schreef:
19 jul 2019 14:56
ik denk dat het niet meer dan redeljik is om te verlangen dat hij de puinhoop die hij gemaakt heeft, ook zelf weer opruimt. dus alle lijmresten en handafdrukken.
Dat is inderdaad het minste. Knoeiwerk moet de knoeier zelf opruimen. Puin en afval afvoeren is ook voor rekening van degene die de klus uitvoert, tenzij er iets anders is afgesproken.
Dat de deur niet meer open kan is niet zijn schuld denk ik. TS heeft uiteindelijk zelf besloten welke tegel er gelegd moet worden. de afmeting en soort tegel dicteert de dikte van de laag tegellijm die eronder moet, dat die voordeur niet meer open kan is dus niet de schuld van de tegelzetter.
Hoewel de keuze voor de tegel met daarbij behorende de lijmdikte door de klant gemaakt wordt en de tegelzetter ook niet kan toveren, heeft de tegelzetter hier wel degelijk een grote verantwoordelijkheid. De klant beseft zich niet altijd dat er nog zomaar een centimeter lijm bij komt, en rekent misschien alleen met de tegeldikte als extra vloerhoogte. De vakman dient een deugdelijk resultaat af te leveren. Zomaar letterlijk tot tegen de voordeur aan tegelen waardoor de deur niet meer open kan, is géén deugdelijk werk. Tegelzetter moet voordat er een onomkeerbare situatie ontstaat met de klant overleggen hoe een dergelijk probleem opgelost moet worden. Een goede vakman signaleert zoiets al wanneer hij de ruimte komt opnemen voor het maken van de offerte.

Wanneer het onverhoopt niet is opgemerkt bij de opname vooraf én er tijdens het tegelen het ook niet lukt om contact te krijgen met de klant, dan had de tegelzetter pakweg 1m2 achter de deur open moeten laten. Zodat in elk geval de deur open kan.
In dit geval zou ik hem dus betalen voor het werk dat hij gedaan heeft, min de eventuele kosten voor het verwijderen van lijmresten en het leveren en plaatsen van de plinten. Als je dit bedrag dan onderbouwt naar hem stuurt, dan heb je het verder netjes gedaan, en ligt de bal weer bij hem
Betalen onder aftrek van:
- Herstel van de muren, verwijderen van lijmresten
- Leveren en plaatsen van de plinten
- Kosten voor oplossing van het probleem met de voordeur. Een (moderne) voordeur die niet open kan, krijg je namelijk ook niet zonder schade uit het kozijn. Een nieuwe voordeur + kozijn is een prijzig grapje.

Dan blijft er al met al weinig over om nu te betalen.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 21 jul 2019 19:33
door Sira
Kolibrie schreef:
19 jul 2019 10:01
Ja, dat van die deur, het eenvoudigste zal, als dat mogelijk is om de onderkant van de deur wat af te schaven.
Dan is het maar te hopen dat ze geen kunststof voordeur hebben. Schaven wordt dan lastig.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 22 jul 2019 17:49
door Senso
In dit soort gevallen ALTIJD foto's nemen van ALLES wat niet deugt. Anders kom je straks in een welles-nietes situatie terecht en is de zaak al bijna verloren.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 23 jul 2019 14:14
door Hawk-Eye
als het een zwarte klus is niets betalen tot alles is opgelost afhankelijk uiteraard van de gemaakte afspraken als die al gemaakt zijn natuurlijk???

witte klus 2/3 tot alles is opgelost dan pas de rest, voordeur had je zelf kunnen weten, bestel een timmerman(zelf op eigen kost) en vraag hem dit op te lossen...

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 24 jul 2019 09:21
door chrisd1
Hawk-Eye schreef:
23 jul 2019 14:14
voordeur had je zelf kunnen weten
Maar tegelzetter natuurlijk ook; zou idd zo'n timmerman zoeken en daarna over de verdeling van de kosten onderhandelen met de tegelzetter.
Zo'n timmerman - voor lastige klussen - zou ik overigens zelf proberen te vinden via een schildersbedrijf; bij schilderswerk moet immers ook vaak allerlei reparatie-werk worden uitgevoerd.

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 24 jul 2019 14:01
door Hawk-Eye
niet helemaal tegelzetter krijgt een opdracht, sjouwd zijn materiaal naar binnen en gaat aan de gang waarbij hij bij de voordeur begint, gaat er vanuit dat de opdrachtgever toch wel zo slim is geweest om te bezien wat wel en niet past, anders geef je toch die opdracht niet.....
of wel???

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 26 jul 2019 19:14
door gewicht
Zoals Ivo.W als schrijft, een goede tegelzetter voorziet de problemen bij deuren en adviseert de klant bij de keuze van de tegel en lijm.
Achteraf herstellen ,als dat al kan, kost veel geld en ergernis. Derhalve is de "tegelzetter" behoorlijk tekort geschoten,dat blijkt ook uit de vele lijmresten tegen de wanden. Houdt een deel van de betaling achter tot alles naar tevredenheid is opgelost. ( hopelijk gebeurt dat ook)

Re: Ravage na klus tegelzetter

Geplaatst: 26 jul 2019 19:20
door gewicht
Hawk-Eye schreef:
24 jul 2019 14:01
niet helemaal tegelzetter krijgt een opdracht, sjouwd zijn materiaal naar binnen en gaat aan de gang waarbij hij bij de voordeur begint, gaat er vanuit dat de opdrachtgever toch wel zo slim is geweest om te bezien wat wel en niet past, anders geef je toch die opdracht niet.....
of wel???
Sorry, de tegelzetter wordt geacht de vakman te zijn en de klant te waarschuwen voor deurproblemen. Sterker,een goede tegelzetter zal de opdracht weigeren als de klant toch "eigenwijs " is.