LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Aannemer weigert informatie te geven.

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
Wickie
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 jan 2007 16:34

Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door Wickie » 27 jan 2007 16:48

Onlangs hebben wij een nieuwbouw appartement gekocht. Bij aankoop is ons te kennen gegeven dat er voor een bedrag van 5.600 euro een badkamer geplaatst zou worden.

Nu zijn wij bij de badkamer speciaalzaak langs geweest en blijkt dat er standaard een veel goedkopere badkamer wordt geplaatst. Deze willen wij echter nog aanpassen en de kosten die wij hiervoor maken worden bij ons begrote bedrag opgeteld.

Om meer duidelijkheid over de situatie te krijgen hebben wij bij de aannemer de specificatie van de standaard badkamer opgevraagd. Dit weigeren zij echter en zij verwijzen ons naar de bouwmaatschappij waarvan wij gekocht hebben, hun opdrachtgever dus.

Bij de bouwmaatschappij zijn ze uiterst behulpzaam en willen zij mij de specificaties graag geven. Zij zijn hiervoor echter ook weer afhankelijk van de aannemer en deze weigert de bouwmaatschappij ook de informatie te geven.

Wij kunnen via de bouwmaatschappij de begrote bedragen terugkrijgen en de badkamer kaal opgeleverd krijgen, maar het is toch te vreemd voor woorden dat ik niet mag weten wat ik gekocht heb!

Mag een aannemer, zelfs al vraagt de bouwmaatschappij erom, weigeren een specificatie voor te verrichten werkzaamheden af te geven? Of kunnen zij hier op een of andere mannier toe gedwongen worden?

caruso
Berichten: 1064
Lid geworden op: 20 jul 2005 16:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door caruso » 27 jan 2007 17:02

U bent koper en als koper heeft U recht te weten waaraan U Uw geld uitgeeft!
Men is verplicht U de specificatie te tonen.
Als U lid bent van de vereniging "Eigen Huis": ik zou ze inschakelen!

C200K
Berichten: 292
Lid geworden op: 26 jun 2006 22:48

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door C200K » 27 jan 2007 17:02

Ja, dat mogen zij!

U koopt een huis, geen losse onderdelen. Net zoals dat zij U geen inzich gaan geven in hun overige inkoopsprijzen! Dit is voor U niet relevant.

Overigens ga ik er wel vanuit dat er in de verkoopbrochure een omschrijving van het sanitair staat. Dit is zeer normaal en gewoon. Ze zullen U alleen geen gespecificeerde prijzen geven. Dat doet men nooit!!

Wickie
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 jan 2007 16:34

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door Wickie » 27 jan 2007 19:31

C200K:
Het klopt dat ik een compleet huis heb gekocht en dat de badkamer omschreven staat in de brochure. (Als voorzien van bad, douche, etc. dus niet het soort en merk.)

Dit vond ik wel erg summier, vandaar dat ik voor de koop om extra informatie heb gevraagd. Het complete bedrag is toen aangegeven en hier is ook geen discussie over.

Naar nu blijkt is de badkamer (met marktconforme inbouwprijzen) een stuk minder waard dan het mij toegezegde bedrag.

De prijzen zijn voor mij zeker interessant, want ik krijg een flinke post aan meerwerk, terwijl ik standaard nog geen badkamer van het toegezegde bedrag heb. (De wijzigingen die wij voorstellen passen gedeeltelijk nog binnen het mij beloofde budget.)

Toch jammer dat het binnen de bouwwereld vaak zo gaat! (Het inschakelen van Eigen Huis zal dus wel de beste oplossing zijn.)

C200K
Berichten: 292
Lid geworden op: 26 jun 2006 22:48

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door C200K » 27 jan 2007 19:47

@Wickie,

Eigen Huis kan niets voor je betekenen. Zij kunnen wel tegen jou zeggen dat het bad 1800 euro kost terwijl de sanitair-leverancie zegt dat dit 500 euro is.

Daar kan jij dus niets aan doen. Je hebt zaken gedaan met de bouwondernemer en niet met de sanitairleverancier. Je probeert iets wat 50 % van alle nieuwbouw-huis-kopers proberen. Allen lukt het ze niet (zelf al meerdere nieuwbouwhuizen gekocht).

Wickie
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 jan 2007 16:34

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door Wickie » 27 jan 2007 20:03

De prijzen van alle hardware (sanitair en tegels) heb ik al binnen. Ben bij beide leveranciers al langs geweest. Zij hebben een nieuwe offerte, naar onze wensen, gemaakt. Hierin halen ze aan het einde de kosten van de "standaard"onderdelen er af.

Wat er overblijft, zijn de kosten voor het betegelen van de badkamer (plaatsen sanitair zit in de offerte van de badkamer detaillist.)

En hier kan 1 persoon 2 weken van betaald worden, voor een badkamer van 3 bij 3! (Dit kan ik zelf nog in 1 weekendje!)

Belachelijk dat een beroepgroep zo kan werken, toch fijn dat het in een supermarkt anders geregeld is. Zou toch lastig worden als er op een blik alleen hoeft te staan 1L soep. (Welke soep en wat er in zit is voor u niet relevant, u koopt soep)

Dan maar bij de bouwmaatschappij het geld terug vragen en alles zelf regelen. (Polen zullen charmanter en economischer zijn dan onze aannemer!)

caruso
Berichten: 1064
Lid geworden op: 20 jul 2005 16:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door caruso » 27 jan 2007 21:07

Aanvulling mijnerzijds: Als je iemand vraagt een bepaalde klus te doen dan mag je ook inzicht eisen in het aantal te verwachten arbeidsuren, materiaalkosten en dergelijke. Zie het maar als een soort offerte, uiteindelijk moet je wel met je centjes komen en dan mag je eisen dat daar een prestatie voor wordt geleverd. Zou een mooie zaak worden: "Ik heb voor U 60 uur gewerkt maar kan dat niet aantonen, gelooft U mij maar op mijn mooie blauwe ogen! " Ja, daag....
En nog wat: Eigen Huis kan altijd bemiddelen en als dat niet helpt de zaak voor de rechter brengen en inzage eisen!

C200K
Berichten: 292
Lid geworden op: 26 jun 2006 22:48

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door C200K » 27 jan 2007 21:55

@Caruso,

deze persoon heeft een huis gekocht, geen badkamer alleen. Dat maakt de zaak al heell anders. Dan kunnen er posten "overlopen".

caruso
Berichten: 1064
Lid geworden op: 20 jul 2005 16:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door caruso » 28 jan 2007 00:01

dan nog mag je een antwoord op geleverde werkzaamheden. Heeft niets met overlopen te maken.

djenie
Berichten: 68
Lid geworden op: 03 mei 2006 23:19

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door djenie » 28 jan 2007 00:48

Bedenk wel dat bij een kale badkamer je ook geen garantie hebt in geval van evt lekkages en gevolgschade. Ik heb zelf ook net een nieuw huis en met hetzelfde zitten tobben. Ik heb uiteindelijk toch een badkamer via de aannemer laten plaatsen en bepaalde zaken zo standaard mogelijk laten uitvoeren bijv. kranen/douchekop/wastafel. Alleen op t tegelwerk heb ik niet bezuinigd daar het laten betegelen van een badkamer zeer kostbaar is en je badkamer valt of staat met het tegelwerk. Het komt erop neer dat je weinig kan onderhandelen en je goed moet nadenken welke zaken je evt later wilt veranderen. Misschien kan je ook een tussenweg zoeken door alle leidingen en afvoeren wel te laten aanbrengen en de rest later, heb je in ieder geval wel garantie in geval van lekkage. Het klinkt misschien negatief maar ik heb zelf na 6 jaar door een los zittende afvoer van de douchebak een zeer uitgebreide lekkage gehad met heel veel schade (waterschade in 3 kamers boven, vochtplekken in een lager gelegen etage en water in de meterkast) die door de aannemer is vergoed, waar garantie al niet goed voor is. dus bezint eer ge begint, succes ermee

Wickie
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 jan 2007 16:34

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door Wickie » 28 jan 2007 00:59

@Caruso: Lijkt mij ook.

Het gaat mij er niet om wat het de aannemer precies kost en hoeveel winst hij maakt (ik begrijp dat hij er ook aan moet verdienen.)

Waar het mij om gaat is dat ik niet datgene krijg waar ik voor getekend heb. (Niet zozeer de geleverde badkamer als wel de waarde ervan.)
Ik kan aantonen dat het bedrag dat (door de bouwmaatschappij) begroot is voor mijn badkamer niet door de aannemer besteed wordt. Hij levert een product waarvoor niemand zal kiezen (omdat het niet vertegenwoordigd wat je voor deze prijs mag verwachten) en iedereen besteld een andere badkamer. Deze mag je dan nog eens zelf gaan betalen en de aannemer steekt de rest in zijn zak.

Ik ben het er mee eens dat als ik puur op de informatie in de brochure afga ik zo ongeveer iedere badkamer moet accepteren. Omdat hierin alleen staat beschreven wat er in moet zitten en niet welke waarde het vertegenwoordigd. Hier heb ik echter voor de aankoop navraag na gedaan en er is mij een waarde gegeven.

Volgens mij voldoet de badkamer dus niet aan hetgeen waarvoor ik getekend heb. Iemand moet dan toch het tegendeel aantonen? (De bouwmaatschappij heeft deze informatie niet, omdat de aannemer het hele project als geheel heeft aangenomen. Zij willen mij de specificatie wel geven, maar zijn hiervoor afhankelijk van de aannemer en deze wil het dus ook niet aan de bouwmaatschappij geven.) Hoe kan ik nu nog anders dan vermoeden dat de aannemer een flink deel van mijn badkamer in zijn zak steekt, anders zou hij hier toch niet zo moeilijk over doen?

@Djennie
Dat is voor mij ook nog de enige reden dat ik dit nog verder uit wil zoeken. Persoonlijk heb ik het al helemaal gehad met de aannemer, maar om een aantal praktische redenen is het toch wel handig om het appartement compleet op te laten leveren. (Maar ik laat me niet graag voor een paar duizend euro tillen!)

FlipKaneel
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 sep 2005 23:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door FlipKaneel » 31 jan 2007 08:33

Het is nu toch wel vaker aangetoond dat de aannemerswereld in Nederland zo rot is als een mispel. En niemand doet er iets aan.

C200K werkt bij een aannemer (denk ik) of is misschien zelfs de aannemer in kwestie die zijn gedrag probeert goed te praten.

installateur
Berichten: 48
Lid geworden op: 20 mar 2006 00:25

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door installateur » 31 jan 2007 21:29

mmmm intressant onderwerp. 's kijken waar knelt 't, badkamer genoemd als een "stelpost" € 5.600 euro? zwart op wit ?, zo ja, dan was 't dat, voor 5600 euro een badkamer uitzoeken en de rest bijbetalen, of het bedrag laten minderen op de aankoopsom en je eigen sanitair specialist inschakelen. Let wel op eventuele garantie afwijzigen. Meer smaken zijn er helaas niet.

C200K
Berichten: 292
Lid geworden op: 26 jun 2006 22:48

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door C200K » 31 jan 2007 21:37

@Flip,

slechts eigenaar van een groot transportbedrijf!

FlipKaneel
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 sep 2005 23:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door FlipKaneel » 01 feb 2007 08:27

@Installateur.

Bij een stelpost staat geen bedrag. Daarom is het een stelpost het is nog niet bekend wat het gaat kosten.

Er is toegezegd dat er een badkamer ter waarde van 5600 in zou komen. Dit is niet gebeurd ergo contractbreuk.

C200K
Berichten: 292
Lid geworden op: 26 jun 2006 22:48

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door C200K » 01 feb 2007 08:43

@Flip,

een stelpost is juist een bedrag!

FlipKaneel
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 sep 2005 23:47

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door FlipKaneel » 01 feb 2007 13:20

Nee c2 een stelpost is een post waarvan men nog niet weet wat het gaat kosten. Bij badkamers kan de tegels een stelpost zijn omdat men niet weet welke tegels men wil. Dus weet men ook niet wat daarvoor gerekend moet worden.

antoinette99
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 nov 2004 16:41

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door antoinette99 » 01 feb 2007 13:55

Bij ons werken we met twee reken methodes, afhankelijk van de aanvraag.

Een is de stelpost,
bv 2.000,00 de klant zoekt materialen uit voor een
prijs van 6.000,00 de meerprijs bedraagt dan 4.000,00

De ander is standaard.
BV bij sanitair, als er met standaard sanitair gerekend wordt, dan schrijven wij in met Adviesprijzen van de fabrikant - 30%
Bij 2.000,00 wordt er gerekend met 1.400,00.

stuatie 1:
klant zoekt materialen uit voor bv 6.000,00, dan wordt er verrekend met 2.000,00, dus een meerprijs van 4.000,00

situatie 2:
de klant laat het sanitair vervallen en krijgt, de gerekende prijs 1400,00 retour.

Dus in het geval van Wicky, zou het een verrekenprijs van 5.600,00 moeten zijn, laat ze het sanitir vervallen dan zouden zou ze een kleine 4.000,00 terugkrijgen.

Als de installateur een prijslijst met advies prijzen van de fabrikanten afgeeft, hoeft dit niet zo te zijn dat dat het bedrag is wat ze terugkrijgt.Het antwoord op de vraag waarom er bij berekeningen gebruikt gemaakt wordt van advies - 30% is en bij verekeningen niet:

Ten eerste:
Je moet goedkoop inschrijven, want anders heb je geen werk.

Ten tweede:
In standaard sanitair gaan veel meer om, (bij ons hebben we het over honderden projecten) daardoor is standaard veel goedkoper in te kopen. Zodra er "luxer" sanitair wordt uitgezocht, gaat die vlieger (ook voor ons) niet meer op.

Sorry dat het zo'n lang verhaal is, maar ik hoop dat het zo duidelijk is.

An

antoinette99
Berichten: 13
Lid geworden op: 18 nov 2004 16:41

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door antoinette99 » 01 feb 2007 14:26

Nog even een kleine aanvulling:
Het verschil in situatie 1 en 2 is dus 600,00,
dat ben je dus al kwijt als je het sanitair afgedopt laat opleveren omdat je het ergens anders gaat kopen, daabij komen nog de tegels en eventuele bouwkunige werkzaamheden.

Daarnaast vervalt de volledige garantie op je badkamer en is het risico voor breuk en beschadiging voor eigen rekening,
meestal moet je vooruit betalen, ook is de badkamer met oplevering niet klaar en moet je zelf nog veel regelen.

De grotere kortingen lijken vaak heel mooi, maar of het uiteindelijk voordeliger is, kun je beter goed uit zoeken.

An

installateur
Berichten: 48
Lid geworden op: 20 mar 2006 00:25

Re: Aannemer weigert informatie te geven.

Ongelezen bericht door installateur » 01 feb 2007 21:06

Ja Flip, je kent het spreukje zeker wel, het leven is een pijp kaneel, een ieder ..... eraan en krijgt zijn deel. Ga toch fietsen man, ik stel een vraag en ik bevestig of stel niks lees dan toch er staan toch allemaal ?? vraagtekens :)

Gesloten