LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gas besparen met instellingen CV Ketel

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
pverhaar
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 dec 2008 13:05

Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door pverhaar »

Hoi,

Een vraagje aan de CV-experts. Ik kan het vermogen van de CV Ketel (Nefit Smartline) traploos instellen tussen 25% (6 kW) en 100% (24 kW).

1. Mijn vraag is nu of het een gasbesparing op kan leveren, als ik de ketel instel op b.v. 85% (20.2 kW) er vanuit gaande dat deze het bij dit vermogen ook nog kan trekken.

Of anders gesteld: wat is de relatie tussen ketelvermogen en de hoeveelheid gas die nodig is om een ruimte tot x graden te verwarmen. Als dit geen relatie heeft, waarom kun je dan het vermogen terugregelen? Ik neem aan dat er wel een relatie is tussen ketelvermogen en de duur dat het duurt om een ruimte x graden in temperatuur te laten stijgen?

2. Valt er nog wat winst te halen met lage temperatuur verwarming? Dus als ik de temperatuur van het CV-water niet instel op 90 graden maar b.v. op 60? Ik lees ook dat je hier speciale LTV-radiatoren voor nodig hebt. Werkt dit ook met gewone radiatoren en wordt er dan nog steeds gas bespaard?

3. Smartline specifiek. Deze ketel heeft een 'tappot' (boiler) van 1 liter wat water constant op temperatuur houdt. Kan die tappot ook uit? Want dag en nacht die ene liter warm houden leidt tot gasverbruik en allerlei keren aan en afslaan van brander. Er zit wel een 'Eco' stand op, maar dit betekent niet 'uit'. De hele warmwatervoorziening kan wel uit, maar dan krijg je dus helemaal geen warm water meer en dat is ook niet de bedoeling.

Om dus een lang verhaal kort te houden: valt er nog wat laag hangend fruit te besparen door de instellingen van de ketel te wijzigen?

Keteldokter
Berichten: 20
Lid geworden op: 21 jan 2007 15:05

Re: Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door Keteldokter »

In een gemiddeld woonhuis kun je het cv vermogen gerust omlaag zetten.
Een gemiddeld rijtjeshuis met redelijke isolatie heeft genoeg aan 12 kW verwarming.
Het cv vermogen word uitgerekend met alle radiatoren open en een buitentemperatuur van -10, bij deze condities moet je de woonkamer nog op 20 graden kunnen krijgen.

Bij een te groot ingesteld vermogen zal de cv watertemperatuur snel stijgen en kan de ketel het vermogen niet kwijt aan de installatie, vervolgens gaat de ketel terug moduleren (lees zachter branden) of pendelen (aan/uit) en dat laatste is mindergunstig voor het verbruik.
Een auto met kleine motor doet er langer over om op snelheid te komen, het is echter wel zuiniger.
Bij de meeste installaties waar ik kom zijn vaak alleen de radiatoren in de woonkamer en badkamer geopend, vaak maar 60% van de volledige installatie.

Laagtemperatuurvervarming is alleen van toepassing bij grote V.O. (verwarmend oppervlak) zoals vloerverwarming of groot gedimensioneerde radiatoren.
Maar waarom niet gewoon testen? zet de max aanvoer temp eerst eens op 70 graden en het vermogen op 65% waarschijnlijk merk je er nauwelijks verschil in comfort, en toch zul je besparen.

Zet de warmwatervoorziening van de smartline op de eco stand, (is het laagst haalbare) dan word de platenwisselaar of bij oudere types de tappot niet continu tot 60 graden opgewarmt, hooguit een iets langere wachttijd voor ww.
Tevens is er dan veel minder kans op kalkvorming in de tappot.

chat
Berichten: 244
Lid geworden op: 16 mar 2006 14:47

Re: Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door chat »

Bij een te groot ingesteld vermogen zal de cv watertemperatuur snel stijgen en kan de ketel het vermogen niet kwijt aan de installatie, vervolgens gaat de ketel terug moduleren (lees zachter branden) of pendelen (aan/uit) en dat laatste is mindergunstig voor het verbruik.
Een auto met kleine motor doet er langer over om op snelheid te komen, het is echter wel zuiniger.
Bij de meeste installaties waar ik kom zijn vaak alleen de radiatoren in de woonkamer en badkamer geopend, vaak maar 60% van de volledige installatie.
Een modulerende ketel zal zijn vermogen automatisch aanpassen aan het vermogen van de geinstalleerde radiatoren mits de radiatoren goed zijn ingeregeld.
Een radiator van een x vermogen zal een verschil geven van 20 graden tussen aanvoer en retour. (let wel bij 90/70)
Als de keteltemperatuur staat ingesteld op 90 graden zal de ketel dit aanmaken.
Daarnaast zal de ketel (een moderne althans) geen grotere verschillen toe staan dan 20 graden tussen aanvoer en retour, zo wel zal de ketel terug moduleren. Als de 90 graden wordt bereikt zal de ketel dit handhaven. Met deze voorwaardes zal het vermogen aangepast worden aan het geinstalleerd vermogen.

Het snelle stijgen van de aanvoer wordt begrenst. als de ketel moet starten met koude radiatoren van 18 graden zal de aanvoer niet hoger worden dan 38 graden. pas als de retour gaat oplopen zal de aanvoer 20 graden mee liften.
Een goed ingeregelde installatie is van groot belang voor zowel de aanwarmen van elk vetrek en het goed functioneren van de ketel.

Vaak is het in een bestaande installatie mogelijk om de keteltemperatuur een stuk te gaan verlagen als de radiatoren te groot zijn berekend (ltv) Dit is vaak het geval bij woningen die naderhand goed geisoleerd zijn.

D1RK
Berichten: 2868
Lid geworden op: 10 mar 2007 07:51

Re: Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door D1RK »

Hoe lager de ingestelde temperatuur, des te eerder deze gaat moduleren en zuiniger word.

Als je het tijdens erg koude maanden niet meer warm zou krijgen iets hoger zetten, meestal is 25% van het maximale voldoende, en anders even iets hoger zetten.

Door lagere temperatuur bespaar je nog meer, door steeds krimpen en uitzetten zal er materiaal moeheid komen en dat word ook minder.

Ook krakende buizen worden minder.
De drukverschillen in expansie vat worden minder dus die zou ook langer mee gaan en meestal ook minder bijvullen...

Alleen zul je bij thuiskomst in koud huis langer moeten wachten voor het lekker is!

roberto1977
Berichten: 85
Lid geworden op: 05 jul 2005 16:39

Re: Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door roberto1977 »

ben het helemaal eens met de keteldokter
meestal is de capaciteit van de cv ketelk groter vanwege het warm water
je hebt inderdaad voldoende aan 12 tot 15 kw op cv
hoe lager je de temp zet van het cv water hoe groter de besparing wordt enkelt het duurt langer voordat het huis een aantal graden moet worden opgewarmd voor het op temp houden is het geen probleem

ou812
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 apr 2009 17:39

Re: Gas besparen met instellingen CV Ketel

Ongelezen bericht door ou812 »

Als je het vermogen naar beneden zet los je niet veel op. Een lagere aanvoer temperatuur helpt wel maar hiermee gaat wel het vermogen van de radiatoren naar beneden.
Hoe lager de temperatuur hoe hoger het rendement van de ketel.

Gesloten