LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 3e partij bij onderhandeling

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
Ceress
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 nov 2014 12:17

3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door Ceress »

Beste forumleden,

Ik hoop dat u mij kunt helpen met de volgende vraag:

Wij hebben een openingsbod uitgebracht op een woning. De dag erna, nog voordat de verkopers een tegenbod hadden gedaan is er volgens de makelaar door anderen ook een openingsbod uitgebracht.
Na overleg met hun makelaar hebben de verkopers ervoor gekozen om met ons in onderhandeling te gaan en hebben zij een tegenbod gedaan.
Wij zijn nu dus in onderhandeling.

Ik vraag me alleen af wat onze positie is in deze onderhandelingen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er helemaal geen ander openingsbod is gedaan, maar stel dat dit wel zo is, wat gebeurt er dan als verkopers en wij tot een mondelinge koopovereenkomst komen? Mogen zij dan nog aan de andere partij om een eindbod vragen waardoor wij alsnog in één klap buiten spel staan, of is het zo dat als wij een mondelinge koopovereenkomst hebben gesloten zij niet meer alsnog een eindbod mogen vragen van een derde partij?

Met vriendelijke groet,
Ceres

czarczar
Berichten: 697
Lid geworden op: 25 sep 2011 19:05

Re: 3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door czarczar »

Ceress schreef:Mogen zij dan nog aan de andere partij om een eindbod vragen waardoor wij alsnog in één klap buiten spel staan, of is het zo dat als wij een mondelinge koopovereenkomst hebben gesloten zij niet meer alsnog een eindbod mogen vragen van een derde partij?
Een mondelinge koopovereenkomst is net zo bindend als een schriftelijke overeenkomst.
De wet maakt wel een uitzondering voor de kopers: ook al is er een koopcontract, dan nog hebben de kopers van een woning een bedenktijd van een paar dagen.
Het probleem blijft echter wel: hoe bewijs je dat er een mondelinge overeenkomst was?
En wanneer is er sprake van een overeenkomst? Ook als de verkoper mompelt: joa, is wel goed joh?

Dus, voor de zekerheid: maak zelf even een simpel briefje met daarop adres van de woning, naam van de eigenaar, naam van jezelf en laat het bedrag nog even leeg. Neem dat mee, tesamen met een pen en vul het bedrag in dat je (mondeling) overeengekomen bent en laat dat tekenen door de verkoper of de vertegenwoordiger. Dat is dan een overeenkomst en geen officieel koopcontract, maar dan heb je tenminste iets in handen. Doe dat wel in duplo zodat ook de verkoper iets in handen heeft. Andere optie is getuigen meenemen, maar ja, als dat familie of vrienden zijn is het maar de vraag wat die getuigenissen waard zijn.

Bosjesman
Berichten: 259
Lid geworden op: 15 feb 2007 14:09

Re: 3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door Bosjesman »

bij koop van onroerend goed is mondeling geen overeenkomst te sluiten!

Ceress
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 nov 2014 12:17

Re: 3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door Ceress »

Dank voor jullie reacties! Jammer dat een mondelinge overeenkomst niets waard blijkt te zijn. De tip van het briefje is erg handig, bedankt daarvoor!

SJZ
Berichten: 4095
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: 3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door SJZ »

Een mondelinge koopovereenkomst is net zo bindend als een schriftelijke overeenkomst.
In het algemeen is dat waar, maar bij de koop van een woning is nou eenmaal wettelijk bepaald dat dat alleen schriftelijk kan.

http://www.nvm.nl/nl-nl/columns/ilse_va ... n_ast.aspx

deijssel00
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 dec 2014 17:50

Re: 3e partij bij onderhandeling

Ongelezen bericht door deijssel00 »

Hallo n.a.v. bovenstaande onderwerp het volgende:

Wij gingen als eerste kandidaat kopers op vrijdag bij een huis kijken. Maandag daarna contact met de makelaar dat we zeer geïnteresseerd zijn en e.e.a. in gang zouden zetten. Dinsdag werd ik door de makelaar gebeld dat het huis verkocht was aan een derde partij. Alle acties afgeblazen.
Zaterdag daarna werden we gebeld dat de verkoop niet door was gegaan en of wij nog interesse hadden. Zondag via de email een bod gedaan. Maandag gebeld door de makelaar met een tegenbod met de mededeling dat wij als eerste begunstigde werden beschouwd, zaten nog 2 belangstellenden achter ons. Maandagmiddag een afspraak gemaakt voor een 2e bezichtiging op dinsdagochtend. De makelaar vroeg ons toen of wij diezelfde dinsdag een besluit wilden nemen of we wel of niet zouden kopen. s' Avonds een email gestuurd met de mededeling dat wij het huis voor de prijs die hij genoemd had wilden kopen.
Toen ik de volgende ochtend om 08.30 op het makelaarskantoor verscheen om e.e.a. te bespreken bleek de woning verkocht te zijn aan de mensen die in eerste instantie waren afgehaakt. Kan dit allemaal maar zo in dit land?

Gesloten