LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] courtage oplichterij

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
roos 500

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door roos 500 » 30 mei 2005 09:18

Een beetje makelaar heeft een boekje met algemene voorwaarden, lees die eerst door voor je met welke makelaar dan ook in zee gaat en je komt niet voor verrassingen te staan.

berendjan
Berichten: 469
Lid geworden op: 25 jul 2004 17:58

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door berendjan » 13 jun 2005 02:29

Wat kunnen sommigen zich toch lekker nodeloos opwinden om niks. Brengt tenminste wat opwinding in ons verder zo saaie leven. Er staat nergens in de wet dat je verplicht bent een huis te verkopen of te kopen via een makelaar. Wat let je om je huis zelf te verkopen? Met een digitale camera maak je een foto die je als jpeg file op een diskette laadt en daarmee plus een tekst waarin je je huis omschrijft stap je naar het plaatselijke dag - of weekblad en plaatst daarin een advertentie. Met behulp van je computer en een printer maak je een of meerdere te koop affiches en die hang je voor de ramen en zet je in de tuin. Ook een notaris kan iedereen inschakelen. Die is wel verplicht want hij mag als enige een verkoopakte passeren. De verkoopaktes staan standaard in de computer. Het enige dat moet worden aangepast zijn de namen van verkoper(s) en koper(s) en de gegevens, inclusief de kadatrale van het huis. Die kun je, als je die zelf niet meer kunt vinden, voor een paar euro bij het kadaster opvragen. Van de notaris krijg je te horen welke gegevens en documenten je allemaal bij hem moet aanleveren. De koper moet de koopprijs voor de akte gepasseerd kan worden op een tussenrekening van de notaris gestort hebben en van daaruit gaat het linea recta naar de verkoper zodra de akte gepasseerd is. Je moet alleen de telefoontjes van de potentiele kopers aannemen en hun rondleiden in je huis. En wellicht moet je de advertentie nog een paar keer herhalen. Maar een makelaar heb je echt niet nodig. Schakel je wel een makelaar in, neem met hem dan voor je opdracht geeft zijn voorwaarden goed door en maak afspraken die je schriftelijk vastlegt. In de supermarkt lezen we uitvoerig de opdruk van een blikje soep van 50 cent voor we het kopen. Met een makelaar maken we, als ik deze topic zo lees, geen afspraken maar gaan we naderhand mekkeren. Typisch Nederlands.

mickeypluto
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 jul 2005 09:59

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door mickeypluto » 12 jul 2005 10:04

de courtage spreek je van te voren af in de vorm van een percentage van de gerealiseerde verkoopprijs. dus hoe hoger hoe beter, omdat je dan een goede prijs hebt gemaakt. dat percentage is niet statisch, dus hierover kun je handelen. redelijk is tussen de 0,5 en 1,5 procent. wel oppassen dat dikwijls de BTW er achteraf nog overheen komt. en dat begrijp ik niet echt. in de onderhandeling naar een particulier is het toch verplicht om prijzen inclusief BTW te vermelden?

AbeltjeA
Berichten: 25
Lid geworden op: 14 mar 2006 12:31

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door AbeltjeA » 19 sep 2006 23:07

wel oppassen dat dikwijls de BTW er achteraf nog overheen komt. en dat begrijp ik niet echt. in de onderhandeling naar een particulier is het toch verplicht om prijzen inclusief BTW te vermelden?
Inderdaad. De afgesproken prijzen/percentages zijn inc. btw tenzij expliciet anders afgesproken. Staat in de Algemene consumentenvoorwaarden NVM feb 2006 - deze kregen wij bij de overeenkomst, staat ook op de NVM site te lezen. Voor die tijd waren alle bedragen ex. btw. Dit hebben wij nu bij de hand. Gesprek gehad, courtage afgesproken, 1,5% promopakket € 350. Intrekken betekent alleen kosten voor het pakket.

Krijgen we de papieren: intrekken betekent ook 10% van de courtage obv de laatst gehanteerde vraagprijs met minimum van € 250. Maar in de AV staat te lezen: alleen de gemaakte kosten hoeven te worden vergoed tenzij anders overeengekomen.
Dan de bedragen voor courtage en het promopakket: ex. BTW!!!

Maar dat betekent, afgaande op de verwachte opbrengst, dat we bijna 700 euri meer moeten betalen! Wij hebben dus meteen contact met de makelaar opgenomen en gezegd, dat wij in de overeenkomst willen lezen wat we afgesproken hebben. En aangezien er in het gesprek met geen woord over BTW gerept is, mogen wij aannemen dat dat ook het bedrag is. En niet dat er 19% bijkomt. De consumenten mevrouw van de NVM die ik vandaag heb gebeld, gaf ons gelijk. Omdat de regel pas in februari is gewijzigd, hebben ze er nog niet veel vragen over gehad, maar dat komt nog wel vermoed ik, als de consument hier lucht van krijgt. De makelaar putte zich in duizend excuses, zei dat het niet met opzet was. Dat geloof ik graag! Zijn baas was er natuurlijk niet blij mee! Hij kon niet 1.5% inc. BTW geven, zoals we hadden afgesproken. Dan moest er volgens hem geld bij. Tja, dat zal toch niet?

Toen kwam hij met: als we de opdracht evt. zouden intrekken zou hij helemaal geen kosten berekenen. Of evt. iets met een advertentie doen. Maar we willen dat ons huis wordt verkocht, en we hadden juist afgesproken pas naar advertenties te grijpen als er te weinig interesse in ons huis was. Dan kun je dat dus wel zeggen, maar daar heb ik weinig aan...
Wij houden onze poot stijf, dat hebben we afgesproken. Laat hem maar met een goed voorstel komen, hij gaat het nog bespreken. Vanavond onze toekomstige buurvrouw gesproken, die wil ook met dezelfde makelaar in zee, zij werd witheet toen bleek dat wij zonder moeite 1,5% courtage hadden en zij 1,85%. Hij meet duidelijk met 2 maten. Maar gelukkig heeft zij nog niets op papier, laat staan getekend...

ben benieuwd of er nog meer mensen met deze problemen te maken hebben.

mickeypluto
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 jul 2005 09:59

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door mickeypluto » 29 sep 2006 17:26

onze toekomstige buurvrouw gesproken, die wil ook met dezelfde makelaar in zee, zij werd witheet toen bleek dat wij zonder moeite 1,5% courtage hadden en zij 1,85%. Hij meet duidelijk met 2 maten.


Das niet slim van die makelaar, of het moet zijn dat het huis van de buurvrouw om geldige reden veel moeilijker is te verkopen en de makelaar meer zal moeten gaan bezichtigen. Het is net als een auto kopen: je moet geluk hebben met de inruil dat er `n verkoper is die jouw duikje niet heeft gezien, het moet klikken, de snelheid van de aankoop kan ook een belangrijke kostenpost inhouden en wellicht heb je een voor die garage geschiktere inruil. Dus altijd onderhandelen en waar onderhandeld wordt zullen er altijd verschillen in prijs ontstaan. dat is nou net de bedoeling en het houdt de markt scherp. verwacht nou niet als je niet onderhandeld dat je de bonus toch krijgt. Waarom zou de verkoper of de makelaar dat doen. Je bent vrij in onderhandelen, maar wordt achteraf niet kwaad als blijkt dat je niet scherp genoeg bent geweest. Het is de vrije markt die deze mogelijkheid geeft, doe er dan ook iets mee en ga niet als `n sitting duck wachten totdat je toevallig `n makelaar treft die las vanzelf je korting gaat geven. Meestal is zo`n makelaar ook niet de goeie omdat die zijn product meteen al in de discount gooit, zal dan ook niet meevallen voor deze makelaar om een goede prijs voor je huis te bewerkstelligen.

mirapejo
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 sep 2006 20:35

Re: courtage oplichterij

Ongelezen bericht door mirapejo » 29 sep 2006 19:12

Wij hebben pas ons huis verkocht en dit heeft de witte woning winkel verzorgd.
Ik kan alleen maar lof uitspreken hoe hij dat gedaan heeft.
Bij een vrijblijvend gesprek heeft hij duidelijk gezegd wat het kost en wat er eventueel bij kon komen,zoals extra advertenties of open huizendag.Alles werdt netjes in overleg gedaan.Als wij een extra advertentie wilde leggde hij het ook uit wat het kost en/of hij dat de moeite waard vond.Ik kon de makelaar ook savonds en in het weekend bellen en mailen ging ook goed
Ik ben er erg tevreden over,zou het zo weer doen.

jolanda

Gesloten