LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Habbo Hotel

Heb je goede of slechte ervaring op het internet of met het internet? Hier kan je jouw mening geven over de zaken rondom het internet.
TimTim
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 dec 2014 17:15

Habbo Hotel

Ongelezen bericht door TimTim » 09 dec 2014 17:28

Habbo Hotel is een online community voor kinderen van 12 tot 18 jaar. Habbo is in juni 2012 wereldwijd in het nieuws geweest door een onderzoek van Channel 4 (Britse Nieuwszender), dat onderzoek wees uit dat er veel pedofielen in het hotel zijn en noemde het een paradijs voor pedofielen. Hierna zijn er wel maatregelen genomen, maar het lijkt erop dat habbo dat weer is vergeten, het wordt ze nu namelijk niet heel erg moeilijk gemaakt..

Bekijk deze video maar eens:
https://www.youtube.com/watch?v=m2ZFxOmY5d4

In het begin zie je beelden van de documentaire van Zembla over Amanda Todd.

Heb habbo zelf op verschillende manieren geprobeerd te benaderen en dit probleem voorgelegd maar kreeg op geen enkele manier reactie.

encore
Berichten: 1103
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door encore » 09 dec 2014 19:58

Hoe weet je nou dat er pedofielen op een dergelijke site zitten? Ga je iedere speler/avatar als mogelijke wetsovertreder behandelen?
Bovendien is Minecraft veeeeel populairderder doordat het op meerdere platforms gespeeld kan worden. En dan hebben ze ook nog Growtopia, met randdebielen van over de hele wereld...En overal waar kinderen spelen, zie je dat er een paar mafkezen tussenzitten voor wat vreemde praatjes. Mods aanspreken en klaar.

TimTim
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 dec 2014 17:15

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door TimTim » 09 dec 2014 20:52

encore schreef:Hoe weet je nou dat er pedofielen op een dergelijke site zitten?
Bijgevoegde filmpje bekeken? Daar is onder andere te zien dat je een jongen die 21 jaar beweert te zijn de snapchat, kik (soort whatsapp geloof ik?) en skype van een 13 jarige meisje wil hij vraagt ook aan het meisje of het leeftijdsverschil erg is.

encore
Berichten: 1103
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door encore » 09 dec 2014 23:12

maar de combi "Habbo-Hotel" en "pedo-sites" begrijp ik nog steeds niet. De hele waarschuwing begrijp ik niet. Het is niet zo dat iedereen op Habbo een pedo is. Natuurlijk zitten er een paar gekken tussen, maar waar is dat niet? En om nou Habbo af te schilderen als een slecht beveiligde omgeving..lijkt mij de omgekeerde wereld. Als het om je kids gaat hoor je mijns inziens altijd een oogje in het zeil te houden en openheid over de mogelijke foute bedoelingen van sommige personen. Daarbij lijkt mij ook duidelijk dat de evt. schuldvraag bij de "foute-personen" ligt en niet bij de site.

encore
Berichten: 1103
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door encore » 09 dec 2014 23:25

Jaja, maar hoe weet "Timtim"
...dat er veel pedofielen op die kindersite zijn...
En wat is "veel" ? Hoe peil je zoiets? 1 ervaring is, uiteraard, teveel. Maar om op basis daarvan te roeptoeteren
...dat er veel pedofielen op die kindersite zijn...
gaat mij te ver.

Het klinkt meer alsof iemand een keer is gepest/gescamd (oid) en dat het aangeven van dat gedrag bij de mods niet het gewenste effect had.

TimTim
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 dec 2014 17:15

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door TimTim » 09 dec 2014 23:36

Dat laatste is nonsens, ik ben het niet eens met het beleid van habbo op dit gebied en dat ze hier maar niks aan willen veranderen, bij het inschakelen van een moderator wordt zo'n gebruiker wel vaak verbannen maar heeft binnen 2 minuten weer een nieuw account gemaakt en dan kunnen ze weer verder.

Je ziet in de video dat ik in 15 minuten 29 vriendenverzoeken kreeg, zonder iets anders te hebben gezegd dan hoi. (Dat kan je niet terug zien in de video, maar daar moet je me maar op geloven). Na ze te hebben geaccepteerd zie je in de video dat er een stuk of 10 personen beginnen te praten van leeftijden tussen de 16/17 en 21 (naar eigen zeggen), en ze vragen allemaal om snapchat, Whatsapp, Skype en erger. Hoe kan je dan zeggen dat habbo geen probleem heeft?

Registreer je zelf maar eens een keer als een meisje en ga zelfs eens kijken als je de moeite wilt nemen.

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door Julie4444 » 13 dec 2014 18:20

Tja encore heeft wel een punt dat het niet zo zeer alleen habbo is...

Het is dan wel overal op sites waar kinderen komen, maar:

Ik was altijd wel van de MMO's en als jong meisje kwam ik dat soort praktijken dagelijks, minutelijks tegen. Zo waren er even veel al dan niet meer vieze pedo-types die van alles van je wilden, dan "normale" andere spelers. Die mannen zijn gewoon ziek, en het zou je verbazen hoeveel het er zijn.

Ik was op mijn 11e dan wijs genoeg om mezelf een mannelijk karakter aan te meten en zolang niemand ernaar vroeg gewoon te doen alsof ik een jongen was, maar toen ik later met vrouwelijke karakters ging spelen begon het ook gewoon weer opnieuw. Ben erg goed geworden in mensen negeren en chatopties aanpassen/chat uitzetten. Triest dat dat soort actie nodig is.

Heb het zelfs meegemaakt dat (speler) moderators uit een spel ongevraagd plaatjes van piemels stuurden naar meiden buiten het spel om. Het probleem is groter dan je misschien zou denken. Denk in de richting van Chris Hanson's To Catch a Predator. Het is gewoon normaal geworden dat je op social networking sites en gratis/goedkope game sites door dat soort lui wordt lastiggevallen als meisje.

Het beste wat je als ouder kunt doen is je kinderen (vooral je meiden, maar ook je jongens) goed voorlichten over dit soort gevaren en hen leren hoe met dit soort figuren om te gaan. Ze zijn best gelikt in het manipuleren van zo'n zoekend kinderbrein en voor ze het weten is het te laat.

witte angora
Berichten: 20066
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door witte angora » 13 dec 2014 20:31

Ik snap je zorg, Tim. Wat Julie schrijft, bevestigt precies wat je al aangaf. Hoe zou je dit willen aanpakken? Heb je zelf ideeën hier over? Of ben je het met Julie eens dat het een kwestie is van: ouders regelmatig attent maken voor de gevaren op dit soort kindersites, en hen aansporen hun kinderen goed voor te lichten? Wat zou een site als habbo, of iedere andere kindersite volgens jou kunnen en moeten doen binnen de wettelijke kaders?

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door Julie4444 » 13 dec 2014 21:18

witte angora schreef:Of ben je het met Julie eens dat het een kwestie is van: ouders regelmatig attent maken voor de gevaren op dit soort kindersites, en hen aansporen hun kinderen goed voor te lichten?
Nou, ik denk niet zo zeer dat het een kwestie van ouders is, alleen omdat niemand iets doet aan dit probleem móet je als ouder proberen te zorgen dat je kind hier geen slachtoffer van wordt. Dat lost het probleem uiteraard niet op, zeker als je je bedenkt dat pubers wel degelijk nieuwsgierig zijn naar die onderwerpen en ouders deze niet altijd even open willen discussieren. Evenals het feit dat pubers vaak ook dingen niet delen met ouders.

De reden dat bedrijven als Habbo (want zo moet je ze zien) feitelijk niets wensen te doen is omdat ze veel geld aan dat soort lui verdienen, naast hun gewone bezoekers.

Uiteraard is het schandalig te noemen dat er geen adequate acties worden ondernomen, maar het lijkt me ook lastig, want een IP-blokkade omzeilen is niet zo moeilijk, en om paspoort of creditcardgegevens vragen gaat veel mensen te ver.

Ondertussen doet de overheid/politie/justitie niets. De pakkans is extreem klein, en de vraag is of de politie überhaupt iets doet als er aangifte wordt gedaan, als de persoon überhaupt te traceren valt.

Sommigen gaan verder en maken het fysiek, maar ook hier de vraag: doet de politie iets alvorens je daadwerkelijk een kind verkracht? Is een afspraakje voor seks maken met een minderjarige strafbaar? En wat is de straf (als die er al komt)? Zo nu en dan zie je weer zo'n artikel verschijnen dat een man 300 of meer kinderen heeft misbruikt, gevonden, gemanipuleerd en gechanteerd via het internet.

Is dat een uitzondering? Ik vraag het me af, zeker als ik terugdenk naar mijn ervaringen als minderjarige. Gelukkig had ik voldoende zelfrespect en verstand om nooit, en dan ook nooit, met dat soort lui om te gaan of me zo te laten manipuleren. Dat was mijn eigen beslissing en gelukkig was ik in een positie om zo verstandig te blijven. Ook mijn ouders hadden mij er niet expliciet voor behoed. Het had dus ook fout kunnen aflopen, want zoals gezegd: een kind wordt vroeg of laat toch nieuwsgierig, en die mannen weten hoe ze zo'n kind moeten manipuleren.

In het filmpje van TS viel het me overigens op dat er in de aanklacht geen chantage voorkwam.

witte angora
Berichten: 20066
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door witte angora » 13 dec 2014 22:18

Julie4444 schreef:
Uiteraard is het schandalig te noemen dat er geen adequate acties worden ondernomen, maar het lijkt me ook lastig, want een IP-blokkade omzeilen is niet zo moeilijk, en om paspoort of creditcardgegevens vragen gaat veel mensen te ver.
Toch is er een manier om het aantal accounts dat mensen openen te beperken: het verplicht opgeven van een telefoonnummer, en het eerste contact (code of zo) via dat telefoonnummer doen. Gaat iemand de mist in, dan kan dat telefoonnummer levenslang geblokkeerd worden. Dan kan iemand na een blokkade wel steeds een nieuwe anonieme telefoonkaart nemen, maar dat kost toch steeds een aantal euro's. Het zal niet dé oplossing zijn, maar het kan wel drempelverhogend werken.

Julie4444
Berichten: 5046
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door Julie4444 » 13 dec 2014 22:38

Mee eens, maar of bedrijven bereid zullen zijn zoiets te doen is nog maar de vraag, aangezien het ook mogelijk het aantal klanten kan terugdringen.

Zoiets verplicht stellen zou een mogelijk stap kunnen zijn.

wieder
Berichten: 283
Lid geworden op: 10 dec 2014 12:58

Re: Habbo Hotel

Ongelezen bericht door wieder » 13 dec 2014 22:47

en ik ben al heeel lang op SL bezig, da's een VirtueleWereld, en heb altijd een dame als avatar. En toen het ineens hip-and-happening was om SL te spelen werd ik inderdaad elke keer aangesproken door vreemde mannen. En ook dat ging irriteren maar heb er inmiddels mee leren omgaan. Gewoon negeren. Wellicht moeten we de meisjes die beginnen met gamen dat ook maar leren, mensen negeren.

Gesloten