[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Berekening hypotheekbedrag per maand
Pagina 1 van 1

Berekening hypotheekbedrag per maand

Geplaatst: 25 apr 2016 16:50
door mrijkers
Sinds een jaar of zes hebben wij een aflossingsvrije hypotheek bij de RABO. Vorig jaar (na 5 jaar dus) is er een nieuwe hypotheekrente afgesproken. Gunstig voor ons want die werd lager. Omdat ik wilde weten wat onze maandlasten nu zouden worden had ik het maandbedrag van te voren berekend. Wat schetste mijn verbazing: er werd iets meer afgeschreven dat dat ik berekend had. Ik heb toen ook even over de afgelopen jaren de maandbedragen berekend en elke keer werd er iets meer afgeschreven. Natuurlijk heb ik opheldering gevraagd bij de RABO. In eerste instantie snapte zij het ook niet maar na een week of drie kreeg ik een mailtje met het antwoord. Zij berekenen het hypotheekbedrag als volgt: hypotheek x %-rente = te betalen hypotheekbedrag over een jaar. Dit bedrag delen zij door 360 dagen (de RABO stelt dat er een jaar maar 360 dagen zit !!) maar zij vermenigvuldigen met 365 dagen (wij betalen elke maand over het aantal dagen dat in die maand zit). Elke maand betalen wij daardoor +/- € 15,00 teveel. Over de afgelopen zes jaar is dat dus al zo,n kleine € 1500,00 !!!
De RABO stelt dat deze regeling in de hypotheekakte staat en dat wij het dus hadden moeten weten. Het staat er ook in, maar wij zijn er natuurlijk, in goed vertrouwen, vanuit gegaan dat wij de exacte rente betalen over het hypotheekbedrag.
Ik heb inmiddels al heel wat mensen hierover gesproken, waaronder ook hypotheekadviseurs en accountants, maar niemand heeft over deze regeling gehoord. Kent iemand deze regeling? Is deze regeling gangbaar?

Re: Berekening hypotheekbedrag per maand

Geplaatst: 25 apr 2016 23:00
door Arnoud
In uw geval zou dat betekenen dat elke maand een ander bedrag in rekening zou worden gebracht als er naar de hypotheekakte wordt verwezen.
Wat vaak voorkomt is dat de rente wordt afgerond op een cijfer achter de komma. Als voorbeeld kan je nemen 2,549 procent wordt dan 2,5 procent.
Inhoudelijk tref ik geen onderbouwing aan of de stelling juist is. Indien je mij dit in een prive bericht de gevens verstrekt wil ik er naar kijken.
Arnoud

Re: Berekening hypotheekbedrag per maand

Geplaatst: 26 apr 2016 05:41
door kweenie
Het is een wat aparte rekenwijze, maar het is wel mogelijk. Beetje inconsequent natuurlijk ook, om aan de ene kant en jaar op 360 dagen te stellen maar een maand niet op 30 dagen.

Maar het heeft niet te maken met de rekenmethode dat de maandrente simpelweg 1/12 van de jaarrente is, en dus niet tot de macht 1/12?

Re: Berekening hypotheekbedrag per maand

Geplaatst: 26 apr 2016 06:51
door 16again
Voor de vaste forumbezoeker was dit al bekend:
viewtopic.php?t=19653t=19653
viewtopic.php?f=30&t=158697

Re: Berekening hypotheekbedrag per maand

Geplaatst: 26 apr 2016 13:21
door CB
Mijn hypotheek loopt bij de RABO Regio Schiphol en die rekenen de rente gewoon op de traditionele manier.

Hoodsom x rente% : 360 = dagrente. Rente per maand is dagrente x 30.