Pagina 1 van 1

terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 02 okt 2009 17:45
door sil30
Ik zou graag willen weten of het volgende mogelijk is:
Wij heben in december 2008 een bedrag van 800euro gestort gekregen op onze rabo rekening, onbekend. we hebben toen bij de rabo geinformeerd, en die zeiden dat we het een mand apart moesten houden want dan kan desbetreffend persoon of bedrijf het terug vorderen, na twee maanden niks gehoord te hebben , hebben we het geld gebruikt. September 2009 kregen we een brief van een incassobureau dat we het binnen 5 dagen in zn geheel terug moesten betalen, dit was niet mogelijk en hebben gevraagd of het in termijnen mocht van 50euro, ook dit was niet mogelijk. Kunnen ze dit zomaar maken om ruim na 8maanden het nog terug te vorderen en dan ook nog op deze manier?

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 02 okt 2009 17:48
door K. Wiegels
U durft wel zeg ! Geld van een ander uitgeven dat is pure diefstal toch 8)

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 02 okt 2009 17:51
door bokito74
Ja dat kan.
Het kan zelfs tot 5 jaar na dato.

U wist dat het geld u niet toebehoorde en u maakt het op dat is uw probleem.
Dat er niet akkoord gegaan wordt met 50 euro per maand kan ik me ook voorstellen.

U dient dus het bedrag terug te betalen in zijn geheel, als er incasso kosten gerekend worden hoeft u die niet te betalen mits er verder geen contact is geweest.

Maar aangezien een incasso op een later tijdstip pas komt denk ik dat u wat brieven weggegooid heeft.

Onbekend lijkt me ook een vage omschrijving er staat immers een rekeningnr en naam bij de overboeking

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 02 okt 2009 22:40
door sil30
Sorry hoor!! ik heb het verhaal neergezet omdat ik antwoorden wil die de bank ons niet kon geven!! we mochten het van de bank al na 1maand gewoon opmaken!! hebben we express niet gedaan!! Nooit eerder brieven gehad en het was echt onbekend het gestorte geld want we heben het geprobeerd terug te storten!! DUS IK WIL HET WOORD DIEFSTAL NIET MEER LEZEN!!! ik vraag advies geen veroordeling!!

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 02 okt 2009 22:55
door K. Wiegels
Geld van een ander mag je gewoon niet uitgeven, want dat is niet van jou. Verder zal een bank nooit zeggen als u na een maand niets meer hoort, dan is het van u.

Je bent ‘verplicht’ de vondst aan te geven bij de politie . Als de bewezen eigenaar zich dan binnen een jaar niet mocht melden dan is de buit voor jou.

Eerlijkheid hoeft verstand niet altijd in de weg te zitten.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 03 okt 2009 16:51
door stofzuigertje
Een incasso bureau heeft totaal geen rechten in deze....

U moet eerst weten wie deze persoon of bedrijf is en vragen om gegevens of hij wel dit heeft betaald aan U.

U mag gezien de tijd die er tussen zat rustig in termijnen terug betalen.
Het is hun of zijn fout en niet van U.

Incasso kosten of vergoeding is niet van toepassing.
Laat je niet gek maken.

U heeft bij Uw bank gevraagd en als zij zo traag zijn mag U op deze zelfde snelheid terug betalen!

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 03 okt 2009 18:01
door roro25
@ stofzuigertje

Praat geen onzin.
TS heeft een betaling op zijn rekening ontvangen welke niet voor hem bestemd is en dit gebruikt. Dit heet ongerechtvaardigde verrijking en is in de wet geregeld in art. 6:102BW. Van dit bedrag mag men ook geen vruchten plukken (rente trekken)
Verjaringstermijn is 5 jaar en dit bedrag kan via een incassobureau teuggehaald worden. De vordering is per direct opeisbaar en dus mag geeist worden dat gehele bedrag in een keer terugbetaald wordt

Wel zou TS eventueel een vordering op de bank kunnen leggen mbt hetgeen de bank verklaard heeft (wat ik mij niet kan voorstellen, omdat banken over het algemeen heel voorzichtig zijn met dit soort uitspraken). Ik denk niet dat deze vordering stand zal houden.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 06:25
door jor
stofzuigertje schreef:
U mag gezien de tijd die er tussen zat rustig in termijnen terug betalen.

U heeft bij Uw bank gevraagd en als zij zo traag zijn mag U op deze zelfde snelheid terug betalen!
Dat is werkelijk een slecht advies, ben ik eigenlijk van jou niet gewent.
Topicstarter stelt dat de bank heeft gezegd het 1 maand te bewaren en ik hoop dat hij/zij dat kan bewijzen ( opgenomen gesprek?) want doorgaans is dit niet het standpunt van de bank! Het geld opmaken was misschien niet crimineel maar helaas wel heel dom en het is te hopen dat er een regeling getroffen kan worden voor het terugbetalen.Wel is het zo dat ze van een kale kip geen veren kunnen plukken en uiteindelijk akkoord gaan met een regeling maar dat is dan een gunst en zeker geen recht.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 07:55
door bokito74
Van dit bedrag mag men ook geen vruchten plukken (rente trekken)
De rest van je antwoord klopt maar evt rente inkomsten mag jij behouden het stond immers op jouw rekening.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 09:01
door stofzuigertje
Waarom mijn foute antwoord?

Ik controleer elke maand wegens de 30 dagen terugvraag termijn van foute incasso...
Iemand kan een foutje maken en per ongeluk van mijn rekening afschrijven en dan kan ik het nog terug halen. (per 1 nov 2009 word dit 8 weken)

Meestal komt een foute overboeking binnen een maand en dat adviseerde de bank dan ook.
Deze persoon of bedrijf heeft dus 8 maanden niets laten horen en nu plotseling willen ze het direct hebben.
Een Incasso bureau is vermoedelijk geen eigenaar van foute overboeking maar doet het in opdracht.
Ik zou eerst willen weten wie deze fout maakte en waarom zo laat gereageerd?

Als je pas na 8 maanden deze vraag krijgt vind ik een betalingsregeling op zelfde termijn redelijk.
Dit is dus €100,- per maand, tenzij U een zeer laag inkomen heeft dan is 16X €50,- mogelijk.

U is verplicht terug te betalen volgens de wet, maar na 8 maanden pas is voor U de kans op dit in gelijkwaardige periode te doen.

Als ik teveel geld heb moet ik belasting betalen (1,2%) en die mag je verrekenen.
Dus als ik door een fout van ander tijdelijk teveel heb mag je die kosten verrekenen.
Ook onderzoek of dit Incasso Bureau wel de eigenaar is en er recht op heeft dus laat ze eerst maar eens aantonen wie de eigenaar van de tegen rekening is!
Zij moeten dus eerst bewijzen dat het een fout is en U er geen recht op heeft.

Er zijn dus meer artikelen in de wet, en U heeft recht om het na 8 maanden rustig uit te zoeken, want veel Nederlanders controleren soms hun afschriften niet en gooien ze weg, zal wel goed zijn...

Ik heb als bedrijf ook diverse bedragen ontvangen zonder bekende naam of omschrijving en later pas bleek dat een wanbetaler in 3 onbekende termijnen al had betaald. ( zijn vrouw betaalde)

Dus ik kan aan bedrag of naam ook niet altijd de klant terug vinden!
Privé kan ik niet eens iets terug betalen want de DSB bank is wegens de domme oproep van Pieter Lakeman tijdelijk moeilijk bereikbaar.....

Ik geef U gelijk dat U na enkele maanden het ging gebruiken want ik zit nog met diverse bedragen die nooit terug gevraagd zijn!
Dit waren soms nog hogere bedragen....

Maar betaal niet via incasso bureau en ook geen extra kosten want het is hun/zijn fout en U mag geen nadeel ondervinden van andermans fouten.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 10:31
door jor
Maar betaal niet via incasso bureau en ook geen extra kosten want het is hun/zijn fout en U mag geen nadeel ondervinden van andermans fouten.
Dat deel vind ik wel terecht. Echter, ik kan werkelijk niet geloven dat de bank dit antwoord gaf.
we hebben toen bij de rabo geinformeerd, en die zeiden dat we het een mand apart moesten houden want dan kan desbetreffend persoon of bedrijf het terug vorderen,
Maar goed, we wachten af en hoop te horen hoe het afloopt. ben ik namelijk echt benieuwd naar door een soortgelijke ervaring waarin er heel iets anders werd gezegd.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 11:06
door Toxopeus
sil30 schreef: Wij heben in december 2008 een bedrag van 800euro gestort gekregen op onze rabo rekening, onbekend. we hebben toen bij de rabo geinformeerd, en die zeiden dat we het een mand apart moesten houden want dan kan desbetreffend persoon of bedrijf het terug vorderen, na twee maanden niks gehoord te hebben , hebben we het geld gebruikt. September 2009 kregen we een brief van een incassobureau dat we het binnen 5 dagen in zn geheel terug moesten betalen, dit was niet mogelijk en hebben gevraagd of het in termijnen mocht van 50euro, ook dit was niet mogelijk. Kunnen ze dit zomaar maken om ruim na 8maanden het nog terug te vorderen en dan ook nog op deze manier?
Bij de overboeking stond een rekeningnummer, waarom heb je het geld niet gewoon teruggeboekt? Je had kunnen weten dat het bedrag niet door Sinterklaas was overgemaakt.

Voordat deze vordering is overgedragen aan een incassobureau moet je al gesommeerd zijn om het bedrag terug te boeken, heb je deze brieven niet geopend?

Wat je zou kunnen doen is 0,01 overmaken naar de rekeninghouder waarvan je de 800,- hebt ontvangen, zet bij 'mededelingen' jouw naam, adres en telefoonnummer en vraag deze om kontakt met je op te nemen.
Misschien is het mogelijk om op deze manier een afbetalingsregeling te treffen.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 13:40
door alfatrion
roro25 schreef:TS heeft een betaling op zijn rekening ontvangen welke niet voor hem bestemd is en dit gebruikt. Dit heet ongerechtvaardigde verrijking en is in de wet geregeld in art. 6:102BW. Van dit bedrag mag men ook geen vruchten plukken (rente trekken)
Ongerechtvaardigde verrijking is in de wet geregeld in art. 6:212 BW. Er moet dan wel spraken van zijn een verrijking die ten koste van een ander. Dit artikel kan dus niet ingezet worden om van een ander de rente te eisen. Hier doet de tegenpartij een beroep op onverschuldigde betaling ex 6:203 BW.

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 18:19
door Waterlelie
Een soortgelijke zaak was 2 weken geleden toevallig in het nieuws, zie onderstaande link.

http://www.nu.nl/algemeen/2088460/typef ... -euro.html

Re: terug vordering onbekende storting

Geplaatst: 04 okt 2009 20:28
door henk51
Nooit eerder brieven gehad en het was echt onbekend het gestorte geld want we heben het geprobeerd terug te storten!!

Wat bedoel je met geprobeerd als je het tegenrekening nummer gebruikt moet het automatisch retour gaan tenzij het ergens contant gestort is via een storting automaat(echter is deze storing ook door de betreffende bank te achterhalen). Je had ook 1 cent kunnen terugboeken met omschrijving 800 euro ontvangen waar heeft dit betrekking op bel me op 0.............).


gr Henk