LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dubbele dekking

Heb je vragen omtrent verzekeringen? Of je hebt een duidelijke mening over verzekeraars? Geef hier jouw mening.
svdmeer
Berichten: 222
Lid geworden op: 23 jun 2006 13:25

Dubbele dekking

Ongelezen bericht door svdmeer »

Bij het lezen van polisvoorwaarden vak verzekeringen valt het mij op dat ze als voorwaarde stellen dat als de schade door een andere verzekering wordt gedekt, dat zij niet uitkeren. Of alleen het gedeelte van de schade dat ongedekt is door een andere verzekering.

Hoe werkt dat uit in de praktijk?

Voorbeeld: Stel je hebt bij twee verschillende maatschappijen een reisverzekering en een fietsverzekering. Op vakantie wordt de fiets gestolen. De reisverzekering dekt de fiets deels en de fietsverzekering dekt de fiets geheel. Ze kunnen dan naar elkaar gaan wijzen.

Een vergelijkbare situatie ontstaat bij een kostbaarhedenverzekering en een reisverzekering, en er wordt wat gestolen tijdens een vakantie. Wie moet dan betalen? Ze wijzen in hun voorwaarden naar elkaar.


Hoe dit zit in het bijzonder met ongevallenverzekeringen? Je kunt een ongevallenverzekering hebben en gevallendekking zit in sommige reisverzekeringen. Stel je komt om het leven bij een ongeluk op vakantie. Keren dan beide verzekeringen uit aan nabestaanden of gaan ze ook naar elkaar wijzen?

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Dubbele dekking

Ongelezen bericht door tijger1 »

Bij schadeverzekeringen en de daarmee hangende schadegevallen, gaat de oudste, of de specifieke, voor.

Bij overlijden doir een ongeval keren beide verzekeringen uit.

Maar u kunt uw vraag toch simpel stellen aan de verzekeraars?

kweenie
Berichten: 15433
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Dubbele dekking

Ongelezen bericht door kweenie »

Er is een verschil tussen een schadeverzekering en een sommenverzekering. Bij een sommenverzekering wordt een bepaald bedrag uitgekeerd indien het verzekerde voorval plaatsvindt. Die uitkering staat los van de waarde van de werkelijke schade (als daar al sprake van zou zijn). Bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering kan bedrag X uitkeren bij overlijden. Zo ook bij een ongevallenverzekering. Deze dekkingen tellen dus in principe bij elkaar op en keren los van elkaar uit.
(Nuance hierin is dat als je totale dekking boven een bepaald bedrag uitkomt, er dan wel extra gezondheidscriteria kunnen worden gesteld.)

Een schadeverzekering vergoedt puur de ontstane schade. Uit de aard van de verzekering mag je er als gevolg van de schade niet op vooruit gaan. Zo mag het bijvoorbeeld niet zo zijn dat als je rijtjeswoning afbrandt, je van de verzekeringsuitkering een villa kunt bouwen. Ook mag het niet zo zijn dat als je een krot van 15 jaar oud dat nauwelijks nog rijdt in de prak rijdt, je een splinternieuwe auto terugkrijgt. Je mag zodoende dus ook niet dubbel gedekt zijn en dubbel uitgekeerd krijgen. Daarom zal er altijd een clausule zijn die dubbele dekking uitsluit. Afhankelijk van de soort schade en soort verzekering zal de ene verzekering boven de andere gaan.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Dubbele dekking

Ongelezen bericht door tijger1 »

Je mag best dubbel gedekt zijn. Er wordt uiteraard bij schade slechts éénmaal uitgekeerd.

En een specifieke gaat boven een algemene. Dus bijvoorbeeld is er een fietsverzekering, dan gaat die voor de reisverzekering waarin ook een fiets gedekt is.

kweenie
Berichten: 15433
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Dubbele dekking

Ongelezen bericht door kweenie »

Mijn formulering was inderdaad wat onhandig en ook anders op te vatten, mijn excuses. Je mag inderdaad een schade wel door meerdere verzekeringen gedekt hebben, maar je mag dus niet op die manier een dubbele vergoeding krijgen.

Gesloten