afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
Ivo.w
Berichten: 1110
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Ivo.w »

HandigeHarrie schreef:
02 dec 2021 13:36
Het is idd grote onzin om erop aan te sturen dat iedereen individueel accu's zou moeten installeren, lijkt me heel slecht gezien het afval dat die met zich meebrengen als ze versleten zijn.
Waarom zouden we niet het elektranet gebruiken als accu? Het net is overbelast ja, maar daar moet dan wat aan gebeuren.
In het elektra net kan geen elektriciteit worden opgeslagen. Het is een distributienet zonder opslagmogelijkheden (nouja: tegenwoordig wordt héél beperkt gebruik gemaakt van o.a. wijk-accu's).

Het plaatsen van meer centrale accu's is natuurlijk een optie, maar dat kost geld en neemt de problematiek van het voortbestaan van de salderingsregeling niet weg.

Met de salderingsregeling verkoop je in de zomer, als alle zonnepanelen maximaal produceren en de uurprijzen voor elektra zeer laag (of zelfs negatief) zijn voor een kale energieprijs die veel hoger ligt dan de werkelijke marktwaarde van die kWh. Je energieleverancier verkoopt die kWh weliswaar voor dezelfde kale prijs aan een andere klant verderop in de straat die nog geen zonnepanelen heeft. Maar de energieleverancier loopt daardoor de nodige winst mis.

Daarnaast mag je met de salderingsregeling voor elke kWh die je in de zomer verkocht hebt tegen dezelfde prijs een kWh in de nacht of in de winter terugkopen. Terwijl in de winter de uurprijzen voor elektriciteit doorgaans een stuk hoger liggen. Die kWh die je in de winter terug'krijgt' moet door de energieleverancier wel ergens met een energiecentrale geproduceerd worden (of worden ingekocht als de leverancier geen eigen centrale heeft).
Daar bovenop krijg je van de overheid de energiebelasting die normaal gesproken geheven wordt op een KWh die voor jou geproduceerd is helemaal cadeau. Cadeautjes van de overheid noemen we ook wel subsidie.

Want NEE: de kWh die je in de zomer aan het net levert kun je niet in de winter terugkrijgen. Dat is technisch gezien onmogelijk, tenzij je al die maanden een accu zou huren. En hee, dan kost dat geld. En dan zou je dus moeten betalen voor het 'op het net' parkeren van je kWh.

Ivo.w
Berichten: 1110
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Ivo.w »

koters schreef:
02 dec 2021 09:47
Picture1.jpgWij zijn bezig met de overgang van gasverwarmen naar elektrisch verwarmen.
Dit doen we gebruikmakend van de meest efficiente manier van verwarmen nml. elektrisch.
Geen warmtepompen maar infra rood.

Infrarood is verre van 'het meest efficiënt'. Een warmtepomp heeft in een goed geïsoleerde woning met een LTV afgiftesysteem al snel een sCOP van meer dan 4. Een warmtepomp is dus al snel vier keer zo efficiënt.
Daarnaast zijn alle kamers nu overal geisoleerd, vloer, muren en plafond en elke ruimte kan individueel verwarmd worden met elk een eigen (slimme) thermostaat. Hierdoor verwarmen we alleen ruimtes waar we daadwerkelijk verwarming nodig hebben.
Warm water komt van een elektrische boiler die wordt voorverwarmd door een zonneboiler. Hierdoor hebben we in de zomer nagenoeg geen elektriciteit nodig voor warm water.
Ook met een warmtepomp kunt u kamers individueel verwarmen. Daar zijn systemen voor als TADO en Evohome.

Met de elektrische boiler heeft u wederom niet de meest efficiënte oplossing. Een warmtepompboiler heeft al snel een COP van 3.
Verder hebben we 12 PV zonnepanelen om de gebruikte elektra te compenseren. Nu na een jaar het verbruik en opbrengst te hebben gemeten, ben ik eens aan het rekenen gegaan wat de kosten zijn als de saldering wordt opgeheven, puur op basis van wat we zullen gaan betalen aan verbruik en wat we terugkrijgen voor wat we terugleveren en wat blijkt?
We gaan meer dan het dubbele betalen voor onze elektra doordat we veel minder terugkrijgen voor elke kWh die we terugleveren.
Dankzij het salderen nu kunnen we in de zomer een buffer opbouwen voor wat we afnemen in de winter als de temperatuur lager is en er minder zon is.
Het argument van meneer Wiebes die de afschaffing heeft voorgesteld zijn o.a.:
- dat zonnepanelen goedkoper worden,
- Thuisbatterijen goedkoper worden om aan te schaffen.

Helaas heb ik al zonnepanelen dus dat voordeel hebben we niet, die investering is al gedaan
V.w.b. de thuisbatterijen; we zouden dan een thuisbatterij moeten hebben die de buffer van de zomer kan opslaan om in de winter te gebruiken. Die batterij zou dan een capaciteit moeten hebben van zo'n 3000kWh.
De beste thuisbatterij nu kan zo'n 17kWh opslaan maar kost dan ook zo'n 6500 euro. Daar zouden we dan zo'n 175 stuks van moeten hebben.. Kosten? 1,1 miljoen euro.. om op hetzelfde niveau te komen qua kosten met saldering.
Laat staan waar we die 40 voet container met accus moeten plaatsen.

Ik zou het prima vinden als er voor het overschot aan elektra een lagere prijs gerekend zou worden maar door het afschaffen van de saldering worden huishoudens die willen vergroenen straks extra zwaar belast terwijl huishoudens zonder groene investeringen goedkoper uit zijn???
Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dan ga ik weer terug naar gasverwarmen en ben ik goedkoper uit zelfs met een stijgende gasprijs.
Zie ook mijn bijlage met daarin gemeten data en gerekende kosten op basis van de huidige elektraprijs en voorspelling volgens de voorstellen van de heer Wiebes.
Ik vermoed dat meneer Wiebes iig geen zonnepanelen heeft of ook maar iets begrijpt wat een energietransitie voor de particulier inhoud.
Zie mijn eerdere post. Het net is geen accu. De salderingsregeling kost de overheid en energiebedrijven geld. Dat kan niet blijven bestaan. En dat de salderingsregeling afgeschaft zou worden is ook al zeker 5 jaar bekend.

Dat u met uw installatie na het afschaffen van de salderingsregeling mogelijk voordeliger uit bent indien u weer op gas gaat stoken, komt doordat u niet de meest efficiënte methode van verwarmen gebruikt.

Bij gebruik van een warmtepomp bespaar je zelfs zonder zonnepanelen en salderen al snel 30-40% op de energiekosten ten opzichte van dezelfde hoeveelheid warmteproductie uit aardgas.

Thuisbatterijen zijn ook helemaal niet bedoeld voor seizoensopslag. Daar zullen ze ook nooit* rendabel voor worden. Thuisbatterijen zijn bedoeld voor het overbruggen van de nacht met stroom die overdag is geproduceerd. Wanneer je de winter met accu's wil overbruggen, dan gebruik je één keer per jaar de opslagcapaciteit van je accu's. Bij een accu om de nacht te overbruggen gebruik je bijna dagelijks de capaciteit van je accu.

Wanneer je kiets voor een energiecontract met variabele prijzen per uur of per kwartier, dan kun je zelfs geld besparen met de accu wanneer in de winter je zonnepanelen bijna niets doen. Je zorgt dan dat je accu wordt opgeladen met stroom uit het net als de uurprijzen laag zijn (bijvoorbeeld als het hard waait =goedkope windenergie) en gebruikt dan de stroom op momenten dat deze relatief duur is. Tussen de laagste uurprijs op een dag en de hoogste uurprijs kan zomaar 10-15ct verschil zitten. Een accu van 10kWh kan zo dagelijks tot 1,5 euro aan besparing opleveren. Dus tot wel 500 euro per jaar.

alfatrion
Berichten: 19847
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door alfatrion »

Dit topic begrijp ik niet zo goed. Ik denk dat het goed is dat de salderingsregeling er was en dat hij ten einde komt. Ik denk dat de mensen die al zonbepanelen hebben aangeschaft meer voordeel genieten dan de mensen die dat nu gaan doen. Deze laatste groep kan de zonnepanelen goedkoper aanschaffen, maar heeft als nadeel dat ze stroom voor iets als 7 cent per kWh moet verkopen en terugkopen voor 25 cent per kWh.

alfatrion
Berichten: 19847
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door alfatrion »

Ivo.w schreef:
02 dec 2021 19:38
Wanneer je kiets voor een energiecontract met variabele prijzen per uur of per kwartier, dan kun je zelfs geld besparen met de accu wanneer in de winter je zonnepanelen bijna niets doen. Je zorgt dan dat je accu wordt opgeladen met stroom uit het net als de uurprijzen laag zijn (bijvoorbeeld als het hard waait =goedkope windenergie) en gebruikt dan de stroom op momenten dat deze relatief duur is.
Batterijen zijn niet de enige manier om energie op te slaan.
https://youtu.be/0f9GpMWdvWI

Ivo.w
Berichten: 1110
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Ivo.w »

alfatrion schreef:
02 dec 2021 19:55

Batterijen zijn niet de enige manier om energie op te slaan.
https://youtu.be/0f9GpMWdvWI
Klopt. Er zijn nog wel meer mogelijkheden om energie op te slaan.
In zoutoplossingen, in de vorm een warmtebuffer, door water in een stuwmeer te pompen, door via elektrolyse waterstof te produceren en dat op te slaan...

Maar voor al die vormen van opslag geldt: het kost geld. En als de gebruiker niet betaalt, zal het niet op grote schaal toegepast worden.
Bovendien geldt voor de meeste van deze vormen dat ze niet geschikt zijn om energie die je in de zomer produceert vast te houden tot de winter.

alfatrion
Berichten: 19847
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door alfatrion »

Heb je het filmpje al gezien? Er worden een aantal goede ideeën in genoemd, die ook nog eens relatief goedkoop te implementeren zijn.

xflorisx
Berichten: 112
Lid geworden op: 15 okt 2018 20:20

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door xflorisx »

Ik vind dit maar een vermakelijk topic. De topic starter wil zich op de borst kloppen als vergroener, maar is dat bijna niet. Het enige wat hij goed voor het milieu doet is zijn zonneboiler. Voor de rest telt alleen de €. Ook heeft hij niet door dat Wiebes al heel lang geen minister meer is en zijn plan misschien wel plaats moet maken voor een ander plan van het volgende kabinet.
Meerdere poster hierboven hebben hem al van commentaar voorzien. Maar aanvullend nog dit:
Verwarmen met een (s)COP van 1 zal altijd te duur worden. Het elektriciteitsnet zal dat nooit aankunnen als iedereen dat gaat willen. We hebben nu al het probleem met de elektrificatie van onze woningen en vervoer, terwijl groene energie niet op afroep aanwezig is.

Een accu zal nooit een oplossing zijn. Beter is om het grote net daarvoor te gebruiken (voor Ivo: het net is niet letterlijk een accu, maar is daar wel deels voor te gebruiken)

16again
Berichten: 13872
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door 16again »

Knap. Van accus en zonnepanelen naar asielzoekers en vermogensbelasting.

Lora51
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 jul 2015 15:15

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Lora51 »

Ja @16again, ook wij horen bij de doelgroep die
- veel meer meer stroom terugleveren dan we gebruiken (wat nu veel minder gaat opleveren na een grote investering)
- veel meer vermogenrendementsheffing betalen dan dat we aan rente krijgen

En ik zie het verband: op de bank levert je geld weinig meer op, dus denk je goed te doen voor het milieu door het plaatsen van veel zonnepanelen. Jammer dan, in beide gevallen de klos.

Lady1234
Berichten: 19859
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Mooi dat u na een grote investering nog steeds veel vermogensrendementsheffing moet betalen. Dan is de spaarrekening blijkbaar nog steeds goed gevuld.

En als u veel meer stroom teruglevert dan dat u gebruikt, hebt u een te grote installatie aangeschaft.

Moneyman
Berichten: 23300
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Moneyman »

Lora51 schreef:
03 dec 2021 14:41
En ik zie het verband: op de bank levert je geld weinig meer op, dus denk je goed te doen voor het milieu door het plaatsen van veel zonnepanelen.
:D ... waarbij je mooi laat zien dat het milieu-argument gebruikt wordt, terwijl het om de portemonnee gaat :wink:

alfatrion
Berichten: 19847
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door alfatrion »

Dat is te negatief. Het geld van de primaire motivatie zijn om te investeren, terwijl het milieu het primaire motief kan zijn om te bepalen waar je in investeert.

riddert
Berichten: 1805
Lid geworden op: 22 okt 2010 08:52

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door riddert »

alfatrion schreef:
03 dec 2021 15:53
Dat is te negatief. Het geld van de primaire motivatie zijn om te investeren, terwijl het milieu het primaire motief kan zijn om te bepalen waar je in investeert.
U slaat de spijker op zijn kop.

Moneyman
Berichten: 23300
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Moneyman »

alfatrion schreef:
03 dec 2021 15:53
Dat is te negatief.
Uiteraard. Vandaar twéé smiley's :wink:

Wille396
Berichten: 6
Lid geworden op: 14 nov 2021 17:16

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Wille396 »

De meest efficiënte manier om te verwarmen is electrisch? Als het gebeurd door zonnepanelen op je eigen dak wel. Anders komt de stroom van gas en kolencentrales. Gas omzetten in electriciteit is niet zo heel efficiënt. Zelf verwarmen door gas is met een HR ketel veel efficiënter en zeker niet milieu onvriendelijker dan er eerst electriciteit van maken.

Dat de saldering zou verdwijnen is al jaren bekend, dus dat had u kunnen weten.

Cro
Berichten: 1448
Lid geworden op: 21 sep 2017 23:58

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Cro »

Lora51 schreef:
03 dec 2021 14:41


En ik zie het verband: op de bank levert je geld weinig meer op, dus denk je goed te doen voor het milieu door het plaatsen van veel zonnepanelen.
Volgens mij ben je dan helemaal niet de klos en heb je juist verstandig gehandeld. Waar je onder de salderingsregeling het beste exact zoveel panelen kan plaatsen als dat je jaarlijkse verbruik is, zodat je alles kan salderen, lijkt het juist de trend te worden wanneer de salderingsregeling gaat afbouwen om juist zoveel mogelijk panelen te hebben liggen zodat je zoveel mogelijk zelf kan voorzien in je energie behoefte, ook in de periodes met minder opbrengst en je minder afhankelijk wordt van het salderen, enerzijds door meer op te wekken in die periodes, en anderzijds door meer energie te gebruiken op momenten dat je aan het opwekken bent.

Daarnaast, als je nu al panelen hebt liggen verdien je deze gemakkelijk terug voordat het salderen volledig is afgebouwd.

Ook blijft de doelstelling van de regering dat ook na 2023 de terugverdientijd +- 7 jaar moet blijven, of en hoe ze die doelstelling willen halen moet natuurlijk nog blijken.

Harry Breda
Berichten: 32
Lid geworden op: 21 dec 2009 11:56

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Harry Breda »

Wanner stapt de (NLe) consument eens door de wolkenfietserij van die Groenen ?
Zelf met zonnepanelen stroom opwekken lijkt leuk, doch blijft enkel mogelijk, omdat de centrale stand-bye blijft staan, het "net" als onbeperkte accu gezien kan worden, en de energie + BTW-belastingen meegaan in het salderen, oftewel: de gewone gebruiker draagt FORS bij daarmee aan de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel 's Rijks Schatkist genaamd en de zonnepanelen-uitbaters trekken daar juist geld uit. Net als bij mooi weer op de fiets, doch de bus moet wel permanent blijven rijden, op kosten van een ander,...
De stroomrekening bestaat uit een paar cent voor de opwekkingskosten ( brandstof) bij de centrale met daarnaast afschrijving, onderhoud + loonkosten aldaar. Dan de netkosten. Vervolgens energiebelasting en BTW, wat een 3/4 van de kosten zijn. Deed de Overheid dat NIET, moet OF ergens bezuinigd worden OF ergens anders (meer) belasting worden geheven.
Conclusie: bij het wegvallen van de saldering zullen uw panelen NOOIT zichzelf terugverdienen laat staan geldelijke winst opleveren.

Warmtepomp: Ook hier geldt:
- wat kost dat ding aan aanschaf, afschrijving en onderhoud
- hoeveel stroom "eet" dat ding
- hoeveel warmte geeft hij af, bij welke buiten- en binnentemperaturen

kosten Elga 6kW hybride warmtepomp, ervaring iemand hier in de straat:
in GJ/jr prijs per GJ opbrengst
rendement: ca 29 GJ € 23,00/GJ € 667,00

aanschafkosten: € 4.094
afschrijving in jr 15 € 272,93
kleine beurt € 150 2 jr € 75,00
grote beurt € 250 6 jr € 41,67
stroom 2300 kWh € 0,230/kWh € 529,00
kosten: € 918,60
netto rendement € -251,60 = verlies

Geschatte situatie na plaatsing warmtepomp vlg Ver Eigen Huis via Heattransformers:
Verhoging energieverbruik 3453 kWh
Benodigd vermogen warmtepomp 7.2 kW
Gasbesparing 1891 m3

En dan wordt het plaatje:
€ 5448 - € 1600 subsidie / 15 = € 256,-
onderhoud: 150*2+250 / 6 = € 91,67
en energieverbruik: 3453*0,23 = € 794,19
minder gas: 1891 m3* € 0,74531 / m³ ( contract jan ’21) = € 1.409,38
Oftewel: een jaarlijks rendement van € 267,52. Er mag dan NIETS aan bovenstaande berekening tegenvallen.

Conclusie: juist, om Poetin, de Arabieren en de Ayatollah's te pesten, NL/EU wat minder energie-afhankelijk te maken EN een betere wereld voor de (achterklein) kinderen achter te laten : zinvol, doch...om het "schip met geld" binnen te halen....

16again
Berichten: 13872
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door 16again »

Nu je toch aan het rekenen bent geslagen, neem ook even de kosten mee, die naar volgende generatie worden overgedragen door CO2 uitstoot. Verhoging van de dijken om maar wat te noemen.

dormans63
Berichten: 5
Lid geworden op: 04 feb 2014 08:24

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door dormans63 »

De regering wil alleen al van het salderen af omdat het hierdoor belastinginkomsten mist en dit is wat Wiebes bedoelt met wat het salderen kost ( energiebelasting en de daarover geinde BTW.
Men zou inderdaad beter eens kunnen gaan nadenken om de teveel geproduceerde stroom in de zomer om te zetten in waterstof want men klaagt toch al dat er in de zomer door het hele land verschillende netten overbelast zijn door teveel stroom en zodoende op afstand panelen worden uitgeschakeld.

Charles33
Berichten: 4
Lid geworden op: 21 sep 2012 15:31

Re: afschaffing salderen belast zonnepaneelhuishoudens extra

Ongelezen bericht door Charles33 »

Wij hebben vlink geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp, maar deze gebruikt zo veel meer stroom dan ons voorspelt is en ca. 90% van deze stroom komt uit het net omdat zonnepanelen nou eenmaal s'nachts, wanneer het kouder is en in de winter wijnig stroom produceren. Als wij dus in de toekomst € 0,30 cent per kWh moeten betalen en slechts € 0,06 cent per kWh terug krijgen dan gaan we echt weer terug naar een gasgestookte CV-ketel en zal ik niemand adviseren om een dergelijke investering te doen. Deze verdien je dan ook in 20 jaar niet terug, althans als je een gemiddeld geïsoleerd huis hebt.

En dan wordt er regelmatig gesproken over het opslaan van de geproduceerde stroom in de zomer, in een z.g.n. huis-accu. Maar hoe groot zou die accu dan wel niet moeten zijn? Onze warmtepomp gebruikte in de hele koude periode januari 2021 ruim 90 tot 100 kWh per etmaal en dan had ik de reserve warmtestaaf welke nog eens 3 kWh per uur gebuikt zelfs uitgeschakeld, anders was hier zeker nog 72 kWh per etmaal bovenop gekomen, want in deze dagen onze warmtepomp het nauwelijks aan om het huis warm te houden, hetgeen blijkt uit het zakken van de constante temperatuur, normaal 20,5 graden. In deze dagen zakte de temperatuur naar 19,8 tot 20,1 graden.

Dus als je een gemiddeld huis met een warmtepomp moet verwarmen en de benodigde stroom moet in de toekomst uit een thuis-batterij komen, dan heb je aan een 1.000 kWh batterij, ja je leest het goed, 10 x een 100 kWh batterij van een Tesla model S is dan nog niet voldoende om een koude maand door te komen en dan hebben we het nog geen eens over meerdere koude maanden.
Onze warmtepomp heeft alleen al in de maand januari 2021 ca. 1.300 kWh verbruikt en ook al zou je een 1.000 kWh batterij hebben dan is hij binnen een maand leeg, want in de wintermaanden krijg je deze gewoonweg niet opgeladen.
Dus als je met een thuis-batterij een winter door zou moeten komen met een warmtepomp, dan heb je een batterij nodig zo groot als een kleine zeecontainer.

Als grote investeerders, veelal buitenlandse partijen/investeerders 15 jaar lang flinke SDE-subsidie krijgen voor de land-ontsierende zonneparken, waarom zouden wij als kleine Nederlandse particulieren dan niet ook 15 jaar mogen salderen?
Als de regering energieneutraal wil stimuleren, dan heb je de gehele bevolking nodig en niet alleen de grote buitenlandse investeerders. En als zonnepanelen op je eigen dak interessant blijft, dan zijn mensen ook veel eerder bereid om dit te combineren met een warmtepomp. En alleen dan komen we van het gas af, wat ze toch zo graag willen.

Plaats reactie