[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Insluiping of niet?
Pagina 1 van 3

Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 17:59
door k2p
Hoi Allemaal,

Lang niet gepost hier. Willen jullie aub met mij mee denken? Ik heb iets vervelends meegemaakt (diefstal, insluiping?) en ik wil weten of het gebruikte feit in mijn aangifte wel juist de lading dekt. Maar eerst een klein beetje achtergrond.

Ik heb mijn vraagstelling zo zakelijk mogelijk verwoord en eerst op infopolitie.nl ( https://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=69&t=41443 ) gezet, omdat daar ook agenten op zitten die misschien vaker met het bijltje hebben gehakt. Maar tot mijn ontsteltenis is mijn topic daar op slot gezet, omdat ik blijkbaar jargon heb gebruikt in mijn poging mijn vraagstelling zo helder mogelijk uiteen te zetten. Ze denken namelijk dat ik een student ben die zijn huiswerk daar probeert weg te zetten.

Zelfs na het delen van mijn proces-verbaal nummer houdt men daar vol dat ik een student ben ( https://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=69&t=41444 ), ondanks dat ik uitleg de aangifte van gisteren is en dus helemaal geen huiswerk zou kunnen zijn! Ik heb conform hun forumvoorwaarden ook een 'hoofdmoderator' erbij gehaald en in PM uitgelegd dat ik IT specialist van bijna 40 jaar oud ben en zelfs mijn BSN zou kunnen geven, maar ook die zegt dat zijn [Tekst verwijderd] van infopolitie het 99 van de 100 keer bij het juiste eind heeft, en dat ik dus wel een student met huiswerk zal zijn. Schiet mij maar lek :evil:
(beste agenten, mochten jullie meelezen, dit is spreekwoordelijk bedoeld, niet echt schieten aub.)

Van slachtoffer naar bovendien uitgemaakt voor leugenaar dus. 't Is wat.
... Dan maar hier op het consumentenforum, gezien ik hier in het verleden vaste poster was. Misschien dat jullie tips hebben voor me:

Ik zet mijn vraagstelling in de volgende reactie.

gegroet,
k2p

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 18:01
door k2p
Hoi,

Rond 3 uur ‘s nachts verschaft een kleine groep personen zich toegang tot de afgesloten gemeenschappelijke ruimte (hal en trappenhuis) van een flatgebouw. In het flatgebouw stelen deze personen eigendommen die een bewoner vlak voor de voordeur van zijn woning had staan.

Het is onduidelijk hoe de verdachten binnen zijn gekomen: geklommen over de omheining van het terras en vervolgens door de terrasdeur welke niet op slot bleek, via het noodtrappenhuis welke geopend werd aangetroffen, aangebeld bij een of meerdere bewoners tot er iemand per abuis de hoofdingang open deed of misschien via de afgesloten ondergrondse stallingsgarage. Sporen van braak zijn niet gevonden.

De bewoner heeft aangifte gedaan, en een aanvankelijk twijfelende verbalisant heeft het feit “Overig (eenvoudige) diefstal” genoteerd. De vraag was immers, mag er wel of niet gesproken worden over insluiping, gezien de verdachten niet de prive-ruimten (woning) zijn binnengekomen, maar enkel de afgesloten gemeenschappelijke ruimte (hal en trappenhuis).

De bewoner ziet graag dat de verdachten vervolgd gaan worden voor net wat meer dan een eenvoudige diefstal. Bij deze de vraag aan jullie: hoe zien jullie het?

Zelf zie ik met name een artikel die relevant zouden kunnen zijn:

Artikel 311 Sr
1 Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft:
- 1 diefstal van vee uit de weide;
- 2 diefstal bij gelegenheid van brand, ontploffing, watersnood, schipbreuk, stranding, spoorwegongeval, oproer, muiterij of oorlogsnood;
- 3 diefstal gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd, in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;
- 4 diefstal door twee of meer verenigde personen;
- 5 diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum;
- 6 diefstal met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.
2 Indien de onder 3° omschreven diefstal vergezeld gaat van een der in onder 4° en 5° vermelde omstandigheden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.

Hierbij stuit ik op de vraag, valt een afgesloten portiek/hal/trappenhuis onder een ‘erf’, en is dit artikel dan wel of niet relevant in deze casus. Zo ja, lijken lid 1, sub 3, 4 en mogelijk 5 en lid 2 van toepassing.

Maar ook dit artikel lijkt me interessant:

Artikel 138 Sr
1 Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2 Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
3 Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
4 De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.

Lid 1, 2 en 4 lijken van toepassing, onder wederom het voorbehoud van de betekenis van de woorden ‘lokaal’ en ‘erf’.

De bewoner wil graag weten of hij uberhaupt gelijk heeft en wat hij dan zou moeten doen. Een aanvulling vragen op het proces verbaal? Spreken met de rechercheur? Wachten tot de zaak bij het OM ligt, en daar zijn verhaal doen? Of helemaal niks, omdat dit vanzelf zal worden opgepikt.

Graag jullie input dus.

Met vriendelijke groet,
De bewoner

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 18:06
door juliomariner
U maakt er zich erg druk om maar de kans dat de politie er een zaak van maakt en de dader wordt gepakt en vervolgt is erg klein. Maar als het toch een zaak wordt zal het OM wel de juiste termen gebruiken.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 18:28
door Erthanax
Zijn uw spullen nu gestolen, of die van een medebewoner? Het wordt er niet duidelijker op met die verschillende aspecten "ik stuit op..." en "de bewoner wil...".

Afgezien daarvan, als ik u was zou ik me er niet druk om maken en gewoon aangifte doen. Dan vertelt u wat er gebeurd is en geeft daarbij alle omstandigheden die van belang zijn. Als er ooit een verdachte aangehouden wordt, bepaalt de OvJ wel wat er ten laste kan worden gelegd.

Even ter vergelijking: als u klappen krijgt in het uitgaansleven, zoekt u toch ook niet zelf uit om welk geweldsmisdrijf het kan gaan voordat u aangifte doet?

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:06
door Theotrucker
Als ik een huisopgave moest bedenken voor huiswerk voor een student advocaat zou dat ook mijn idee zijn. Dit is toch een grap.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:21
door k2p
Hoi Erthanax, de aangifte is gisteren al gedaan en daar kwam juist Eenvoudige diefstal op, terwijl ik graag zie dat deze bende zwaarder wordt aangepakt.

En ik snap dat ik me er niet druk om zou moeten maken omdat de kans op ... erg klein is. Maar in dit geval is de kans juist groot. De jongens staan met hun koppen op een beveiligingscamera en zijn zelfs herkend. De politie heeft al aangegeven hier werk van te maken, omdat het erg kansrijk is.

Ik zou het alleen erg jammer vinden als er uiteindelijk een “foei” volgt, alsof er een reep chocola is gestolen van de supermarkt.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:23
door k2p
Hoi Juliomariner,

Dat is nu precies mijn vraag. Moet ik dit laten voor wat het is, in de veronderstelling dat het OM zelf de juiste feiten er bij zoekt? Of gaat het OM niet verder dan waar aangifte voor is gedaan.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:33
door Costnix
U kunt altijd nog een artikel 12 procedure gaan beginnen.
https://www.om.nl/contact/klachten/klacht-vervolging/

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:38
door Theotrucker
Je kunt niet op de stoel van het Om en de rechter gaan zitten.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:47
door Lady1234
Maar het is toch ook een eenvoudige diefstal?

En bij een reep chocola volgt nietslecht een foei.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 19:58
door Moneyman
Deze discussie heeft totaal geen nut, een eventuele vervolging zal voor die diefstal plaatsvinden. En dat is inderdaad slechts eenvoudige diefstal. Een gemeenschappelijke ruimte in een flat kwalificeert overigens niet als “erf”.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:06
door k2p
Moneyman schreef:
08 dec 2018 19:58
Deze discussie heeft totaal geen nut, een eventuele vervolging zal voor die diefstal plaatsvinden. En dat is inderdaad slechts eenvoudige diefstal. Een gemeenschappelijke ruimte in een flat kwalificeert overigens niet als “erf”.
Ik hoef niet per se gelijk te krijgen, hoor. Als jij weet uit te leggen dat gemeenschappelijke ruimte geen erf is, heeft deze discussie toch nut gehad. Ik stel juist mijn vraag omdat ik het niet weet.

Ik las bijvoorbeeld deze definitie:
Erf: Al dan niet bebouwd perceel of een gedeelte daarvan dat direct is gelegen bij een hoofdgebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw, en, voor zover een bestemmingsplan of een beheersverordening van toepassing is, deze die inrichting niet verbieden.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:08
door Theotrucker
Dat zoekt de officier van justitie wel uit. Je hoeft zijn werk niet te doen.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:11
door langste adem
De politie stelt het delict vast op eenvoudige diefstal, terwijl er volgens u meer aan de hand was dan dat, namelijk insluiping, Daar kun je verschillend over denken. Uiteindelijk kan het OM eventueel het naampje nog veranderen. En mocht het zover komen, dan doet de rechter er uiteindelijk ook nog een zegje over.

Mijn boerenverstand zegt dat de straf die (eventueel) gaat volgen in ieder geval op u zal overkomen als "foei , dat mag niet"

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:14
door Lady1234
Uw voor- of achtertuin is uw erf. Maar de hal of de noodtrappen in een appartementencomplex niet.

U weet helemaal niet waarom iemand daar is en voor wie.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:14
door Moneyman
k2p schreef:
08 dec 2018 20:06
Moneyman schreef:
08 dec 2018 19:58
Deze discussie heeft totaal geen nut, een eventuele vervolging zal voor die diefstal plaatsvinden. En dat is inderdaad slechts eenvoudige diefstal. Een gemeenschappelijke ruimte in een flat kwalificeert overigens niet als “erf”.
Ik hoef niet per se gelijk te krijgen, hoor. Als jij weet uit te leggen dat gemeenschappelijke ruimte geen erf is, heeft deze discussie toch nut gehad. Ik stel juist mijn vraag omdat ik het niet weet.
Zo bedoelde ik het niet :wink:

Ik bedoelde dat een dergelijke toevoeging geen toegevoegde waarde heeft. De grondslag zal diefstal zijn bij vervolging. Insluiping is niet aan de orde bij gezamenlijke ruimtes, en het is evenmin een erf.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:27
door k2p
langste adem schreef:
08 dec 2018 20:11
De politie stelt het delict vast op eenvoudige diefstal, terwijl er volgens u meer aan de hand was dan dat, namelijk insluiping, Daar kun je verschillend over denken. Uiteindelijk kan het OM eventueel het naampje nog veranderen. En mocht het zover komen, dan doet de rechter er uiteindelijk ook nog een zegje over.

Mijn boerenverstand zegt dat de straf die (eventueel) gaat volgen in ieder geval op u zal overkomen als "foei , dat mag niet"
Dat hangt van die straf af... Let wel dat wij enorm geschrokken zijn door het voorval.

Ik vind dat als een persoon een reep chocola uit een supermarkt steelt, als first offender best bestraft kan worden met een boete en een voorwaardelijke straf. Maar ik zou willen dat als een groep personen in de nachtelijke uren op rooftocht uit gaat en gebouwen indringt, er op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf moet volgen.

Dus ik hoop dat zoals je zegt, het OM het naampje nog kan veranderen. Denk je dat zij nog contact met mij zullen opnemen?

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:34
door Theotrucker
OM en rechter beslissen zelf en vragen niemand om advies. En dat is ook maar goed ook.

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:36
door juliomariner
U kunt wel willen dat de dader vervolgt wordt voor een zwaarder feit echter geen OvJ of rechter zal er in meegaan

Re: Insluiping of niet?

Geplaatst: 08 dec 2018 20:43
door Lady1234
Dat u geschrokken bent, of beter gezegd uw buurman, kan ik best begrijpen, maar wees maar blij dat er niet echt een insluiping is geweest in een woning, terwijl u lag te slapen.

Want dan gaat u minstens een jaar lang bij elk gerucht uw bed uit om te controleren.

Het is heel vervelend wat er is gebeurd, maar zet u er overheen, want het was “slechts een eenvoudige diefstal”.