[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?
Pagina 1 van 1

Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?

Geplaatst: 16 mei 2006 22:04
door L.Rozenwater
Consequent naleven betekent: geen uitzonderingen toelaten, dus zonder aanziens des persoons; of het nu een jan met de pet betreft of een bn'ner: gewoon de wet toepassen, zoals die wet bedoeld is.

Naar enige willekeur toepassen: wel uitzonderingen toelaten, maar dan ook zonder aanziens des persoons. Zodra een wet wordt uitgevoerd en de persoon, waarop die wet op dat moment van toepassing is, bijzonder zwaar belastend is een uitzondering maken.

Ik vind, dat er in het tweede geval een wet zou moeten zijn, die in dergelijke situaties voorziet en geen rekening mag houden met de maatschappelijke status van de persoon waarop zo'n uitzondering van toepassing zou kunnen zijn.

Re: Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?

Geplaatst: 16 mei 2006 23:36
door L.Rozenwater
Ik heb de indruk, dat vooral in de uitvoering van het strafrecht, wel degelijk onderscheid wordt gemaakt: In de volksmond wordt dit ook wel klassenjustitie genoemd, gelet op de toegepaste strafmaten voor vergelijkbare delicten gepleegd door personen op verschillende treden van de maatschappelijke ladder: Hoe hoger de status, des te lager veelal de strafmaat.

Iemand met een topinkomen pleegt hetzelfde vergrijp als een bijstandstrekker. De rechter legt hen beide een geldboete op van 250 Euro.
In dit geval juridisch gezien wellicht correct, maar toch is in dit geval de bijstandstrekker veel zwaarder gestraft dan de persoon met het topinkomen.

Jan met de pet rijdt onder invloed iemand naar de andere wereld.
Een bn'ner doet hetzelfde. Deze laatste krijgt warschijnlijk een taakstraf, terwijl (in het verleden gebeurd), terwijl jan met de pet er waarschijnlijk een tijdje voor moet logeren op staatskosten.

Ook zien we dit verschijnsel ingeval van kinderp*rno op computers. (Een voorbeeld kunnen we vast zelf wel bedenken)

Re: Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?

Geplaatst: 17 mei 2006 09:36
door Dilbert29
Moeilijk dilemma moet ik zeggen. aan de ene kant zeg ik "wet is wet" en moet dus voor iedereen gelijk zijn. Aan de andere kant heb je ook gelijk dat het voor BN'ers vaak makkelijker is om ergens onderuit te komen of er met een lichte straf vanaf te komen.

Ik sta dus een beetje in twijfel over wat ik hier moet stemmen.

Re: Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?

Geplaatst: 17 mei 2006 15:09
door Martin1976
aan de andere kant, BN'ers hebben ook een voorbeelfunctie en worden harder aangepakt, soms juist niet omdat ze invloed hebben. Enige klassenjustitie zal wel voorkomen

Re: Wetgeving: Consequent naleven of naar willekeur ?

Geplaatst: 21 mei 2006 20:28
door nl1sms
Ik hoef alleen maar de naam Tonino te noemen. Een officier met kinderporno op zijn computer die af en toe wel zin heeft in zo'n lekker jong ventje. Wat is er met hem gebeurd? overgeplaatst naar een andere functie in plaats als de zak geven zoals ze met jou en mij hadden gedaan.