LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] [b]Huurachterstand

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
zejoe
Berichten: 1
Lid geworden op: 31 jan 2009 22:54

[b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door zejoe »

Datum; 1-02-2009

Woon al bijna 4.5 jaar bij Stadswonen heb altijd mijn huur betaald!

Maand januari en aankomende maand februari ga ik met achterstand beginen. had een betalings regelingaangevraagd op 27 januari 2009 en gezegd dat ik dat halvewegen februari zou betalen en gelijk voor jan, feb, en de maand maart voorschieten. had dat via de mail verstuurd.


Op 28 janurai kreeg ik een brief toegestuurd met daarin dat ze met me accoord gaan. als ik die brief teken betekend ook dat ik gelijk een automatische incasso accepteer!! dat wil niet..!! (ben ik dat verplicht?)

Op 30 januari ("2dagen later") kreeg ik een brief van de deurwaarder met 10 euro administratie kosten en dat ik binnen 5 dagen moet gaan betalen anders krijg ik bijkomende kosten voor me rekening. allemaal heel snel achter elkaar!

Ik zou graag informatie willen hebben over de wettelijke normen van de huurachterstand van de woningcooparaties wanneer ze een deurwaarder mogen inschakelen.

ben ik verplicht om die brief getekend terug te laten sturen of nog met hun gewoon onderhandelen. volgens mij gaat dit allemaal nog erger worden als ik niet snel mee werk?

Wat moet ik gaan doen?


[/b]
Laatst gewijzigd door zejoe op 03 feb 2009 19:33, 1 keer totaal gewijzigd.

Royalflush
Berichten: 214
Lid geworden op: 14 okt 2008 16:26

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door Royalflush »

Een verhuurder mag wanneer de betalingstermijn is overschreden direct een deurwaarder inschakelen. De verhuurder is niet verplicht om u betalingsherinneringen te sturen. Meestal zal de verhuurder dat wel doen, maar hiertoe verplicht is zij niet.

Wat betreft de betalingsregeling. Hierin zal uw verhuurder hebben moeten aangegeven binnen welke termijn het afgesproken bedrag door u betaald diende te worden. Wat is de datum van dagtekening van deze brief? En wat is de gestelde termijn? Wanneer de afgesproken termijn nog niet is overschreden kunt u gewoon het overeengekomen bedrag naar uw verhuurder overmaken en de brief van de deurwaarder negeren. Gezien het feit dat het verscil tussen de brief van uw verhuurder en de brief van de deurwaarder twee dagen is, lijkt het me sterk dat er hier sprake is van overtreding van de afgesproken betalingstermijn.

U bent overigens niet tot automatische incasso verplicht. Spreek (een) datum/data af met de verhuurder wanneer u uiterlijk zal betalen. Dit moet dan ook gewoon per bank/giro kunnen. Kom de gemaakte afspraken wel altijd na.

Neem nog wel even (schriftelijk) contact op met uw verhuurder en vraag ze wat de reden van het inschakelen van de deurwaarder is.

mls
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 mei 2007 15:05

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door mls »

Misschien heb je hier iets aan,

Uitspraak rechter
Onlangs bepaalde de rechter dat een huurder die te laat de huur betaalt, de kosten die een incassobureau in opdracht van de verhuurder voor het innen van de achterstallige huur maakt, niet altijd hoeft te betalen. Het ging in deze zaak om de incassokosten over meerdere maanden huurachterstand, waarbij per te laat betaalde maandhuur zo’n 123 euro aan incassokosten werd geëist.

Onredelijke incassokosten
De huurder betaalde wel vaker te laat, maar altijd binnen ‘hooguit’ drie maanden. Bij een dergelijk betalingsgedrag staat de verhuurder niet in zijn recht om de aanspraak op huurbetalingen uit handen te geven aan een incassobureau en de bijbehorende kosten op de huurder te verhalen, aldus de rechter.

Daar kwam bij, dat het in deze zaak concreet ging om niet meer dan een paar aanmaningen, waarvan de geautomatiseerde aanmaak niet meer dan enkele seconden per brief zal hebben gekost. Alleen de rente over de te laat betaalde huur moest door de huurder vergoed worden.

Rechtbank Den Bosch, sector kanton, 3 juli 2008, LJN: BG1790


11 november 2008

Bright85
Berichten: 23
Lid geworden op: 31 dec 2008 12:31

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door Bright85 »

Vaak als je een openstaande (schuld) in termijnen wilt terug betalen kan het bedrijf je gaan verplichten dit per auto incasso te doen.

Dit doen zij vanwege de zekerheid dat het bedrag ook daadwerkelijk binnen komt. In dit geval kan je weinig doen en er mee akkoord gaan.

Mocht je al zijn overgedragen aan een incassobureau in de maand januari over een rekening die van januari is mag je bezwaar aan tekenen. Normaal gesproken staat dat je een rekening binnen zoveel dagen (7) betaald moet hebben. Maar je mag er maximaal 30 dagen over doen. Dus niet op dag 30 betalen, want dan had deze bij hun binnen moeten zijn....

[email protected]
Berichten: 35
Lid geworden op: 21 jan 2008 21:24

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door [email protected] »

Eventuele boetes en het te hanteren rentepercentage vind je terug in de huurovereenkomst, waarna weer wordt verwezen naar de bijhorende algemene bepalingen.

In de regel is het zo dat een kantonrechter ontruiming van het gehuurde en ontbinding van de huurovereenkomst toewijst bij een huurachterstand van 3 maanden (of een drietal huurpenningen) of meer.

Mocht je nog specifiek iets willen weten, let me know..


ps. MLS: de kantonrechter refereert hier aan RVII :wink:

mls
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 mei 2007 15:05

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door mls »

ps. MLS: de kantonrechter refereert hier aan RVII

En wat wil dat zeggen.....? :o

Royalflush
Berichten: 214
Lid geworden op: 14 okt 2008 16:26

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door Royalflush »

RVII = Rapport Voorwerk II. In dit (overigens niet wettelijke) rapport staan de de tarieven die men mag rekenen aan buitengerechterlijke incassokosten. Te raadplegen op onderstaande link:

http://www.rechtspraak.nl/Naar+de+recht ... kanton.htm

Rechters zullen altijd deze "staffel" hanteren bij het toetsen van de redelijkheid van incassokosten.

openmindherman
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 feb 2013 12:34

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door openmindherman »

Helaas is een huurachterstand het een groot toenemend probleem in deze tijden van economische tegenspoed. [commerciële link verwijderd door de Moderator]

sjohie
Berichten: 9773
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: [b]Huurachterstand

Ongelezen bericht door sjohie »

[quote="openmindherman"]Helaas is een huurachterstand het een groot toenemend probleem in deze tijden van economische tegenspoed. [commerciële link verwijderd door Moderator]

Als je die getallen bekijkt, is het aantal mensen met een huur-achterstand gestegen van ~2,5% van het totale aanbod aan huurwoningen, naar 5 à 6%. Weliswaar een verdubbeling, maar op het geheel nog wel te behapstukken voor de coöperaties..

Gesloten