LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Intrum Justitia incorrecte kosten

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
eagle007
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 mei 2010 14:27

Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door eagle007 »

Beste lezers,

Ik heb een probleem met Intrum Justitia, en heb het vermoeden dat zij onterecht hogere hoofdsommen incasseren.

In het kort, hebben we een betalings regeling getroffen met een energie leverancier wegens een enorme rekening (ruim 5000 Euro). We hebben afgesproken het bedrag in 6 evenredige termijnen te betalen. De leverancier stelde voor de regeling door Intrum Justitia te laten uitvoeren, wat een extra administratieve kost met zich meebracht van eenmalig 25 Euro.

Volgens mij hebben wij er niets mee te maken dat de leverancier dit door een 3e laat uitvoeren, maar goed, 25 Euro is wel redelijk.

Echter, door omstandigheden, was de laatste termijn van de regeling te laat betaald. We kregen een brief van Intrum dat we niet aan de regeling hebben voldaan en dat we daarom nog een laatste kans kregen binnen 8 dagen na dagtekening het restant van de hele hoofdsom te betalen. Dit was slechts de openstaande termijn, en die hadden we net overgemaakt toen de brief binnen kwam.

Wat schetste echter mijn verbazing, 6 dagen na deze brief kregen we wederom een brief met de mededeling dat we niet hadden betaald en dat er daarom nog 1 maal voorkomen kon worden dat er naar de rechter werd gegaan door het overmaken van het restand bedrag met opslag van een niet gespecificeerd bedrag van ruim 833 Euro ! Dit dus binnen de laatst gestelde termijn van 8 dagen!

Uiteraard heb ik gebeld, en er werd bevestigd dat inderdaad de betaling was ontvangen, maar omdat de betaalregeling was vervallen (let wel: alle termijnen waren al betaald op dit moment) we incasso kosten moeten betalen. Omdat ze deze niet willen specificeren, en alleen maar stug volhouden dat zij hiermee in hun recht staan, ben ik alles gaan uitzoeken.

Bleek dat er geen 25 Euro, maar 36,23 in rekening is gebracht aan kosten, welke zij ook naar meerdere malen dit te verzoeken, niet willen specificeren. De hoofdsom waarover zij de regeling hebben verdeeld was dus 11, 23 hoger dan overeengekomen.

Ik heb een aangetekend schijven gestuurd met met ongenoegen, de kopieen van de door hen gestuurde brieven met tegenstrijdige info, de laatste kans op betalen binnen 8 dagen, verzoek tot specificatie van de rekening en terug eis van de teveel betaalde 11,23, binnen 14 dagen na dagtekening.

Hierop kwam geen reactie. Nu kreeg ik wederom een brief met opnieuw dreiging van gerechtelijke gang, mits wij een wederom niet gespecificeerd bedrag dat weer hoger is dan het vorige (ruim 850 Euro), binnen 6 dagen na dagtekening betalen. En deze brief komt op vrijdag binnen, terwijl hij gedateerd is op dinsdag! Ik ben uiteraard gaan bellen. Toen kreeg ik te horen dat er op de 26e een brief is gestuurd met een inhoudelijke reactie op mijn aangetekend schrijven. Deze heb ik niet ontvangen, en zijn willen ook geen kopie sturen of faxen. Dat is niet hun procedure en de brief is verstuurd werd gezegd. Waarop ik natuurlijk aangaf dat hij niet was aangetekend en het dus mis kan gaan, maar zij zijn niet verplicht brieven aangetekend te versturen is hun mening. Officieel heb ik dus nog steeds geen reactie op mijn aangetekend schrijven en nog steeds geen uitleg van afwijkende hoofdsom, noch specificatie van de geeiste kosten.

Zijn er meer mensen die andere hoofdsommen hebben moeten betalen dan overeen gekomen?
Kan een Intrum Justitia een betaal regeling zomaar omzetten in een lopende incasso procedure?
Indien zij recht zouden hebben op de incasso kosten, moeten zij die niet specificeren op verzoek?
Is bij een betaalregeling waarvan alleen de laatste termijn te laat is, het redelijk en wettig dat er incasso kosten worden berekend over de gehele hoofdsom?

Ik heb het vermoeden dat Intrum Justitia misbruik maakt van haar naam die impliceert dat het een juridische instantie is, en onwettig misbruik maakt van onwetende mensen

Tevens staat er in elk schrijven van hen wat anders. In de ene brief staat dat de gerechtelijke kosten kunnen oplopen tot 500 Euro, in de andere staat 375. Aan de telefoon dreigen ze met ruim 1000 Euro extra kosten.

Wat kan ik hier het beste mee doen?

stofzuigertje

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Deze misleidende naam en U had vooraf moeten weten dat dit soort oplichters vaker fouten maken.
U had beter bij de eigen bank een lening kunnen afsluiten en in 1x keer betalen.

Waren die €25,- per keer of eenmalig en was dit duidelijk?

Omdat U iets te laat was is het contract breuk en zij maken er dan gelijk misbruik van, dus ze hopen dat U tenminste 1x te laat zult zijn.
Ik hoop dat Den Haag eens dit soort instellingen gaat regelen.
Want nu zitten er vele grote als I.J. die de boel verzieken voor de goede incasso bureaus.

eagle007
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 mei 2010 14:27

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door eagle007 »

Het was eenmalig 25 Euro, en dat was heel duidlijk vooraf aangeven en zelfs achteraf nog door I.J. schriftelijk bevestigd.

Waarom het iets meer dan 36 Euro werd, willen ze gewoonweg niet uitleggen.

Guardian72
Berichten: 6855
Lid geworden op: 04 jun 2008 13:37
Contacteer:

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Guardian72 »

@ Eagle,

wie eist, bewijst.
Aangezien je kan aantonen dat alles is voldaan (bankafschriften) zou je kunnen overwegen om een kopie hiervan aan IJ te verzenden, tezamen met een brief dat hun vordering onjuist is, aangezien alles reeds betaald is.

Mochten zij van mening zijn dat de vordering terecht is, dienen zij deze nader te specificeren, en je te voorzien van bewijs (zoals een getekend contract, of anderszins bijv. herinnering die aangetekend verzonden is) om hun bewering te bewijzen.

Je kan rustig eisen dat zij dit binnen 10 dagen na dagtekening aan jou doen toekomen, of dat je anders deze zaak als afgedaan zult beschouwen, en zij dienen te stoppen met hun onterechte (want niet gespecificeerde en bewezen) pogingen tot incasso.

Als ze doorzetten, volgt aangifte vanwege afpersing / fraude.

Doe dit aangetekend, met handtekening retour.

IJ staat er om bekend een loopje met de waarheid te nemen, en niet altijd even eerlijk te handelen (bedreiging en stalking worden hier al regelmatig gemeld)

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Voor emoties koop je niets, juridisch is het toverwoord hier.

Alles wat IJ doet staat in de wet als zij iets probeert wat niet in de wet zou staat of strijdig is met de wet en u betaald dan bent u uw geld kwijt.
Er zijn verschillende stadia waarin wettelijk kunt verkeren maar voert te ver om hierover uitvoerig in te gaan.

Wat de kosten betreft:
Natuurlijk probeert IJ zoveel mogelijk kosten op te voeren van dossierkosten tot en met ... zij willen ook verdienen.

Maar nu komt het u bent tenslotte wel diegene die in gebreke is gebleven bij de betalingsafspraak ook al is het maar 1 termijn al was een halve termijn u presteert niet of gebrekkig.

Als schadevergoeding/betalingsvertragingvergoeding mag de wettelijke rente worden berekend maar ook de kosten van incassobureau.

Er is een vuistregel om 10% van het verschuldige bedrag aan incassokosten te betalen aan bijvoorbeeld IJ. Doe dit ook, het heeft geen zin om brieven te schrijven met ongenoegen maar u moet wel een deel van de kosten betalen en uitleggen dat ...

Guardian72
Berichten: 6855
Lid geworden op: 04 jun 2008 13:37
Contacteer:

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Guardian72 »

Willemvanoranje schreef:
Alles wat IJ doet staat in de wet als zij iets probeert wat niet in de wet zou staat of strijdig is met de wet en u betaald dan bent u uw geld kwijt.
Er zijn verschillende stadia waarin wettelijk kunt verkeren maar voert te ver om hierover uitvoerig in te gaan.
Alles?
Dus telefonisch mensen vaak bellen, tot meerdere keren per dag - terwijl het 'slachtoffer' aantoonbaar gelijk heeft? (Zie diverse bijdragen in dit forum, en ook bij Kassa e.d.)

Dus aantoonbaar onjuiste / onterechte vorderingen continueren (doorgaan met pogingen tot incasseren)?

Da`s allemaal wettelijk?

Wat een ***land is dit dan toch zeg..

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Betaald is weg...

Het is namelijk moeilijk om geld wat je al betaald hebt terug te vorderen.

Het geld staat op de bankrekening van IJ. Als je het geld terugwil moet je dat doen via de rechter. Want IJ zegt ja mooi en aardig allemaal maar de schuldenaar heeft onze kosten betaald.

Nu je gelijk halen kost in NL ook geld en je weet niet met zekerheid of je dan ook je geld terugkrijgt.

Dus je moet afwegen of de kosten die je gaat maken ook opwegen tegen de opbrengsten!

Dus je kunt het beter andersom doen en een redelijk bedrag overmaken aan het incassoburo voor hun kosten. :D

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Eerlijkheid gebied te zeggen dat veel mensen die een incassoschrijven hebben ontvangen ook boter op hun hoofd hebben.

Het is altijd verstandig om een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser en zorg dat er geen incassobureau bijkomt. Alleen veel mensen doen dat niet en laten helemaal niets van zich horen.

En kom na wat je afspreekt, dus als jij belooft te betalen betaal dan ook! Vertel de waarheid en hou het realistisch, dus niet zo maar wat beloven waarvan je weet dat het toch niet kan om maar van het gezeur af te zijn.

En als u hulp nodig heeft dan mail maar...

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Een laatste opmerking nog en dan houd ik erover op anders te veel moraalridder:

Het recht in NL is niet (altijd) rechtvaardig...

Als u niet juridisch geschoold bent dan heeft u al een nadeel tov incassoburo.

U moet eens naar de openbare zittingen van de Kantonrechter gaan. Alle te behandelen zaakjes zijn zogenaamde hamerstukken... De rechter zal je verhaal aanhoren maar als je niet hebt betaald en ook niet iets hebt ondernomen om in den minne te schikken dan trek je aan het kortste eind.

Guardian72
Berichten: 6855
Lid geworden op: 04 jun 2008 13:37
Contacteer:

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Guardian72 »

Dat het recht hier vaak krom is, word zelfs door medewerkers van de rechtbank bevestigd - ook dat sommige rechters erg wereldvreemd zijn.

Maar, als ik kan aantonen dat IJ probeert ten onrechte een incasso bij mij uit te voeren - omdat het een fout van de opdrachtgever is - zal zelfs de meest wereldvreemde rechter hun niet in het gelijk stellen.

Het enige verweer dat nodig is - is dat je aangeeft "sorry mensen, maar onterechte incasso, ik ben geen klant (geweest) bij bedrijf X, uw opdrachtgever. Gelieve uw poging te staken, en bij de opdrachtgever aangeven dat hun administratie niet op orde is". (Wel aangetekend, met handtekening retour doen, anders 'komt ie niet aan').

Want, hoewel best een aantal mensen terecht zo`n incassoclub op hun dak krijgen, gebeurt het TE vaak dat er onterechte vorderingen verzonden worden.
IJ gaat standaard uit van "wij hebben gelijk, omdat wij het zeggen - en u moet maar betalen en verder zwijgen".
Het zijn juist die gevallen waar de meeste incassoburo`s stug op doorgaan - en dan ga je al snel richting afpersing omdat men dreigt met rechtszaken en hoge kosten.

Tegen dat soort zaken ga ik altijd tekeer (op legale wijze).

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Beste Guardian,

Versta mij niet verkeerd... Ik ken de emoties alleen ze richten niets uit en het helpt niet behalve dat uzelf er door van streek raakt.

Een incassoburo wordt ingehuurd en doen zelf verder niets uit eigen vrije wil, het is dus niet zo dat een incassoburo zelf aanmaning stuurt namens een bedrijf.

Dus iemand die nog geld van u te goed heeft en die dit niet krijgt gaat naar een incassobureau.

Maar nog voor dat er een incassoburo aan te pas komt bent u meestal al op de hoogte van de vordering van de schuldeiser door middel van een schrijven of een rekening of een aanmaning...

In dit stadium is nog een en ander te regelen dus een brief schrijven dat u het er neit mee eens bent enzovoort. Maar dit doet u dus rechtstreeks met de schuldeiser... Maar als u dat nalaat dan gaat de schuldeiser natuurlijk naar een incassoburo, die zijn gespecialiseerd in het incasseren van niet betaalde rekeningen.

Guardian72
Berichten: 6855
Lid geworden op: 04 jun 2008 13:37
Contacteer:

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Guardian72 »

@ Willem - ik snap je verhaal.
En, als er sprake is van een achterstand, is een incassotraject ook terecht.

Waar ik op doel is dat een incassoburo klakkeloos vorderingen aanneemt (van de opdrachtgever) en als de 'klant' aangeeft "Hee, die is niet voor mij, maar voor een ander persoon met (bijna) dezelfde naam" - deze klant hemel en aarde moet bewegen voordat het incassoburo (met name IJ heeft een slechte naam) ook maar bereid is de mogelijkheid te onderkennen dat de opdrachtgever een vergissing heeft gemaakt (de louche aquisitiefrauders die OOK nepfacturen sturen even NIET meegerekend) - en dat de 'klant' tot bijna in de rechtszaal moet vechten om het incassoburo te doen stoppen.

Want dat zijn de zaken die mij boos maken. Niet de terechte incasso van de wanbetalers. (al zijn er m.i. bedrijven die te snel zo`n club inschakelen, maar da`s een andere discussie).

Mij gebeurt ook wel eens dat een betaling de mist ingaat (afgelopen week nog, fout van de bank) - waarna het bedrijf een briefje stuurt "incasso is mislukt, wilt u het alsnog overmaken". Lijkt me simpel genoeg.

Maar als een bedrijf mij een rekening stuurt - zonder dat ik A)klant ben, en B) diensten of producten bij dit bedrijf afgenomen heb - is er bij het bedrijf iets onjuist.

Niet iedere incasso actie is terecht - en je lijkt dit wel te suggereren.
De helft van het Incasso topic zou er niet zijn, als er alleen terechte incasso`s plaatsvonden ;)

Calico
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 mei 2010 18:39

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Calico »

Voor de goede orde.
Iedereen kan een incassobureau beginnen. Ze hebben evenmin als jij en ik een juridische grondslag. Ben je het niet eens met de kosten laat je informeren door het juridisch loket in je woonplaats.
Google op juridisch loket en vind in je woonplaats of omgeving het adres.
Advies is bij hun gratis.

Succes


willemIV
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 mei 2010 17:26

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door willemIV »

i-j zegt vaak dat ze alles wat ze zeggen in de wet zo vermeld staat.
ik kreeg al eens een betalingsverzoek van 10 euro alwaar ik het niet mee eens was.om van het gezeur af te zijn de 10 euro betaald.
vervolgens kreeg ik een brief met daarin de kosten die betaald moesten worden.
dit was slechts 37,50!!(bijna 400% meer)
en inderdaad in een week 3 maal door ze gebeld.
opname in het belmijniet register ...nutteloos!!
ineens kreeg ik een brief dat de kosten nog niet betaald waren,...nu was het ineens 25 euro...en jaa hoor weer gebeld door ze.
waarom ik de 37,50 nog niet betaald had want werd mij vermeld....U MOET BETALEN MENEER GELOOFT U MIJ MAAR!! :twisted:
ik vertelde van de laatste brief van de 25,-
dit was niet bekend bij I-J.
ik heb toch echt die brief in bezit.....nog niets vernomen verder.
is er eigenlijk wel iets in de wet te vinden over incassobureaus?
wat mogen ze wel of niet?
ik dacht dat ze dezelfde rechten hadden als iedereen en niets meer dan dat.

gerland
Berichten: 772
Lid geworden op: 29 nov 2005 17:57

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door gerland »

Wat kan ik hier het beste mee doen?
Schikken, niet vechten. Als u vecht trekt u aan het kortste eind.

U betaalde u leverancier niet zoals u contractueel wel verplicht bent.
U voorkwam extra kosten voor u zelf door een betalingsregeling aan te gaan.
De rekening daarvoor (bijvoorbeeld renteverlies) legde u daarmee indirect, via de leverancier, bij de gezamenlijke klanten van die leverancier (die merendeels wel hun verplichtingen nakomen).
U kwam de betalingsregeling niet stipt na, en nu u verwacht nu nog steeds beloond te worden omdat u vindt dat de kosten van uw wanbetaling maar bij anderen neergelegd moeten worden?
Deze beloning heeft u verspeeld door uw afspraken niet na te komen (noch vooraf te communiceren dat u deze afspraken niet na kon komen).

Nogmaals: sluit een "deal" en betaal dat, om erger te voorkomen.

Pavlova
Berichten: 512
Lid geworden op: 05 feb 2008 20:30

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Pavlova »

opname in het belmijniet register ...nutteloos!!
Even terzijde: Het bel-me-niet-register is er om te voorkomen dat je ongevraagd telefonisch wordt benaderd voor commerciele doeleinden. Als een bedrijf een (vermeende) vordering op je heeft staat hen niets in de weg om je op te bellen.

Willemvanoranje
Berichten: 18
Lid geworden op: 10 mei 2010 10:33

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door Willemvanoranje »

Hallo Willem IV

Dit is de volgorde:

Rekening van het bedrijf
Brief van het bedrijf
Verzuimbrief van het bedrijf

Stadia nog voordat een incassoburo in beeld is...
Tijdens deze fase moet u zorgen dat u een afspraak maakt over de te betalen 10,00 euro.
Doet u dat niet en sluit u uw ogen ervoor dan vind ik niet dat u recht van spreken heeft en eigenlijk gewoon de kosten moet betalen!! Jammer maar helaas...

willemIV
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 mei 2010 17:26

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door willemIV »

vind je 400% normaal dan?
het gaat hier om 4 knaken..... :D

eagle007
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 mei 2010 14:27

Re: Intrum Justitia incorrecte kosten

Ongelezen bericht door eagle007 »

Even voor de duidelijkheid. Ik heb een betaalregeling getroffen met Energie Direct, niet met IJ.
ED laat deze regeling innen door IJ omdat zij dat makkelijk vinden en daarvoor betaal ik 25 Euro extra.

Echter hebben zij ten eerste 36,28 in rekening gebracht en geen 25, die zij verder niet willen specificeren.
En is er nu ineens een 2 incasso procedure met terugwerkende kracht, waar nooit over gerept is.

Er zijn geen extra documenten getekend, niets van dit geheel is op voorhand kenbaar gemaakt.

Maar belangrijkste is dat wij op 17 maart een brief ontvingen dat de betaal regeling is vervallen door het missen van de laatste termijn. Hierdoor werden wij nog 1 maal in de gelegenheid gesteld (volgens de brief die ik natuurlijk bewaard heb) om binnen 8 dagen na dagtekening het gehele restant van de hoofdsom a 0,00 Euro te betalen om vervolg stappen te voorkomen. Aangehecht een acceptgiro met het restant bedrag van de laatste termijn (870 Euro).

Op dit moment was de betaling al gedaan. Echter ontving ik op 24 maart al (6 dagen en geen 8) een schrijven dat we nog een keer de kans kregen rechtgang te voorkomen door even binnen 5 dagen even een niet verder gespecificeerde ruim 1700 Euro over te maken.

Toen ik hierover belde, werd ook bevestigd dat de betaling van de laatste termijn inderdaad binnen was op de 24e.

Die laatste brief kan juridsich toch geen stand houden dan? Zij sturen die binnen de termijn van de laatste kans het netjes af te ronden. En op de datum van datering was de vordering al voldaan.

Gesloten