Pagina 1 van 1

LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 22 mei 2014 14:37
door Scott Bosua
LED-verlichting heeft verschillende soorten lampen die ieder een andere prijsklasse hebben. Daar geldt zoals voor veel andere producten het gezegde: Goedkoop is duurkoop. Ik begrijp niets van de klachten die verschijnen op verschillende internetfora over problemen met LED-verlichting. Ik las voorbeelden als: ze gaan te snel stuk, ze zijn te duur in verhouding met de levensduur en het licht is niet mooi. De oorzaak van deze klachten zijn in mijn ogen de grote hoeveelheid inferieure LED-lampen op de markt. In de verlichtingswereld zijn te veel ’’cowboys’’ aan het werk die goedkope LED-verlichting aanbieden van een zeer slechte kwaliteit. Men betaald voor kwaliteit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik als kind al vroeg leerde: goedkoop is duurkoop. Goede LED-lampen van een gerenommeerd merk of adviseur zijn van een veel betere kwaliteit en hebben daarom een veel langere levensduur maar daar betaal je nou eenmaal meer voor. LED-verlichting in het algemeen ondervindt (onterecht) door deze klachten veel imagoschade.

Sinds het begin van de opmars van LED-verlichting op de consumentenmarkt vanaf 2006 neemt de LED-verlichting langzamerhand de markt over. De energiezuinige LED lampen hebben de oude gloeilamp steeds meer verdrongen. Anders dan de LED zet de gloeilamp namelijk het overgrote deel van de gebruikte energie niet om in licht, maar in warmte. Daarom heeft in 2009 het Europese Parlement besloten om alle gloeilampen uit de handel te halen, ook de halogeenlampen worden verboden vanaf 2016. De LED-lamp is dus de enige lamp die nog overblijft daarom is er grote behoefte ontstaan aan LED-verlichting.

De goede naam die LED heeft als het gaat om energiebesparend en dus goedkoper wordt teniet gedaan door de LED-lampen van slechte kwaliteit. Deze LED-lampen van mindere kwaliteit zijn goedkoper maar zoals al eerder verteld is het in dit geval goedkoop duurkoop. De reden dat de LED-verlichting goedkoper en van mindere kwaliteit is komt door de warmtehuishouding van een LED-lamp. De veelal in China geproduceerde LED-lampen hebben de warmtehuishouding van de LED-lamp niet goed georganiseerd waardoor de LED-lamp sneller kapot gaat.

Wat ik de consument aanraad is alleen LED-lampen te kopen van een gerenommeerd merk en indien het project groter is, een adviseur in te huren op het gebied van verlichting. Een voorbeeld van en bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in verlichting is een lichtadviesbedrijf uit de buurt van Leiden. De eigenaar het bedrijf is al jarenlang actief in de verlichtingbranche en weet exact wat goede en wat slechte LED-lampen zijn. Alle LED-lampen die hij aanbeveelt zijn van een zeer hoge kwaliteit, natuurlijk betaalt de consument daar meer voor dan voor de LED-lampen uit China maar op de lange termijn betaalt zich dit uit. Een lichtadviseur heeft een aantal voordelen: je bent uiteindelijk goedkoper uit doordat de LED-lampen die een expert aanraadt langer meegaan en het licht is mooier bij een expert. Kortom denk goed na als je een aanbieding ziet van LED-lampen: het lijkt goedkoop maar dat is het op de lange termijn niet.

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 22 mei 2014 16:21
door GJvdZ
Wat mij wel opvalt is dat relatief goedkope ledverlichting van IKEA lang mee gaat. Typisch dat zij wel kwaliteit kunnen leveren, maar dat veel merkloze spullen van bouwmarkten e.d. rommel is (en soms nog duurder dan wat IKEA verkoopt).

Overigens zegt het helemaal niets over de kwaliteit als producten in China worden geproduceerd: Chinese bedrijven kunnen iedere kwaliteit leveren die je maar wilt. De kwaliteit wordt door de opdrachtgevers bepaald. Wil je iets goeds, dan maken ze iets goeds. Wil je weinig betalen, dan krijg je minder goed spul.

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 22 mei 2014 21:07
door ruud_a
Scott Bosua schreef:Sinds het begin van de opmars van LED-verlichting op de consumentenmarkt vanaf 2006 neemt de LED-verlichting langzamerhand de markt over. De energiezuinige LED lampen hebben de oude gloeilamp steeds meer verdrongen. Anders dan de LED zet de gloeilamp namelijk het overgrote deel van de gebruikte energie niet om in licht, maar in warmte. Daarom heeft in 2009 het Europese Parlement besloten om alle gloeilampen uit de handel te halen, ook de halogeenlampen worden verboden vanaf 2016. De LED-lamp is dus de enige lamp die nog overblijft daarom is er grote behoefte ontstaan aan LED-verlichting.
deze twee stellingen spreken elkaar tegen.
de gloeilampen zijn niet verdrongen, maar mogen niet meer verkocht worden.
dat betekent dus niet dat de mensen hier ook blij mee zijn.
een warme gloeilamp scheelt trouwens weer in de stookkosten.
ze produceren ook veel minder giftig chemisch afval.
dat chemische afval moet ook weer verwerkt worden, en dat kost ook energie.

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 22 mei 2014 21:17
door ruud_a
GJvdZ schreef:Wat mij wel opvalt is dat relatief goedkope ledverlichting van IKEA lang mee gaat. Typisch dat zij wel kwaliteit kunnen leveren, maar dat veel merkloze spullen van bouwmarkten e.d. rommel is (en soms nog duurder dan wat IKEA verkoopt).

Overigens zegt het helemaal niets over de kwaliteit als producten in China worden geproduceerd: Chinese bedrijven kunnen iedere kwaliteit leveren die je maar wilt. De kwaliteit wordt door de opdrachtgevers bepaald. Wil je iets goeds, dan maken ze iets goeds. Wil je weinig betalen, dan krijg je minder goed spul.
ik heb gemerkt dat de chinezen nog veel met de hand solderen.
bovendien doen ze dat slecht, waarschijnlijk omdat ze een minimaal aantal printjes per uur moeten produceren.
ik heb al een aantal apparaten gehad, die problemen hadden, omdat op grotere koperen oppervlakten de soldeer niet goed had gehecht.
dit, omdat de soldeerbout de boel te kort had opgewarmd.
bij een slecht gesoldeerd printje krijg je binnen de kortste keren problemen als het warm wordt.

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 18 apr 2015 13:48
door Jan Appel
Anderhalf jaar terug heb ik voor meer dan 200 euro aan ledlampen van het merk Diamant (helaas ook uit China) gekocht bij van Cranenbroek. Een goedkope winkel maar de lampen waren met gemiddeld 7 euro per stuk toch nog niet zo heel goedkoop te noemen. Nu anderhalf jaar later is de 4e ledlamp al kapot. Bij de 3e kapotte lamp ben ik terug naar de winkel gegaan en heb netjes een nieuwe mee gekregen. Maar ja, moet ik nu voor elke kapotte lamp weer het hele verhaal via de klachtenlijn afsteken en terug naar de winkel om vervolgens weer gewoon het zelfde merk lamp mee te krijgen? Wordt er een beetje moedeloos van. Vanwege de prijs ben ik het niet geheel eens met de stelling en bovendien wordt op de verpakking belooft dat de lampen 25000 uur ofwel 25jaar mee zouden moeten gaan. Das nogal een verschil.

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 18 apr 2015 23:07
door skeeter
Chinese troep dus.....levensduur is één zomer.....

Re: LED-verlichting: Goedkoop is duurkoop

Geplaatst: 27 nov 2015 21:20
door jwilmes
Over het advies alleen lampen van een gerenommeerd merk: NIET DOEN. Ik heb dit namelijk gedaan. Philips lampen met een levensduur van 15.000 uur. Na 500 uur: defect. Winkel levert ze niet terug en ook Philips zegt dat de lampen maar max 5 uur per dag mogen branden en er geen garantie wordt gegeven. Als lampen 8 uur per dag branden moet je de PRO versie kopen.
Op de verpakking staat niets over deze beperkte gebruiksduur maar met dat argument kom je niet ver. Als ik naar de pro versie kijk (ook 15.000 uur op de verpakking) wordt daar wel garantie gegeven maar tot max 8000 uur (de helft dus). Daarbij komen nog meer voorwaarden waar nauwelijks aan te voldoen is.

Al-met-al dus geen gelukkige keus om LED verlichting te kopen. Fabrikanten willen deze producten te goedkoop maken en investeren niet genoeg in de koeling van de LED chip. Deze raakt heet, de print of andere onderdelen gaan daardoor kapot.

Het probleem met de garantie is dat deze uit de gloeilampentijd komt waar een klein schokje de lamp al kapot deed gaan. Winkeliers konden hier dus moeilijk garantie bieden. Een led is eigenlijk geen lamp meer. Het is een electronisch apparaat met een spanningsomvormer, gelijkrichter, stroomregelaar en een LED. Hier zou volgens europese richtlijn op zijn minst 2 jaar garantie op gegeven moeten worden.

Tijd dus voor iemand die een bodemprocedure wil aanspannen.