LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wasgoed stinkt na wassen

Goede of slechte ervaringen met jouw huishoudelijk apparatuur? Geef hier jouw mening.
Toolboy

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Toolboy » 23 jun 2010 19:18

Idd ligt het vaak aan de manchet,Maar ter aanvulling als de machine niet waterpas staat gaat de manchet/deurrubber kieren.
Daar gaat de was tussen knellen en dat levert gaatjes op.

Plumber je hebt geen ban haha,en krijg je voorlopig ook niet denk ik.

Groet T

Kat1983
Berichten: 7
Lid geworden op: 20 jun 2010 18:23

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Kat1983 » 23 jun 2010 19:33

@home,

Ik heb dus idd ook een AEG, maar ik heb hem pas een jaar. Dus das wel heel erg snel tov die van jou. Maar goed verder ben ik er wel tevreden over. Ik denk dat ik hem gewoon regelmatig eens goed moet schoonmaken. Muv de vaatwasser heb ik alles van AEG(droger en vriezer :) ) en ben daar eigenlijk wel tevreden over.
Dus weer een extra poetswerkje erbij....Tsja....we doen toch al bijna ni anders dan poetsen :roll:

winni
Berichten: 15
Lid geworden op: 08 jun 2005 20:35

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door winni » 23 jun 2010 21:18

wij wassen heel veel per week wel 12 tot 14x maar wij wassen b.v. onze bedden goed altijd op kookwas en dat houd ook de wasmach ook goed schoon, ik gebruik geen onnodige renigers voor de mach want dat is weggegooid geld.
dus als je altijd op lage temp. wast dan krijg je altijd stank en dan gaan de huidvetten en zeep er niet uit de mach.,en de mancjet en dat geeft de ongelovige stank.
dus was regelmatig heet krijg je minder problemen.

gr en suc6

Ester1976
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 jun 2010 11:06

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Ester1976 » 24 jun 2010 11:15

Er zijn meerdere dingen die de stank kunnen veroorzaken in de machine, maar er zijn ook meerdere dingen die je er aan kan doen om het te verminderen...

Zo is het belangrijk om na ca. elke 20 wasbeurten de wasmachine schoon te spoelen, dit doe je door je wasmachine te laten draaien op een hoge temperatuur, het liefst 95 graden, daar kan je dan het beste een waspoeder voor witte was aan toevoegen of eventueel een schepje soda. In waspoeder voor witte was zit een zuurstofbleekmiddel, wat goed is voor een witte was, maar ook voor de machine....
Het wasmiddel of de soda kan je het beste achterin de trommel gooien.
Het zeepbakje er even uithalen en schoonmaken, en het manchet ook even afnemen met een doek.

Ook zou je kunnen proberen door te wassen met een wasbol, maar dan moet je de wasbol wel bovenop de was zetten en er niet tussen "proppen".... Dit is beter voor je wasgoed, want je krijgt een betere verdeling van je wasmiddel in de machine.

Ook is het aan te raden om na elke wasbeurt je wasmachine open te laten staan, zodat het een beetje kan drogen en dus minder zal gaan stinken....

Succes !

witte angora
Berichten: 20087
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door witte angora » 24 jun 2010 11:17

plumber schreef:Manchetten.
Is een rot werkie en prutsen maar ga met een doek
langs de binnenkant van de manchetten .
Denk dat je schrikt van wat er op het doekie zit.
Als je het goed wil doen ben je wel een uurtje aan de gang.
Ben wel een waardeloze plumber hier maar baat het niet het
schaad ook niet.
Plumber, plumber.

Je heeft een hele goede tip, en vervolgens noem je jezelf een waardeloze plumber. Kom op, een beetje meer eigenwaarde mag best wel! :D

witte angora
Berichten: 20087
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door witte angora » 24 jun 2010 11:23

Nog twee tips voor een heerlijk schone fris ruikende was:

- Onderaan de machine, achter een klein deurtje, zit een filter. Als dat verstopt is, kan de was ook gaan stinken. Is mijn ervaring. Filtertje af en toe schoon maken, probleem opgelost.

- Vaatdoekjes/keukendoekjes/hoe je die dingen noemen wilt. Liggen vaak dagenlang op het aanrecht bacteriën te verzamelen, en vervolgens blijven ze een paar dagen in de wasmand liggen. Dat was bij mij een van de belangrijkste oorzaken van stinkende was. Sinds enige tijd doe ik een waterkoker vol heet water in een emmer, soda erbij, (soms bleekmiddel) en dan die vaatdoekjes er in. Je wilt niet weten hoeveel rommel er los komt.

Vervolgens in de was bij de witte was, omdat er in het waspoeder van de witte was ook nog wat bleekmiddel zit. Maakt het nét iets beter schoon, voor mijn gevoel.

Een van de vorige posters schreef al dat er met steeds minder water gewassen wordt, als je ziet wat er van af komt, snap je wel dat de machine dat nooit van zijn leven schoon krijgt.

Miranda63
Berichten: 109
Lid geworden op: 28 nov 2009 13:00

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Miranda63 » 24 jun 2010 11:36

ik heb er ook erg last van gehad met mijn oude machine en dat bleek te liggen aan de water afvoer en invoerslang...de afvoer hing niet goed waardoor er water in bleef staan wat ging schimmelen en bij het kraantje bleek ook een hoop schimmel te zitten, omdat ik er nooit aan gedacht heb dat je die ook wel eens schoon mag maken :mrgreen:

@home
Berichten: 27
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:03

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door @home » 24 jun 2010 12:39

Nog even een tip voor diegenen die met een vaatwastablet de wasmachine schoon willen maken: gebruik alleen een 'solo'vaatwastablet, dus niet een waar spoelglans e.d. aan toe is gevoegd.
Ook kan je de wasmachine schoonmaken door Vanish Oxi Action voor de witte was in de trommel te doen en dan op 95 graden wassen, dat weekt ook enorm goed vuil los. Wel zelf flink warm/ heet water erbij doen, omdat het waterniveau in de trommel anders te laag blijft en je niet bij het hoger opgehoopte vuil komt!

Pas was ik vergeten het wasbolletje bij de vuile beroepswas te doen. Ik zag het pas toen de wasmachine klaar was. En ongelooflijk maar waar, de was was schoon, dus zelfs zonder Ariël!! :D

ibreb68j
Berichten: 11
Lid geworden op: 24 jun 2010 14:59

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door ibreb68j » 24 jun 2010 15:15

Mijn ervaring bij stinkend wasgoed: de machine gaf te weinig spoelwater.
Tijdens één van de spoelbeurten goot ik de laatste maanden/jaren (?) daarom
8 :D x 2 ltr. kraanwater in het spoelbakje en daarmee was het stinken opgeheven.
Nu heb ik een nieuwe wasmachine en de was komt er fris en fruitig uit.
Succes met uitproberen!
Groetjes,
Rita

stofzuigertje

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 25 jun 2010 10:43

Zoals ik eerder aangaf;

Wasmiddel gelijk in trommel, dus zowel poeder als vloeibaar.
Dan blijft naast het bakje ook de harmonica rubber die tussen dit bakje en de trommel zit schoon en die kun je zonder bovenkant demonteren niet schoon maken en daar zit meestal de stank!

Wasverzachter; moet in bakje maar deze dikke siroop eerst verdunnen met water, 3 tot 4 x verdunnen en ik heb oude fles, ¼ wasverzachter en ¾ water en dan schudden.
Dit omdat het even duurde voor het water en wasverzachter siroop opgelost is, vroeger toen ze geen geconcentreerde hadden was dit niet, en ook hier zit een harmonica rubber er tussen wat resten kan vasthouden en kan gaan stinken.

Lees ook de hoeveelheden eens anders, die zijn voor alle machines en zuinige machines die 60 liter of minder water gebruiken mag je minder zeep geven!
Ze willen niet dat een oude machine tekort zeep zou krijgen en het verkoopt goed.
Verder was in Tros Radar de Lidl vloeibaar als beste getest, maar ik ben met Subliem van Action meer tevreden, nog minder geur resten en goedkoper en ook schoon op 40 graden, 30 is tekort en daarvoor is Lidl beter.

egelantier
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 feb 2004 11:35

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door egelantier » 06 jul 2010 13:16

Ook wij hadden last van sterk riekende was, vooral de donkere was.

Azijn is een goede verfrisser van luchtjes. Nu doen we bij het laatste spoelwater in plaats van wasverzachter (geur kon niet op tegen de stank) een eierdop azijn.
Sinds we dit thuis op deze wijze doen, zijn we gevrijwaard van stinkende was.

Give it a try! :P

Eisset
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 mei 2010 23:42

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Eisset » 15 jul 2010 11:49

1. Nog een nadeel van vloeibaar wasmiddel: je kunt niet voorwassen want je hoofdwasmiddel loopt al de trommel in!
2. Wat een omgekeerde wereld he, al die milieumaatregelen die averechts werken want nu moet je met extra spoelwater, lege 95*wasgangen, vaatwastabletten en andere troep ingrijpen.
3. Wasverzachter is de grootste vervuiler van je machine, gebruik zo min mogelijk!

KingBeezz
Berichten: 82
Lid geworden op: 31 okt 2007 11:38

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door KingBeezz » 23 aug 2010 19:44

Mijn vorige wasmachine zat zodanig dicht met deze wasluis/vetluis dat het afpompen zelfs niet meer lukte. Ik heb de hele machine open gemaakt, en alles gereinigd. De slangen heb ik met flessenborstels schoongemaakt en je wilt niet weten wat er voor troep uit kwam!

Een vuil manchet is een teken dat de hele machine vuil is, alleen het schoonmaken van dit rubber heeft geen zin. Vetluis kan zelfs zorgen dat rubber onderdelen aangetast worden en vervangen moeten worden.

Naar aanleiding van mijn vervuilde wasmachine heb ik op internet één en ander uitgezocht. Er zijn vier oorzaken volgens o.a. wasmachinemonteurs die hier al eens genoemd zijn:

A. De belangrijkste: op een te lage temperatuur wassen. Mensen die regelmatig de bonte was om 60C draaien en een kookwas doen hebben minder last.

B. Te weinig water in de trommel bij modernere waterbesparende machines.

C. Vloeibaar wasmiddel en colorwasmiddelen: deze bevatten geen zuurstofbleekmiddelen waardoor bacteriën en schimmels niet gedood worden. Vloeibare wasmiddelen zijn ook minder goed voor de machine (bevatten o.a. conserveringsmiddelen die goed zijn voor een schimmelmilieu). Wasverzachter kan ook mede bijdragen aan deze problemen.
Met poeder wassen is beter.

D. Verkeerde dosering wasmiddel. Te veel of te weinig. Bij te weinig wordt het vuil niet zwevend gehouden en slaat het terug op het wasgoed. Bij teveel ontstaat er teveel schuimvorming waardoor de mechanische werking van het wassen teniet gedaan (wasgoed valt op het sop) en je krijgt zeepaanslag in de machine. Twee vingers dik schuim na 30 minuten is voldoende.

Daarnaast zijn de huidige wasmachines voorzien van een plastic kuip. Deze vetluis hecht zich bijzonder goed aan kunststof. Beter is het om een machine met metalen kuip te nemen maar die zijn er bijna niet meer (behalve dan bij Miele).

Gebruik geen Calgon in gebieden waar het water niet hard is. In wasmiddelen zitten al voldoende waterontharders (vloeibare wasmiddelen uitgezonderd). Calgon kan er zelfs voor zorgen dat de werking van wasmiddel teniet wordt gedaan!

Afgeraden wordt om voor het reinigen van de wasmachine chloor of soda te gebruiken. Chloor kan de rubberen slangen, en andere onderdelen aantasten en soda is niet goed als er aluminium onderdelen in de wasmachine zitten. Gebruik dan schoonmaakazijn of Oxi poeder of een beetje waspoeder voor de witte was. Of een vaatwasmachinereiniger (wordt geadviseerd door Miele). Let wel op: gebruik één tablet per keer, deze kan behoorlijk gaan schuimen.
Er zijn ook commerciële professionele wasmachinereinigers te koop, te bestellen bij Bosch of Miele.
Pas op: gebruik geen middel op basis van bijtende soda (gootsteenontstopper) zoals HG onderhoudsmonteur!

Bij een zeer hardnekkig stinkende wasmachine schijnt er maar één oplossing te zijn welke goed werkt:
Pure Borax (natriumboraat of boorzure soda, misschien verkrijgbaar bij de drogist) schijnt hét middel te zijn om de machine te reinigen. Gebruik in principe niet meer dan 55gr per reiniging. (Bij echt hardnekkig vuil 110gram gebruiken en een dag laten weken).
Zet de machine op 95C en zet 'm net voor het afpompen uit zodat de machine kan weken. Vul de wasmachine aan het begin van de reinigingsbeurt eventueel met wat extra water zodat het overal in de dode hoeken kan komen.
Was altijd de handen na gebruik!
Het kan zijn dat de eerste tijd de stank toeneemt. Dit is het gevolg van het feit dat er vuil loskomt. Na een tijdje verdwijnt dit vanzelf. Herhalen totdat de stank weg is.

Soms wil de bonte was nog wel eens stinken. Tip: was deze dan een keer met waspoeder voor de witte was, en eventueel op 60C (spijkerbroeken). De stank is dan verdwenen.

Daarnaast, maar dit is ook al genoemd, is het beter op het wasmiddel in de trommel te doseren en na het wassen het deurtje open te laten staan zodat de manchet en machine kan luchten. Blijft er water in de manchet staan, maak deze elke keer droog met een doekje.
Laatst gewijzigd door KingBeezz op 24 aug 2010 00:18, 1 keer totaal gewijzigd.

witte angora
Berichten: 20087
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door witte angora » 23 aug 2010 21:07

Als je simpelweg geen wasgoed hebt dat op 95 graden gewassen kan worden...

Kun je dan ook gewoon af en toe een lege trommel draaien, op 95 graden, met waspoeder voor de witte was? Of is dat een zinloze actie?

Chocomelk
Berichten: 11419
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door Chocomelk » 23 aug 2010 21:17

KingBeezz schreef:
C. Vloeibaar wasmiddel en colorwasmiddelen: deze bevatten geen zuurstofbleekmiddelen waardoor bacteriën en schimmels niet gedood worden. Vloeibare wasmiddelen zijn ook minder goed voor de machine (bevatten o.a. conserveringsmiddelen die goed zijn voor een schimmelmilieu). Wasverzachter kan ook mede bijdragen aan deze problemen.
Met poeder wassen is beter.
Meeste verstoppingen ontstaan namelijk door waspoeder.
Vele wasmachine-zaken en vooral ontstoppingsbedrijven adviseren GEEN waspoeder.

KingBeezz
Berichten: 82
Lid geworden op: 31 okt 2007 11:38

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door KingBeezz » 24 aug 2010 00:01

witte angora schreef:Als je simpelweg geen wasgoed hebt dat op 95 graden gewassen kan worden...

Kun je dan ook gewoon af en toe een lege trommel draaien, op 95 graden, met waspoeder voor de witte was? Of is dat een zinloze actie?
Dat is eigenlijk de bedoeling. Af en toe wil ik er de aanrechtdoekjes of theedoeken wel eens bij doen.

@Chocomelk. Het is beter om het waspoeder direct in de trommel te doen. Dan krijg je geen verstoppingen. Tegenwoordig zijn de meeste wasmiddelen geconcentreerd en heb je nog heel weinig poeder nodig. Ze lossen ook goed op. Vroeger zat er veel meer vulmiddel in (toen had je nog van die XL megapakken waar je ook veel meer van nodig had en per saldo deed je er niet langer mee).

white_sheep
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 nov 2010 21:02

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door white_sheep » 09 nov 2010 22:35

Ik was al 20 jaar en heb hier zelf nog nooit last van gehad. Mijn was stinkt niet, maar ruikt neutraal.
Als mijn man de wasmachine aanzet ruikt de schone was veel en veel sterker, frisser. Hij zegt dat hij er 1 balletje wasmiddel indoet.
Ik heb het idee dat hij er veel en veel meer indoet, dan niet gesproken over de hoeveelheid wasverzachter.

Wasverzachter is overigens wat je bij mijn was ruikt zodra het schoon uit de machine komt.

Ervaren anderen vrouwen ook dat hun man meer wasmiddel en/of wasverzachter gebruikt? Of zijn er hier mannen die dit wel toegeven?

inekevanvliet
Berichten: 295
Lid geworden op: 14 sep 2008 23:29

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door inekevanvliet » 09 nov 2010 23:09

vloeibare wasmiddelen zijn vet en dat geld ook voor wasverzachters
de oplossing voor nare geurtjes en wolluis gebruik een poeder wasmiddel voor de was,waspoeder gelijk in de wasmachine niet in het bakje
en ipv wasverzachter gebruik is gewoon azijn wel in het bakje!!!
je ruik er niets van echt niet.
het is even zacht je wasgoed.
en je hebt geen kalkaanslag in machine en leidingen
doet dit al tig jaar en me wasmachine is 17 jaar oud en ik heb een spierwitte was
als waspoeder gebruik ik witte reus

WilWil
Berichten: 279
Lid geworden op: 26 dec 2009 14:08

Re: Wasgoed stinkt na wassen

Ongelezen bericht door WilWil » 10 nov 2010 09:55

Ineke, zo was ik mijn was ook. Witte reus voor de witte was, color reus voor de gekleurde was, Dreft poeder voor de wolwas. En altijd met azijn. Daarnaast gebruik ik slechts maximaal de helft van door de fabrikanten voorgeschreven hoeveelheden waspoeder. Wat zij voorschrijven is echt veel te veel en vooral goed voor hun eigen portemonnee.

Gesloten