LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Reis je vaak met het openbaar vervoer of taxi en heb je hierover een uitgesproken mening? Laat het ons hier weten.
Neda
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jan 2007 12:27

De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Neda » 09 jan 2007 12:58

Met ingang van 1-1-07 heeft GVB nieuwe huisregels voor kinderwagens en dat vind ik niet te geloven. EEN Kinderwagen PER TRAM!!!???
en als er een rolstoelgebruiker wil instappen moet ik met mijn baby van 2 maanden oud in de kou uitstappen. want mij werd door de conducteur van tram 3 in amsterdam gezegd dat "Regels zijn regels en JIJ bemoei je er niet mee".
ik vind dat de directie van GVB de huisregels moet aanpassen.
3 of meer kinderwagens vind ik natuurlijk te veel en hinderend maar voor 2 kinderwagens is er heus wel ruimte, vooral om 10 uur `s ochtend in een rustige tram. Wat ik bedoel is dat er uitzonderingen moeten gemaakt kunnen en mogen worden.

Suusjuh1985
Berichten: 105
Lid geworden op: 07 okt 2006 18:36

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Suusjuh1985 » 09 jan 2007 13:52

Kindje eruit halen, en kinderwagen inklappen als dat kan.

kampvuur
Berichten: 243
Lid geworden op: 09 apr 2006 13:29

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door kampvuur » 09 jan 2007 14:29

Laatst bij een evenement waar ontzettend veel extra voertuigen (bussen) waren ingezet, kwam ik bij een halte waar ook een invalide man in een rolstoel stond.
Die man stond al uren te wachten, wilde dolgraag naar die evenement.
We reden met hoofdzakelijk met niet lage vloerbussen, maar die man kon ook niet opstaan, en was loodzwaar.
Alleen zo rechtstreeks erin rijden in een lagevloer bus zou mogelijk zijn.
Het ging me aan het hart, en had ziels veel medelijden met die man.
Wat kon ik doen??

Er wordt te weinig rekening gehouden met rolstoel gebruikers in het O.V.
Het is wel een beetje off-topic, maar het gaat me nog steeds aan het hart.
Laatst gewijzigd door kampvuur op 10 jan 2007 22:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Neda
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jan 2007 12:27

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Neda » 09 jan 2007 22:08

RE:
Suusjuh1985
BerichtGeplaatst op: 09 Jan 2007 13:52 Onderwerp:

Kindje eruit halen, en kinderwagen inklappen als dat kan.

Ten eerste krijg je er de tijd niet voor, vooral in Amsterdam.
Ten tweede, zoals ik al zei, een baby van twee maanden oud kun je gewoon NIET ff in de kou eruit halen en ff snel de kinderwagen inklappen. dat weet de directie ook niet blijkbaar.
ik ga er vanuit dat hij of een man is die nog nooit met de tram hoefde ergens heen te gaan, of een vrouw die geen kind heeft en gevoel voor moeders.

tgv2
Berichten: 54
Lid geworden op: 11 dec 2005 15:14

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door tgv2 » 16 jan 2007 19:00

Het werd tijd dat het GVB eenduidige regels invoerde. Hoe vaak in de spits niet kinderwagens, in een al overvolle tram, naar binnen werden gedrukt. Stonden er weer 3 wagens bij de conducteur, voor de gewone reiziger weer geen doorkomen aan en levensgevaarlijk.

Op een rustige weg mag je trouwens ook niet 200 k/m gaan rijden, regels dienen eenduidig te zijn.

Lof voor de directie van het GVB :!:

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Maarten1234 » 16 jan 2007 21:40

Kinderwagens vallen onder artikel 8 van de algemene vervoersvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de Wet Personenvervoer 2000 en daarmee bindend.

De WP2000 laat zich over deze kwestie als volgt uit.

Artikel 8, Handbagage

1. De vervoerder kan de reiziger de toegang tot het vervoermiddel weigeren danwel hem noodzaken het vervoermiddel te verlaten, indien naar zijn oordeel handbagage van de reiziger gevaar, verontreiniging of hinder voor een ander kan veroorzaken.

2. Vervoer van handbagage geschiedt op de daarvoor aangewezen plaats, doch alleen voor zover er naar het oordeel van het personeel voldoende plaatsruimte is. De reiziger zorgt zelf voor het in- en uitladen.

3. De reiziger is verplicht de handbagage die hij in het vervoermiddel meevoert zelf te bewaken.

4. Handbagage mag slechts zodanig worden geplaatst dat deze de nooduitgangen niet verspert, het in- en uitstappen van reizigers of personeel niet belemmert en hen ook overigens niet hindert. Evenmin mag handbagage op een station, halte of in het vervoermiddel een zitplaats innemen voorzover een reiziger daarop aanspraak maakt.


Hiernaast is de vervoerder gemachtigd om vanwege veiligheidsoverwegingen extra eigen reisregels bij te voegen zolang deze niet in strijd zijn met deze bepalingen. Hier valt het feit 1 kinderwagen ook onder. Daarbij heeft, en dat zul je verderop lezen, een rolstoelgebruiker voorrang bij het opeisen van een staanplaats.

Buiten dit alles om zijn opengeklapte kinderwagens en andere bagage levensgevaarlijke objecten bij een ongeval of bijna ongeval.
Gezien het feit dat hierover problemen zijn onstaan en wildgroei te voorkomen in de bus, tram of metro zijn er nu regels voor gekomen.

De bestuurder van het OV voertuig beslist als er twijfels over de reisregels zijn of als er objecten worden binnengenomen welke een gevaar (kunnen) vormen voor de passagiers. De reiziger heeft zich daarbij neer te leggen. De bestuurder handelt conform de reisregels van bedrijf en mag bij twijfel de uiteindelijke beslissing nemen.

Voor de rest zal het kind echt niet zo maar iets oplopen hoor. Het kan, ondanks het feit dat het zonder enig weerstand geboren wordt, echt wel wat hebben. We stellen ons veelal als ouders zijnde aan en zijn veel te bang dat het kind iets overkomt, logisch, maar mijn gezichtsveld gaat veel verder dan dat. Ik heb zoiets van wordt het kind ziek, nou ja jammer dan, worden ze hard van en bouwen ze meteen weerstand op. Daarnaast gaan we wel direct ermee aan de slag en houden we het kind goed in de gaten. Zo ben ik ook groot gebracht en ik heb niets er aan overgehouden. Tuurlijk in het begin ben je wat voorzichtiger, maar dan moet je gewoon thuisblijven als je er bang voor bent. Hoe komt het denk je dat er zoveel allergieën zijn...Simpel, omdat overal wordt geklooid met voedsel en dranken. Het bespuiten van gewassen. Nou sorry hoor, maar dat schaad je kind. Waarom worden de kinderen steeds langer... Precies van al die groeihormonen wat in vlees zit om deze dieren zo snel mogelijk slachtrijp te krijgen. Nee dat is goed voor je lijf. Zo heb ik nog tal van voorbeelden. Ziek wordt je niet van kou en of regen, maar ziek worden doe je wegens een virus welke je toelaat omdat je met de combinatie regen, wind en tocht gaat spelen als je nat bent. Een kind welke goed is aangekleed zal echt niet zo maar van een paar minuten verkouden of ernstig ziek worden.

Gewoon kind eruit halen, kinderwagen opklappen en alles meenemen.

Jullie vergeten maar te makkelijk dat de chauffeur en niet jullie verantwoordelijk voor jullie zijn, zodra je instapt en volledig uitgestapt bent en die verantwoording door zelf onverantwoordelijk te zijn neem ik niet aan.

ik ga er vanuit dat hij of een man is die nog nooit met de tram hoefde ergens heen te gaan, of een vrouw die geen kind heeft en gevoel voor moeders.

Dit vind ik klinkklare onzin. Jij voelt je benadeelt dat is heel het probleem. Het gaat hier om veiligheid en daar is nu 1 regel voor gemaakt. Van mij hadden ze die ondingen volledig mogen verbieden; gewoon alles ingeklapt hebben voor het OV arriveert. 'Het zijn tegenwoordig geen normale kinderwagens meer. Het zijn notabene hele luxe sleeën. Die dingen zijn soms gewoon 50 tot 60 cm breed en 1m50 lang. Dat zijn om het leuk neer te zetten 5 staanplaatsen.. Houdt er rekening mee dat deze dingen gewoon en tijd en ruimte in beslag nemen en bovendien een gevaar vormen in het OV en veelal de uitgang en vluchtweg blokkeren. Goed omdat deze dingen, maar dan in andere, simpelere vorm er vroeger ook waren, zal ik accepteren dat ze er zijn, want ook ik heb mijn gemak ervan, maar het gaat mij om het feit dat er mensen zijn die beweren dat die dingen niet ingeklapt of kleiner gemaakt kunnen worden. Dat is gewoon luiheid en pure gemakzucht. Jij kiest voor kinderen dan moet je ook de problemen daarom heen goed nemen en oplossen. Kinderen kies je voor, wil je ze niet hebben dan zijn er manieren in overvloed om dat te voorkomen.

Ik heb een maximale. Bij mij mogen er maximaal 2 kinderwagens uitgeklapt in mijn bus op het balkon staan. Alles wat daarna komt, klappen ze maar gewoon in of op. Doen ze dat niet dan weiger ik ze uit veiligheidsoverwegingen mee te nemen.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Maarten1234 » 17 jan 2007 02:21

Op de site van GVB staat alsvolgt de uitleg beschreven. Ik heb deze voor het gemak hierheen gekopieërd.

Kinderwagens in tram en bus


Nieuw kinderwagenbeleid per 1 januari 2007

Werden kinderwagens voorheen onbeperkt en willekeurig in bus of tram gestald, vanaf 1 januari gelden een aantal nieuwe huisregels die de veiligheid van u, uw kind en uw medereizigers verhogen.
Hoe graag wij u en uw kind ook willen vervoeren, de ruimte in het openbaar vervoer is beperkt. Een kinderwagen in het gangpad belemmert al snel de doorgang en dat mag om veiligheidsredenen niet.In een drukke bus of tram is uw kind erg kwetsbaar als de kinderwagen in het gangpad wordt geparkeerd. Een noodstop bijvoorbeeld kan ernstige gevolgen hebben.
Om die redenen wordt er vanaf 1 januari 2007 in al onze voertuigen een speciale plek voor kinderwagens en rolstoelen gereserveerd. U herkent deze plek aan een sticker. Zolang er ruimte is kunt u daar uw kinderwagen neerzetten.

Wat zijn de regels?


Bij de bus is de plek gereserveerd in het middengedeelte bij de uitgangsdeuren.
Stap bij de bus in bij de middendeur. Daar is meer ruimte en het voorkomt overlast voor in de bus en in het gangpad. Vergeet niet alsnog uw vervoerbewijs te tonen aan of af te laten stempelen door de chauffeur.
In de Combino tram kunt u de (rolstoel)plek bij de conducteur gebruiken.
Bij de trams met een laag middengedeelte kunt u uw kinderwagen daar neerzetten zolang de doorgang niet belemmerd wordt.
Bij de nog oudere type trams die geen lage instap hebben, is uitsluitend ruimte op het achterbalkon. Ook daar geldt dat de doorgang niet belemmerd mag worden.
De speciaal gereserveerde plekken zijn ook bestemd voor rolstoelgebruikers. Zij hebben altijd voorrang!
De kinderwagens/buggy's van tegenwoordig nemen vaak veel ruimte in en de ruimte in het openbaar vervoer is beperkt. Wij vragen u dan ook uw kinderwagen in te klappen als de speciaal gereserveerde plek bezet is door een rolstoel of andere kinderwagens.
U bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw kind. Zet de kinderwagen op de rem en zorg ervoor dat uw kind in een tuigje zit.

Kinderwagens en de Vervoervoorwaarden

Kinderwagens vallen volgens de Algemene Vervoervoorwaarden onder de categorie 'bagage'. Koffers, opgevouwen fietsen en dergelijke mogen volgens die voorwaarden geen overlast of onveilige situaties veroorzaken en/of de doorgang belemmeren. Als er geen ruimte is zal onze medewerker u dan ook vragen uw kinderwagen in te klappen. Hij/zij handelt in dat geval volgens onze bedrijfsinstructies.

NB: Een bestuurder/conducteur mag u de toegang ontzeggen als u geen gehoor geeft aan het verzoek de kinderwagen in te klappen.

Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Dilbert29 » 25 jan 2007 11:18

Kinderwagens, vouwfietsen e.d. zouden per definitie verboden moeten zijn in het OV. Het staat in de weg, neemt te veel plek in en er is altijd gezeik over.

Gewoon afschaffen die dingen zijn we overal vanaf.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Maarten1234 » 25 jan 2007 16:23

Dat slaat natuurlijk nergens op wat je nu zegt.

Hoe moet men dan spullen vervoeren. Hoe moet men dan op reis.... Niet iedereen heeft de beschikking over eigen vervoer of iemand die telkens voor hun kunnen rijden.

Zolang het niet in de weg staat is er niets aan de hand. Dit is te bepalen door de bestuurder van het voertuig of diens helpers. De bestuurder is de kapitein en hij heeft de verantwoording. Als de helpers zeggen dat iets mag en van de bestuurder mag het niet dan heeft hij het voor het zeggen. Over het algemeen laat hij of zij het aan zijn of haar helpers over, zodat hij of zij zich kan concentreren op het verkeer etc etc.

Suusjuh1985
Berichten: 105
Lid geworden op: 07 okt 2006 18:36

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Suusjuh1985 » 31 jan 2007 15:52

Wil je dan ook koffers gaan verbieden?
wat een onzin.
Kinderwagens gewoon inklappen, wat de meeste mensen trouwens ook gewoon netjes doen hoor!

Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Dilbert29 » 31 jan 2007 15:56

De mensen die het kind op de arm nemen en de kinderwagen inklappen moet ik nog tegenkomen. Vrijwel niemand doet dat. En als ze het al doen gaat het gepaard met veel gezucht, gesteun en geergerde blikken.

Jij kiest er voor om een kind te hebben, daar hoef ik geen overlast van te hebben.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Bailey » 31 jan 2007 18:20

Laats zat ik in een bus waar 5 kinderwagens in stonden. Eentje in het gangpad, de rest bij de uitgang. Allemaal NIET ingeklapt! Alles stond muurvast. Als er iets gebeurt en iedereen moet direkt de bus uit, dan was dat zeker niet gelukt. Hier is het maximum 2, maar deze chauffeuse heeft ze alle 5 toegestaan. Snap ook niet waarom al die mensen lekker gaan shoppen en dan tijdens de spits naar huis gaan.

tienepien
Berichten: 880
Lid geworden op: 31 aug 2005 22:23

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door tienepien » 31 jan 2007 19:49

Tsja, ik snap ook nooit waarom al die oude mensen om kwart voor acht in de kou voor de supermarkt staan en perse op zaterdag moeten winkelen terwijl ze de rest van de week niets te doen hebben...

Ik vraag me trouwens wel eens af wat er met de buggy is gebeurd, dat waren prachtige dingen voor in het OV: in no-time ingeklapt en toch een vervoersmiddel bij je. De buggy's van tegenwoordig lijken haast halve tanks.

Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Dilbert29 » 01 feb 2007 09:02

Ouderen en huisvrouwen schijnen er een neus voor te hebben om op de allerdrukste en meest onhandige momenten naar de supermarkt te gaan of andere zaken te doen.

Kunnen die mensen niet wachten tot buiten de spits ? En precies zoals Tienepien al zegt, tegenwoordig zijn kinderwagens halve tanks en worden ze ook als dusdanig gebruikt. En maar doorrammen met die dingen, mensen gaan vanzelf wel aan de kant....

bot321
Berichten: 3170
Lid geworden op: 05 okt 2004 14:30

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door bot321 » 01 feb 2007 17:12

Dilbert29

Geplaatst op 01 Feb 2007 09:02 door Dilbert29


Ouderen en huisvrouwen schijnen er een neus voor te hebben om op de allerdrukste en meest onhandige momenten naar de supermarkt te gaan of andere zaken te doen.

Kunnen die mensen niet wachten tot buiten de spits ? En precies zoals Tienepien al zegt, tegenwoordig zijn kinderwagens halve tanks en worden ze ook als dusdanig gebruikt. En maar doorrammen met die dingen, mensen gaan vanzelf wel aan de kant....
We weten het Dilbert jij bent de vriendelijkheid zelve.
Vind het wel vreemd dat jij die dingen altijd mee maakt
en een ander niet.Vooral de ouderen kunnen bij jouw
geen goed doen.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Bailey » 01 feb 2007 21:23

Nou hij is echt niet de enige hoor. Mij valt het ook altijd op dat bepaalde groepen mensen die heel de dag de tijd hebben net op de drukste momenten boodschappen gaan doen. Mijn buren ook, zitten de hele dag thuis, maar doen hun wekelijkse boodschappen op zaterdag. Zal misschien gewoonte zijn, maar ik vind het knap stom.

Ook de huisvrouwen/jonge meiden met kinderen die ik vanuit de stad naar huis zie gaan zijn zo. Lekker tijdens de spits naar huis, met een kinderwagen vol spullen en het kind lopend voorop. Waarom moet dat nou tijdens de spits?

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Maarten1234 » 01 feb 2007 22:44

Dilbert begrijpt helemaal niet wat er daar gebeurd. Hij doet alsof, maar inweze weet hij absoluiut niet wat er gebeurd. Ja het komt voor dat vrouwen met hun kinderen in een kinderwagen in het OV komen...Jouw moeder heeft dat ook gedaan. Die van mij ook. Dat is normaal. Niet iedereen heeft geld voor een 2e auto voor de deur en zijn aangewezen op het OV. Dat vrouwen met kinderen boodschappen gaan doen is veelal heel simpel omdat de tijd van uitgaan van scholen vaak hetzelfde vallen als begin van de spits.

Het is aan de bestuurder om hier toezicht op te houden. Gaat het fout dan is het de verantwoording van de bestuurder. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor je bagage en je kinderwagen. Kinderwagens vallen onder dat artikel en dat artikel zegt dat het is toegestaan, maar niet is toegestaan om de gangpaden met goederen ed gedeeltelijk of geheel te blokkeren. Er moet altijd doorgang zijn. De bestuurder dient hier op toe te zien. Helaas is het niet altijd mogelijk en dat komt door diverse oorzaken.

Ouderen en geloof het of niet daar komen er steeds meer van.... Zonder deze was jij en ik of een ander er niet...Zonder hen was de wereld na de 2e wereldoorlog niet herbouwd. Dus een beetje respect voor hen graag. Als hun met het OV gaan dan dien je gewoon uit beleefdheid hen te laten zitten en dus in sommige gevallen je plaats af te staan. Dat zijn normen en waarden. Ook hun hebben vaak geen andere manier van vervoer en evenveel recht op het gebruik hiervan. Ik heb van hen helemaal geen last. Ik heb juist last van die mannetjes zoals Dilbert29 en andere. Die denken dat de wereld alleen om hen draait. Sorry maar je zult jezelf eerst moeten bewijzen en dan nog ben je NIEMAND.

Sorry moest ik effe kwijt.

Bailey
Berichten: 1646
Lid geworden op: 07 jun 2005 14:42

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Bailey » 02 feb 2007 06:08

Ik snap niet waarom Dilbert hier nu op afgerekend wordt, terwijl tienepien en ik hetzelfde zeggen.

Ik zie hier genoeg jonge meiden met baby's, die bij hun ouders wonen en af en toe gewoon even weg willen zijn. En dat weet ik doordat ik regelmatig met hun praat. Ze hangen dan 's middags met baby en al in de stad, beetje shoppen. Tegen de tijd dat ze moeten eten gaan ze naar huis, met kinderwagen en al. En dan niet eentje, maar een stuk of 4.

Aangezien Arriva er hier een zooitje van maakt, kan het gebeuren dat mensen een half uur of soms zelfs langer staan te wachten op een bus die om de 10 minuten rijdt. Iemand weigeren dat willen de chauffeurs de mensen niet aandoen, met als gevolg dat er 3, 4 soms 5 kinderwagens in de bus staan. Levensgevaarlijk!

En die ouderen? Nee, ik snap niet waarom die op de drukke momenten boodschappen moeten doen. Ik zelf zou dat dus echt niet doen, probeer het nu al zoveel mogelijk te vermijden.

kampvuur
Berichten: 243
Lid geworden op: 09 apr 2006 13:29

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door kampvuur » 02 feb 2007 07:45

Mensen moet wat inschikkelijke zijn,,,het feit is nu éénmaal zo.
Kijk als ze hun kinderen incl. (het liefst inklapbare?) buggy c.q kinderwagen meenemen, is er niks aan de hand.
Kost wel iets extra tijd, maar dat is niet zo'n probleem...maar de hele weg dat gehuil en geblér soms, of de doordringende lucht van poepluiers...hoor je de bestuurders ook niet over klagen.
Maak het ook weleens mee dat zo kindje niet wilde uitstappen en het op krijsen zetten...want het kindje vond het busrijden 'lekker'.

Maargoed nogmaals...als de veiligheid verder niet in het geding is, heeft ieder jong of oud evenveel recht op O.V. als bruisende valide met wel hun voeten op de bank.
Dit zien we ook niet altijd via onze binnenspiegel maar is net zo irritant voor de andere mensen die er later nog op willen zitten (met hun goede kleren)
Mensen schijnen zich soms mateloos aan elkaar te ergeren...in het ikke ik ben veel belangrijke mentaliteit.

Dilbert29
Berichten: 2509
Lid geworden op: 31 mar 2005 15:08

Re: De nieuwe huisregels m.b.t. kinderwagens van GVB

Ongelezen bericht door Dilbert29 » 02 feb 2007 09:06

Ouderen en geloof het of niet daar komen er steeds meer van.... Zonder deze was jij en ik of een ander er niet...Zonder hen was de wereld na de 2e wereldoorlog niet herbouwd. Dus een beetje respect voor hen graag.
He ja de 2de wereldoorlog, die hebben we lang niet gehoord. Dat is 60 jaar geleden en nu dus absoluut niet meer relevant. En respect voor ouderen? Ik peins er niet over, respect moet je verdienen, dat krijg je niet zomaar. Ouderen hebben geen respect voor jongeren, dan hoeft het andersom ook niet.

Gesloten