LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] leasen goedkoper of oplichterij?

Problemen met jouw auto of motor? Geef hier jouw mening.
Lisbecks
Berichten: 11
Lid geworden op: 28 feb 2011 17:14

leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Lisbecks » 15 nov 2011 14:30

Hoi, ik ben op zoek naar wat informatie over carlease. Ik rij nu al enige tijd zakelijk met mijn prive auto en krijg wat km vergoed, maar verder rij ik niet zo gek veel prive. Dus ik ben me gaan afvragen of het niet goedkoper is om een auto te leasen. Maar in hoeverre is leasen echt goedkoper dan een auto kopen? Het scheelt namelijk behoorlijk in de maandlasten als ik ook een tankpas krijg, maar gaat dat via mijn werkgever of via de leasemaatschappij?

We hebben via mijn werk een contract met skoda dus ben daar gaan kijken voor prijzen. Maar als ik op deze lease auto pagina kijk en dan kijk ik volgens mij goed, dan kan ik alleen de aanschafprijzen zien als ik op een model druk. En niet de prijs per maand...

En hoe zit het met verzekeren als ik anderen in mijn auto laat rijden? Is het dan niet zo dat het mag tenzij zij brokken maken dat jij de pineut bent, omdat het leasecontract op jouw naam staat?

Hoor het zeer graag!

Hoi

bprosman
Berichten: 9940
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door bprosman » 15 nov 2011 14:37

Leasebedrijven hebben meestal een simpele calculatie. De auto + onkosten worden volledig betaald tijdens de looptijd van het contract. De "restwaarde" van de auto, (na 3..4..5 jaar afhankelijk van de kilometrage) is de "winst".
Het scheelt namelijk behoorlijk in de maandlasten als ik ook een tankpas krijg, maar gaat dat via mijn werkgever of via de leasemaatschappij?
Gaat via de leasemaatschappij maar de brandstof die je via je tankpas tankt moet ook gewoon afgerekend worden hoor.

Anderen in je auto laten rijden mag meestal met "directe familie en collega's" , dus vrouw/vriendin , ouders etc.

Vergeet verder de fiscale bijtelling niet. Ik vraag me af of je goedkoper uitbent met leasen.

lostlovey
Berichten: 280
Lid geworden op: 28 aug 2009 10:46

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door lostlovey » 15 nov 2011 15:24

Volgens mij kun je het beste inlichtingen inwinnen bij je werkgever. Die kan je precies zeggen wat het gaat kosten (wij hebben een wagenparkbeheerder hiervoor).

De leaserijders bij ons betalen geen benzine, geen wegenbelasting, geen onderhoudskosten etc. Het type auto scheelt in je bijtelling (hybride, diesel, benzine) maar dan moet je werkgever je wel de optie kunnen geven natuurlijk.
Bij schade heb je wel een eigen risico (bij ons is dat volgens mij E180).

WilWil
Berichten: 279
Lid geworden op: 26 dec 2009 14:08

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door WilWil » 15 nov 2011 15:31

Heb jij, via je werkgever, recht op een lease auto? Hoort dit bij je functie? Zijn zij bereid je een lease auto te verstrekken? Dan kun je via de werkgever leasen. een tankpas van de werkgever moet ook betaald worden.

Anders wordt het een privé lease constructie. Informatie hierover vind je bij de dealer. Lees de voorwaarden goed door. De brandstofkosten zijn voor eigen rekening.

Azijnzeiker
Berichten: 25
Lid geworden op: 10 nov 2010 10:01

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Azijnzeiker » 15 nov 2011 15:50

Als je denkt dat de leasemaatschappij voor niets werkt moet je gaan leasen. Volgende affaire: woekerleaseaffaire

Emmy75
Berichten: 6728
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Emmy75 » 15 nov 2011 16:04

Zoals WilWil ook al aangeeft eerst eens met werkgever om tafel of deze een lease-auto kan/wil/mag verstrekken. Als dit tot mogelijkheden behoort, zal de werkgever waarschijnlijk aangeven tot welk maandbedrag u kunt leasen. Hiermee kunt u op autojacht en door de leasemaatschappij een offerte laten maken voor een bepaalde auto. Het door de werkgever aan leasemij te betalen bedrag is o.a. afhankelijk van de duur van het contract, kilometrage per jaar, winterpakket wel/niet enz.
Lisbecks schreef:Maar in hoeverre is leasen echt goedkoper dan een auto kopen?
Als privé persoon kunt u ook leasen maar dan komt dit volledig voor eigen rekening (buiten werkgever om). Meestal is dat duurder dan zelf auto aanschaffen enz.
Als de lease via de werkgever gaat, is het vaak zo dat het goedkoper is inclusief de bijtelling dan het zelf aanschaffen en rijden van dezelfde auto.
Lisbecks schreef: Het scheelt namelijk behoorlijk in de maandlasten als ik ook een tankpas krijg, maar gaat dat via mijn werkgever of via de leasemaatschappij?
Dat ligt aan de afspraken tussen werkgever en leasemaatschappij. Er zijn werkgevers die dit laten verzorgen door de leasemij en er zijn werkgevers die zelf tankpassen uitgeven aan werknemers met lease-auto's. In de meeste gevallen betaalt of de lease-mij of de werkgever het getankte op de tankpas.
Lisbecks schreef:En hoe zit het met verzekeren als ik anderen in mijn auto laat rijden? Is het dan niet zo dat het mag tenzij zij brokken maken dat jij de pineut bent, omdat het leasecontract op jouw naam staat?
Dat ligt aan de overeenkomst met de lease-maatschappij. Meestal mogen bepaalde personen ook in de auto rijden en is er niets aan de hand. Dit is terug te vinden in de voorwaarden.

Nickster986
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:11

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Nickster986 » 15 nov 2011 23:19

Er zijn hier een aantal onvolledige en halve reacties.

Een auto leasen is gewoon een vorm van kopen. Echter is het een soort huurconstructie voor een vooraf bepaalde looptijd. Veel voorkomende looptijden zijn 36, 48 en 60 maanden of een eindkilometerstand van bijvoorbeeld 180.000km. Lease je de auto prive dan komen alle kosten voor de prive persoon inclusief de rente dat een component is welke verwerkt zit in de leaseprijs. Een leasemaatschappij rekent: Hun aanschafwaarde voor de auto + R.O.B cijfers (Reparatie,onderhoud en banden) + Wegenbelasting + Verzekering + rente op de investering + winstmarge - restwaarde van de auto. Dit is de leaseprijs.

Auto is de winst van de Leasemaatschappij na afloop? NEE, Restwaarde is wel erg belangrijk, daardoor is een VW met dezelfde aanschafwaarde als een ford een stuk goedkoper omdat ford een relatief slechte restwaarde heeft.

Lease is dus een vorm van kopen en waar het vaak over gaat is dat een bedrijf waar je werkt, je een leaseauto aanbied. Dus je hebt het over een auto van de zaak en hoe die verkregen wordt is niet relevant. Wanneer je een zakelijke auto prive gebruikt heb je te maken met bijtelling, deze is afhankelijk dan de CO2 uitstoot 14% , 20% of 25%

Deze bereken je aan de hand van de cataloguswaarde dus bv. 20.000 euro x 25% bijtelling is 5000 euro. Dit is de bijtelling per jaar dus deze doe je delen door 12 maanden en tel je op bij je salaris. Je krijgt hierdoor niet meer salaris maar je gaat inkomstenbelasting betalen over een hoger salaris. dus bv. 20000x25%= 417 x 42% (inkomstenbelastingschaal) =175 euro. Dat zijn de netto bijtellingkosten voor deze auto.

De vraag is: is het voordeliger? Dit is afhankelijk van hoeveel dat je auto prive gebruikt natuurlijk. Je kunt voor dit bedrag deze auto nooit zelf nieuw rijden inclusief alle kosten inclusief afschrijving. Maarrrrr, wat doen we? we vergelijken ons oudere autootje met een nieuwe leaseauto. Tsja dan kan het ooit duurder worden maar daar ga je ook een andere auto voor rijden...

Hoop dat dit een beetje duidelijkheid schept.

kweenie
Berichten: 15064
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door kweenie » 16 nov 2011 09:47

Het hangt vooral ook af van hoeveel je rijdt (prive en voor het werk) en wat je van je werkgever vergoed krijgt bij lease en bij rijden met de eigen auto. Mag je 'gratis' rijden in de lease-auto? Of moet je een eigen bijdrage aan de werkgever betalen? Krijg je bv. ook tankbeurten in het buitenland vergoed (vakanties)? En kijk ook hoe je je eigen auto betaalt. Zet daarom een keer goed en eerlijk op een rijtje wat je over een termijn van zeg 4 jaar kwijt bent aan een privé auto. Daarbij moet je natuurlijk wel alle kosten meenemen, ook een reëel bedrag voor afschrijving/sparen voor een nieuwe auto en het stijgen van de onderhoudskosten. Vaak is de leaseprijs van een auto trouwens een goede indicatie van de kosten die je ook privé zou hebben aan een nieuwe auto.

Veel werkgevers vergoeden alleen de 19 ct/km die ze belastingvrij mogen vergoeden, terwijl de werkelijke kosten voor een privé auto vaak hoger zijn. Als je veel kilometers maakt en daarnaast ook nog veel kilometers privé rijdt, dan ben je per maand aan je eigen auto wellicht meer kwijt dan wat je anders aan bijtelling zou moeten betalen. Zeker als je niet een auto hebt die per km niet heel goedkoop is. Dan zou ik lease zeker overwegen. Maar ook als je een relatief goedkope en zuinige auto wil, wat een lagere bijtelling betekent, kan lease interessant zijn.

Maar als je niet heel veel rijdt en ook een relatief goedkope auto hebt, dan is de km vergoeding misschien handiger dan een hoge, vaste, fiscale bijtelling.

En wat ook niet onbelangrijk is, is hoe je de aanschaf van je auto betaalt. Vaak is de afschrijving/financiering een heel groot deel van de kosten van een auto. Als je een auto betaalt met geleend geld, dan ben je vaak behoorlijk veel geld kwijt aan de financiering. Dan ben je zo 100 euro per maand duurder uit dan als je de auto met spaargeld zou betalen. Dat kan net het verschil maken tussen voordeliger leasen of kopen.

Wat ook nog een derde mogelijkheid is, maar waar niet veel werkgevers toe bereid zijn, is om voor te stellen dat je het leasebudget als extra salaris laat uitkeren en dat je zelf kunt zien wat je daar mee doet. Dat je dus geen kilometervergoeding meer krijgt, maar gewoon een vast bedrag. Je kunt dan misschien nog wel maandelijks een deel van dat budget als belastingvrije kostenvergoeding krijgen (net als bij de km vergoeding) en de rest krijg je dan als salaris gestort. Nadeel is dat je over dat salaris-deel belastingen moet betalen en dat het risico van veel km's of hoge kosten bij jou ligt.

Als je een indicatie wilt van leaseprijzen, dan kun je bijvoorbeeld kijken bij superlease. Daar kun je ook 'spelen' met verschillende km/jaar. Let er wel op dat die bedragen ex btw zijn.

Eva369
Berichten: 109
Lid geworden op: 17 mei 2011 13:53

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Eva369 » 16 nov 2011 12:07

Nickster986 schreef:Een auto leasen is gewoon een vorm van kopen.
dit gebeurt zelden bij auto leasen. gebeurt eerder bij machines die door bedrijven geleased worden. een leasecontract kan wel een optie tot koop hebben, maar de meeste contracten die door bedrijven voor medewerkers worden afgesloten bevatten deze optie niet. leasen is vaak goedkoper dan privé kopen als je het via een bedrijf doet met niet teveel eigen bijdragen en fiscale bijtelling. Maar dit is een berekening die wij hier niet kunnen maken.

Nickster986
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:11

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Nickster986 » 17 nov 2011 16:51

Eva369 schreef:
Nickster986 schreef:Een auto leasen is gewoon een vorm van kopen.
dit gebeurt zelden bij auto leasen. gebeurt eerder bij machines die door bedrijven geleased worden. een leasecontract kan wel een optie tot koop hebben, maar de meeste contracten die door bedrijven voor medewerkers worden afgesloten bevatten deze optie niet. leasen is vaak goedkoper dan privé kopen als je het via een bedrijf doet met niet teveel eigen bijdragen en fiscale bijtelling. Maar dit is een berekening die wij hier niet kunnen maken.
Je moet de zin achter mijn uitspraak ook lezen.. waarin ik aangeef dat het een soort van huurconstructie is met een einddatum waarna de auto teruggaat naar de leasemaatschappij. Dit gebeurd zeker zeer regelmatig aangezien dit mijn vak is. Ook bij machine's is het hele verhaal te leasen. Dit heeft veel overeenkomsten. Dit is ook gewoon een manier om een bepaald product te verkrijgen. De reden waarom ik dit zo omschreven heb is om dat veel mensen praten over een "lease-auto.. Eigenlijk moeten ze zeggen: "auto van de zaak" want of het bedrijf de auto nu koopt of leased, di maakt financieel geen verschil voor de werknemer. Ook eigen bijdrages zijn zowel bij koop als lease gebruikelijk.

kweenie
Berichten: 15064
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door kweenie » 19 nov 2011 19:27

Bij 'auto van de zaak' kun je ook juist weer spraakverwarring krijgen. Dan denken veel mensen aan een soort leen-auto of aan bijvoorbeeld de bus van een aannemersbedrijf. Dus meer een auto waarbij de werkgever ook de keuze voor het type en soort auto neemt. Terwijl bij wat in de volksmond lease-auto wordt genoemd, deze keuze meer bij de werknemer ligt.

jackvdW
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 nov 2010 17:15

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door jackvdW » 04 jan 2012 12:23

Lisbecks schreef:Hoi, ik ben op zoek naar wat informatie over carlease. Ik rij nu al enige tijd zakelijk met mijn prive auto en krijg wat km vergoed, maar verder rij ik niet zo gek veel prive. Dus ik ben me gaan afvragen of het niet goedkoper is om een auto te leasen. Maar in hoeverre is leasen echt goedkoper dan een auto kopen? Het scheelt namelijk behoorlijk in de maandlasten als ik ook een tankpas krijg, maar gaat dat via mijn werkgever of via de leasemaatschappij?

We hebben via mijn werk een contract met skoda dus ben daar gaan kijken voor prijzen. Maar als ik op deze lease auto pagina kijk en dan kijk ik volgens mij goed, dan kan ik alleen de aanschafprijzen zien als ik op een model druk. En niet de prijs per maand...

En hoe zit het met verzekeren als ik anderen in mijn auto laat rijden? Is het dan niet zo dat het mag tenzij zij brokken maken dat jij de pineut bent, omdat het leasecontract op jouw naam staat?

Hoor het zeer graag!

Hoi
Hoe bevalt skoda? ik ben ook aan het koekeloeren naar een leasebakkie, maar hoor wisselende verhalen over allemaal...

Quark
Berichten: 809
Lid geworden op: 20 feb 2007 22:46

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Quark » 05 jan 2012 08:26

Ik heb zowel in Skoda , Seat als in VW gereden.

Skoda en Seat zijn de plus punten van VW maar dan goedkoper.

Bij mijn Seat Leon2001 had ik wat problemen met lekkende portieren, maar dit hadden de golf 4 en Skoda Octavia toen ook.

Nu rijdt ik weer VW maar zou zonder problemen weer een Skoda nemen.

GJvdZ
Berichten: 7410
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door GJvdZ » 05 jan 2012 16:19

Lisbecks schreef:
We hebben via mijn werk een contract met skoda dus ben daar gaan kijken voor prijzen. Maar als ik op deze lease auto pagina kijk en dan kijk ik volgens mij goed, dan kan ik alleen de aanschafprijzen zien als ik op een model druk. En niet de prijs per maand...
Wat is het lease-budget dat je hebt bij je werkgever? Voor jou is alleen de catalogusprijs van belang omdat op basis daarvan de fiscale bijtelling kunt uitrekenen (die jij moet betalen).

DJM
Berichten: 352
Lid geworden op: 26 nov 2010 21:08

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door DJM » 05 jan 2012 18:07

Quark schreef:Ik heb zowel in Skoda , Seat als in VW gereden.

Skoda en Seat zijn de plus punten van VW maar dan goedkoper.

Bij mijn Seat Leon2001 had ik wat problemen met lekkende portieren, maar dit hadden de golf 4 en Skoda Octavia toen ook.

Nu rijdt ik weer VW maar zou zonder problemen weer een Skoda nemen.
Mijn broer heeft een Skoda van zo'n 8 jaar en dat is een hele goede auto gebleken.
Daarom ging ik 3 jaar geleden ook voor een Skoda kijken maar ik schrok van de afwerking.
Scheve portieren, zeer slechte bodemafwerking (het leek wel of die auto's schade hadden gehad).
Op autoweek zag ik dezelfde klachten met foto's erbij dus ik heb toch maar geen Skoda genomen.

De verklaring van mijn broer is dat VW er bij de eerste Skoda's heel erg hun best op hebben gedaan om het merk betrouwbaar te maken en toen dat eenmaal gelukt was gingen ze bezuinigen.
Ik weet niet hoe het nu is maar ik rij nu Toyota.

volvopiet
Berichten: 41
Lid geworden op: 21 jun 2011 20:20

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door volvopiet » 05 jan 2012 18:59

Waarom de titel zo gekozen?
Lease is toch geen oplichterij......

Quark
Berichten: 809
Lid geworden op: 20 feb 2007 22:46

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door Quark » 06 jan 2012 12:11

DJM schreef:
Quark schreef:Ik heb zowel in Skoda , Seat als in VW gereden.

Skoda en Seat zijn de plus punten van VW maar dan goedkoper.

Bij mijn Seat Leon2001 had ik wat problemen met lekkende portieren, maar dit hadden de golf 4 en Skoda Octavia toen ook.

Nu rijdt ik weer VW maar zou zonder problemen weer een Skoda nemen.
Mijn broer heeft een Skoda van zo'n 8 jaar en dat is een hele goede auto gebleken.
Daarom ging ik 3 jaar geleden ook voor een Skoda kijken maar ik schrok van de afwerking.
Scheve portieren, zeer slechte bodemafwerking (het leek wel of die auto's schade hadden gehad).
Op autoweek zag ik dezelfde klachten met foto's erbij dus ik heb toch maar geen Skoda genomen.

De verklaring van mijn broer is dat VW er bij de eerste Skoda's heel erg hun best op hebben gedaan om het merk betrouwbaar te maken en toen dat eenmaal gelukt was gingen ze bezuinigen.
Ik weet niet hoe het nu is maar ik rij nu Toyota.
Ik rijd nu in een VW Lupo, maar kan niet zeggen dat dit zo vreselijk strak is afgewerkt.

kweenie
Berichten: 15064
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door kweenie » 06 jan 2012 19:20

Volgens mij is de afwerking nu juist iets wat je heel simpel bij een bezoekje aan de dealer opvalt, dus dat je juist aan (rij-)ervaringen van anderen meer zult hebben dan aan zulke uiterlijke eigenschappen.

jackvdW
Berichten: 16
Lid geworden op: 08 nov 2010 17:15

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door jackvdW » 14 mar 2012 17:10

Hoi, nog ff over skoda en zn greenline: als ik daar zoek op zuinige auto, dan krijg je dus die greenline en die is op zich oke (komt ook een paar keer voor in van die top 10 lijstjes van de anwb), maar als ie zuinig (of green of whatever) is, is ie dan ook voor mij goedkoper? of moet je betalen voor een schoner milieu?

kweenie
Berichten: 15064
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: leasen goedkoper of oplichterij?

Ongelezen bericht door kweenie » 14 mar 2012 22:18

In het algemeen ben je goedkoper uit. In de lease vallen zuinige auto's in een lagere bijtellingsklasse en voor de koop geldt dat het ontbreken van BPM (en andere voordeeltjes, zolang die er nog zijn) een grotere besparing oplevert dan de meerkosten voor de besparingsmaatregelen.

De auto is dus in aanschaf goedkoper dam een vergelijkbare auto die niet heel 'groen' is. Daarnaast rijdt zo'n auto natuurlijk ook wat zuiniger, maar in de totale autokilometerkosten maakt dat maar een fractie uit.

Gesloten