Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
breien
Berichten: 2642
Lid geworden op: 01 nov 2014 12:51

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door breien » 10 sep 2019 11:12

Het tarwemeel in de broodmix was volkoren tarwemeel zoals de verpakking op meerdere plaatsen aangaf. Er was dus niets mis met het product.

jonis
Berichten: 1683
Lid geworden op: 23 okt 2007 01:45

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door jonis » 10 sep 2019 13:00

Peter Lamprecht schreef:
10 sep 2019 10:02
De Radar uitzending van 9 september over kwaliteiten van het Nederlandse volkorenmeel. In Duitsland is er een veel strengere warenwet dan in Nederland. Alle meel heeft codes die de kwaliteit en juiste samenstelling garanderen. De overheid controleert die en deelt mogelijk boetes uit.

Zo kan de producent niet knoeien met het begrip volkorenmeel. Zie de tekst van een Duitse website met de codes voor meel. Meel koop je natuurlijk niet in de supermarkt maar bij de molen of in de biologische winkel of gewoon bij je eigen bakker, die verkoop ook verse gist.


Zoals ik al eerder aangaf:
Het woord volkoren mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voorzover in de aldus aangeduide waar de van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.
Het garandeert alleen de samenstelling; niet de kwaliteit van het meel/bloem, ook in Duitsland niet; die gebruiken ook geen code voor de volkoren en ook daar moet volkoren de hele graankorrel zijn.
Het gebruik van de code bij meel/bloem is voor de bakker een gewone aanduiding en geeft ook aan waar je het voor kunt gebruiken.
Dat Nederland daar bijv andere benamingen aangeeft doet niets af aan het feit dat er gewoon onderscheid in gemaakt wordt of dat een codering daarin beter zou zijn.


Daarbij wordt in jouw volgende link:
https://broodsmakelijk.nl/classificerin ... ijk-italie
ook duidelijk uitgelegd dat de classificering helemaal geen kwaliteitsaanduiding is:
Het getal geeft aan hoe sterk het meel gezeefd is.
Waarbij het getal aangeeft hoeveel zemelen er inzitten na zeven
Daar is de indeling gemaakt op basis van een type-getal. Dit getal geeft aan hoeveel zemelen in het meel zitten na het zeven. Meel met een hoog type-getal bevat veel zemelen en met een laag type-getal weinig zemelen. Hoe hoger het getal hoe bruiner en hoe lager, hoe witter het brood zal zijn. Feitelijk is het type getal afgeleid van het asgehalte van het meel maar die is indirect gekoppeld aan de hoeveelheid zemelen.
;

Daarbij schrijft de wetgeving bijv voor dat er in witbrood geen zemelen met oog zichtbaar mogen zijn en zul je bloem moeten gebruiken met een lage aanduiding in DE of richting de patentbenaming in NL.

Voor kwaliteitsaanduiding zul je toch naar eiwit en tarwesoort (hard/zacht) moeten kijken. waarbij de bakker/meelboer zal gaan kijken naar bakaard en bakeigenschappen en dit gaat controleren dmv valgetal.

Waarbij een slechtere kwalteit bloem/meel eigenlijk voor de consument nog niets zegt; het geeft de bakker alleen maar aan waar hij het voor kan gaan gebruiken. Zoals bijv de zachte tarwe; zeeuwse bloem gebruikt gebruikt wordt voor koekjes/vlaaien en niet voor brood.
Waarbij het onzin is om naar beste kwalteit tarwe te kijken voor een simpel busbrood, de prijs daarvan 2-3x zo hoog is en de consument dat uiteindelijk niet kan betalen in de supermarkt.

witte angora
Berichten: 19477
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door witte angora » 10 sep 2019 13:52

jonis schreef:
10 sep 2019 13:00
Voor kwaliteitsaanduiding zul je toch naar eiwit en tarwesoort (hard/zacht) moeten kijken. waarbij de bakker/meelboer zal gaan kijken naar bakaard en bakeigenschappen en dit gaat controleren dmv valgetal.

Waarbij een slechtere kwalteit bloem/meel eigenlijk voor de consument nog niets zegt; het geeft de bakker alleen maar aan waar hij het voor kan gaan gebruiken. Zoals bijv de zachte tarwe; zeeuwse bloem gebruikt gebruikt wordt voor koekjes/vlaaien en niet voor brood.
Waarbij het onzin is om naar beste kwalteit tarwe te kijken voor een simpel busbrood, de prijs daarvan 2-3x zo hoog is en de consument dat uiteindelijk niet kan betalen in de supermarkt.
Kijk, hier komen we dus bij de gebakken lucht uit.

Meel uit Zeeland zal ik voor mijn brood beslist niet gebruiken. Ook geen speltmeel. Buiten dat 'Zeeuwse spelt' zoals één molenaar het noemde waarschijnlijk Franckenkorn is, vind ik het vanwege de bakaard voor brood niet zo geschikt.

Voor een particulier die zelf zijn brood bakt is de beste kwaliteit (tarwe of spelt is om het even) wél haalbaar. Je betaalt immers de prijs van het meel. Niet de toegevoegde waarde van de bakker. Ik betaalde onlangs 2,40 voor een kilo ecologisch geteelde Oberkulmer Rotkorn. Dat is, wat meel betreft, 1,20 per brood. Een van de oersoorten spelt, zonder bestrijdingsmiddelen, groeiremmers en wat al niet meer, gemalen bij de molen waar ik het kocht.

Uiteraard kan het goedkoper. Bij de Jumbo kun je prima tarwebloem voor 39 cent per kilo kopen. Kun je uitstekende broden van bakken, ik heb het gedaan. Waarom het zo goedkoop is? Het komt vermoedelijk uit Polen of Wit-Rusland. Inderdaad, een prima klimaat om tarwe te telen, en vanwege de lage lonen goedkoop. Alleen weet je niet wat er aan chemische middelen gebruikt is om de opbrengst zo groot mogelijk te krijgen.

Erthanax
Berichten: 3099
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door Erthanax » 10 sep 2019 13:58

Zeeland was vroeger de graanschuur van Nederland, meen ik. En wat bedoelt die molenaar met de suggestieve benaming Frankenkorn?

witte angora
Berichten: 19477
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door witte angora » 10 sep 2019 14:02

Franckenkorn is een onzuiver speltras. Het is een kruising van spelt met tarwe. Het is genoemd naar de kweker, Peter Franck.

Veel info over spelt vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spelt

jonis
Berichten: 1683
Lid geworden op: 23 okt 2007 01:45

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door jonis » 10 sep 2019 14:44

witte angora schreef:
10 sep 2019 13:52

Kijk, hier komen we dus bij de gebakken lucht uit.

Meel uit Zeeland zal ik voor mijn brood beslist niet gebruiken. Ook geen speltmeel. Buiten dat 'Zeeuwse spelt' zoals één molenaar het noemde waarschijnlijk Franckenkorn is, vind ik het vanwege de bakaard voor brood niet zo geschikt.

Voor een particulier die zelf zijn brood bakt is de beste kwaliteit (tarwe of spelt is om het even) wél haalbaar. Je betaalt immers de prijs van het meel. Niet de toegevoegde waarde van de bakker. Ik betaalde onlangs 2,40 voor een kilo ecologisch geteelde Oberkulmer Rotkorn. Dat is, wat meel betreft, 1,20 per brood. Een van de oersoorten spelt, zonder bestrijdingsmiddelen, groeiremmers en wat al niet meer, gemalen bij de molen waar ik het kocht.

Uiteraard kan het goedkoper. Bij de Jumbo kun je prima tarwebloem voor 39 cent per kilo kopen. Kun je uitstekende broden van bakken, ik heb het gedaan. Waarom het zo goedkoop is? Het komt vermoedelijk uit Polen of Wit-Rusland. Inderdaad, een prima klimaat om tarwe te telen, en vanwege de lage lonen goedkoop. Alleen weet je niet wat er aan chemische middelen gebruikt is om de opbrengst zo groot mogelijk te krijgen.

Ras doet er niet toe....zachte tarwe/zeeklimaat is slechtere kwaltiteit eiwit, dan krijg je betere kwaliteit uit landen met landklimaat/harde tarwe.
Daarbij ben ik niet zo van die eco-onzin; van brood is nog niemand dood gegaan....alleen van de sesam erbovenop
Je noemt het beste kwaliteit; wat is in jouw ogen dan beste kwaliteit; ik zie alleen maar dat je het afmeet voor jou aan de eco-onzin, maar spelt is om te beginnen al van slechtere bloemkwaliteit/bakaard/bakeigenschappen in vergelijking met de gangbare normale tarwesoorten in de kwaliteitsmaatstaven van de meelboer/bakker.
Iets wat bijv voor jouw wel makkelijk vergelijkbaar/meetbaar is door te kijken naar het wateropnemend vermogen.....dat is van spelt altijd veel minder tov vergelijkbare tarwesoort.

angel1978
Berichten: 6418
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door angel1978 » 10 sep 2019 14:50

maar dan negeer je de gebakken lucht toch van al die 'oeroude' graansoorten die nooit in contact zijn geweest met iets anders dan de oerlucht, het oerwater en e.d.

Nijogeth
Berichten: 2551
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door Nijogeth » 10 sep 2019 14:52

Ja, maar die oerlucht en dat oerwater die zijn ook nooit in aanraking geweest met klimaatverandering tot nu toe.

witte angora
Berichten: 19477
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Geen volkorenmeel in volkorenbroodmix? | Radar checkt

Ongelezen bericht door witte angora » 10 sep 2019 15:31

Nu worden dingen duidelijk, Jonis. Jouw uitgangspunt is een heel andere dan de mijne. Jouw uitgangspunt is dat er iedere dag een x-aantal broden worden gebakken naar wens van de consument. Dezelfde consument die nog geen krasje op zijn tomaten en komkommers wil zien.

In dat geval gaat het inderdaad om de bakeigenschappen. Het is mij bekend, en dat gebeurt ook met spelt, dat de fabrikant verschillende rassen mengt (dus niet kruist, dat is wat anders) om jaar op jaar dezelfde bakeigenschappen te garanderen. Dan is 'eco-onzin' inderdaad van ondergeschikt belang.

Dat het met spelt lastiger is om een goed brood te bakken is mij zeer bekend. Ik doe het al jaren, en heb het met vallen en opstaan moeten leren. Het rijst nu eenmaal minder goed, zeker als je geen broodverbeteraar wil gebruiken. En dat de kwaliteit van eiwitten daarin een rol speelt weet ik ook. Daarom heb ik het liefste mijn meel uit Duitsland. Biologisch geteeld meel dus.

Wat die broodverbeteraar betreft: ik heb het in huis, en het 'verbetert' het brood inderdaad. Niet dat de hoeveelheid deeg toeneemt; het brood wordt alleen maar hoger door - gebakken lucht. ;) Het maakt het alleen wat lastiger om te snijden. Daarom gebruik ik het zelden.

Plaats reactie