[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • E-coli & darmkanker
Pagina 1 van 1

E-coli & darmkanker

Geplaatst: 02 mar 2020 21:19
door Taralenn
Beste medegebruikers,vorige week zag ik professor Clevers op tv over dat e-coli bacterie een veroorzaker is van darmkanker. Hij vertelde ook dat dit een bestanddeel is van een bekend probiotica drankje is, hij zei alleen niet welke. Ik neem elke dag yakult, nu vraag ik me af of hij dit drankje bedoelde? Weten jullie dit?


alvast dank!grbron:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/on ... ~b93c0898/

Re: E-coli & darmkanker

Geplaatst: 03 mar 2020 10:50
door berndv
Geen idee in welke die zit. Het is een veelgebruikte stam als ik het onderzoek lees. Die stam wordt ook niet uitsluitend voor probiotica gebruikt. Daarnaast is het ook nog eens een bacteriestam die bij een deel van de bevolking ook gewoon van nature gewoon in de darmen aanwezig is. Je hiertegen wapenen lijkt mij bijna onmogelijk.

Ook moet je het wel in verband zijn. Bij een onderzoek onder 6000 darmkankerpatienten is bij 6% tot 15% het eiwit aangetroffen dat uitgescheiden kan worden door de desbetreffende bacterie. Daarnaast wordt ook niet aangegeven dat het hebben van die bacterie alleen een verhogende kans op kanker creëert, er is nog totaal geen onderzoek gedaan in welke situatie deze bacterie problemen veroorzaakt.

Het belangrijkste in dit onderzoek is naar mijn mening, als ik het goed lees, dat er nu aangetoond is dat bacterien verantwoordelijk kunnen zijn voor kanker. Maar hoe en in welke context zal nog vele jaren onderzoek vragen.

Overigens wordt er ook een probioticum genoemd, een Duits merk, verkocht in capsules.

Re: E-coli & darmkanker

Geplaatst: 03 mar 2020 11:04
door Bob Schurkjens
Yakult bevat de
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_casei

En niet de e-coli

Re: E-coli & darmkanker

Geplaatst: 03 mar 2020 12:04
door Kolibrie
U zou heel wat geld kunnen besparen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bb4fbbb7/

Re: E-coli & darmkanker

Geplaatst: 04 mar 2020 09:10
door berndv
Kolibrie schreef:
03 mar 2020 12:04
U zou heel wat geld kunnen besparen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bb4fbbb7/
Ook weer niet geheel waar. Wel als het gaat om Yakult en andere drankjes, maar die mogen ook geen probiotica meer heten. Er worden hier 2 zaken door elkaar gehaald. Yakult (en andere yoghurtdrankjes) mogen niet meer de term probiotica gebruiken. Er zijn echter nog wel producten die deze term mogen hanteren. De regels zijn aangepast dat het doen van gezondheidsclaims niet meer gevoerd mogen worden bij voedingsmiddelen. Het moment dat een product verkocht wordt met bepaalde gezondheidsclaims (preventief of genezende effecten), valt het onder de geneesmiddelenwet en de daarbij behorende voorwaarden.