Pagina 1 van 2

Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 01 apr 2019 16:04
door Radar
Bij elke slok kraanwater die je drinkt een beetje antibiotica binnen krijgen. Klinkt gek, toch is het de realiteit. Medicijnresten in ons oppervlaktewater nemen in rap tempo toe terwijl wettelijke normen ontbreken. Wat zijn de risico’s?

Bekijk de uitzending van 1 april 2019 terug.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 12:19
door Komkommertijd
Als ik de €385,- wil uitsparen moet ik wel erg veel kraan water drinken!

Ik noem de gevonden waarde meer Homeopathie.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 13:39
door Karel Thieme
In de RADAR-uitzending van 1 april werd gemeld, en dat was helaas allesbehalve een grap, dat er in ons oppervlaktewater steeds meer restanten van medicijnen gevonden worden. Een opvallend statement waar specifiek aandacht aan werd gegeven was:
Normen voor drinkwater
quote Er bestaan geen wettelijke normen voor geneesmiddelen in drinkwater of drinkwaterbronnen unquote

Gelukkig zuiver ik thuis, al 38 jaar, het reguliere Papendrechts leidingwater door middel van omgekeerde osmose. Daarmee worden niet alleen medicijnresten verwijdert, maar ook 95-99% van restanten van tal van onwenselijke stoffen; zoals pesticiden, hormonen, nanoplastics en chemicaliën (óók Genx/PFOA/perfluorverbindingen). Water zuiveren door middel van omgekeerde osmose wordt nu door waterleidingbedrijven (OASEN) ook toegepast c.q. gaat toegepast worden door. Dat is op zich goed nieuws , maar... het is voor de waterleidingbedrijven niet mogelijk om 100% omgekeerde osmose-water te leveren. Daar zijn verschillende redenen voor; enerzijds vanwege de enorme benodigde capaciteit, het zou enorme investering en mega-installaties vragen. Anderzijds is het niet logisch is om 100% omgekeerde osmose-consumptiewater te leveren, terwijl vervolgens 98% van dit zeer zuivere kwalitatief hoogwaardige water zou gebruikt worden voor het doorspoelen van toilet, douchen en schoonmaaktoepassingen. Tenslotte is het ook praktisch niet mogelijk om 100% omgekeerde osmose-water te leveren want het goed functioneren/schoonhouden van het buizenstelsel vraagt om een bepaalde hoeveelheid calcium in het water. Omwille van het behoud van het buizenstelsel 'remineraliseren' waterleidingbedrijven het water dat zij gezuiverd hebben door middel van omgekeerde osmose. De mythe is vervolgens dat wij mineralen nodig hebben uit water voor onze gezondheid, maar mineralen halen wij niet uit water maar uit gezonde voeding. Voo wie hieraan twijfel; hier is in ruime mate wetenschappelijk onderbouwing voor.

Het zuivere omgekeerde osmose-water houdt mij gezond, dranken en voedsel die er ermee bereid worden zijn beduidend beter van smaak, bloemen staan langer en de levensduur van kostbare apparatuur, zoals een espresso-apparaaat, wordt aanmerkelijk verlengd. Voor het goede begrip; de omgekeerde osmose-(thuis)apparatuur produceert ruim voldoende zuiver water voor alle consumptieve toepassingen. Het is niet bedoeld voor het hele huis; douche, toilet, wasmachine, vaatwasmachine etc.

In de loop van vier decennia is omgekeerde osmose-apparatuur, ontwikkeld voor de ruimtevaart, alsmaar verbeterd, compacter en betaalbaarder geworden. In 1981 kostte en dergelijke installatie nog 900 gulden, nu is dat enkele honderden euro's en komen de kosten omgerekend neer op enkele dubbeltjes per dag. Besparingen (geen flessen/pakken water meer, geen anti-kalk-tabletten meer in espressomachines en langere levensduur) niet meegerekend. Wat ook een groot voordeel is van water zuiveren door middel van omgekeerde osmose is dat het water -tromend uit een apart zuiver water-kraantje of driewegkraan komt. Dus ook een gesjouw meer met, voor het milieu belastende, plastic flessen met bron-/mineraalwater. Het omgekeerde osmose water is qua zuiverheid te vergelijken met de zuiverste soorten berg- en bronwater, maar dsn gewoon uit een kraan(tje).
Beste Radar, a.u.b. onderzoek het, vraag het gebruikers.

In 2011 mocht ik als thee-expert een bijdrage leveren aan RADAR i.v.m. een groene thee-test. Daar 99% van thee bestaat uit water, speelde water toen ook een cruciale rol.

In mijn leven ben ik 'getransformeerd' van een theeproever die leerde over het belang van water in een zuiver water-ambassadeur met kennis van thee. Het belang van zuiver water, de beschikbaarheid van echt zuiver water voor iedereen, overstijgt alles. Met hart en ziel
zet ik me hier dan ook graag voor in.

Einde deel 1 van deze reactie (i.v.m. maximaal aantal tekens)

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 14:17
door Karel Thieme
Deel 2

Tegenwoordig staan de supermarkten vol met smaakjesthee. Waarom verdwijnt een pure Ceylon Melange of Engelse Melange naar het onderste schap? Omdat... regulier leidingwater op heel veel plaatsen in Nederland zodanig van samenstelling is dat de natuurlijke etherische oliën in de theeblaadjes voor het overgrote deel verloren gaan en de thee zelf alleen nog een functie heeft voor het kleuren van het water. Sterk geconcentreerde smaakstoffen zijn in staat om door het leidingwater heen te 'prikken' en zorgen ervoor dat de thee smaakt naar bvb. aardbeien, bosbessen, bananen of... kauwgomballen. Deze nep-thee is aantrekkelijker en winstgevender voor producenten en supermarkten om te verkopen dan échte thee, die mensen, wanneer bereid met regulier leidingwater, ervaren als 'uilenzeik of slootwater'. Haast niemand dronk in de zeventiger jaren nog thee; zeker niet buitenshuis; thee was op sterven na dood. Dit was de situatie totdat de thee, in de zeventiger jaren, door het toevoegen van sterk geconcentreerde smaakstoffen, werd 'gered'.

Het is de zeer moeite waard om, onder gelijke omstandigheden, regulier leidingwater, onthard en gefilterd water, regulier leidingwater -thuis- gezuiverd door middel van omgekeerde osmose, regenwater, berg-, bron- en mineraalwater, ondermeer, met behulp van thee te testen en met elkaar te vergelijken. Na bereiding zal blijken dat de 'thee-aanslag' voor 99% niet komt door thee, maar door de opgeloste stoffen die zich in water kunnen bevinden. Die stoffen zijn ook de oorzaak van het verlies van de natuurlijk geur, smaak en karakter van de thee. Thee kan helpen om veel duidelijk te maken over water.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 15:19
door BL2
Als je je er prettig bij voelt moet je vooral omgekeerd osmose water drinken, maar dring het niet te veel op aan anderen.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 15:24
door 16again
snuffel1 schreef:
02 apr 2019 15:11
Die concentratie is zo laag …..iemand die dagelijks 1000 liter water consumeert krijgt 600 gram aan medicijn residu binnen
Is dat zo? Je dient het te vergelijken met de hoeveelheid werkzame stof in het reguliere geneesmiddel. En dan is 600 gram zeer veel.

snuffel1 schreef:
02 apr 2019 15:11
Die concentratie is zo laag en haal je er met waterfilters e.d. ook niet uit
Waarom zou het osmosefilter dit niet opschonen?

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 15:29
door Lady1234
Ondanks het verhaal van de zuiver water ambassadeur met kennis van thee ga ik zo’n apparaat toch niet aanschaffen. En ik hoop dat meerderen zo verstandig blijven.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 15:37
door Erthanax
Ook in het Radar-item werd het essentiële onderscheid tussen oppervlaktewater en drinkwater niet overal duidelijk gemaakt. Door die twee steeds weer afwisselend te behandelen, haalt een iets minder oplettende kijker het gauw door elkaar.

De conclusie is dat, hoewel er (nog) niet voor alles een wettelijke norm is, ons drinkwater volkomen veilig is en van voortreffelijke kwaliteit.

De suggestie dat "smaakjesthee" is verzonnen als antwoord op het gore water dat ons door de strot wordt gedwongen, is werkelijk te zot voor woorden. U maakt gewoon reclame voor uw handel.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 16:17
door Cornelis7
Apothekers zijn niet meer verplicht overtollige medicijnen in te nemen.
Minder mobiele mensen hebben daardoor een lastige keus tussen naar de stort gaan (lastig) of weggooien (slecht voor het milieu).

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 16:33
door StevieNL81
En goh laat Karel nou toevallig zelf een winkel hebben die de door hem aangeprezen installatie verkoopt....

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 17:16
door Erthanax
"Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt," werd een ander forumlid nog voor de voeten geworpen. Maar de eigen volstrekt overbodige handel aanprijzen met halve waarheden en bangmakerij, is natuurlijk iets geheel anders.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 22:36
door 16again
Erthanax schreef:
02 apr 2019 17:16
Maar de eigen volstrekt overbodige handel aanprijzen met halve waarheden en bangmakerij, is natuurlijk iets geheel anders.
Is dat "volstrekt overbodig" niet evengoed een halve waarheid ?

Voor mij zijn feiten dat Radar een item had over medicijnresten in drinkwater, en dit soort filters die resten voor 95....99% wegfiltert

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 22:48
door 16again
Lady1234 schreef:
02 apr 2019 15:29
Ondanks het verhaal van de zuiver water ambassadeur met kennis van thee ga ik zo’n apparaat toch niet aanschaffen. En ik hoop dat meerderen zo verstandig blijven.
Suggereer je dat eigenaren van zo'n filter dan niet verstandig zijn?
Termen als gezondheidsfreak .......zou ik nog wel in mee kunnen gaan.

Zo'n filter is niet een of ander nep magnetisch hangertje. Het werkt echt. Aantoonbaar met geleidingstester, en ik kan zelfs het verschil proeven.
Of zo'n filter nodig is met onze waterkwaliteit blijft natuurlijk de vraag. Ook voor de meeste verstandige mensen

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 23:13
door Erthanax
Natuurlijk werken omgekeerde osmose en (micro)filtratie, niemand bestrijdt de werking daarvan. Nabewerking van het Nederlandse leidingwater is echter volstrekt overbodig, omdat het Nederlandse drinkwater veilig is. Of heeft u in het Radar-item gezien dat de kwaliteit niet goed is en dat extra nabewerking thuis gewenst is?

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 02 apr 2019 23:25
door Lady1234
Tja, drinkwater drinken wat door zo’n osmose apparaat is gegaan en dan een pilsje nemen of cola wat gemaakt is met water uit een bron, wat bijvoorbeeld in Utrecht ook uit de kraan komt. Of daarna in de file staan achter een rij diesels. Of nog een pilletje nemen omdat je je niet lekker voelt. Men doet maar, wat mij betreft.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 03 apr 2019 10:58
door Revoked
GenX en Ch6 uit het drinkwater halen dmv een overprijsde perlator?
Da's nogal een bewering.
"Karel Thieme naar de klantenservice alstublieft"

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 03 apr 2019 11:36
door 16again
Revoked schreef:
03 apr 2019 10:58
GenX en Ch6 uit het drinkwater halen dmv een overprijsde perlator?
Da's nogal een bewering.
Een osmosefilter versus een perlator.
Da's nogal een vergelijking!
Een perlator mengt alleen een beetje lucht bij het water dat uit de kraan stroomt.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 03 apr 2019 11:41
door sjohie
GenX is de naam van een proces, waarbij de hoofdbestanddelen perfluor-2-propoxypropaanzuur (FRD-903) en ammoniumhydroxide zijn, en dat proces heeft als uitkomst ammonium 2,3,3,3-tetrafluoro-2-(heptafluoropropoxy)-propanoaat (FRD-902) en heptafluoropropyl 1,2,2,2-tetrafluoroethyl ether (E1). Die laatste twee stoffen worden als vervanging van PFOA in diverse processen en producten ingezet. Als je dat met omgekeerde osmose wilt filteren, en dan tot op een concentratie tot >150 nanogram per liter, de RIVM standaard, heb je een serieuze installatie nodig, oa met voorafgaand een actief koolfilter om de vluchtige stoffen af te vangen, die zo'n osmose installatie anders serieus negatief kunnen beinvloeden.

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 03 apr 2019 11:59
door 16again
sjohie schreef:
03 apr 2019 11:41
….Als je dat met omgekeerde osmose wilt filteren, en dan tot op een concentratie tot >150 nanogram per liter, de RIVM standaard, heb je een serieuze installatie nodig, oa met voorafgaand een actief koolfilter om de vluchtige stoffen af te vangen, die zo'n osmose installatie anders serieus negatief kunnen beinvloeden.
Dat doet het waterleiding bedrijf al voor je. Het osmosefilter thuis is alleen de extra stap die de laatste restjes verwijdert

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Geplaatst: 03 apr 2019 13:19
door sjohie
16again schreef:
03 apr 2019 11:59
sjohie schreef:
03 apr 2019 11:41
….Als je dat met omgekeerde osmose wilt filteren, en dan tot op een concentratie tot >150 nanogram per liter, de RIVM standaard, heb je een serieuze installatie nodig, oa met voorafgaand een actief koolfilter om de vluchtige stoffen af te vangen, die zo'n osmose installatie anders serieus negatief kunnen beinvloeden.
Dat doet het waterleiding bedrijf al voor je. Het osmosefilter thuis is alleen de extra stap die de laatste restjes verwijdert
Bepaalde vluchtige chemicaliën kunnen door de PE of PVC waterleidingbuizen heen komen die we hier in Nederland hebben, dus als de waterleiding naar een huis door een bepaalde soort bodemverontreiniging gaat die nog niet gesaneerd is, is een actief-kool filter in huis geen slecht idee.