LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
las-tig
Berichten: 18
Lid geworden op: 20 feb 2004 14:10

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door las-tig » 09 feb 2006 11:42

Heel leuk allemaal die opmerkingen om met kleine ongelukjes naar de huisartsenpost te gaan.
Maar wat als de huisartsenpost in het ziekenhuis zit???
Lijkt handig alleen het nadeel is dat de rekening onder het DBC valt want je maakt meteen gebruik van het ziekenhuis.
Ze hebben geen eigen onderzoeks kamers meer.
Mijn dochter had vuil in haar oog gekregen en dat bleef na veel spoelen erg zeer doen.
Huisartsenpost gebeld, langsgegaan, zalf erin en lap op haar oog, kosten 268.
specificatie gaf aan, honorarium gebruik ziekenhuis 150 euro, gipskamer, macrobiologisch lab etc.
Geen ziekenhuis arts gezien alleen een huisarts, hoe verklaar je dit dan??????[/b]

jan.knapen
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 feb 2006 11:57

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door jan.knapen » 09 feb 2006 12:03

Erg duur maar het verbaast me niet zo.
Een paar jaar geleden had ik veel last van schrale huid rond mijn ogen en dat was juist op zaterdag. Op de huisartsenpost was het niet druk, maar de dokter keek niet maar schreef alleen een oogzalf voor. Die hielp natuurlijk helemaal niet en heb ik meteen weggegooid. Wel moest ik voor dit "consult" 75 gulden betalen.

Je kunt beter naar de huisarts gaan, ook al moet je dan even wachten.

noravanraaphorst
Berichten: 148
Lid geworden op: 04 nov 2003 19:18

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door noravanraaphorst » 09 feb 2006 12:53

En dan zegt Hoogenvorst dat we zelf verantwoordelijk moeten zijn voor die kosten. Hoe kun je nu verantwoordelijk zijn als je moet betalen voor iets wat je niet hebt gehad?

DirkV
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 feb 2006 13:42

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door DirkV » 09 feb 2006 14:08

Natuurlijk kun je je afvragen of het verstandig cq noodzakelijk is om met een splinter in de hand naar het ziekenhuis te gaan. Hans2 heeft gemeend dit wel te moeten doen, om zijn eigen moverende redenen. Dan kan en mag het in mijn ogen toch niet zo zijn dat je daardoor op kosten wordt gejaagd door een systeem dat mijns inziens te belachelijk is voor woorden?
Zelf heb ik niet al te lang geleden een zelfde soort verhaal meegemaakt. Ik was met mijn gezin buiten mijn eigen woonplaats, in een overdekte speelplaats. De jongste (3 jaar) verzwikt haar enkel op een goed moment. Even aankijken denk je dan, het gaat wel weer over. Echter bleef ze er duidelijk last van hebben. Dan toch maar naar de EHBO post in de speeltuin gegaan. Deze verklaarde niet veel te kunnen doen, maar bood wel aan mee te kunnen gaan naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Eerst toch nog maar even aankijken. De pijnklachten bleven, ook na een drie kwartier wachten. Dus toch maar ingegaan op het aanbod van de EHBO medewerker. Deze is in haar eigen auto met mijn vrouw en dochter naar de SEH gegaan. Aldaar heeft, na enkele minuten te hebben gewacht, een verpleegkundige gevraagd wat er aan de hand was. Mijn vrouw het hele verhaal uitgelegd. De verpleegkundige vraagt aan mijn dochtertje: "Kun jij op je voetje staan?" "Ja" zegt deze, "En ik kan ook rennen". Daarop rent zij een stukje door de wachtkamer. De verpleegkundige zegt hierop:"Zo te zien valt het allemaal wel mee." Na nog geen 10 minuten in de SEH te zijn geweest, stond het gehele gezelschap weer buiten. Opgelucht dat er niets aan de hand was.
Minder opgelucht waren wij met de rekening. Hierop waren 2 DCB bedragen te zien. 1x voor het gebruik van de SEH en 1X voor de Chirurgie algemeen. Totale kosten 380 euro. Ik begrijp best dat je moet betalen voor het gebruik van een SEH, een verpleegkundige moet betaald worden voor haar werkzaamheden en ook de vaste lasten voor de SEH gaan gewoon door. Allemaal heel begrijpelijk. Maar waarom moet ik betalen voor inwendige geneeskunde, gastroenterologie, radiodiagnostiek, nucleaire geneeskunde, medische microbiologie, pathologische anatomie, anaesthesiologie en vele andere. Het idee dat we met zijn allen de kosten delen, slaat in mijn optiek nergens op. Stel dat een alleenstaande zijn of haar boodschappen gaat doen bij de supermarkt en diegene heeft voor 100 euro in de kar liggen. Bij de kassa aangekomen moet deze meneer of mevrouw echter 250 euro betalen, omdat er ook mensen zijn die meer producten afnemen. Ik denk dat als dat gaat gebeuren heel Nederland op zijn kop gaat. En nu, nu pikken wij deze onzin maar met zijn allen en gaan wij het systeem vergoelijken door te zeggen dat je niet zo maar gebruik kunt maken van de SEH. Dus met andere woorden, als ik alleen een pak melk nodig heb, mag ik niet naar de AH, maar moet ik naar de even verderop gelegen kruidenier, terwijl deze wellicht gesloten is en de AH nog gewoon geopend.

foreverfriend
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 feb 2006 16:31

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door foreverfriend » 09 feb 2006 16:41

Beste Hans2. :idea: Ik weet niet of je die 268,= vergoed hebt gekregen, zo niet, bonnetje bewaren en volgend jaar terugvragen via de belastingen.

Prut
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jun 2005 17:01

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Prut » 09 feb 2006 19:42

Ach t was nooit anders.
Ik moest 15/16 jaar terug met dochtertje op zondag naar de plastische chirurg. Huisarts durfde sneetje in liprood van dochtjertje niet te hechten.
Plastisch chirurg was er niet, want die was schaatsen op de ... veluwe?
Dus werd ze geholpen door de arts assisent
Kosten....... 100 gulden voor gebruik van (klein gedeelte van de ruimte) de poli en ik ben maar gauw vergeten hoeveel ik moest betalen voor de schaatsende plastische chirurg. Totale rekening was meer dan 300 gulden.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 10 feb 2006 19:53

Iemand schreef dat bij hen in de woonplaats de dokterswacht en de SEH geintegreerd zijn, en dat hij een rekening had ontvangen voor gebruik ziekenhuis etc.
Dit lijkt me een discussiepunt. Huisartsenzorg (ook 's avonds) valt namelijk NIET onder de noclaim. Door het systeem van HP en SEH onder een dak is het onderscheid moeijlijk te maken. Ik denk dat klagen zin heeft. Degene die dit heeft meegemaakt zou moeten klagen: eerst bij ziekenhuis ("maar ik heb toch allen van huisartsenpost gebruik gemaakt?") en dan dit onderwerp aankaarten bij de zorgverzekeraar. Immers als je geen keus hebt ben je altijd duurder uit en dat kan de bedoeling van dit systeem niet zijn. Per slot van rekening heb je een vaste huisarts, die ook 's avonds en in het weekend een taak heeft en daarvoor een vaste (inschrijf)vergoeding ontvangt.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 10 feb 2006 20:07

Ik wil ook graag aanhaken bij de discussie over de dbc's. IK ben het met de anderen eens dat het een consument-onvriendelijk systeem is. Het is misschien hanteerbaar voor de verzekeraars, maar niet voor de consument. De consument raakt teleurgesteld in de zorg: kleine handelingen blijken idioot duur te zijn. Daardoor wil de consument geen eigen risico meer nemen en hij is ook erg vlug door zijn no-claim heen. Dat verleidt niet tot zuinigheid gedurende de rest van het jaar. Andere zorgkosten (bijv. fysiotherapeut, apotheek) lijken ineens heel erg "goedkoop", want zij zijn 10x zo goedkoop als die ene splinter. Ook gaat de consument zich bezwaard voelen om van de zorg gebruik te maken. Maar dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? De zorg is er toch niet alleen voor de GROTE dingen (hartoperaties e.d.)? Ook andere consumenten hebben wel eens behoefte aan zorg. En die behoefte is dan ook terecht, en daarvoor hebben we in Nederland ook ziekenhuizen. Maar... je kan er helemaal niet meer terecht omdat ze te duur zijn geworden.
VOORSTEL: probeer het komend jaar eens helemaal geen zorg te gebruiken. Dan zal het rustig worden bij al die HP's en SEH's en poliklinieken. Zouden ze dan goedkoper worden? Om meer klanten te trekken? De race om de klant? "kom naar ziekenhuis $$$$ want wij zijn goed en goedkoop" (plus prijslijstje).
Natuurlijk weet ik dat er een heleboel mensen zijn die van de zorg afhankelijk zijn. Maar als maar een klein percentage van alle consumenten mijn advies volgend jaar zou opvolgen, zou dit een opzienbarend effect op de zorg kunnen hebben. Vergelijkbaar met het fileprobllem: een paar procent minder klanten kan heel gevoelig aankomen....

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel » 13 feb 2006 09:41

vogels
Je kan ook stellen dat men vroeger naar de huisarts of plaats vervangend huisarts ging.
En nu gedwongen bent om of de huisartsen post te bezoeken ongeveer 20 min. met de auto. En als het verkeerd uitpakt en de brug staat open is de reistijd 35 min.
Of een ehbo post ziekenhuis 10 min. met de auto.
Dus waar zit dan nu die eigen verantwoordelijkheid.
Maar ik zou zeggen blijft u fijn nadenken, ik neem de kortste weg.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 13 feb 2006 20:19

De discussie gaat ook er ook om, dat de EHBO ten onrechte zo duur is. Waarom? De prijzen moeten gewoon naar beneden. De voorziening, namelijk het gebouw is er toch al, er werken talloze artsen die tussen 9 en 17 uur een goed salaris verdienen, waarom moet die EHBO dan zo duur zijn? Die EHBO is er toch voor ons allemaal?
Ik begin Nederland wel heel zielig te vinden: goede hulp is nergens meer te vinden. Moeten wij het voortaan maar met internet doen en zelfhulp-groepjes oprichten? Of in arremoede ons heil in de buurlanden gaan zoeken?

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door eeliane » 13 feb 2006 20:30

De ehbo is er voor de ernstige zieken onder ons, gisteren kwam er een man bij de ehbo en die had dus een verstopte neus. Kreeg als advies een flesje neusdruppels te gaan halen. Dat bedoel ik, je zou zo'n man toch...
in ieder geval een vette rekening op zijn deurmat willen gooien, jammer dat dat niet gebeurt, gewoon eenm boete wegens achterlijk gebruik van de eerste hulp BIJ ONGELUKKEN afdeling!!!
Of de SEH zoals t tegenwoordig heet Spoed eisende hulp! Dus geen splinters en verstopte neuzen!!!

annemiekje
Berichten: 36
Lid geworden op: 19 sep 2005 20:15

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door annemiekje » 13 feb 2006 21:05

Wat een humor!

Het gebouw staat er toch al? En hoe denk je dat dat gebouw betaalt moet worden, Mathilda? Uit de geldboom die in de kelder groeit? Of wat te denken van afschrijfkosten van ontroerende en roerende goederen, aanschafkosten van nieuw apparatuur, want tja die "ik ben klant en dus koning"-mentaliteit vereist natuurlijk steeds meer. Heb jij het prijskaartje al eens gezien van een gemiddeld medisch "speeltje"? Ik denk dat je je lens zou schrikken.

Die talloze artsen die er rondlopen; dacht je echt dat die gratis zijn? Welnee zeg! Ze doen toch niets? Nee, er zijn daluren, maar je wilt ze niet benijden tijdens de piekuren. En wat te bedenken van al die splinters, snotneuzen etc. die zich melden? Vreten artsen en verpleegkundigen die ook anders ingezet (en dus goedkoper!) hadden kunnen worden.

Echt waar, ik begin me soms ernstig af te vragen hoe we tot op heden de gezondheidszorg nog een beetje betaalbaar hebben kunnen houden als ik sommige reacties hier zie. Mensen toch, denk eens een keer echt na, kijk eens eerlijk naar je eigen zorgconsumptie-gedrag ipv als een kip zonder kop maar wat te gillen en als een heuze Nederlander te klagen om het klagen.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 14 feb 2006 15:37

Beste Annemiekje en Eliane,
ik begin het vermoeden te krijgen dat jullie allebei op de SEH werken. Ik wil jullie wel anders horen piepen als je in het buitenland op vakantie bent en "iets" hebt: je gaat dan toch niet met veel moeite een plaatselijke arts die in een buitenwijk verstopt zit opzoeken?
Je vraagt toch naar de EHBO?
Wat zijn wij voor ongastvrij land aan het worden, waarin iedereen meent te moeten weten dat de SEH HEEL DUUR is en daarom DUS niet toegankelijk voor mensen die in de problemen zitten? Vinden jullie het niet nodig dat er (zeker in onze binnensteden) een goed toegankelijke Eerste Hulp zit? Wat moet je dan doen als je een klein ongelukje hebt in een vreemde stad? Je moet toch zeker ook nog thuis komen?
En... ik vind het niet vreemd dat niet iedereen in Nederland op de hoogte is van het feit dat er geen EHBO meer bestaat, maar dat die ge-upgrade is naar een SEH!
Ik hoop dat er een particulier initiatief van de grond komt om EHBO's in de binnensteden terug te brengen. Ik vind het een schande als EHBO's/SEH's zich zo opstellen!

bot321
Berichten: 3170
Lid geworden op: 05 okt 2004 14:30

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door bot321 » 14 feb 2006 16:43

Wat een humor Annemiekje!
Afschrijfkosten van ontroerende
goederen heb je niet.
Daar ga je van huilen. :lol:

hharteman
Berichten: 1250
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door hharteman » 14 feb 2006 22:20

De EHBO dar ben ik ook is geweest voor mijn jeukende hand.
Die had ik gekregen nadat mijn zoon van de straat was geraapt door een ambulance en de rekening 1200 euro was.
Kon ik zien waar mijn geld gebleven was.

Even zonder dollen.
Ik vind dat de EHBO alleen maar aangesproken mag worden bij echt ernstige problemen zoals het vermoeden van een hartaanval, herseninfarct, grote open wonden, fracturen,breuken oid.
Als je niet minstens met je been onder je arm binnenkomt heb je er niets te zoeken.
De rest kan de huisarts wel af

noravanraaphorst
Berichten: 148
Lid geworden op: 04 nov 2003 19:18

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door noravanraaphorst » 15 feb 2006 09:01

Behalve als de huisartsenpost er zo een puinhoop van maakt als een vishaak tijdens het vissen in je vinger is gekomen.
Dan blijkt bij doorsturen door deze huisarts dat het een kwestie van techniek was om deze vishaak met weerhaakjes eenvoudig te verwijderen. dit drie verdovingen verder.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 15 feb 2006 23:39

Maar waar kun je hulp krijgen als je in een vreemde stad bent? Staan er ergens borden met een verwijzing naar een stads?-huisarts, waar iedereen terecht kan?

hharteman
Berichten: 1250
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door hharteman » 16 feb 2006 00:18

quote
-------------------------------------------------------------------
Maar waar kun je hulp krijgen als je in een vreemde stad bent


Zorg dat je het nummer van inlichtingen bij de hand hebt 118.
Deze kunnen je verder helpen.

zonnetje2
Berichten: 253
Lid geworden op: 20 apr 2005 00:08

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door zonnetje2 » 16 feb 2006 01:09

eeliane,
Wanneer ging je vroeger naar de EHBO-post?
Na, als je min of meer in paniek was en jezelf geen raad wist met het probleem dat zich kennelijk plotseling voordeed, of als je niet in staat was zelf een "eng gezonheidsprobleem" op te lossen..!!
Tegenwoordig..SEH "Spoed Eisende Hulp".
Veel mensen in deze Mij. hopen nogsteeds dat er iemand is die zich betrokken voelt en hen hulp kan bieden..!!
Eerste Hulp bij Ongelukken, Spoed Eisende Hulp...
Mogen we dan in Nederland zo langzamerhand nergens meer op terugvallen..??
Commercie, geldverdienen, kosten op de burger verhalen...???
Betaalt de burger zelf dan nergens voor..? Waarom houden we dan maar amper 2/3 van ons salaris over??
Worden de stijgende kosten in de gezondheidszorg echt alleen maar veroorzaakt door de door de patienten..?? Nou ik dacht het niet..!! :roll:

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel » 16 feb 2006 09:55

Klachten over torenhoge ziekenhuisnota’s

Gepubliceerd op woensdag 15 februari 2006

Na een bezoekje aan het ziekenhuis kun je je no-claim vaak wel vergeten.
Sinds de patiëntenkoepel NPCF vorig jaar mei het meldpunt ‘last van veranderingen in de zorg’ instelde regent het klachten. Onbegrijpelijke en torenhoge ziekenhuisnota’s staan op nummer een van de klachtenlijst over de gezondheidszorg.

Van de 2900 personen die gebeld, gemaild of geschreven hebben, had ruim eenderde deel klachten over de ziekenhuisrekening. ”Ze snapten niet hoe ziekenhuizen aan het bedrag kwamen op de nota of ze vonden de rekening veel te hoog'', zegt Anita Direcks, woordvoerster van de NPCF in het Nederlands Dagblad.

Meebetalen aan de verwarming
Doordat ziekenhuizen sinds vorig jaar op een nieuwe manier worden gefinancierd -via het zogenaamde Diagnose Behandel Combinaties (dbc) systeem-, wordt de patiënten een rekening gepresenteerd die is gebaseerd op de gemiddelde kosten van zo'n behandeling en niet op de behandeling die zij zelf hebben gehad.

Rekeningen zijn daardoor vaak veel hoger dan mensen hadden verwacht. Direcks: “Het valt aan verzekerden niet uit te leggen dat ze meebetalen aan de behandeling van mensen die een veel ingewikkeldere ingreep hebben ondergaan. En bijvoorbeeld ook aan de onderhouds- en verwarmingskosten van het ziekenhuis.''

Daarnaast worden er ook nog al eens fouten gemaakt door artsen die bijvoorbeeld verkeerde dbc-codes invoeren. Bovendien zijn de tarieven soms heel anders dan voorheen. Zo is het voor gekomen dat een behandeling van vijf minuten in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen waarbij wat oorsmeer werd verwijderd bij een meisje van vier, 1048 euro kostte. Dit moest, zo bleek later, eigenlijk 255 euro zijn, aldus Zibb.nl eerder dit jaar

Gesloten