LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door eeliane » 01 feb 2007 21:48

In elke praktijk zitten lastige patienten,die maar zeuren en zeuren, het ligt niet altijd aan de assistente hoor... ook wel eens aan de patienten.
Dat we idd graag wilen weten hoe lang de afspraak gaat duren is gewoon heel handig omdat de arts geen idee heeft van zijn eigen weekplanning , laat hij volledig aan de assistente over. Per dag heb ik wel eens meer dan 100 telefoontjes waarvan misschien 40 een afspraak willen maken, Die kunnen niet op 1 dag komen maar moeten verspreid door de week of die week daarop, vandaar ook de vraag waar komt u voor (in het kort hoor, 'rug, arm, de pil, hoest, benauwd', zo kort dus ). Zo kan ik zien wie urgent is en wie niet meteen hoeft langs te komen.
Speciale spoedplekken op de dag, 10 in totaal zijn voor mensen die dringend medisch hulp nodig hebben en altijd tussendoor mogen.
Je hoeft mij niet te vertellen waarvoor je komt hoor, maar toch vraag ik of u in het kort wilt vertellen waarvoor u komt NADAT ik de afspraak al heb gemaakt, dan beslis ik soms met pt dat het misschien handig is om dubbelconsult (bij psy problemen) of bij de assistente te komen voor het een of ander, en verander ik de afspraak nogal eens, gewoon om alles efficineter te laten verlopen.
Wil je het niet zeggen mij ook best hoor, bij ons is het vaak 1 op de 40 die niet wil zeggen waar hij/zij voor komt.
Meestal de mannen en dat gaat het over plasproblemen of het aanvragen van viagra, daar heb ik begrip voor hoor. Vrouwen zijn meestal kort en zakelijk, daar kom ik voor of mijn kind heeft dit en daar kom ik voor. Overleggen ook graag met een andere vrouw over kinderen bijv, of over vrouwenklachten.
Assistentes zijn er niet op uit om patienten te pesten maar om te zorgen dat de dag geordend verloopt zonder al teveel oponthoud in het spreekuur door huistuin en keuken kwaaltjes (de snotneuzen).
. Verder doen wij ook nog de administratie en de medische verrichtingen (bijv bloeddruk, oren uitspuiten, uitstrijkjes, injecties longfunctie, doppler, wratten )in de middag.
Al met al best een verantwoordelijke baan, en idd met beroepsgeheim!!!

hanny
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 okt 2004 10:15

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door hanny » 02 feb 2007 14:07

Linda, Linda,
Je moest je schamen.
Zou je niets eens ophouden met dit gezeur en gemekker. Het lijkt wel een persoonlijke strijd te worden. Je hebt geen respect voor het beroep doktersassistente, verbeter de wereld en begin bij jezelf. In het voorgaande bericht heeft eeliane heel goed uitgelegd wat er nu bedoeld wordt. Een assistente is er niet op de patienten tegen te houden vwb het spreekuur en natuurlijk mag je je schimmelteen aan de dokter laten zien Jan, maar als je zelf al weet dat het een schimmelteen is kan de assistente daarvoor een recept uitschrijven (altijd in overleg met de arts natuurlijk) en je een ritje naar de arts besparen. Een assistente is opgeleid om adviezen te geven, deze adviezen worden altijd besproken met de arts. Je kan natuurlijk ook op het telefonisch spreekuur terrecht, voor beiden betaal je hetzelfde tarief. Doordat een assistente: oren uitspuit, wratten aanstipt, spirometrie maakt, bloeddruk meet, uitstrijkjes maakt, injecties geeft, wondjes verzorgd, hechtingen verwijderd heeft de arts meer tijd voor andere zaken. Daardoor kunnen pt. vaak dezelfde dag of de dag daarna naar de huisarts. Ik ken ook praktijken waar het dagen duurt voordat je een afspraak kan maken met de huisarts. Het is absoluut niet zo dat een assistente zo graag persoonlijk wilt weten waar je voor komt, maar voor een goede organisatie van de agenda en praktijk is dit wel noodzakelijk. En ach, als ze het nou echt zo graag wilt weten, hoeft ze je dossier maar op te roepen.
Nou dat wilde ik even kwijt, ik hoop dat het gezeur hierover stopt.
Hanny

LindaLovelace
Berichten: 372
Lid geworden op: 18 dec 2004 18:12

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door LindaLovelace » 02 feb 2007 23:10

handig is om dubbelconsult (bij psy problemen)
Dan krijg je de volle 20 minuten van de dokter :shock: ! Wauw zeg! Geen minuut langer want dan wordt je naar buiten gewerkt!

Hanny het gaat gewoon om ongevraagde adviezen die door doktersassistes gegeven worden de door berekend gaan worden en de schandalig hoge salarissen die huisartsen krijgen. Wie betaald dat?

Daarnaast doet eeliane ontzettend minachtend tegenover de klanten van haar baas.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Walter van V » 03 feb 2007 09:08

schandalig hoge salarissen
ahh gewoon jaloers dus!

Daarnaast vind ik zelf die salarissen gezien werkdruk en verantwoordelijkheid niet zo schandalig hoog.

Jan9
Berichten: 393
Lid geworden op: 08 dec 2006 21:32

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Jan9 » 03 feb 2007 09:29

Hanny, dat voorbeeld van de schimmelteen was niet van mij.
Bij ons gaat dat trouwens anders.
Je hoeft niet uit leggen wat een doktersassistente doet want wist ik reeds.
Bovendien is de assistente zo arrogant en heeft de ze enorme fouten gemaakt dat ik daar niet heen wil.

hanny
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 okt 2004 10:15

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door hanny » 03 feb 2007 16:53

Dat is vervelend Jan. Een assistente is het visitekaartje van de praktijk, maar ook die kan wel eens een down-dag hebben, ze krijgen niet altijd de vrolijkste mensen aan de lijn maar dat neemt niet weg dat ze dan arrogant mag zijn en fouten mag maken. Ik vind dan ook dat het spreekwoord: waar mensen werken worden fouten gemaakt niet op haar van toepassing mag zijn, een foutje, een verkeerde inschatting kan vertrekkende gevolgend hebben. En hoe lullig het ook is, eigenlijk moet je de huisarts hierop aanspreken, want als het goed is moet ze overleggen met haar baas. Bij een verkeerde inschatting had haar baas haar daarop moeten aanspreken. Of is dit niet gebeurd?
Linda, soms kan ook een ongevraagd advies ondersteunend zijn voor de patient. Heb je kinderen? Aan ouders eea uitleggen over koorts bij kinderen en ongerustheid wegnemen is ook een ongevraagd advies. Bij de huisarts op het spreekuur hadden ze hetzelfde advies gekregen. Dit betekent niet dat je niet op het spreekuur mag komen met een ziek kind hoor. En wat jammer dat jij naar buiten wordt gewerkt na 10 of 20 minuten. Daarom is het m.i juist zo belangrijk als een assistente een inschatting kan maken van de benodigde tijd (tenminste als je er geen probleem van maakt om uit te leggen waar je voor komt) Hoeft niet, mag wel. Minachtend doen tegenover de patienten vind ik arrogant.
Ik wens jullie allen een goede verstandhouding toe (voor zover mogelijk) met de assistente en de huisarts.
hanny

Aljo
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 okt 2006 21:27

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Aljo » 05 mar 2007 23:15

Ben dus naar Wateringen verhuisd.
Er zit een huisartsen praktijk vlak om de hoek (2 min. lopen), maar ja he patienten stop dus probeer het maar in Kwintsheul of zo.

Heb in Wateringen diverse huisartsen geprobeerd, maar of patientenstop of telefonisch gewoon nooit te bereiken.
Altijd in gesprek tijdens de bel uren ook wanneer je die drie uren continu direkt op redial drukt.
Je zal maar echt ziek zijn en de dokter nodig hebben die dus niet te bereiken is !!!!

Voorlopig heb ik tot nog toe alleen maar een praktijk op 4,5 km. afstand in Den Haag gevonden die nog patienten schijnt aan te nemen.

Dat is toch eigenlijk van de zotte !!
Ik zoek nog wel even verder.

Mathilde D.
Berichten: 2054
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 06 mar 2007 21:25

Doordat een assistente: oren uitspuit, wratten aanstipt, spirometrie maakt, bloeddruk meet, uitstrijkjes maakt, injecties geeft, wondjes verzorgd, hechtingen verwijderd heeft de arts meer tijd voor andere zaken
Ik verbaas me over het hardnekkige misverstand dat de arts het te druk zou hebben omdat er te weinig huisartsen zouden zijn. Dit is niet zo. Misschien een aantal jaren geleden wel. Toen is die ontwikkeling ingezet: de assistentes namen delen van het werk van de huisarts over. Maar inmiddels is er zelfs een overschot aan huisartsen. Nu hoeft de assistente geen werk over te nemen. Voor de patient is het veel prettiger om gewoon door de huisarts geholpen te worden. En voor de huisarts ook: ook eenvoudige werkjes kunnen leuk zijn. Dan kan er met de patient tussendoor een gezellig gesprekje gevoerd worden. Dat is ook goed voor het contact tussen de huisarts en zijn patient.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Walter van V » 07 mar 2007 08:18

Mathilde, reageer dan ook even op het stukje van Aljo...Want de dagelijkse praktijk in ieder geval in sommige regio`s staat dus weer haaks op wat jij beweert....

http://www.nivel.nl/oc2/page.asp?PageID=5837

en dat blijkt ook uit het onderzoek door Nivel in 2005 gepubliceerd.

Ja het huisartsentekort is aardig teruggedrongen, maar nog steeds zijn er regionale verschillen.

Overigens ben ik wel van mening dat er beter geinventariseerd zou moeten worden waar de gaten zitten, en er zou toch wel weer een vestigingsbeleid gevoerd kunnen gaan worden (dus geen vrije vestiging toestaan, maar sturen)
De patiënten zijn in overgrote meerderheid (90%) tevreden over de door hun huisarts geleverde zorg.
uit het 2e grote NIVEL onderzoek geplukt. Lijkt mij sterk dat dit in de afgelopen 2,5 jaar sterk veranderd is. Maar dit is een andere discussie.

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door eeliane » 07 mar 2007 20:59

Wij hebben in onze praktijk per week ruim 140 plekken om patienten te zien, daarbij visites (10) en kleine ingreepjes(5) en keuringen (2), op 2300 patienten is dat niet zoveel hoor. Ken ook een praktijk in een klein dorpje, daar gebeurt de hele dag bijna niks. Bij ons in grote stad dus wel. Tijd te kort vandaar dat de assistente wat bijkomende handelingen doet. Of de assistente nou de oren uitspuit, wrat aanstipt, uitstrijkje maakt of de arts, de handeling is hetzelfde, ik heb meestal meer tijd voor een praatje dan de dokter, en dat vinden veel patienten belangrijker dan de handeling op zich. OOk kinderen vinden de assistente veel minder bedreigend dan de dokter.

LindaLovelace
Berichten: 372
Lid geworden op: 18 dec 2004 18:12

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door LindaLovelace » 08 mar 2007 01:31

Wij hebben in onze praktijk per week ruim 140 plekken om patienten te zien, daarbij visites (10) en kleine ingreepjes(5) en keuringen (2), op 2300 patienten is dat niet zoveel hoor.
Dat is dus 17 minuten per patient als het alleen om 140 plekken zou gaan.
Ken ook een praktijk in een klein dorpje, daar gebeurt de hele dag bijna niks. Bij ons in grote stad dus wel.
Een praktijk met 2000 klanten in de grote stad of een klein dorp. Wat is het verschil? Meer reden om te klagen in "jouw" praktijk?
ik heb meestal meer tijd voor een praatje
Dat hebben we in de gaten!

Ok kinderen vinden de assistente veel minder bedreigend dan de dokter.
In jou geval ook? :lol:

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Walter van V » 08 mar 2007 08:19

Linda, leer toch eens lezen... Nergens zie ik staan dat die praktijk in het kleine dorpje hetzelfde aantal patienten heeft... (het was overigens wel handig geweest voor de vergelijking als dat er wel bijgestaan had..)

Overigens wacht ik nog op een reactie van Mathilde... Komt wel vaker voor helaas...

Carolina
Berichten: 16
Lid geworden op: 23 jan 2006 21:49

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Carolina » 08 mar 2007 12:59

In Nederland mag je alles kiezen, behalve als het om het belangrijkste, je gezondheid gaat, zit je vast aan je eigen huisarts. Ze nemen elkaar allemaal in bescherming. Volgens de assistente van de huisarts die ik als nieuwe huisarts wil, moet ik eerst proberen de relatie met mijn eigen huisarts te verbeteren.... Tja...

pardon
Berichten: 224
Lid geworden op: 08 jun 2005 18:36

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door pardon » 08 mar 2007 17:04

heeft die assisente dan ook iets te vertellen wie de huisarts als patient wil?.

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door eeliane » 08 mar 2007 21:52

Nee de assistente kan niemand weren, bij ons gaat het om postcode regio, dat doen bijna alle husartsen, je moet wel in de buurt wonen, zolang de praktijk niet vol is nemen wij iedereen aan.
Ik kom zelf uit een klein dorpje in de kop van Noord Holland en daar gaan de mensen veel minder naar de dokter dan in de grote stad, nu hebben wij er ook nog eens een groot gedeelte alochtonen en ouderen bij zitten en die komen, eerlijk gezegd, gewoon veel vaker op het spreekuur.
Er zijn ook praktijken met nog meer oudere patienten en die hebben het ook veel drukker, moeten sowieso meer ruimte vrij maken voor visites.
Zo heeft elke praktijk zijn eigen bevolkingsopbouw en zijn eigen drukte.

liefhebber
Berichten: 17
Lid geworden op: 26 mar 2006 14:36

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door liefhebber » 09 mar 2007 15:56

de assistente beslist over niets zelf....... Ze werkt in opdracht en in overleg met haar baas.

Vaak krijgt de assistente de opdracht om op bepaalde vragen bepaalde antwoorden te geven, zo ook met nieuwe patienten wel of niet aannemen.

Omdat veel mensen met dezelfde vragen komen weet ze vaak precies wat ze mag en kan antwoorden dus lijkt het alsof ze het zelf heeft verzonnen. Dit gaat altijd in overleg met haar/zijn baas.

Aljo
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 okt 2006 21:27

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Aljo » 18 mar 2007 18:00

In de praktijk blijkt dit volkomen NIET te werken.
Wij zijn naar Wateringen verhuisd en het vinden van een huisarts blijkt hier volkomen onmogelijk.
De dichtsbijzijnde huisartsenpost (2 artsen) zit op twee minuten lopen (100 meter) van ons adres.
Maar ja. patientenstop hè..... hoezo selectie op postcode of afstand?

We worden gewoon verwezen naar een ander dorp (3.5 km. of stad 5 km)

Mathilde D. heeft het ook niet helemaal begrepen.

Volgens haar is er helemaal geen huisartsen tekort, nee zelfs een overschot.... (gr).
Toch jammer dat ze geen idee heeft waar ze het over heeft.

IK heb niet bedacht dat ik hier geen huisarts kan vinden........!!!!!!

Het zijn de huisartsen zelf die hier bepaald hebben dat met tussen de 2000 en 3000 patiënten hun praktijk vol zit.

Het zijn de HUISARTSEN ZELF die dat bepalen en ik als "klant" ben daar alleen maar het slachtoffer van....!!!!!!

Tja, wat moet ik verder zeggen ?
Het is gewoon waardeloos geregeld. Een puinhoop dus !!!!

groetjes,
aljo

eeliane
Berichten: 1447
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door eeliane » 18 mar 2007 20:46

Ja is idd schandalig!

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Walter van V » 19 mar 2007 13:25

dit kan gewoon niet.
U kunt eens kontakt opnemen met de in de regio grootste zorgverzeekraar, om te informeren hoe op dit punt hun afspraken met de huisartsen luiden. tevens kunt u wellicht langs deze weg de voorzitter van de huisartsen kring te weten komen, en deze benaderen.

Lukt dit allemaal niet kunt u het wat harder gaan spelen..

Mathilde D.
Berichten: 2054
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Niet kunnen veranderen van huisarts....wat nu!

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 21 mar 2007 23:37

Mathilde D. heeft het ook niet helemaal begrepen.
Volgens haar is er helemaal geen huisartsen tekort, nee zelfs een overschot.... (gr). Toch jammer dat ze geen idee heeft waar ze het over heeft.
Beste Aljo,
Ik wil best geloven dat er hier en daar plaatselijk een tekort is. Vooral bij nieuwbouwwijken kan ik me dat voorstellen. Maar op andere plaatsen concurreren de huisartsen flink. Vooral in grote universiteitsplaatsen is een groot overschot. Bovendien is uit diverse onderzoeken, ook van de huisartsenverenigingen zelf, gebleken dat veel huisartsen momenteel een praktijk aan het zoeken zijn. Op vacatures in gezondheidscentra wordt door veel sollcitanten gereageerd. Ik denk dat je er het beste aan doet om dit tekort in Wateringen onder de aandacht van pas afgestudeeerde huisartsen te brengen, zodat zij snel een praktijk kunnen openen. Zij willen maar al te graag aan het werk gaan, maar zij zien kennelijk niet goed op welke plaasten tekorten zijn.

Gesloten