LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Kwaliteit tandartsen

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.

Ben je tevreden over je tandarts?

Ja
6
67%
Nee
3
33%
Weet niet beter
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 9

nederlandkananders.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 nov 2007 13:35

Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door nederlandkananders.nl »

Voor jaren terug was ik altijd bij een tandarts in Hengelo. Ik wist niet beter. Elk jaar viel er wel een vulling uit of brak een stuk van een van mijn tanden af. Ik dacht gewoon dat ik een slecht gebit had. Ik poets mijn tanden vaak en grondig. Ik snoep niet. De laatste tijd brak steeds een stuk af wat een maand ervoor was aangezet. Wel 4 keer over. Niet 1 tand maar meerdere. Vervolgens moest ik steeds wortelkanaalbehandelingen ondergaan. Ik was het ineens ZO ZAT! Minstens 10 keer per jaar naar de tandarts. Ik vind het zo wie zo verschikkelijk.
Ik wou naar een andere tandarts. Het blijkt dat dit een groot probleem is in Nederland. Niemand wil je hebben. Alle praktijken zitten vol. Als er marktwerking zou moeten komen (waar ik geen voorstander van ben), moet het zeker bij tandarten en huisartsen komen. Je zit gewoon vast bij je tandarts tenzij je gaat verhuizen. De verzekeringsmaatschappij wil ook niet bemiddelen. Alleen bij verhuizingen.
Nou kwam ik voor 3 jaar terug via mijn partner bij een tandarts in Deventer. Hij heeft mijn hele gebit moet opknappen. En dan bedoel ik ook elke tand. Sinds die tijd kan ik eindelijk weer kouwen. Sindsdien is er niets meer afgebroken. Mijn tanden zien er weer uit als nieuw. Als ik dat van te voren had geweten, zou ik veel eerder zijn overgestapt. Een goed gebit heb je maar 1 keer. Woest ben ik. :evil: Nou blijkt mijn vorige tandarts nog steeds bij mensen het gebit te verprutsen. Dat dit mogelijk is in Nederland. Is er geen instantie die op kwaliteit in de gezondheidszorg controleert? Ik kan de tandarts wel 'aangeven', maar ik heb geen poot om op te staan. Ik kan niets bewijzen. Ik hoef het niet meer voor mezelf te doen, maar voor anderen.
Hebben andere personen dezelfde ervaringen? Misschien een onderwerp in Radar? Redactie?

loesje 2
Berichten: 408
Lid geworden op: 08 nov 2006 20:05

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door loesje 2 »

Ik zelf ben mondhygieniste, Ik vind het erg moeilijk om zonder x-foto's en andere informatie over jou gebit een oordeel te vellen over een behandeling.
Kwaliteits verschil kom je in elke beroepsgroep tegen. Je hebt goede bakkers en slechte bakkers. Het feit dat er niet genoeg tandartsen zijn heeft niets te maken met eventuele marktwerking. Door bezuinigingen van de overheid is het aantal opleidingsplaatsen voor tandheelkunde studenten de laatste jaren flink afgenomen, als je tandarts wilt worden, moet je loten voor een studieplaats. Ik ben zelf twee keer uitgeloot en ben uiteindelijk mondhygieniste geworden.
Als je dus wil klagen moet je dat bij de regering doen. Ik werk samen met heel veel goede tandartsen die er graag een aantal collega's bij willen!

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

een tekort aan tandartsen schijn t er niet meer echt te zijn, maar dat is wel weer regio-afhankelijk. Met name in het noorden en oosten is er daadwerkelijk nog te kort. Dat zijn ook de plekken waar (helaas) de ""fabrieken"" met buitenlandse tandartsen de grond uit schieten, of met behalve 1 tandarts heeeeel veeel hulppersoneel naar wie gedelegeerd wordt. En daar zit het grootste probleem mbt handhaving van en controle op kwaliteit.

Voor de rest: rotte appels zitten overal. En is het zo slecht gesteld met het werk van de vorige is het altijd aantoonbaar met het oude dossier van de oude tandarts (wat ie 10 jaar moet bewaren, en wat u dus gewoon kunt opvragen. Gecombineerd met de gegevens van de niewue tandarts moet er dan uitsluitsel te krijgen zijn of er verwijtbaarheid aantoonbaar is, en dan kunt u gewoon naar de tuchtraad ermee.
Maar er gebeurt pas iets als u (en andere gedupeerden) daadwerkelijk in actie komen.
overigens is er inmiddels wel een kwaliteitsregister in het leven geroepen, maar de tijd zal moeten leren of dat daadwerkelijk meerwaarde heeft.

S.
Berichten: 2164
Lid geworden op: 22 mei 2005 23:52

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door S. »

Over kwaliteitsregister gesproken. Ik was laatst bij mijn tandarts en daar zag ik een poster hangen dat je goede, gekwalificeerde tandartsen kunt vinden op:
http://www.kwaliteitsregistertandartsen ... sf/fmIndex!

nederlandkananders.nl
Berichten: 4
Lid geworden op: 01 nov 2007 13:35

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door nederlandkananders.nl »

Bedankt voor het adres. Ik vrees dat beide tandarten in mijn verhaal niet in de lijst voorkomen. Hummmmm :? . Het zal tijd worden dat de overheid daar wat aan gaat doen. Het lijkt wel of onze overheid niets meer met de zorg te maken wil hebben. Ga naar de site http://www.nederlandmoetanders.nl of http://www.nederlandkananders.nl en stel problemen aan de kaak. Het is een forum om duidelijkheid te verschaffen wat er allemaal mis is in nederland en hoe het anders zou kunnen.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

dat een tandarts niet in de lijst staat betekent niet dat ze geen kwaliteit leveren. Er kunnen redenen zijn om niet in te schrijven. Dat men er wel op staat krijgt overigens ook pas over enige jaren inhoud. Het houdt nu nog alleen maar in dat men zich in de nabije toekomst of reeds nu al conformeert aan de voorwaarden oa mbt nascholing. En opgave is vrijwillig.

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door NAK »

Als je nu de volgende keer weer in zo'n situatie terecht komt moet je eens kijken op http://www.tandarts.nl/ .
Daar krijg je precies te zien welke tandarts nog patienten aanneemt en wie niet.

Succes

harber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:23

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door harber »

Het tekort aan tandartsen en huisartsen is volgens mij ook een oorzaak van de parttimers. Bij ons werkt de huisarts nog maar 3 dagen en mijn tandarts werkt 4 dagen. Verder zijn er in de tandartspraktijk nog 3 tandartsen die (maar) 3 dagen werken. Wel lekker een dure studie genoten en na hun 35e lekker parttime gaan werken. Ze kunnen in 3 dagen net zoveel verdienen als anderen in 5 dagen. Dit zegt ook wel wat over de tarieven.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

na hun 35e lekker parttime gaan werken
veel praktijkmedewerkers werken bij meer dan 1 praktijk. Het is geen kwestie dat ze na het 35 minder kunnen gaan werken, maar dat een zeer groot percentage vrouwelijk is, en uiteindelijk de weg richting gezin kiest, en dus minder voor het werk beschikbaar zijn.

Inmiddels zijn meen ik 80% van de studenten vrouwelijk, 20 jaar geleden was dit 20% (of minder).

Zegt helemaal niets over de tarieven overigens, die zeker niet to de hoogste van west-europa behoren. Zegt wel wat over de slechte planning van het ministerie wat hierover gaat.. In 1985-1990 1000 werkloze tandartsen, nu veel tandartsen die daadwerkelijk vanwege oa kinderen slechts part-time beschikbaar zijn.

@harber: uit uw posts blijkt helaas een ongezonde en onjuiste visie, welke ben ik bang (gezien de opmerkingen over tarieven en de onjuiste conclusies uit overigens juiste feiten wellicht op simpele broodnijd/jalouzie berust?? Jammer, u doet uzelf tekort..

harber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:23

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door harber »

@Walter, mijn visie is ook een visie die een aantal jaren terug in het nieuws was. Door alle parttime huisartsen ontstond een tekort. Ook toen kwamen de opmerkingen de afgestudeerden langer verplicht fulltime te laten werken. Dit is toch niet zo vreemd ? Het is absoluut geen broodnijd / jalouzie. Ik krijg echter de laatste jaren meer de indruk dat men alleen maar minder wil werken en meer wil verdienen.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

mijn visie is ook een visie die een aantal jaren terug in het nieuws was.


Op zich was daar toen ook al niets nieuws aan. Overigens: wie wil niet minder werken en toch meer verdienen?? Handen opsteken als je dat niet wilt..!

In de medische wereld (niet alleen huisartsen of tandartsen) is de lijn dat pas afgestudeerden niet meer gelijk een eigen praktijk starten of er een overnemen van iemand die met pensioen gaat (en gelijk hebben ze) en dat men liever 2 werkplekken heeft dan 1, voor de extra afwisseling. En die mogelijkheden zijn er steeds meer. Persoonlijk heb ik ook liever een huisarts of tandarts waar je niet elk jaar weer een neiwue krijgt. Ik vind bepaalde ontwikkelingen hierin ook niet positief overigens. Het grootste probleem (niet bij huisartsen geloof ik, wel bij tandartsen) is de fors toegenomen commercie, dus mensen die geen tandarts zijn maar wel praktijken runnen...(met tandartsen in dienst). Op 1 staat niet zorgverlening maar winst genereren. DUs advies: mijdt grote praktijken met veel parttime werkende jonge tandartsen (kans groot dat er commercie achter zit, is trouwens vaak ook wel op internet terug te vinden) maar kies voor de solotandarts , dan heb je meestal in ieder geval nog betrokkenheid.. EN shoppen.. tja, praktijken die daaraan meewerken zijn bijna per definitie commercieel bezig, hebben geen belangstelling voor het opbouwen van een relatie met een patient...

harber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:23

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door harber »

Overigens: wie wil niet minder werken en toch meer verdienen?? Handen opsteken als je dat niet wilt..!
Need I say more.... Hier sla je de spijker precies op zijn kop. Dit is nu net de graaicultuur die de laatste jaren is ontstaan / heerst. Meer meer meer..... En in bepaalde sectoren zie je dit terug in de belachelijke hoge tarieven die worden berekent.
Wat zijn de alternatieven ? [/quote]

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

En in bepaalde sectoren zie je dit terug in de belachelijke hoge tarieven die worden berekent.
nogmaals, in de hele medische sector, niet alleen bij tandartsen, ligt er een redelijk gedegen onderbouwing van de tarieven die de overheid vaststelt. Inmiddels komen er meer en meer lijnen voor vrije(re) tarieven, in de tandheelkunde is dit echter nog niet aan de orde. Tandartstarieven om daar even specifiek op terug te komen, zijn gemiddelde tarieven. Dus gebaseerd op gemiddelde tijd en materiaal die nodig is voor een specifieke behandeling.

Dit betekent dus dat je als tandarts als het meevalt wel minder kan rekenen (want het zijn maximumtarieven..) maar als het tegenvalt niet meer. Dus ben je als tandarts m.i. verkeerd bezig als je eronder gaat zitten, want je brengt gewoon je bedrijfsvoering in gevaar... Of je moet goedkope zut voor vullingen gebruiken, geeft niet , kan je ze over 4 jaar toch gewoon werr vervangen??

Het typische is dat deze regeling ontstaan is vanuit een echt vast tarief, zonder dat de bovengrens werd aangepast. Voor ingaan van deze strauctuur rond 1987 meen ik (net voor mijn tijd) bestond er een tarief met 3 tarieven voor dezelfde behandeling: laag voor makkelijk, gemiddeld, en hoog voor moeilijk.

Verlagen op welke manier dan ook van de tarieven heeft op langere termijn 2 gevolgen: groei van het tandartstekort, of hernieuwd ontstaan van een tekort, en belangrijker en sneller effect: verslechtering van de nu behoorlijk hoge kwaliteit. Vrije tarieven zullen zeker op het moment geen prijsverlaging tot gevolg hebben, naar ik verwacht eerder een verhoging. Zeker bij de praktijken die bomvol zitten en die commercieel bezig zijn. Er wordt nu al met "'kortingen"" geschermd (die emestal een sigaar uit eigen doos zijn), en andere zaken die totaal niet relevant zijn maar waar de gemiddelde consument blijkbaar wel gevoelig is...

harber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:23

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door harber »

Waarom zouden we dan niet naar de tandarts in bijv. Duitsland mogen ? Ik woon namelijk maar een paar km van de grens en ik heb ook kennissen in Duitsland. Deze zijn uitermate tevreden over hun tandartsen en de praktijken zijn net ziekenhuizen. En ze zijn goedkoper. Waarom zou dit niet meer gestimuleerd moeten worden.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

Waarom zouden we dan niet naar de tandarts in bijv. Duitsland mogen ?
tuurlijk mag dat wel, u krijgt alleen meestal geen vergoeding van de verzekeraar. Om de eenvoudige reden dat zij geen grip en invloed hebben in duitsland als er op grote schaal malafide praktijken aan de orde zouden komen..

Overigens hebben een aantal verzekeraars weldegelijk mogelijkheden voor behandeling in het buitenland. Daarnaast: dat er in duitsland nu wellicht goedkopere tandartsen zijn heeft alles te maken met de fors uitgeklede zorg aldaar tov enige jaren geleden, en het overschot aan tandartsen. Dat daar op grotere schaal tandartsen failliet gaan betekent ook dat er grenzen zijn aan het tarief (naar beneden in ieder geval). de grenzen zijn duidelijk bereikt of al gepasseerd..

Is wel een stukje marktwerking overigens, en er zal dus een tijd komen dat die negatieve tariefspiraal doorbroken gaat worden, en wellicht juist de andere kant op gaat...(dat is namelijk ook een mogelijk effect van marktwerking.).

In nederland is men gelukkig iets voorzichtiger met drastische maatregelen die wellicht effect op de korte termijn sorteren maar waarvan de lange termijn niet te overzien is..

flipvanderwaal
Berichten: 390
Lid geworden op: 08 apr 2007 22:47

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door flipvanderwaal »

Zoek een goede tandarts in Bangkok of in Chiang Mai. Dat scheelt je zo honderden euros en je plakt er nog een vakantie aan vast.

harber
Berichten: 14
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:23

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door harber »

Dat daar op grotere schaal tandartsen failliet gaan betekent ook dat er grenzen zijn aan het tarief (naar beneden in ieder geval). de grenzen zijn duidelijk bereikt of al gepasseerd..
Dit is nu ook precies de marktwerking zoals jezelf al aangeeft. Dit noemt men ook wel de commerciele markt. Zo gaat het inderdaad in de "echte" wereld. Iedere zelfstandige houdt hier rekening mee. Waarom moeten we de tandartsen dan mbv overheid in stand houden ? (vaste tarieven)

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

Waarom moeten we de tandartsen dan mbv overheid in stand houden ? (vaste tarieven)
ik weet niet wanneer u leeft... maar niet zo heel lang geleden was er een ziekenfonds.. En in een landje als nederland gaan we nu eenmaal niet in een paar jaar tijd van een ziekenfondsstelsel naar een zorgmarkt met vrije tarieven. U bent overigens de eerste patient die ik hoor roepen om vrije tarieven in de zorg.. iets waar ikzelf eigenlijk totaal niet achtersta. Ik denk dat u zich laar misleiden door de situatie in duitsland en de (mi onterechte) verwachting heeft dat met vrije tarieven het per saldo lager zal uitvallen. Ja u kunt goedkoper uitzijn, er zijn er altijd wel die een zooitje lager opgeleid personeel aannemen om omzet te draaien. Korte wachttijden en lagere kosten. Maar kwaliteit?? laten we het daar dan maar niet meer over hebben....

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Kwaliteit tandartsen

Ongelezen bericht door Walter van V »

Zoek een goede tandarts in Bangkok of in Chiang Mai.
beter in Hua-Hin, en dan lekker in het Sofitel!

Gesloten