LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Een uitgebreid verslag van de 17e september

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom spaarbeleg / sprintplan.
zirkoon
Berichten: 126
Lid geworden op: 18 apr 2004 16:07

Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door zirkoon »

Beste lotgenoten,

Een uitgebreid verslag van deze roerige rechtszittting is te lezen op:

http://www.ftm.nl/original/aegon-s-spri ... -vuur.aspx

Met vriendelijke groet, :wink:
Zirkoon

Gelukkigkinderloos
Berichten: 59
Lid geworden op: 12 apr 2011 07:13

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Gelukkigkinderloos »

Zirkoon bedankt voor het verslag.
Gisteren helemaal niets in het nieuws erover; heeft iets weg van de bekende doofpot.

Aegon liet weten dat het de zware aantijgingen van Jurgens "kwalijk" vond.
Het is toch niet te filmen.
Het is kwalijk als je zelf miljoenen binnen harkt en burgers duizenden euro's afneemt op zo een uiterst geslepen manier,
wat een schorem !

En nu ?

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Wat is de reden achter de lachende gezichten van de advocaten van AEGON? Het zou anders moeten zijn maar wanneer is nu een uitspraak of .....?

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Raad van Bestuur AEGON 1998-1999
Drs. K.J. Storm (voorzitter)
Mr. P. van de Geijn
F.C. Herringer
D.j. Shepard
Drs. H.B. van Wijk

Raad van Commissarissen AEGON 1998-1999
Drs. G. van Schaik (voorzitter)
Ir. H. de Ruiter (vice-voorzitter)
D.G. Eustace
Sir Michael Jenkins KCMG
O.J. Olcay
Drs. J.F.M. Peters
Mw. Drs. K.M.H. Peijs
Drs. G.A. Posthumus
Mr. W.F.C. Stevens
Mr. M. Tabaksblat
F.J. de Wit

Dit waren de grondleggers van het Sprintplan, waarvoor veel dank!

crazyme
Berichten: 7792
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door crazyme »

Locomotief schreef:Wat is de reden achter de lachende gezichten van de advocaten van AEGON? Het zou anders moeten zijn maar wanneer is nu een uitspraak of .....?
Wat is de reden waarom de advocaten met naam en foto in het verslag staan ?

Dat ze lachen kan ik mij voorstellen. Zij worden in elk geval beter van deze rechtzaak.....

juwita
Berichten: 880
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door juwita »

In het Financieele Dagblad was er vanmorgen ook het een en ander te lezen.
Strijd om aandelenlease is na ruim tien jaar nog altijd niet gestreden
Saskia Jonker
dinsdag 18 september 2012, 02:06
update: dinsdag 18 september 2012, 02:16

Vijftien jaar na het sluiten van de aandelenleasecontracten staan nu 25.000 klanten van Aegon voor de rechter.

Zij eisen dat de verzekeraar opdraait voor de verliezen die zij op het leaseproduct hebben geleden. Aegon wijst die eis af.
Overvolle zaal
‘Als u het geld gewoon terugstort, zijn we binnen een uur klaar. Dan had het geen jaren hoeven duren’, roept een dame van een jaar of zestig verhit uit. Ze reageert op de woorden van de advocaat van Aegon, die stelt dat de Nederlandse verzekeraar ‘zich bereid heeft getoond om alle zaken op te lossen’.
De gemoederen lopen maandagmiddag hoog op in de overvolle zaal van het gerechtshof in Amsterdam. De Vereniging Consument & Geldzaken, die de zaak tegen Aegon namens 25.000 klanten heeft aangespannen, heeft haar leden opgeroepen om te komen. Zo’n honderd mensen geven daar gehoor aan en proberen een plaatsje te bemachtigen. Een medewerker van het hof sleept stoelen aan en zet alle ramen open. Een deel van de aanwezigen moet toch buiten wachten.
‘Het duurt lang’
Na negen jaar juridisch getouwtrek zijn de klanten hun woede nog niet kwijt. Sterker nog, hun frustratie lijkt met het verstrijken van de jaren alleen maar toe te nemen. Regelmatig wordt er door de woorden van de advocaat van Aegon, Brechje van der Velden, heen geroepen. ‘U staat te liegen’, klinkt het. Een ander vraagt aan de rechter: ‘U kunt zich onze boosheid toch wel voorstellen?’ ‘Het duurt lang’, beaamt die. ‘Maar toch verzoek ik u stil te zijn.’
Waar draait het om? De banktak van Aegon was een van de vele financiële partijen die in de jaren negentig en het begin van het millennium aandelenleaseproducten verkocht. Bij Aegon gingen er tussen 1997 en 2002 125.000 van deze zogeheten ‘Sprintplan’-producten over de toonbank.
Het Sprintplan
De klanten kochten daarmee een lening die ze door Aegon lieten beleggen. In totaal leenden de particulieren voor € 1,6 mrd van het bedrijf. Volgens het prospectus zou het Garantiefonds van Aegon aandelenopties en obligaties kopen om daarmee in ieder geval de lening na vijf jaar terug te verdienen. Ondertussen betaalden klanten een rente op de lening van effectief 8,3% per jaar. Dat betekende dat de opties en obligaties een rendement moesten opleveren van minstens 8% per jaar om die rentebetalingen goed te maken.
Doordat de aandelenmarkten in 2000 na jaren van stijgingen ineens instortten — op sommige beurzen halveerden de indices — lukte het de verzekeraars niet om de beloofde rendementen te behalen. Daardoor bleven klanten met een lening zitten die ze niet konden afbetalen. In het geval van het Sprintplan was het rendement van het Garantiefonds echter gewaarborgd. De eventuele verliezen op de beleggingen kwamen daarmee voor rekening van Aegon.
'Aegon heeft klanten misleid'
Maar de maandelijkse rente die de klanten gedurende vijf jaar hadden betaald, was wel verloren gegaan. Volgens advocaat Luc Jurgens van de vereniging gaat het daarbij om ongeveer € 600 mln aan verlies. Dat geld eisen zij nu terug, met rente over de afgelopen jaren.
Voor het hof speelde er maandag nog iets anders. De vereniging wil de eis tegen Aegon aanpassen, omdat ze nieuwe informatie heeft verkregen. In de oorspronkelijke eis mikte de vereniging vooral op de zorgplicht van Aegon: de producten hadden niet verkocht mogen worden. Maar nu meent de advocaat van de vereniging dat Aegon de klanten heeft misleid door te stellen dat met het geld van lening zou worden belegd in opties en obligaties.
Fonds niet volledigd belegd
Dat klopt niet volgens Jurgens. Hij wijst op een nieuw onderzoek van Geert Braam, hoogleraar accounting aan de Radboud Universiteit Nijmegen, naar de jaarverslagen van het Garantiefonds tussen 1998 en 2009. In de financiële bijsluiter van de Sprintplan-producten wordt gesteld dat het Garantiefonds ‘belegt in vastrentende waarden en opties’. ‘Dit blijkt niet uit analyse van de jaarverslagen’, concludeert Braam.
‘De vereniging betwist dat Aegon het fondsvermogen van ruim € 1,681 mrd volledig en voortdurend heeft belegd’, zegt Jurgens in zijn pleidooi. Hij betwist ook dat het vermogen voor 80% is belegd in obligaties en voor 20% in opties. ‘Uit de berekeningen volgt de conclusie dat maximaal 7,4% van de € 1,6 mrd daadwerkelijk is belegd.’
Uitspraak Hoge Raad
Met die € 125 mln is volgens de advocaat alleen in aandelenopties belegd die binnen vijf jaar de inleg moesten terugverdienen. De kosten voor de opties werden gedekt door de rentebetalingen van klanten. De vraag is volgens Jurgens waarom de klanten zo veel moesten lenen als er toch maar zo’n klein percentage werd belegd.
De advocaat van Aegon verwijst in haar verweer naar een uitspraak van de Hoge Raad in juni 2009.Toen besliste de Hoge Raad onder meer dat aandelenlease geen misleiding is in een zaak tegen Dexia, Achmea en Aegon. ‘Daarmee zijn alle vragen beantwoord’, aldus Van der Velde.
Individueel om tafel
Ook vindt ze het kwalijk dat de vereniging ‘op basis van louter twee rapporten’ spreekt van misleiding. ‘De stukken bieden daarvoor geen enkel bewijs. En ten overvloede: het fonds heeft wel degelijk belegd voor een bedrag dat gelijk is aan de lening. Aegon biedt daarvoor indien nodig bewijs aan.’
Het hof doet over zes weken uitspraak. Die tijd lijkt te lang voor sommige klanten, die na de zitting verhaal halen bij de directeur van Aegon Bank, Eric Rutten. Hij herhaalt: Aegon wil graag individueel met hen om tafel.
Ik vind het artikel van deze Sakia Jonker ietwat hap-snap. De echte portee snapt ze kennelijk niet.
1 Halverwege het artikel staat dat ''de eventuele verliezen voor rekening kwamen van Aegon''. Wat een onzin. Aegon heeft nimmer beleggingsverliezen bij het Sprintplan voor haar (Aegon's) rekening genomen. Er zijn alleen derivaten gekocht die waardeloos afliepen, maar die derivaten zijn door de Sprintplan-deelnemers betaald door middel van een veel en veel te hoge lening of -zoals advocaat Jurgens stelt- rechtstreeks uit de door Aegon van de deelnemers ontvangen rentebetalingen.
2 De rechtszaak van VC&G is m.i. van meet af aan ingezet op misleiding en dus niet alleen op een 'zorgplichtschending'' door Aegon. Er is alleen onlangs een specifiek aspect van misleiding aan toegevoegd. Zorgplichtschending is door de rechtspraak -niet in de laatste plaats door het Hof Amsterdam- de laatste jaren vrijwel ''uitgekleed'' en stelt inmiddels niets (meer) voor.
3 Ik heb meerdere Sprintplan folders van destijds wel eens nauwkeurig bekeken -ze zijn te vinden op de website van PAL- en in die brochures wordt met geen woord gerept over een obligatiebelegging. Er wordt alleen gesproken over een belegging in aandelenindices door middel van het Garantiefonds. Dat de Sprintplan-beleggingsconstructie dan -zoals Aegon achteraf stelt en daarmee erkent- feitelijk een soort (halfbakken) ''structured product'' is blijkt uberhaupt niet uit de folder. Ook het woord ''aandelenlease of effectenlease'' komt in die folders niet voor. Al deze aspecten zijn m.i. reeds zeer verhullend gepresenteerd door Aegon en daarmee misleidend en dat geeft zeer te denken over het oordeel van rechtbank en Gerechtshof eerder in andere Sprintplan rechtszaken.

Mocht de Sprintplanclaim van VC&G uiteindelijk eenzelfde lot treffen als eerder in de Gesp zaak, dan kunnen de Sprintplan-gedupeerden hun hoofd recht houden en zeggen: We zijn niet alleen door Aegon belazerd, maar (vervolgens) ook het slachtoffer van falende rechtspraak. Dat laatste is misschien nog wel verontrustender.

bia
Berichten: 166
Lid geworden op: 21 dec 2005 10:28

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door bia »

Locomotief schreef:Wat is de reden achter de lachende gezichten van de advocaten van AEGON? Het zou anders moeten zijn maar wanneer is nu een uitspraak of .....?
Beste Locomotief,

Wie het laatst lacht, lacht het best met andere woorden degene die aan het eind het beste uit de strijd komt is de daadwerkelijke winnaar en dat zijn wij.

Persoonlijk heb ik het volste vertrouwen in Mr Jurgens.

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Het is toch niet te geloven, dat die club oplichters AEGON, met lachende gezichten hun clienten zo behandelen, die Brechtje, shame on you! Als het maar geld opleverd hé!
AEGON, hoe kunnen jullie? Staan bekend als een vooraanstaand verzekeraar én pensioenspecialist, ik ben erg bang dat dat er geen klap deugt van dat hele AEGON! Wat moet het daar een puinhoop zijn!
En dan wil ik het niet eens hebben over al die omgekochte dagbladen die feitelijk niets durven te publiceren omdat ze dan onder druk worden gezet geen advertenties meer te mogen plaatsen.
Wij, lotgenoten, moeten de handen ineen slaan en ons gaan beraden op goede acties, met name de buitenlandse media moet te bespelen zijn, er zijn meer dan genoeg negatieve artikelen om anderen wakker te schudden!

ZOLANG EEN CLUB ALS AEGON DEZE ZAAK NIET NETJES OPLOST ZAL ER OOK GEEN ENKEL VERTROUWEN MEER ZIJN IN AEGON, HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL!

juwita
Berichten: 880
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door juwita »

Persoonlijk heb ik het volste vertrouwen in Mr Jurgens.
@Bia,
Dat mag je zeker hebben. Ook overigens in Mr. Anton Weenink die -soms tegen de stroom van zijn medebestuursleden bij VCG in- steeds heeft volhard in het voortzetten van de rechtstrijd met Aegon. Ook nadat de Stichting Gep eerder nagenoeg geheel bakzeil haalde in 2009 in de rechtsstrijd met Aegon.
Ik hoop dat de strijd uiteindelijk gewonnen wordt en er recht gedaan wordt.
Het Sprintplan is daadwerkelijk misleiding door Aegon. Géén andersluidend rechterlijk vonnis over het Sprintplan heeft mij van het tegendeel kunnen overtuigen. De rechterlijke afwegingen in afwijzende vonnissen zijn op dit punt onjuist (hoewel ik niet helemaal wil uitsluiten dat niet alle procederende advocaten in Sprintplan-rechtszaken de essentiele punten van misleiding goed en volledig over het voetlicht hebben gebracht). Wel misleiding dus: en dat mogen de Sprintplan-deelnemers zich voor ogen houden.

bia
Berichten: 166
Lid geworden op: 21 dec 2005 10:28

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door bia »

Vraagje aan de deskundige

Als Aegon van mening is dat ze in hun recht staan qua 5 jarig Sprintplan contract en ons tot op heden niet willen uitbetalen, waarom betalen ze dan wel mondjes maat ex Sprintplan deelnemers uit met een gering bedrag van hun inleg, dit staat toch haaks op elkaar ?

juwita
Berichten: 880
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door juwita »

Beste Bia,
Omdat er wel een veroordeling is uitgesproken in de Gesp-zaak van Aegon op het punt van de zorgplichtschending door Aegon. Deze zorgplichtschending is vervolgens, in december 2010, in andere aandelenlease-rechtszaken (Dexia) door het Hof Amsterdam -later goedgekeurd door de Hoge Raad- volledig opgehangen aan de zg. financiele draagkracht van de aandelenlease-deelnemer. Deze zg ''Hofmodule'' leidt ertoe dat alleen de echte minima in aanmerking komen voor enigerlei schadevergoeding.
Dit verklaart mijn opmerking hierboven over het ''uitkleden'' van de zorgplicht. Op basis van de Hofmodule zou alleen circa 10% van de Sprintplan-gedupeerden in aanmerking komen voor een schadevergoeding van hooguit 60%. Plus daarnaast uiteraard de groep (destijds) minderjarige Sprintplan-contractanten die hun volledige schade vergoed moeten krijgen.
Uit de berichten in het ledenblad blijkt dat de Vereniging Consument & Geldzaken van oordeel is dat er bij het Sprintplan niet alleen sprake is van een zorgplichtschending (hoe zeer ook uitgekleed door de Hofmodules), maar ook van tal van andere onrechtmatige handelingen door Aegon zoals misleiding en overtreding van diverse bepalingen van de Wet op het Consumentenkrediet (Wck). Naast min of meer strafrechtelijke vergrijpen als valsheid in geschrifte en bedrog.
Laatst gewijzigd door juwita op 19 sep 2012 14:38, 2 keer totaal gewijzigd.

thai
Berichten: 10
Lid geworden op: 24 aug 2005 02:58

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door thai »

Na dat ik in 2003 een uitzending van Tros Radar had gezien over het sprintplan,ben ik gelijk gestopt
met betalen.
Ik stuurde Aegon een brief dat ik mijn reeds betaalde geld terug wou hebben,ik kreeg een brief
terug dat ik gewoon door moest betalen anders zouden zij maatregelen nemen.
Nooit geen euro meer betaald en hoopte dat zij een deurwaarder zou sturen en ik voor de Rechter
moest verschijnen.
Helaas is dat nooit gebeurd,zij stuurde na enkele jaren een acceptgiro dat ik hun nog 2800 euro
schuldig was,na nog een jaar werd ik opgebeld dat ik die 2800 euro niet hoef te betalen mits ik geen
geld terug zou eisen,dat heb ik natuurlijk geweigerd en gezegd ik wil gewoon mijn geld terug.
Elk bedrijf dat goede spullen verkoopt en de boel niet oplicht stuurt een incasso bedrijf naar je
huis en later een deurwaarder, als je niet betaald.
Aegon durfde dat niet aan omdat ze willens en wetens de mensen besodermieterde.

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Nogmaals de hoofdrolspelers / sters die u / ons hebben belazerd!

Raad van Bestuur AEGON 1998-1999
Drs. K.J. Storm (voorzitter)
Mr. P. van de Geijn
F.C. Herringer
D.j. Shepard
Drs. H.B. van Wijk

Raad van Commissarissen AEGON 1998-1999
Drs. G. van Schaik (voorzitter)
Ir. H. de Ruiter (vice-voorzitter)
D.G. Eustace
Sir Michael Jenkins KCMG
O.J. Olcay
Drs. J.F.M. Peters
Mw. Drs. K.M.H. Peijs
Drs. G.A. Posthumus
Mr. W.F.C. Stevens
Mr. M. Tabaksblat
F.J. de Wit

juwita
Berichten: 880
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door juwita »

@ Locomotief,
De namen die jij noemt waren geen hoofrolspeler bij het ontwikkelen van het Sprintplan, maar figuranten die de andere kant opkeken en faalden bij het toezicht.
Voor de echte ''daders'' moet je denken aan mensen als Barge, De Munnik, Van der Werf en Streppel. En nog wat anderen. Zie ook de bijdragen van ''Check'' op dit forum.

bia
Berichten: 166
Lid geworden op: 21 dec 2005 10:28

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door bia »

Beste juwita,

Ter aanvulling ik heb ook gelezen dat er een mogelijkheid bestaat om het op een akkoord te gooien, de zo geheten coulanceregeling mits men geen verdere juridische stappen meer onderneemt aan het adres van Aegon.
Als Aegon op deze wijze ex Sprintplan deelnemers afkoopt voor een gering bedrag weten zij na mijn inzicht dat ze fout zitten, per saldo als je 100% zeker ben van je zaak ga je toch geen regeling aan met ex deelnemers.
Laatst gewijzigd door bia op 19 sep 2012 20:57, 1 keer totaal gewijzigd.

juwita
Berichten: 880
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door juwita »

De coulanceregeling van Aegon zal vermoedelijk best met de (draagkracht) Hofmodule overeenkomen. Beiden doen geen recht aan de misleiding door Aegon met het Sprintplan. De misleiding door Aegon heeft plaatsgevonden jegens ALLE Sprintplan-deelnemers ongeacht het inkomen van de deelnemer.

bia
Berichten: 166
Lid geworden op: 21 dec 2005 10:28

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door bia »

Beste juwita,

Ben het volkomen met je eens (misleiding) vandaar ook ga ik onder geen enkele voorwaarde een coulanceregeling aan met Aegon buiten dat ik erop sta dat ze mij netjes 60 maandelijkse bedragen somma f150,- terug storten op mijn banknummer c.q. maximale rente.

Persoonlijk heb ik het volste vertrouwen in Mr Jurgens, het is alleen een kwestie van geduld hebben.

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Juwita,

Je zal absoluut gelijk hebben maar geloof me dat ze er van wisten, zij hebben er in ieder geval niets aan gedaan Sprintplan terug te draaien of bij te stellen, lage lafaards en op die andere namen kom ik nog terug, deze wil ik tot in den treure blijven herhalen!

AEGON, GEEF ONS GELD TERUG!!!!

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Jeroen de Munnik vertrekt eind deze maand bij Aegon. Hij heeft de afgelopen negen jaar leiding gegeven aan het Nederlandse pensioenbedrijf. Wat hij gaat doen, is nog niet bekend.
"Na negentien jaar voor Aegon werkzaam te zijn geweest, heeft Jeroen de Munnik besloten dat het zowel voor hem persoonlijk als voor het pensioenbedrijf tijd is voor vernieuwing", aldus Aegon. De Munnik (46) was de laatste vier jaar ook lid van de directie Nederland. "Wij begrijpen en respecteren het persoonlijke besluit van Jeroen."

Eén der bedenkers / en het te kwader trouw opstellen van het smerige Sprintplan stapt op, tijd voor vernieuwing? DE MUNNIK, SHAME ON YOU!!!!!!

Locomotief
Berichten: 95
Lid geworden op: 02 jul 2008 17:30

Re: Een uitgebreid verslag van de 17e september

Ongelezen bericht door Locomotief »

Jeroen de Munnik / bedenker Sprintplan (één van)

Je hebt wel zo'n mooie slogan verzonnen, "eerlijk over later", wanneer wordt jij eens "eerlijk over vroeger", heb je nog steeds niet in de gaten dat door gasten zoals jij het gehele vertrouwen in AEGON is weggeebt, natuurlijk ben je er beter van geworden, door mooie bonussen op te strijken over de ruggen van arbeiders die AEGON willens en wetens hebben bestolen!

AEGON, GEEF ONS GELD TERUG!!

Gesloten