Die werd vast door de melkboer in de koelkast gezet. In de hoop op een lekker bakkie en een gezellige babbel enzo... met de huisvrouw.
Dat was dan een rijke buurt met een koelkast. Die pan melk moest eerst gekookt, anders was die de volgende dag zuur en kon je er alleen nog hangop van maken.
De moderne ijskast deed in Nederland en België in de eerste helft van de 20e eeuw zijn intrede. Met de ontwikkeling van moderne koeltechnieken en de verspreiding van elektriciteit konden ijskasten hun eigen koelsysteem krijgen en op het lichtnet worden aangesloten.
In Nederland had slechts 10% van de gezinnen een koelkast. De prijs van een koelkast lag met 500 tot 700 gulden voor de meesten veel te hoog.[(sinds) wanneer?] Albert Heijn bood in 1962 daarom via de Premie van de Maand Club (PMC), koelkasten aan met 50% korting, waardoor een koelkast door velen ineens wel aangeschaft kon worden; er werden zo 145.000 koelkasten geleverd. Tevens kwamen hierdoor de prijzen van koelkasten sterk onder druk te staan, waardoor de handel de prijzen moest gaan verlagen. Dit zette de trend in tot de koelkast als gemeengoed in het huishouden.
De Consumentenbond publiceerde in 1964 haar eerste consumententest die over koelkasten ging. Ook hier ging een aanjagende werking van uit. In 1972 bezat 93% van de Nederlandse bevolking een koelkast.
Toen ik klein was gingen we af en toe naar "oepoe" in Drenthe. Die had vla (chocolade of vanille) in flessen. Vond ik niet alleen magisch dat het uit een fles kwam maar smaakte ook nog eens beter dan uit een pak. Als we naar oma gingen maakte die vaak zelf pudding, met zo'n dik vel erop. Dat vel was niet lekker maar de pudding wel.
Water loopt me alweer in de mond
Maar ga nu eerst voetbal kijken. Zou het Feyenoord gunnen dat ze winnen. Puur gevoelsmatig, of ze ook echt beter zijn qua voetballen moet nog blijken.
@Lowieze: ja Even tot hier is een satirisch programma. Maar ze hebben wel een punt dat het beter is om gewoon naar een winkel te gaan. Weet je meteen wat je koopt en kun je het mee naar huis nemen. Daarnaast heb ik ergens gehoord (sorry kan het niet met data onderbouwen) dat al die bezorgdiensten niet goed zijn voor het milieu. Ik dacht omdat er voor het bezorgen extra veel busjes rondrijden die natuurlijk slecht zijn voor de lucht.
@breien: ik vond die SRV wagens als kind altijd fascinerend. Ik had er geen idee van dat het zo duur was, daar kwam ik pas later achter.
Wij op de scheepvaart hadden vroeger de parlevinker,een soort varende SRV.
Die was ook duurder,maar soms de enige mogelijkheid om inkopen te doen.
En dat deden we soms voor een paar weken tegelijk.
In 1960 werd de melk al in flessen, in zo.n flessenrek , gezet.
Toen hadden wij idd ook al een koelkast.
Maar taptemelk was voordeliger dan uit een fles.
En als het die dag opging, of het was koud, maakte het niet uit.
Wij waren " papkinderen " alle 5 iedere morgen warme havermout en daarnaast dronken we allemaal véél melk.
En mijn moeder maakte pudding ( mét vel....brrr ).
Ach ja, die goeie ouwe tijd....
In 1960 werd de melk al in flessen, in zo.n flessenrek , gezet.
Toen hadden wij idd ook al een koelkast.
Maar taptemelk was voordeliger dan uit een fles.
En als het die dag opging, of het was koud, maakte het niet uit.
Ik kocht in 1962 mijn eerste koelkast, volgens mij zat er toen nog weeldebelasting op.
Onze eerste koelkast aan boord bij mijn ouders in pakweg 1958 werkte op petroleum (peterolie).
Later op gas,was beiden niet echt betrouwbaar,die op peterolie ging walmen en roeten als het schip niet helemaal recht lag,en die op gas moest iedere 14 dgn een nieuwe fles gas en vrat ook zuurstof,dus altijd raam open.
Was wat minder in de winter met -15.
@Scharrelschipper
Is de flitsbezorger PARLEVINKER nog ergens actief?
ik wilde al "nee"zeggen,maar zie volgende post
Het is niet helemaal het zelfde maar wel leuk.
Er was ook nog een versie die belastingvrije waar aan boord bracht zoals drank,tabakswaren, parfums enz.
Met het verdwijnen van de grenzen moest dat natuurlijk ook verdwijnen.
Ik denk dat wij zo’n dertig jaar geleden nog eens gebruik gemaakt hebben van een parlevinker, volgens mij op het Hollands Diep, voor iets belangrijks wat we vergeten waren.
Het zal best dat het beter is om gewoon naar een winkel te gaan, alleen hebben winkels tegenwoordig maar heel weinig op voorraad. Als je een artikel niet kunt vinden zeggen ze zelf dat je het ook via internet kunt bestellen.
Of in de winkel alleen het 'veilige' assortiment, waarvan men zeker is, dat het wel verkocht zal worden en het complete assortiment dan online.
Eerlijk gezegd vind ik het geen reclame voor een winkel, wanneer dingen constant niet leverbaar zij (of met vele maanden vertraging) of iedere keer niet in de grotere/kleinere maten ...
Ik denk dat wij zo’n dertig jaar geleden nog eens gebruik gemaakt hebben van een parlevinker, volgens mij op het Hollands Diep, voor iets belangrijks wat we vergeten waren.
Op het Hollands Diep had je er inderdaad meerdere o.a.vanuit Willemstad,dus dat kan heel goed.