Radar

toggle menu

Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.

Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Fana » 06 dec 2017 07:59

Gistermiddag is een slimme meter geplaatst. Ik herb een inductie kookplaat voor 2 pannen en deze is 2 maanden geleden gekocht. Deze was niet aangesloten toen de meter werd geplaatst. Toen de monteur was vertrokken bleek de kookplaat niet meer te werken.. het display leek eerst op hol te slaan en de tiptoetsen reageerden niet meer. Daarna geen display meer, doet niets meer. De monteur is terug gekomen maar zegt dat het niets met de meter te maken heeft. Dat het puur toeval is dat de plaat is stuk gegaan.
Ik heb gehoord dat dit vaker voorkomt. Wat moet ik doen?
Laatst bijgewerkt door Fana op 06 dec 2017 18:41, in totaal 1 keer bewerkt.

Fana
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 06 dec 2017 07:31

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Moneyman » 06 dec 2017 14:16

Fana schreef:Gistermiddag is een slimmer meter geplaatst. Ik herb een inductie kookplaat voor 2 pannen en deze is 2 maanden geleden gekocht. Deze was niet aangesloten toen de meter werd geplaatst. Toen de monteur was vertrokken bleek de kookplaat niet meer te werken.. het display leek eerst op hol te slaan en de tiptoetsen reageerden niet meer. Daarna geen display meer, doet niets meer. De monteur is terug gekomen maar zegt dat het niets met de meter te maken heeft. Dat het puur toeval is dat de plaat is stuk gegaan.
Ik heb gehoord dat dit vaker voorkomt. Wat moet ik doen?

Misschien heb je iets aan dit topic.
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtop ... 1&t=177069
Moneyman
 
Berichten: 6509
Geregistreerd: 18 feb 2015 11:36

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door snuffel1 » 06 dec 2017 17:37

De kookplaat was ten tijde van de meter wissel niet aangesloten dus kan ook niet door de plaatsing van de nieuwe meter defect zijn gegaan. De kookplaat is twee maanden oud en nog ruim binnen de garantie dus een reparatieverzoek indienen kan een optie zijn. Als de aansluitsteker zelf gemonteerd is en dat is vaak zo omdat de meeste kookplaten zonder aansluitsteker geleverd worden controleer dan eerst of de bedrading niet losgeraakt is want een draad die slecht contact maakt geeft de meest rare defecten.
snuffel1
 
Berichten: 2220
Geregistreerd: 06 dec 2012 16:14

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door renewouters » 06 dec 2017 18:30

Fana schreef:Ik heb gehoord dat dit vaker voorkomt. Wat moet ik doen?


Er gaan wel meer onzinverhalen in de rondte over slimme meters. Net als met iedere introductie van iets nieuws trouwens. Een elektriciteitsmeter doet niets met de spanning of stroom. Een elektriciteitsmeter heeft een ingang en een uitgang. Als aan de ingang 240V staat, kan er aan de uitgang nooit iets anders staan want er is geen extra input die energie toevoegt. Hoogstens kan je bij het inschakelen van "iets" een korte spanningspiek hebben, maar daar moet een apparaat tegen kunnen (en zo niet, dan moet het onder garantie vervangen of gerepareerd worden als het apparaat nog nieuw genoeg is).
renewouters
 
Berichten: 1253
Geregistreerd: 27 jul 2015 11:20

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door 16again » 06 dec 2017 19:52

renewouters schreef:Een elektriciteitsmeter doet niets met de spanning of stroom. Een elektriciteitsmeter heeft een ingang en een uitgang. Als aan de ingang 240V staat, kan er aan de uitgang nooit iets anders staan want er is geen extra input die energie toevoegt.

Drie fasen! Daar kun je genoeg fout mee doen. Te laat aansluiten van de nul kan flinke gevolgen hebben. Een "zware" verbruiker trekt de nul dan richting 1 fase, andere apparaten aangesloten op andere fase zien dan een netspanning tot wel 380 Volt !

Fase en nul verwisselen geeft ook 380 Volt op stopcontacten.
16again
 
Berichten: 6985
Geregistreerd: 02 jul 2003 21:18

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Lady1234 » 06 dec 2017 20:01

16again schreef:
renewouters schreef:Een elektriciteitsmeter doet niets met de spanning of stroom. Een elektriciteitsmeter heeft een ingang en een uitgang. Als aan de ingang 240V staat, kan er aan de uitgang nooit iets anders staan want er is geen extra input die energie toevoegt.

Drie fasen! Daar kun je genoeg fout mee doen. Te laat aansluiten van de nul kan flinke gevolgen hebben. Een "zware" verbruiker trekt de nul dan richting 1 fase, andere apparaten aangesloten op andere fase zien dan een netspanning tot wel 380 Volt !

Fase en nul verwisselen geeft ook 380 Volt op stopcontacten.

Maar alles is stroomloos als die meter gewisseld wordt.

En verwisselen? Doet de tv het volgens mij ook niet meer.
Lady1234
 
Berichten: 316
Geregistreerd: 02 nov 2017 16:04

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Fana » 07 dec 2017 07:26

Ik Lees dit met belangstelling en ik probeer het te begrijpen. Gisteren kwam er nogmaals een monteur van de Geas langs nadat ik Liander gebeld had. De man heeft naar het apparaat staan kijken en constateerde dat het stom toeval was dat het kookplaatje net nu kapot gegaan was. 16again heeft er klaarblijkelijk verstand van. Mijn koelkast en vriezertje op een ander stopcontact doen het gewoon en een tv heb ik niet op het ogenblik. Nog een vraag aan 16again..... ik heb geen aardlekschakelaar in de meterkast. Als die er wel was geweest, had dit dan niet kunnen gebeuren? Misschien een heel domme vraag, maar ik ben echt een leek op dit gebied, daarom heb ik geen poot om op te staan.
Fana
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 06 dec 2017 07:31

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door sylvesterb » 07 dec 2017 08:31

Fana schreef:Ik heb geen aardlekschakelaar in de meterkast. Als die er wel was geweest, had dit dan niet kunnen gebeuren?


Had geen verschil gemaakt, een aardlekschakelaar reageert op kortsluiting als er kortsluiting is geweest in je inductiekookplaat zou je stop er wel uitvliegen (i.p.v. de aardlek schakelaar).

Je zult de inductiekookplaat gewoon moeten aanbieden ter garantie, als hij niet aangesloten was toen de slimme meter werd aangesloten dan is dit niet de oorzaak en het lijkt nu ook gewoon toeval.
sylvesterb
 
Berichten: 1425
Geregistreerd: 26 apr 2015 09:52

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Jefdus » 07 dec 2017 08:44

16again schreef:
renewouters schreef:Een elektriciteitsmeter doet niets met de spanning of stroom. Een elektriciteitsmeter heeft een ingang en een uitgang. Als aan de ingang 240V staat, kan er aan de uitgang nooit iets anders staan want er is geen extra input die energie toevoegt.

Drie fasen! Daar kun je genoeg fout mee doen. Te laat aansluiten van de nul kan flinke gevolgen hebben. Een "zware" verbruiker trekt de nul dan richting 1 fase, andere apparaten aangesloten op andere fase zien dan een netspanning tot wel 380 Volt !

Fase en nul verwisselen geeft ook 380 Volt op stopcontacten.


Ik vraag me af of het hier om een 3-fasen aansluiting gaat. Het is maar een inductieplaat voor 2 pannen.
Jefdus
 
Berichten: 640
Geregistreerd: 08 sep 2011 11:00

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door 16again » 07 dec 2017 10:49

sylvesterb schreef:een aardlekschakelaar reageert op kortsluiting als er kortsluiting is geweest in je inductiekookplaat zou je stop er wel uitvliegen .

Aardlek beschermt niet tegen kortsluiting, maar tegen lekstromen.


Misschien was de kookplaat al kapot: Vergelijk een auto met defecte startmotor. Zolang je rijdt, merk je daar niets van.
Na stroomonderbreking moest electronica in kookplaat weer opnieuw starten, mogelijk zit fout in opstart deel (cold-boot). Zette je voorheen kookplaat uit, dan stond hij nog wel in "stand-by."
16again
 
Berichten: 6985
Geregistreerd: 02 jul 2003 21:18

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door olaf79 » 07 dec 2017 11:12

Waarom was de plaat niet aangesloten? Dit is toch iets wat je meestal permanent aangesloten laat. Heb je de stekker zelf gemonteerd? Of laten monteren?
olaf79
 
Berichten: 7866
Geregistreerd: 17 okt 2011 22:53

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Moneyman » 07 dec 2017 11:16

olaf79 schreef:Waarom was de plaat niet aangesloten? Dit is toch iets wat je meestal permanent aangesloten laat. Heb je de stekker zelf gemonteerd? Of laten monteren?

Waarschijnlijk had TS dit topic gelezen ;)
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtop ... 1&t=177069
Moneyman
 
Berichten: 6509
Geregistreerd: 18 feb 2015 11:36

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Brainless » 07 dec 2017 12:37

olaf79 schreef:Waarom was de plaat niet aangesloten? Dit is toch iets wat je meestal permanent aangesloten laat. Heb je de stekker zelf gemonteerd? Of laten monteren?

Het gaat waarschijnlijk om een losse inductiekookplaatje (dus geen inbouw).
Deze zet je los op het aanrecht met een stekker die je zelf in het stopcontact kan doen.
Brainless
 
Berichten: 706
Geregistreerd: 23 sep 2011 17:58

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Fana » 07 dec 2017 13:45

Precies Brainless, daar gaat het om.
Fana
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 06 dec 2017 07:31

RE: Toeval? Inductiekookplaat kapot na plaatsing slimme meter

door Fana » 07 dec 2017 13:50

Bedankt voor alle reakties. Ik denk dat het toch te wijten is aan stom toeval. Dat wilde ik eerst niet geloven, maar ik geef het op.
Fana
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 06 dec 2017 07:31

Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Energie