Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Plaats reactie
Wilsophie
Berichten: 110
Lid geworden op: 24 nov 2009 12:51

Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Ongelezen bericht door Wilsophie » 07 jun 2018 14:33

Sinds een 12 tal jaren bewonen wij een mooi appartement met een systeem dat het water uit de grond verwarmd wordt, maar vraag mij als vrouw niet naar de details hoe dat werkt. Elk appartement heeft een megagrote warmte boiler ( geen warmtepomp) . Die staat beneden in de parkeergarage ( een kast) en verwarmt de vloeren. Die boiler is van Stiebel Eltron. Deze is in onderhoud en wordt jaarlijks schoongemaakt. Ons gezin bestaat uit 2 ( bejaarde) mensen. Geen bijzondere apparaten maar wel een droger en een oven en magnetron, koelkast en diepvries ( net nieuw). Ik ben aangesloten bij Essent en de netbeheerder is Liander en wij hebben oktober 2017 een slimme meter gekregen.
Toevallig door met andere buren te praten blijk ik wel een heel hoog verbruik te hebben. Jarenlang dus tussen 5500 en 6000 KWH en omdat ik dacht dat dat normaal was heb ik er nooit aandacht aan besteed totdat de meeste reacties waren dat men gemiddeld zo rond de helft zit. Ik betaal 100 euro per maand en de meeste buren betalen rond de 50 euro. Nu heb ik prima contact gehad hierover met Essent en ook met Liander de netbeheerder maar zij adviseerden eerst elkaar maar uiteindelijk heb ik een plaatselijke installateur ernaar laten kijken ( althans een monteur) die heeft wat rondgekeken ( geen aquarium of andere bijzondere apparaten dus hij wist het ook niet, hij wist niets van de Stiebel Eltron en zou erover nadenken. Dat denken duurde mij te lang dus na contact mijnerzijds verwijst hij mij weer naar een monteur om naar de warmtepomp te kijken, maar die pomp is niet van mij die staat beneden en is collectief bezit, dus hij snapt niet wat die Stiebel Eltron doet denk ik. En weer een monteur kost mij 75 euro. Ik voel daar niet zo veel voor.
Nu ben ik sinds een week de meterstanden aan het noteren van hoog tarief en laag tarief en ook worden die uitgelezen op afstand en ik krijg daar een overzicht van. Nu had ik een vriezertje van wel 30 jaar oud en die heb ik verwisseld voor een nieuwe in december j.l. en dus hoop ik eigenlijk dat dit de boosdoener is. Dus dan moet ik wachten tot de jaarafrekening van 2019 en dat begrijp ik wel. Toch houdt het mij heel erg bezig hoe zo een groot verschil er kan zijn qua verbruik met b.v. mijn dochter die in een groot huis woont met 3 kinderen en zij verbruikt 3500 kwh per jaar.
Nu kan ik hier wel de afgelopen meterstanden opschrijven want eigenlijk zeggen die mij ook niets.
Heeft iemand een idee wat hier aan de hand kan zijn. Ik hoop natuurlijk dat de vriezer de boosdoener was dan heb ik er ook vrede mee. Ik heb nog nooit zovaak mij met stroomstanden bezig gehouden als nu op mijn oude dag. O ja... gas hebben wij niet in dit complex. Wat een verhaal toch, ik ben niet ten einde raad, maar weet eigenlijk niet waar ik zijn moet.
Met vr. gr. Wilsophie

piet987654
Berichten: 258
Lid geworden op: 11 dec 2017 17:16

Re: Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Ongelezen bericht door piet987654 » 07 jun 2018 16:57

Koop een goedkoop tussenmetertje wat tussen iedere stekker geplaatst kan worden en U kunt zo zien wat een apparaat verbruikt.
Duur??? Welnee kost E 10.-- zie deze link:

https://www.conrad.nl/p/energiekostenme ... ng-1302517

En NEE ik heb dit niet getest, maar als elektronicus zou ik verwachten dat U hiermee een aardig idee krijgt van het stroomverbruik van apparatuur.

Ivo.w
Berichten: 656
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Ongelezen bericht door Ivo.w » 07 jun 2018 23:29

Uw buren, hebben die een vergelijkbare gezinssamenstelling als u of is er onder de buren waaraan u het verbruik gevraagd heeft veel variatie?

Een oude vriezer kan zeker een noemenswaardige bijdrage leveren aan het energieverbruik. Schrik niet, voor zo'n oud apparaat is een jaarverbruik van tussen de 1000 kWh en 1500 kWh is goed mogelijk als de werking wat minder goed is en de deurrubbers versleten zijn. Een nieuwe tafelmodel vriezer met energielabel A+ verbruikt minder dan 500kWh per jaar.

Verder is het de vraag hoe het energieverbruik van de betreffende Stiebel-Eltron (warmtepomp) wordt berekend en hoe de warmwatervoorziening geregeld is.

stofzuigertje

Re: Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Ongelezen bericht door stofzuigertje » 07 jun 2018 23:36

1 Oude vriezer en op welke temperatuur stoken buren?

2 Geen 21 maar 23 graden en de warmte pomp draaide overuren!
Dus meet ook jou en hun temperatuur en wel met dezelfde thermometer wegens kans op enig verschil.....

3 Hoek of midden appartement kan ook flink verschil maken.
Net als koude vloer als je beneden woonde of boven bij matig geïsoleerde dak?

4 En hoe vochtig is jou huis, een droog huis is voordeliger warm te stoken dus tekort ventileren kan dit ook veroorzaken.

jhogaarts
Berichten: 70
Lid geworden op: 25 aug 2008 16:32

Re: Hoog stroomverbruik is niet te traceren. Wie heeft een idee?

Ongelezen bericht door jhogaarts » 10 jun 2018 16:58

Ja een boiler gebruikt natuurlijk ook veel stroom om het water warm te houden en zeker al deze op de hoogste stand staat. Kijk eens bij de buren hoe hun boiler staat afgesteld en op welke temperatuur. Wij hebben dit n.l. ook aan de hand gehad, weliswaar met een kleine warmwaterboiler maar toch. Deze was door de schoonmakers op de hoogste stand gezet om gauw warm water te krijgen en ik ontdekte dat er in een week plotseling erg veel stroom was verbruikt, bleek dus dat de boiler in de hoogste stand stond en dus constant het water verwarmde. Deze gauw op de ECO stand gezet en toen was het probleem over. Ik zou elke week de standen van de elektrameter opnemen zodat u een verbruik kunt meten. het zou inderdaad ook heel goed kunnen dat het vriezertje de boosdoener is (geweest). U kunt natuurlijk ook een verbruiksmetertje kunnen plaatsen zoals eerder aangegeven. dan kun je per 24 uur of week kijken wat het verbruik is.

Plaats reactie