Radar

toggle menu

Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.

Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Yarrr » 12 jun 2018 11:05

Vanaf februari dit jaar zijn wij bezig om via VEH mee te doen aan collectief zonnepanelen inkopen. Eind maart was alles ingevoerd, het geld voor de offerte was overgemaakt en de afmetingen verstuurd. Dit heeft nog best wat voeten in de aarde gehad, de site was meerdere malen niet bereikbaar, maar dat terzijde. Op 27 maart was alles rond en het grote wachten is begonnen. Eind april maar eens een berichtje gestuurd, kregen we een kort maar bondig antwoord op; "De 8 weken zijn nog niet voorbij." Even afwachten nog.
Vandaag, 12 juni (11!!! weken verder!!), nog maar eens gebeld met Solar NRG én VEH, er staat immers in de mail van 3 april het volgende:


1. Ontvangt u uiterlijk binnen acht weken per e-mail bericht van één van onze adviseurs, met daarin het resultaat van de schouwing op afstand;
2. Kunt u het schouwrapport online bevestigen, waarna u direct een installatiedatum kunt kiezen.


Eerst Solar NRG; "We zijn bijna klaar met de offerte, nog een paar dingetjes moeten er gebeuren." Inmiddels 3 weken over de door hun gemaakte afspraken moeten we nog steeds een offerte ontvangen. Op de vraag wanneer de panelen geplaatst worden, kreeg ik het volgende antwoord; "Dat zal niet eerder dan november worden." Zucht, dan is de zon weg, het slechte weer komt en hebben we meer dan een half jaar gewacht. Hier ben ik niet blij mee, dat heb ik de jongeman ook verteld.
VEH maar eens bellen dan. En tja, daar werd alles op "collectief" en "het is druk" gegooid. Een buurman van mij had 2 maanden geleden de offerte af kunnen hebben en een maand later alles geïnstalleerd kunnen hebben. Nu heb ik van meerdere bedrijven inmiddels gehoord dat het "collectieve" helemaal niet zo collectief is en dat de zogenaamde "korting" nog geen 5 tientjes scheelt op een "gebruikelijke" installatie. Maar goed, aangezien we nog steeds geen offerte hebben, weten we dit dus niet.
Net als het "collectieve schilderwerk" wat wij in het oude huis destijds in 2015 hebben laten doen, gaat dit hetzelfde soapachtige karakter krijgen. Want dat schilderwerk wat collectief was ingekocht, hebben wij destijds zelf moeten regelen. VEH had namelijk niks geregeld. Sterker nog, het schildersbedrijf wat destijds wél kwam opdagen, was een behoorlijk stukje goedkoper dan de aanbieding van VEH.
Al met al ben ik benieuwd of wij de enige zijn die dit ervaren met zowel VEH als de aanbieders van o.a. panelen.
Ook zal ik hier de offertes online zetten van de bedrijven hier uit de buurt, alsmede de offerte van SolarNRG (als wij die eindelijk eens krijgen dan wel te verstaan). Als eerste die van Solar uiteraard zodat we daadwerkelijk het nut zien van "collectief".

Yarrr
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 12 jun 2018 10:42

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door WietW » 16 jun 2018 19:21

Ook ik heb dezelfde ervaring met de "collectieve inkoop" geactiveerd? door de Vereniging Eigen Huis! zoals beschreven door Yarr op 12-6-18
Balen balen en waarschijnlijk fluiten naar de inleg van 100 euro!
Ben benieuwd wanneer ik wat hoor van deze en gene......van Solar NRG én VEH....
WietW
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 16 jun 2018 19:05

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Dekker-Lochem » 04 jul 2018 14:17

- Wij waren april 2017 (na goed wikken en wegen, vooral geen Cowboy's op m'n dak), uitgekomen bij ENIE.BV (Groningen).
Al snel een afspraak en op 20 April 2017 kwam een adviseur van ENIE aan huis. Dit was onze wens ivm de afwijkende plaatsing (garage dak).
Een installatie besproken en de koopovereenkomst gesloten.
- Effen slikken, dat houdt in dat we binnen 3 dagen (!) alvast 25 % voorschot (bijna 1000 Euro) mogen storten. Maar er kan wel meteen een plaatsings datum afgesproken worden. Wordt 9 juni (ehhh. dat is dus pas over ruim 7 weken !).
- Volgende dag alles nog eens op m'n gemak nareken en de fabrieksspecificatie van de installatie opvragen (Ben elektrotechnisch engineer). Blijkt de ABB omvormer 2.0 kW aan te kunnen met een max. van 2,2 kW. De 9 panelen leveren Ppeak 2,6 kW met een max. (en inmiddels gemeten van 3,2 kW !).
- Even ENIE bellen."Inderdaad u heeft gelijk", aldus de ENIE specialist, maar die 2 kW kan het volgens ons prima trekken. "Maar als u dat wenst, dan plaatsen wij tegen meerprijs een 3,0 kW uitvoering. Specialisten ? Volgens de fabrieksspecificatie van het Zweedse ABB, schakelt de omvormer zich zelf uit, als er meer als 110 % vermogen inkomt. Ter voorkoming van overbelasting en schade aan de electronica !
- Wegens storm op 6 juni (!) worden wij doorgeschoven naar dinsdag 4 juli (dus weer 4 weken later). Wij hebben voor maandag 3 juli de aanvang voor een grote verbouwing gepland staan. Die dinsdag wordt alles aangeleverd en staat het erf vol met bouwmateriaal.
- Helaas, het is bij de planner van ENIE slikken of stikken. Maar dan komen de installateurs echt ! ! ! Gelukkig heeft de aannemer meer begrip (!) en kan alvast beginnen met slopen en de materiaal levering 3 dagen doorschuiven.
- Maar wederom, dinsdag 4 juli geen installateur. Even met ENIE bellen. "Ze zijn onderweg".
- Kennelijk was de TomTom overleden, want de volgende dag (woensdag, rond 13h30) komt er een busje van de installateur het erf op. Alleen. De panelen en de omvormer zijn onderweg (heb ik eerder gehoord). Helaas met, U raad het al, met de ABB 2,0 kW omvormer. Ik eis dat de klus vandaag af komt ivm dat donderdag er 2 vrachtwagens materiaal komen afleveren (helaas, de toon was gezet !)

Is die woensdag nog redelijk goed gekomen. Er lag voor een andere klant (!) nog een ABB 3.0 omvormer in het magazijn. Rond 16h30 konden we de eerst opbrengst noteren.

En nu hebben we Garantie problemen. Er is één PV paneel uitgevallen. Plaats bij 'zoeken' maar eens ENIE !!
Ik wens de mensen, welke via hun VEH inschrijving bij ENIE Groningen zijn uitgekomen, veel succes :mrgreen:
Laatst bijgewerkt door Dekker-Lochem op 04 jul 2018 14:36, in totaal 2 keer bewerkt.
Dekker-Lochem
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 mei 2018 12:39

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Lady1234 » 04 jul 2018 14:34

@Yarr

U moest betalen voor de offerte?
Lady1234
 
Berichten: 3292
Geregistreerd: 02 nov 2017 17:04

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Dekker-Lochem » 04 jul 2018 14:38

Na een 3 tal gratis (!) offertes, o.a. van Zonneplan en via VEH zijn we om de prijs / kwaliteitsverhouding bij ENIE Groningen uitgekomen.
Deze wilde mee in mijn plannen (op garage dak, waarbij ik zelf de 230V installatie aanleg).

Met het aanbod wat de adviseur van ENIE (ben vd Velde) op tafel bracht gingen we akkoord en hebben meteen de leveringsovereenkomst opgesteld en getekend om er een beetje 'vaart' in te krijgen. Helaas !
Laatst bijgewerkt door Dekker-Lochem op 21 jul 2018 17:17, in totaal 1 keer bewerkt.
Dekker-Lochem
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 mei 2018 12:39

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Yarrr » 05 jul 2018 11:08

@Lady Ja wij hebben 150 euri betaald.
Yarrr
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 12 jun 2018 10:42

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Yarrr » 05 jul 2018 11:37

Inmiddels zijn we al een stukje verder. Vorige week is er iemand geweest om te schouwen. Jongeman was zeer correct, wist mij ook te vertellen dat het inderdaad ( "belachelijk") druk is.
Hij heeft ook wat uitgelegd over de installatie en mogelijkheden van plaatsing van o.a. de omvormer.
Nu hebben we de offerte binnen en dat was wel even schrikken; ruim 6000 euri. We krijgen wel rond de 1000 euri BTW terug, maar eerlijk gezegd, van de oorspronkelijke 3500 euri die geschat werd naar 6000 is wel een tamelijk verschil.
Uiteraard heb ik meerdere offertes door bedrijven laten opmaken (hier plaats ik even een kanttekening bij VEH/SolarNRG, zij zijn de enigen waar wij 150 of überhaupt geld hebben moeten betalen voor een offerte), de prijzen hiervan zijn tamelijk uiteenlopend. Dit ligt veelal aan de panelen en de omvormer. Kwaliteit is toch een behoorlijke pré voor ons en met dat gegeven heb ik mijzelf volledig op de markt gestort rond zonnepanelen. Ik heb hierbij steeds gekeken naar kwaliteit van het materiaal (vooral de keuze van zonnepanelen met een koperen ondergrond, dit i.v.m. het poreus worden van platen na een aantal jaren in weer, wind en enorme hitte die opgevangen wordt), gemak van plaatsing én uiteraard opbrengst.
Wat een enorm woud aan keuzes, maar we zijn er wel bijna uit. Op dit moment zijn er nog 3 aanbieders van panelen in de z.g. race om op ons dak te komen. Daar zitten die van SolarNRG dus niet bij. Heel simpel gezegd; ik denk niet dat die panelen na 5 á 10 jaar hetzelfde rendement hebben als de panelen die ik nu aan het bekijken ben, daarnaast vraag ik mij ook de kwaliteit af zo als hierboven besproken, geen koperen ondergrond. Dit is een persoonlijke mening die ik zorgvuldig heb afgwezen na degelijk onderzoek.
In ieder geval hebben wij zeker weten de keuze gemaakt om een installateur de panelen te laten leggen. Dit kost rond de 400 euri zijn we al achter en over het algemeen binnen 2 á 3 weken geïnstalleerd.
Ik hou dit draadje bij zodra wij erover uit zijn welke panelen het precies geworden zijn.
Yarrr
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 12 jun 2018 10:42

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Theotrucker » 05 jul 2018 15:42

Betalen voor een offerte is ook schandalig!
Theotrucker
 
Berichten: 580
Geregistreerd: 21 jan 2018 20:42
Woonplaats: Landgraaf

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Teunbosseman » 05 jul 2018 15:59

Theotrucker schreef:Betalen voor een offerte is ook schandalig!Ligt eraan hoeveel je moet betalen. Paar tientjes is vrij normaal en als je de opdracht geeft dan worden deze kosten bijna altijd verrekend.
Offertes komen ook niet met 1 druk op d eknop uit de PC.


Maar 150 euri vindt ik wel vrij hoog.
Teunbosseman
 
Berichten: 3915
Geregistreerd: 29 maart 2011 15:46

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Moneyman » 05 jul 2018 16:30

Ik heb nog nooit van mijn leven voor een offerte betaald.
Moneyman
 
Berichten: 8749
Geregistreerd: 18 feb 2015 12:36

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door stofzuigertje » 06 jul 2018 09:55

Welke offerte?
Voor een zware installatie met veel panelen en extra groep is dit bedrag mogelijk!

Maar zonder opgave hoeveel panelen van hoeveel WP vermogen is het niet te beoordelen.

Zelf 12 panelen 250 Wp = 3000 wp maximaal.
De groep op zolder heeft 230 Volt x 16 Amp = 3680 Watt als maximale!
De CVketel , led lampen en en laptops gebruiken minder dan 680 watt.

De stofzuiger, ja een oude van 2100 watt zou bij volle zon dus 3000+2100 = 5100 watt op de leidingen kunnen veroorzaken!
De Zekering van 16 Amp beneden zal heel blijven.
3000 leveren - 2100 gebruik = 900 leveren aan netwerk!

Het enige risico is dus verbrande bedrading!
Maar, deze oude regelbare heeft volgens de op Kassa Advies gekochte Cresta meter bij laagste stand maar verbruik van 830 watt....
Ik wil geen lawaai en laagste stand is voor Laminaat vloer voldoende of ik doe het in avond of bij matig weer.....
Bij volle zon en geen andere gebruikers zit ik dus op 3000 + 830 = 3830 watt en dat is dan 150 watt teveel!

Ik heb daarom geen extra groep aangelegd.
Ook nog zelf het dak op, en zelf plaatsen en ik bespaarde veel uurloon!

En voor offerte betalen? Ja, mijn gemeente bied voor €27,- een controle aan voor vloer & spouwmuur isolatie.
Dan komt er onafhankelijke adviseur die advies geeft of de kruipruimte diep genoeg is voor Pur of Tonzon folie of word het een ballenbak!

Ook de spouwmuur, schuim of vlokken en omdat de gehele wijk met glas en/of steenwol is gedaan mag schuim dus niet.
Gewoon even tekeningen bij gemeente kijken en je weet van 99% van alle huizen welke je moet gebruiken.
Bouwbedrijven kiezen vaak voor 1 methode dus onderzoek met gaatje boren en binnen kijken?

De camera van Action die op bepaalde telefoons kan en je kijkt naar binnen en ziet hoeveel isolatie er bij kan en welke er al zit!
De slang camera voor holle ruimtes is dus voldoende en kost minder!

Ja, ook ik heb geweigerd deze €27,- te betalen en niet aangemeld.
Ze zoeken een aantal bedrijven maar garantie???? En wie is verantwoordelijk?

Ik zag dus onafhankelijk adviseur en die geeft offertjes van enkele bedrijven die alles mogen doen!
Maar wat als dat advies of uitvoering fout gaat?

VEH is niet de enige die onduidelijk is over deze adviezen!
stofzuigertje
 
Berichten: 10399
Geregistreerd: 01 maart 2009 18:08

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Yarrr » 06 jul 2018 11:57

stofzuigertje schreef:Welke offerte?
Voor een zware installatie met veel panelen en extra groep is dit bedrag mogelijk!

Maar zonder opgave hoeveel panelen van hoeveel WP vermogen is het niet te beoordelen.

Zelf 12 panelen 250 Wp = 3000 wp maximaal.
De groep op zolder heeft 230 Volt x 16 Amp = 3680 Watt als maximale!
De CVketel , led lampen en en laptops gebruiken minder dan 680 watt.

De stofzuiger, ja een oude van 2100 watt zou bij volle zon dus 3000+2100 = 5100 watt op de leidingen kunnen veroorzaken!
De Zekering van 16 Amp beneden zal heel blijven.
3000 leveren - 2100 gebruik = 900 leveren aan netwerk!

Het enige risico is dus verbrande bedrading!
Maar, deze oude regelbare heeft volgens de op Kassa Advies gekochte Cresta meter bij laagste stand maar verbruik van 830 watt....
Ik wil geen lawaai en laagste stand is voor Laminaat vloer voldoende of ik doe het in avond of bij matig weer.....
Bij volle zon en geen andere gebruikers zit ik dus op 3000 + 830 = 3830 watt en dat is dan 150 watt teveel!

Ik heb daarom geen extra groep aangelegd.
Ook nog zelf het dak op, en zelf plaatsen en ik bespaarde veel uurloon!

En voor offerte betalen? Ja, mijn gemeente bied voor €27,- een controle aan voor vloer & spouwmuur isolatie.
Dan komt er onafhankelijke adviseur die advies geeft of de kruipruimte diep genoeg is voor Pur of Tonzon folie of word het een ballenbak!

Ook de spouwmuur, schuim of vlokken en omdat de gehele wijk met glas en/of steenwol is gedaan mag schuim dus niet.
Gewoon even tekeningen bij gemeente kijken en je weet van 99% van alle huizen welke je moet gebruiken.
Bouwbedrijven kiezen vaak voor 1 methode dus onderzoek met gaatje boren en binnen kijken?

De camera van Action die op bepaalde telefoons kan en je kijkt naar binnen en ziet hoeveel isolatie er bij kan en welke er al zit!
De slang camera voor holle ruimtes is dus voldoende en kost minder!

Ja, ook ik heb geweigerd deze €27,- te betalen en niet aangemeld.
Ze zoeken een aantal bedrijven maar garantie???? En wie is verantwoordelijk?

Ik zag dus onafhankelijk adviseur en die geeft offertjes van enkele bedrijven die alles mogen doen!
Maar wat als dat advies of uitvoering fout gaat?

VEH is niet de enige die onduidelijk is over deze adviezen!


Wat is jouw ervaring met VEH?
Yarrr
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 12 jun 2018 10:42

RE: Collectieve inkoop zonnepanelen Vereniging Eigen Huis

door Dekker-Lochem » 21 jul 2018 16:05

Wij hebben sinds augustus 2017 een (werkende !) PV installatie, geleverd door ENIE-Groningen.
Omdat we sinds eind mei 2018 (tenminste) één uitgevallen PV paneel hebben, een garantieclaim bij ENIE neergelegd. Helaas, tot op heden zonder resultaat (zoek op dit forum maar even met het zoekwoord 'ENIE' ).

Als VEH lid (sinds 2013 !) om advies gevraagd bij haar juridische dienst.
Eerste reactie was; " de garantie die u heeft, moet ENIE Groningen nakomen".
Als we na vergeefse pogingen bij ENIE nogmaals advies vragen aan de Juridische dienst van VEH zijn ze minder toeschietelijk. "U heeft deze PV installatie niet via een inschrijving van VEH ?. Dan kunnen we helaas niets voor u betekenen".

Kortom, zoek het zelf maar uit !
Of de garantie bij andere 'Zonne Cowboys' of bij een inschrijving via VEH beter is ??
Dus of (onze) fase 2 nog doorgaat (nogmaals een pakket van 3 kW op het dak) ??

Wie Oh Wie heeft POSITIEVE ervaringen met het nakomen van garantie voorwaarde ??
En wie heeft ervaring met installateurs welke aangesloten zijn bij het garantie fonds SGZE ??
Dekker-Lochem
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 28 mei 2018 12:39

Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Energie