LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] warmtepompen

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
uutarnhem
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 okt 2006 21:04

warmtepompen

Ongelezen bericht door uutarnhem »

Met enige verbazing kijk ik naar de uitzending van vanavond over warmtepompen. Ik zit zelf in deze branche en juist daarom spreekt het toepassen van warmtepompen voor LTO (lange termijn opslag) me erg aan maar de haalbaarheid voor een enkele rijtjeswoning is mijns inziens erg in twijfel te trekken.

Met onze hoekwoning gebruiken we met ons 4-persoons gezin 1700 m3 gas per jaar en onze 7 jaar oude Nefit ecomline 22 kW cv-ketel staat vaak in deellast te pruttelen. Met de nieuwe huizen die met een EPN waarde van rond de 0,8 gebouwd worden zal deze waarde alleen nog maar dalen en makkelijk kunnen uitkomen op ongeveer 1400 m3 per jaar. Hieronder valt touwens óók het gas om te koken, dus netto zal onze rijtjeswoning ongeveer 1200 m3 gas per jaar gebruiken á 60 cent: 720 euro dus.

Zou ik overstappen op een warmtepomp en ongeveer 15.000 euro investeren in een bron, vloerverwarming, warmtepomp, ventilatorconvectoren en overige aanpassingen dan kan ik per jaar over 15 jaar een kleine duizend euro reserveren voor dit systeem.
Deze 1000 euro kan ik deels terugverdienen met de kosten voor het gas (700 euro). Blijft over: 300 euro, de rentekosten (5% over 15.000 per jaar = 750 euro, het electriciteits verbruik (ongeveer 3000 kWh á 16 cent is 480 euro), storingen en onderhoud.

Kortom: leuke voor idealisten maar voor de gewone man een flinke hoeveelheid geld die waarschijnlijk nooit zal worden terugverdiend, zeker als het huis moet worden verkocht en de nieuwe eigenaren het wel aardig vinden, maar niet de moeite om de vele duizenden euro's extra voor te betalen.

Ben ik nu tégen het gebruik van warmtepompen??, Nee!! absoluut niet.
Zeker als je koeling voor de zomer meerekent valt hier best wel wat te halen maar dan meer voor grote gemeenschappelijke projecten waar men met 10 of meer woningen samen een bron laat slaan en de keuze kan maken voor hoogwaardige door specialisten onderhouden apparatuur.
Veel werk te doen voor aannemers in nieuwbouwprojecten die vaak alléén maar kijken naar hoe ze met een minimum investering een mooi huis kunnen bouwen dat nét aan de epn norm voldoet en geen interesse hebben om een woonwijk te bouwen met een gekoeld en warmwater leidingnet.........

Bright
Berichten: 19
Lid geworden op: 13 jun 2005 16:00

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door Bright »

terker nog, hier zijn er juist grote problemen doordat de pomp het niet aan kan, er toch weer minder warmte-opbrengst is, etc. waardoor de mensen soms in de koude zitten en in ieder geval meer kosten kwijt zijn dan ze kwijt waren geweest met een HR gasketel.

Ik had al weer zo'n vermoeden dat Radar weer een flink eenzijdige uitzending zou maken. :evil:

kipa10758
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 okt 2006 22:22

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door kipa10758 »

Ik wil de eerdere reactie op de warmtepomp onderschrijven. Ik geef zelf veel energiebesparingsadviezen.
Het voorbeeld is veel te optimistisch. Gemiddeld wordt 1700 m3 gas per jaar verbruikt, daarvan is ongeveer 1400 m3 voor verwarming. Een warmtepomp is dan niet snel terugverdiend. Voor veel minder geld is is het verstandig om de woning goed te isoleren rondom.
Alleen bij grote vrijstaande woningen zal een warmtepomp zich sneller terugverdienen.

Bij nieuwbouw kan een warmtepomp wel een serieus alternatief zijn

vedion
Berichten: 13
Lid geworden op: 25 jan 2006 20:06

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door vedion »

en iedereen heeft ook zomaar 12,000 euro in een oude sok
maar los van dat alles
ik dacht dat de gasprijs gekoppeld was aan de olieprijs
nu zie ik dat de brandstofprijs voor auto`s ed, sterk gezakt zijn
maar waarom verneem ik geen daling in de gasprijs die ik maandelijks betaal
ik vind dat ze met gekoppelde prijzen ook de maandelijkse kosten variabel moeten maken
zakt de olieprijs dan zakt ook je maandelijkse gasprijs
logies toch??

ETA
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2006 00:59

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door ETA »

Het werd weer allemaal mooi voorgeschoteld. Een warmtepomp levert warm water van circa 40 tot 50 graden Celcius. Wanneer u de beschikking heeft over normale radiatoren zult u uw woning nooit warm kunnen krijgen. De huidige gasgestookte cv zal dan altijd bij moeten springen voor warmte en warm water (sanitair).

U kunt natuurlijk kiezen voor grotere radiatoren (50/40), maar dit wordt natuurlijk niet meegenomen in het totale kostenplaatje. Maar ook dan moet bijvoorbeeld het douchewater nog naverwarmd worden door een gasgestookte cv.

Wanneer men alles meerekent komt een totale warmtepompinstallatie al gauw op € 20.000,-. En dan nog is men steeds afhankelijk van het gasbedrijf.

Wil men totaal onafhankelijk zijn van het gasbedrijf en toch een hoge temperatuur genereren dan is een goede houtgestookte cv een betere oplossing.

W1ck3d
Berichten: 2
Lid geworden op: 17 okt 2006 17:51

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door W1ck3d »

ik zou er even op willen wijzen dat radar eventjes fijntjes vergeet dat de pomp elektriciteit gebruikt. En waar komt deze elektriciteit vandaan? Deze wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen!
Het rendement hiervan is 40%... de gehele keten van energie moet wel in rekening worden gebracht!
Het is dus helemaal geen duurzame manier van energiegebruik, omdat de elektriciteit ook ergens vandaan moet komen...
De berekening van de CO2 uitstoot klopt dus ook van geen kanten, omdat weer het produceren van elektriciteit vergeten wordt!
Het enige voordeel van de aardwarmte is dat het goedkoper is voor de consument, echter de milieu impact blijft hetzelde omdat het probleem alleen verschoven wordt....

sooiboy
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 okt 2006 20:01

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door sooiboy »

Momenteel ben ik bezig met de voorbereiding van de bouw van mijn zelf te bouwen woning , na veel op inet te hebben gezocht over warmtepompen wist ik nog steeds niet of het iets voor mij was ! gisteravond aan t zappen en kwam terecht bij radar en wat een geluk , het onderwerp warmtepompen kwam aan de beurt ...na de uitzending wist ik het zeker , das SUPER ! nu lees ik hier het forum en schrik ik toch ff... wie heeft er voor mij WEL goede info uit eigen ervaring of is er of kent er een adviseur die mij hier mee kan helpen ??? het gaat om een nieuw te bouwen woning van ongeveer 900 kub .
AUB reacties te mailen naar [email protected] of hier op t forum
alvast bedankt !

Callisto
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 okt 2006 16:54

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door Callisto »

Al deze berekeningen gaan natuurlijk wel op basis van de huidige energieprijzen. Volgens mij wordt er wel algemeen van uitgegaan dat die nog behoorlijk kunnen stijgen de komende jaren. Dan is natuurlijk de vraag welke sneller gaat stijgen, de gasprijs of de elektriciteitsprijs. Is er iemand die iets meer weet over hoe die twee in het algemeen aan elkaar gekoppeld zijn?

En is iedereen die hete juli maand alweer vergeten? Met die zomers van tegenwoordig kun je het feit dat je er ook mee kunt koelen niet afdoen als een leuk extra'tje.

En wat de waardevermeerdering van je huis betreft, ook dat lijkt me ook in sterke mate afhangen van en toekomstige energieprijzen.

Of het milieu er veel mee opschiet is inderdaad de vraag, maar in principe zou je dan natuurlijk gewoon groene stroom kunnen nemen.
(jammer dat die zonnecellen zo duur zijn...)

edit;
Als je in een nieuwbouwhuis woont, en dat is heel goed geisoleerd, dan is naverwarmen helemaal niet nodig. En als je dan ook nog electrisch kookt kun je dus de gas aansluiting wel laten opdoeken.
Laatst gewijzigd door Callisto op 23 okt 2006 20:07, 1 keer totaal gewijzigd.

tuur020
Berichten: 10
Lid geworden op: 30 okt 2006 21:06

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door tuur020 »

gewoon een dikkere trui aan

en er zijn ook woningen die heel goed zijn geisoleerd en driedubbeldik glas hebben, die hoeven nauwelijks te stoken. op de noordzijde kleine ramen en zuid zuidwest grote ramen.

maar de meeste mensen laten hun huis nog steeds niet innovatief en millieuvriendelijk bouwen, de projectontwikkelaars en architecten zijn niet op de hoogte, hebben geen lef, en zitten nog steeds midden jaren 50, dat is jammer (zeker ook voor het millieu)

Henri42
Berichten: 2979
Lid geworden op: 09 okt 2006 11:08

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door Henri42 »

en er zijn ook woningen die heel goed zijn geisoleerd en driedubbeldik glas hebben, die hoeven nauwelijks te stoken. op de noordzijde kleine ramen en zuid zuidwest grote ramen.

Prachtig geen ramen op het noorden??, de stookkosten omlaag en het elektra verbruik omhoog ivm het tekort aan licht in de kamer.

:D

flowerpower
Berichten: 30
Lid geworden op: 05 nov 2006 20:40

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door flowerpower »

Ik woon dus in een wijk in Houten (Utrecht), waar praktisch alle woningen zijn voorzien van een warmtepomp. Al 5 jaar zijn wij bezig om het comfort te krijgen wat ons is voorgehouden. Ook het verbruik van de warmtepomp is vele malen hoger dan voorgehouden. Ik heb dit overigens ook middels een mail aan Tros Radar laten weten. Tot op heden nog geen enkele reactie gekregen.

tuur020
Berichten: 10
Lid geworden op: 30 okt 2006 21:06

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door tuur020 »

die solartube is mooi maar dan moet je geen bewoners boven je hebben :-))

het lijkt me inderdaad een nadeel dat je alsnog best veel electra verbruikt met aardwarmte en dus de alsnog een centrale nodig hebt die fossiele brandstoffen verstookt, net zo vervuilend dus en alleen maar een verplaatsing van het probleem, dan is een aardgas cv iniedergeval schoner stoken.

ik zou zeggen , isoleer je huis beter zodat er maar weinig warmte gebruikt hoeft te worden

flowerpower
Berichten: 30
Lid geworden op: 05 nov 2006 20:40

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door flowerpower »

Overigens heb ik niet de indruk dat Radar hier met het welbekende kritische oog naar heeft gekeken.

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door berna »

Bij dit soort warmtepompen zijn er maar twee die er beter van worden; dat is de fabrikant en de installateur. Met name die installateur die verdient goud aan het slaan van zijn bronnen.
Dit is ongeveer dezelfde zwendel als de zonneboiler; heeft ook echt geen enkele zin. De gemaakte kosten verdien je nooit meer terug. Daarnaast kost het produceren, het plaatsen en het later weer afvoeren van een zonneboilersysteem aanzienlijk méér energie dan dat het ooit op zal brengen. M.a.w. een zonneboilersysteem is aanzienlijk vervuilender dan dat je gewoon met je HR-keteltje dat warme water gemaakt zou hebben. Wie is er nou gek?

Vr Gr Berna

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door berna »

Lekker makkelijk polderboy, laat míj maar eens een berekening zien van één van al die heren die zonneboiler denken te moeten promoten waarin alles maar dan ook alles is meegenomen. Wel eens gezien? Nee, ze laten alleen maar zien dat wat positief is.
Er zijn heel veel techneuten die vertellen wat ik hier boven aangeef, maar dat is niet interesant op TV. Positieve verhalen klinken nu eenmaal beter.

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door berna »

En, hebt u het ook in het NEDERLANDS? Want dáár woon ik.
Vr Gr Berna.

flowerpower
Berichten: 30
Lid geworden op: 05 nov 2006 20:40

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door flowerpower »

Gisteren zijn bij mij de meterstanden opgenomen. Het verbuik van de pomp is ruim 4000kwh.

flowerpower
Berichten: 30
Lid geworden op: 05 nov 2006 20:40

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door flowerpower »

Dit is iets waar de hele wijk al jaren mee te kampen heeft. Binnenkort volgt een rechtzaak. Het belofte comfort is er niet, als je het binnen iets warmer wilt hebben dan duurt het een dag voordat dat gerealiseerd is.
Ik kan me dan ook vreselijk boos maken over die eenzijdige berichtgeving van Tros Radar. Op de, een paar weken geleden, gestuurde email heb ik nooit antwoord gekregen.

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door berna »

Mooi spul he Polderboy
Ik zeg toch dat ze alleen de vóórdelen vertellen en niet de nádelen.
Maar mij hoef je niet te geloven.

berna
Berichten: 154
Lid geworden op: 29 sep 2005 21:37

Re: warmtepompen

Ongelezen bericht door berna »

Beste Polderboy, die site is in het Engels en dat kan / ken ik niet. Je mag 'm wel voor me vertalen. Maar er is ook ongetwijfeld toch een Nederlands onderzoek? Of geloven we zomaar wat die anderen zeggen?
Laat maar zien, ik laat me graag verrassen. En waar hebben die zonneboilers zich bewezen dan? Waar zijn die cijfertjes?

Dat "niet zomaar alles geloven wat ze zeggen" geldt voor twee kanten.

Vr Gr Berna

Gesloten