LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door Piet »

Ontvangen van de vereniging Consument & Geldzaken:
PERSBERICHT

Den Haag, 1 juli 2005

Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen verder uitgebreid
De Vereniging Consument & Geldzaken heeft de Fortis Bank gesommeerd te stoppen met de BKR-registratie van aandelenleaseklanten die weigeren om hun restschuld te voldoen. Volgens de consumentenorganisatie is het aanbrengen van een achterstandcodering bij het Bureau Kredietregistratie onrechtmatig jegens de desbetreffende klanten. Ook door een door Fortis Bank ingeschakeld incassobureau wordt gehandeld in strijd met wettelijke bepalingen. De consumentenorganisatie voert verder actie tegen de slinkse wijze waarop Fortis dochter GroeiVermogen klanten afstand laat doen van hun rechten bij verlenging van hun lease-contracten. Fortis dochter GroeiVermogen sloot in de periode 1997 -2002 in totaal 109.000 aandelenleasecontracten af en is daarmee na Dexia Bank en Aegon de op twee na grootste aanbieder van aandelenlease in ons land.

Sinds enkele maanden dreigen Fortis Bank en dochterinstelling GroeiVermogen klanten die weigeren om een restschuld uit aandelenlease te voldoen 'als achterstallig' te laten registreren door het Bureau Kredietregistratie in Tiel. 'Deze dreiging en de uitvoering van deze dreiging is naar ons oordeel onrechtmatig jegens degene die het betreft', aldus woordvoerder Anton Weenink van de Vereniging Consument & Geldzaken. In een in april jl. gestarte rechtsprocedure heeft de vereniging de nietigheid gevorderd van de onderliggende aandelenlease-overeenkomsten. Deze nietigheid houdt onder meer verband met de omstandigheid dat GroeiVermogen N.V. destijds niet beschikte over de wettelijk voorgeschreven vergunning om krediet te verlenen voor aandelenlease. 'Deze nietigheid bestaat van rechtswege en heeft terugwerkende kracht. Uit een nietige overeenkomst kan uiteraard geen restschuld ontstaan en kan er geen achterstand ontstaan in de betaling van zo'n vermeende restschuld', aldus Weenink.
Een door de Fortis Bank ingeschakeld incassobureau (Scholvinck te Amsterdam) dreigt al geruime tijd aandelenlease-deelnemers die weigeren om de vermeende restschuld te betalen met incassomaatregelen, waarbij in strijd met de wet een aanzienlijk bedrag aan zg. 'buitengerechtelijke incassokosten' bovenop de vermeende restschuld in rekening wordt gebracht. Ook deze handelswijze van Scholvinck is in strijd met de Wet op het Consumentenkrediet die op aandelenlease van toepassing is. Deze wet verbiedt in artikel 34 om dit soort buitengerechtelijke incassokosten in rekening te brengen.

De Vereniging Consument & Geldzaken vindt ook dat Fortis/GroeiVermogen klanten die hun aandelenlease-contract verlengen op een slinkse wijze afstand laat doen van hun rechten. In de oorspronkelijke lease-contracten werd klanten zonder enig voorbehoud de mogelijkheid geboden hun contract te verlengen. Klanten die hiervan nu gebruik maken worden achteraf ineens geconfronteerd met nieuwe 'kleine lettertjes'; zo'n verlenging geschiedt onder vrijwaring van GroeiVermogen. 'Deze slinkse poging van GroeiVermogen om zichzelf tegenover de desbetreffende klant vrij te pleiten, zal ons inziens bakzeil halen', aldus Weenink. De nietige onderliggende overeenkomst heeft z'n doorwerking in de verlengingsovereenkomst, die is eveneens nietig althans vernietigbaar. Hetzelfde geldt voor deze vrijwaringsclausule. Wij roepen de leaseklanten van Fortis/GroeiVermogen die inmiddels voor verlenging kozen op om de (zelf)vrijwaring door GroeiVermogen zo snel mogelijk per brief te vernietigen.
Meer informatie op http://www.fortisgroeivermogenclaim.nl/

Groeten,
Piet
Stichting Platform Aandelen Lease

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door Piet »

PERSBERICHT

Den Haag, 27 oktober 2005

FORTIS HOUDT MINISTER ZALM VERANTWOORDELIJK VOOR MILJARDENCLAIM VAN BELEGGERS

Ook Staat gedaagd in rechtszaak beleggers tegen Fortis dochter GroeiVermogen

Fortis Bank heeft namens haar dochter GroeiVermogen een miljardenclaim ingediend tegen de Staat. Fortis is van mening dat zij in 1995 door het Ministerie van Economische Zaken, en later door Minister Zalm van Financiën, is misleid over de wettelijke regels met betrekking tot door haar aangeboden aandelenlease producten. Fortis zou van de betrokken overheidsinstanties 'groen licht' hebben verkregen voor het aanbieden van 110.000 aandelenlease contracten. Hierop is door consumenten een inleg betaald van circa 600 miljoen euro. Deze consumenten zagen hun geld vervolgens in rook opgaan, terwijl velen van hen ook met aanzienlijke restschulden werden geconfronteerd. De Vereniging Consument & Geldzaken, een consumentenorganisaties met circa 25.000 leden, heeft Fortis/GroeiVermogen in mei 2005 gedagvaard voor de Rechtbank Utrecht en vordert namens de gedupeerden terugbetaling van alle inleg plus alle rente daarover. De totale claim tegen Fortis/GroeiVermogen kan hierdoor oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Fortis wil deze claim nu doorschuiven naar de Staat. "Als de Minister ons beter zou hebben geïnformeerd zouden wij de contracten niet op deze manier hebben aangeboden", stelt Fortis/GroeiVermogen in een verzoek aan de Rechtbank Utrecht. Als de rechtbank hierin meegaat, zal ook Minister Zalm, namens de Staat verantwoording moeten afleggen over het gevoerde beleid. De kwestie heeft al geleid tot vragen in de Tweede Kamer, onder meer van Groen Links kamerlid Kees Vendrik.

Minister Zalm ligt al geruime tijd onder vuur in de aandelenlease affaire. Deze heeft inmiddels geleid tot een record aantal rechtszaken tegen financiële instellingen zoals Fortis. Al in juni 2004 heeft de Vereniging Consument & Geldzaken Minister Zalm een uitvoerige brief geschreven over de falende wetshandhaving in de jaren 1992 - 2002 op aanbieders van aandelenlease producten. De Minister heeft niet op deze brief willen reageren, maar is recent door de Nationale Ombudsman verplicht om dit alsnog te doen. Nadat ook gesprekken met Fortis op niets bleken uit te lopen, is Consument & Geldzaken de rechtsprocedure gestart. Gedupeerde cliënten van GroeiVermogen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.fortisgroeivermogenclaim.nl
"Wij zijn zeer optimistisch over de procedure die wij in het belang van de gedupeerden voeren", aldus Anton Weenink, woordvoerder van Consument & Geldzaken. "Fortis/GroeiVermogen heeft tal van rechtsinbreuken gepleegd ten nadele van de deelnemers, zoals het overtreden van de Wet op het Consumentenkrediet (Wck). Wij zijn zelfs van mening dat de leaseproducten van GroeiVermogen ondeugdelijk waren. De kosten die de cliënt moet betalen zijn zo hoog, dat deze bij een normale koersontwikkeling nooit worden terugverdiend. Per saldo verliest de cliënt dus vrijwel altijd zijn geld. Deze gedachte wordt nu ook gevolgd door de Klachtencommissie en Commissie van Beroep DSI, de geschillencommissie voor effectenzaken. Ook civiele rechtbanken hebben inmiddels voor consumenten vele gunstige uitspraken gedaan. De procedure kan even duren, maar wij verwachten deze uiteindelijk wel te winnen", licht Weenink toe.

De claim van Fortis/GroeiVermogen tegen de Staat voegt een nieuwe dimensie toe aan de aandelenlease affaire. Nu dreigt ook de Nederlandse belastingbetaler met een peperdure rekening te worden geconfronteerd. "Wij vinden overigens dat de claim van Fortis op de Staat niet in onze rechtsprocedure tegen Fortis thuishoort" aldus Weenink. "De (civielrechtelijke) aansprakelijkheid van Fortis tegenover de leasegedupeerden staat immers geheel los van de rechtsverhouding tussen Fortis en de Staat. Een zwartepietenspel tussen Fortis en de Staat leidt alleen maar af van de hoofdzaak en zal bovendien tot onwenselijke vertraging leiden in onze rechtszaak".

Als het verzoek van Fortis/GroeiVermogen wordt toegewezen, dan wordt dit één van de grootste rechtszaken die ooit tegen de Staat is gevoerd. De Rechtbank doet uitspraak op 16 november 2005

saabine95
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 mar 2005 10:13

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door saabine95 »

SHITTERERND NIEUWS DIT!!!!!!!!


GAAT DE GOEDE KANT OP.


[/b]

JH
Berichten: 2919
Lid geworden op: 30 aug 2003 14:37

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door JH »

[ :arrow:
Laatst gewijzigd door JH op 31 okt 2005 20:00, 1 keer totaal gewijzigd.

balk
Berichten: 35
Lid geworden op: 21 okt 2005 16:36

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door balk »

Als het aan de PALiBAN ligt dan kunnen alle financiele instellingen maar beter vertrekken want zij misleiden hun klanten alleen maar.
Inderdaad, goed gezien.
En ze krijgen daarbij de hulp van mestkevers geprongen uit de mestvaalt van Dexia zoals (J)ohannes (H)uichelaar, Van der (K)wal, hvdb c.s. :evil: :evil:

cornelis
Berichten: 880
Lid geworden op: 12 feb 2004 10:58

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door cornelis »

SHITTERERND NIEUWS
Taalfuotje meot kenen,wort neit bewust gadaan,iedereen weet wat er bedoeld wortd.
Kan fan de konttrakten niet worden gesegt.

Hans A
Berichten: 1019
Lid geworden op: 05 sep 2003 21:31

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door Hans A »

JH,

nederlands moet met een kleine n.
Het is niet missschien maar misschien
Het is niet financiele maar financiële.

Maar verder SHITTERERND NIEUWS DIT!!!!!!!!


Gr Hans A

Hollander
Berichten: 1290
Lid geworden op: 20 okt 2003 22:01

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door Hollander »

nederlands moet met een kleine n.
Zeg Hans A., als jij zo eigenwijs bent om iemand anders te corrigeren moet je natuurlijk niet goede woorden naar foute gaan corrigeren.

Kijk zelf eerst eens op www.vandale.nl :

Ne·der·lands (het ~)
1 de algemene taal van Nederland en Vlaanderen => Hollands

JH
Berichten: 2919
Lid geworden op: 30 aug 2003 14:37

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door JH »

:arrow:
Laatst gewijzigd door JH op 31 okt 2005 20:01, 1 keer totaal gewijzigd.

Hans A
Berichten: 1019
Lid geworden op: 05 sep 2003 21:31

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door Hans A »

Potjandorie,
Hollander je hebt gelijk, ik geef het toe.

Maar verder SHITTERERND NIEUWS DIT!!!!!!!!

wreker
Berichten: 951
Lid geworden op: 25 jun 2005 23:59

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door wreker »

"Als de Minister ons beter zou hebben geïnformeerd zouden wij de contracten niet op deze manier hebben aangeboden"
O nee Fortis, hoe dan wel :?:

16again
Berichten: 11999
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door 16again »

Fortis wil deze claim nu doorschuiven naar de Staat. "Als de Minister ons beter zou hebben geïnformeerd zouden wij de contracten niet op deze manier hebben aangeboden", stelt Fortis/GroeiVermogen in een verzoek aan de Rechtbank Utrecht.
Ik geef Fortis weinig kans.
Zo'n grote jongen als Fortis kan toch niet blind varen op een uitspraak van een ministertje, terwijl Fortis zelf veel beter betaalde deskundigen in dienst hebben.

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door peewee »

Een ontwikkeling die eigenlijk al twee, drie jaar geleden te voorspellen was. De gebrekkige wetshandhaving door de Nederlandse overheid zou natuurlijk ooit in de hele rechtsstrijd betrokken worden. Nu lijkt dat moment aangebroken. Voor gedupeerden is dit niet alleen maar goed nieuws. Wanneer leasebanken als Dexia en Fortis met de Staat der Nederlanden gaan bakkeleien, dan moeten gedupeerden uitkijken niet vermorzeld te worden tussen de belangen van beide strijdende partijen.

hoekandat1
Berichten: 190
Lid geworden op: 05 okt 2005 20:25

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door hoekandat1 »

Fortis Bank heeft namens haar dochter GroeiVermogen een miljardenclaim ingediend tegen de Staat.
Ik ben echt benieuwd hoe het bedrijfsleven hierop zal reageren.
Volgens mij graaft Fortis op deze manier zijn eigen graf. :shock:

wreker
Berichten: 951
Lid geworden op: 25 jun 2005 23:59

Re: Rechtsstrijd aandelenlease Fortis/GroeiVermogen uitgebreid

Ongelezen bericht door wreker »

FORTIS HOUDT MINISTER ZALM VERANTWOORDELIJK VOOR MILJARDENCLAIM VAN BELEGGERS
Fortis heeft weer een nieuw paard van stal gehaald in plaats van de eigen verantwoordelijkheid te nemen. :shock:

Gesloten