LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Miljarden over de balk gegooid

Hier kan je discussiëren over het onderwerp reïntegratie.
Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Langhaar » 01 apr 2008 01:01

'Miljarden voor werkzoekenden weg'
Door GIJS KOREVAAR

DEN HAAG - De 7,7 miljard euro die de overheid aan re-integratiebedrijven heeft betaald, zijn 'uit het zicht verdwenen'.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. FOTO ANP
Dit concludeert de SP na onderzoek naar de markt van re-integratiebedrijven, die werklozen en WAO'ers aan het werk helpen.

Sinds het kabinet zo'n vijf jaar geleden marktwerking invoerde, zijn de bedrijfjes die re-integratieprojecten verzorgen als paddestoelen uit de grond geschoten: er zijn er nu zo'n 2100. Zij krijgen betaald voor elke werkloze of arbeidsongeschikte die zij aan een baan helpen.

Bij onderzoek in 2004 concludeerde de SP al dat de bedrijven amper functioneerden en het geld opstreken zonder noemenswaardige inspanningen. Dit najaar herhaalde de SP het onderzoek. Er is weinig verbeterd, concludeert SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Bij het Meldpunt Re-integratie van de SP kwamen tweehonderd klachten binnen.

Volgens de SP blijft onduidelijk hoeveel mensen via de re-integratiebedrijven aan het werk zijn geholpen, omdat zij geen vacatures hebben maar werkzoekenden allerlei cursussen laten volgen. ,,De klassieke arbeidsbemiddeling moet terugkomen waarbij de bemiddelaar een match maakt tussen werkzoekende en werkgever,'' zegt Ulenbelt.

De overheid moet niet langer geld stoppen in re-integratiebedrijven die slecht werk afleveren, aldus het Kamerlid. De SP wil een parlementair onderzoek. De Tweede Kamer spreekt woensdag over de kwestie.

Ook andere partijen hebben veel kritiek: zij vinden dat gemeenten en het UWV als opdrachtgevers beter moeten opletten als zij bureaus inhuren. ,,De cowboys uit de re-integratiemarkt moeten beter worden geweerd,'' zegt CDA-Kamerlid Van Hijum. ,,Als een bureau zijn sterren verliest door slecht werk, verliest het zijn opdrachten.''

opinion100
Berichten: 20
Lid geworden op: 20 jul 2007 09:33

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door opinion100 » 01 apr 2008 10:21

Het wordt nu echt hoog tijd dat ze onder de loep worden genomen door SP!

antonh
Berichten: 976
Lid geworden op: 05 apr 2006 16:33

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door antonh » 01 apr 2008 11:27

Uhlenbelt schrijft,
Zij krijgen betaald voor elke werkloze of arbeidsongeschikte die zij aan een baan helpen.
Er worden miljarden over de balk gegooid.
En ze zouden niets doen.

Waar is dat geld dan gebleven.
Aan welke strijkstok?


Als ze niets doen krijgen ze ook niets.
Maar het kost miljarden?
Dan doen ze dus toch iets :?: :?:

koetjeBoe
Berichten: 321
Lid geworden op: 26 jun 2006 19:57

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door koetjeBoe » 01 apr 2008 17:55

Wie had het over een strijkstok????

Reintegratiebedrijfjes doen inderdaad iets......geld opstrijken. En het is zo makkelijk allemaal.

Het kost miljarden, maar levert geen overeenkomstig resultaat. Dit heet een wanprestatie leveren. Of heette het oplichting?

Waar dat geld gebleven is? Wat denk je dat die nieuwe Jaguar of die nieuwe of klassieke Maserati deze dagen kost, of een tweede of derde luxe huis op de Antillen?
Wat denk je dat allerlei andere luxe artikelen waar mensen nu eenmaal verzot op zijn kosten?
Wat te denken van het opstarten van een geheel ander soort bedrijfje....of moet ik zeggen "bedrijfje"?

Dat moet ergens van betaald worden, is het niet?


mvg, koetjeBoe

opinion100
Berichten: 20
Lid geworden op: 20 jul 2007 09:33

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door opinion100 » 01 apr 2008 22:02

Ja het staat met koeienletters in de krant reïntegratiemiljarden VERDWENEN. 7,7 MILJARD he?

Maar anthon denkt namens de SP beter te weten, en denkt dat ze 'toch want gedaan hebben....... * zucht * :shock:

antonh
Berichten: 976
Lid geworden op: 05 apr 2006 16:33

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door antonh » 02 apr 2008 00:35

@opinion100,
ik ben zelf ook lid van de SP.
Maar die genoemde strijkstok heb ik nog niet gevonden.
Er wordt pas betaald als iemand een baan heeft, oke.
Maar als niemand een baan krijgt omdat alles mislukt dan hoeft de regering toch ook niet te betalen?
Het CWI krijgt wel zijn geld bij aanvang va traject.

Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Langhaar » 04 apr 2008 12:07

Re-integratie: het definitieve failliet van de marktwerking?
Marktwerking: hulde aan het particuliere initiatief. Zorg, re-integratie, nutsbedrijven, openbaar vervoer, sectoren waar de commercie heeft toegeslagen. Overheid blij, want: geld in de lade en weg met de overheidsbemoeienis. De markt zorgt via concurrentie voor goedkop(er)e voorzieningen, dus minder belastingen, dus iedereen blij?

Maar hoe zit het met de effectiviteit van de door velen geroemde marktwerking. Wat is het effect van de miljarden die de overheid uitgeeft aan scholing, het opdoen van werkervaring, resocialisatie en onderwijs? Minister Donner geeft toe dat ´het nog niet zo goed loopt´. Volgens recente cijfers van het ministerie van Sociale Zaken hebben de overheidsinspanningen in het nieuwe millennium slechts ´een klein positief effect´ op het vinden van werk opgeleverd. Donner ziet het echter nog niet zo somber, want volgens hem is de situatie al een stuk verbeterd door de invoering van de nieuwe bijstandswet, de bijzondere inspanningen van uitkeringsinstantie UWV en de marktwerking in de re-integratiebranche.

7.700.000.000
De SP komt echter tot een geheel andere conclusie. 31 maart kwam de partij naar buiten met de mededeling dat volgens eigen onderzoek talloze ´re-integratiemiljarden in een zwart gat verdwenen´. Toen SP-kamerleden Paul Ulenbelt en Paul Lempens tijdens de afgelopen weken probeerden te achterhalen wat er nu precies is gebeurd met de 7,7 miljard euro aan belastinggeld die volgens hen aan de commerciële bureaus is uitgegeven, bleek dat in de praktijk onmogelijk.

rapport
De SP stelde bovendien onlangs een internetklachtenlijn in. Kamerlid Lempens: ´Het blijkt nog steeds een puinhoop. Van de tweehonderd meldingen waren er vier positief. Veel mensen geven aan door eigen inspanning aan het werk te zijn gekomen en daarbij blijkt dat het re-integratietraject niet heeft geholpen of zelfs heeft tegengewerkt...´

In het beknopte rapport Het zwarte gat van de re-integratie: wanprestaties en verdwenen miljarden doet de SP verslag van de binnengekomen reacties op de klachtenlijn. Veel citaten van ontevreden werkzoekenden en de namen plus korte beschrijving van de onderzochte re-integratie-ondernemingen. Met verbazing wordt geconstateerd dat veel bedrijven op twee manieren geld verdienen: ten eerste via de door gemeenten ter beschikking gestelde subsidiegelden en ten tweede door tewerkstelling bij eigen dochterondernemingen. Dat blijkt bij vier van de tien onderzochte re-integratiebedrijven het geval te zijn.

Lees het SP-rapport [pdf]

Eddie2
Berichten: 605
Lid geworden op: 05 nov 2005 21:52

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Eddie2 » 04 apr 2008 23:21

Het leuke weer uit dit bericht is de zin:

Om arbeidsongeschikten aan het werk te helpen. Is dat niet die welbekende contradictie?

En niet alleen de reïntegratiebedrijven zijn de schuld. Gemeenten maken ook al dan niet bewust fouten bij het aanmelden naar die bedrijven door medische gegevens niet te verstrekken of zelfs te negeren. Ondergetekende kan er over meepraten.

Ik waag het overigens te betwijfelen of het ooit nog anders zal worden Gezien de recente politieke ontwikkelingen zie je gewoon dat Nederland een tweede USA is geworden.

Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Langhaar » 23 mei 2008 20:28

SP bepleit parlementair onderzoek reïntegratie
22-05-2008 • Aan het slot van het Verantwoordingsdebat heeft Jan Marijnissen namens de SP voorgesteld een parlementair onderzoek in te stellen naar de besteding van reïntegratiegelden.

Het afgelopen jaar is anderhalf miljard euro uitgegeven om mensen aan het werk te helpen. In de laatste zes jaar is zeker 7,7 miljard euro in de reïntegratie van werkzoekenden gestoken. Het resultaat is ronduit bedroevend. De reïntegratiebranche heeft sinds het besluit om hier de nadruk te leggen op marktwerking amper mensen aan vast werk geholpen. Waar wel mensen aan het werk zijn geholpen, betrof het vaak tijdelijk werk dat meer leek op bezigheidstherapie dan op echt werk of op een opstap met perspectief.

Miljarden euro’s zijn verdwenen in een zwart gat, zo bleek uit eerder onderzoek van de SP in 2004 en 2008.

De SP wil dat onderzocht wordt waar de miljarden zijn verdwenen, want daar is amper een vinger achter te krijgen. Een aantal bedrijven lijkt erg veel geld te hebben opgestreken, onder meer via schimmige constructies met dochterbedrijven, maar geven daar geen openheid over ‘omdat het concurrentiegevoelige informatie’ zou betreffen. Het parlementaire onderzoek moet duidelijk maken op welke wijze mensen het meest effectief en tegen realistische kosten aan het werk kunnen worden geholpen. Daarbij verwacht de SP dat de uitkomst is dat dit beter aan een overheidsdienst of semi-overheidsdienst kan worden overgelaten.

peter1953
Berichten: 23
Lid geworden op: 10 dec 2007 13:20

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door peter1953 » 24 mei 2008 21:15

Hallo Langhaar,
ik vind het vreemd zoals jij altijd reageert.
Je bent overal tegen.
Weigert zelf alles.
Je wilt ook niet werken zoals ik uit je reacties kan opmaken.
Ruziet veel met UWV, CWI en sociale dienst.
Je laat je de "wet" niet voorschrijven.
Maar doet niets om wat te veranderen.
Heeeeeel veel topics worden door jou gestart omdat je het niet eens bent.
Heb je ook opbouwende kritiek?

Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Langhaar » 24 mei 2008 21:54

Je bent overal tegen.
Ik kan oprecht zeggen dat ik niet overal tegen ben.
Overal???
Weigert zelf alles.
Ik kan oprecht zeggen dat ik niet alles weiger.
Alles????
Je wilt ook niet werken zoals ik uit je reacties kan opmaken.
Valt niet mee hé begrijpend lezen?
Ruziet veel met UWV, CWI en sociale dienst.
Klopt.
Je laat je de "wet" niet voorschrijven.
Klopt.
Maar doet niets om wat te veranderen.
Onzin.
Heeeeeel veel topics worden door jou gestart omdat je het niet eens bent.
Heeeeeel????????
Heb je ook opbouwende kritiek?
Ik zal er over nadenken.

Eddie2
Berichten: 605
Lid geworden op: 05 nov 2005 21:52

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Eddie2 » 24 mei 2008 23:54

Ik heb wel opbouwende kritiek.

Het corrupte ambtenarenstelsel oprollen en de riante salarissen die ze krijgen verdelen onder de zwaksten in de samenleving. Ik pleit ervoor dat elke ambtenaar vrijwillig mag op.rot.ten en als ie dat niet wil direkt korten op zijn of haar riante uitkering.

Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Re: Miljarden over de balk gegooid

Ongelezen bericht door Langhaar » 25 mei 2008 19:41

Iets in die strekking kwam ook in mijn hoofd op.

Gesloten