LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Hier kan je jouw mening kwijt over (digitale) televisie.
Ja14
Berichten: 3
Lid geworden op: 05 jun 2013 13:54

ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door Ja14 » 24 jun 2013 17:01

ik woon op 2.600 meter van de wijkcentrale voor ADSL af. Mijn 30 mb abonnement van Telfort schommelt in de praktijk rond slechts 10 mb. Vraag is: is dit wel genoeg voor digitale tv via ADSl? Of pompt Telfort het signaal op zodat ook het beloofde kijken in HD in beeld komt?


bprosman
Berichten: 9943
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 jun 2013 17:28

Laat ze een postcodecheck doen, dan kunnen ze dat met vrij grote nauwkeurigheid vertellen.

devious
Berichten: 1397
Lid geworden op: 13 jan 2010 22:14

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door devious » 24 jun 2013 21:20

die 2600 meter..is dat via de postcodecheck en dus hemelsbreed? Of de daadwerkelijke lengte?

Als je nog maar 10 van de 30 down overhoudt dan kun je HD-kijken gewoon vergeten hoor. 1 HD kanaal pakt ongeveer 2 Gb in bandbreedte... Dat trekt de DSLAM niet omdat evenredig bovenop de ingetrainde 30 Mbps te trappen. Dan moet dat ongeveer 100 Mbps worden om 30 over te houden...Hyper-DSL bestaat niet...

bprosman
Berichten: 9943
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 jun 2013 21:36

1 HD kanaal pakt ongeveer 2 Gb in bandbreedte
Dat is nou ook wel weer overdreven , het "geknepen" KPN HD TV kanaal moet met 9..12Mbit wel lukken.

devious
Berichten: 1397
Lid geworden op: 13 jan 2010 22:14

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door devious » 24 jun 2013 21:38

Nee, ik meen wat ik zeg. Je moet alleen wel opletten dat ik geen Gbps typ maar Gb...En jij bedoelt inderdaad 12 Mbps

bprosman
Berichten: 9943
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door bprosman » 24 jun 2013 22:49

Gb zonder tijdseenheid hoe wil je die herleiden naar een streamsnelheid ?
Je (max) DSLAM doorvoersnelheid kun je toch in je modem/router uitlezen ?

Het lijkt er op dat KPN zijn "HD" (720p) signaaltje zelfs in 6,5Mbit/s weet te proppen.
Laatst gewijzigd door bprosman op 24 jun 2013 23:01, 3 keer totaal gewijzigd.

devious
Berichten: 1397
Lid geworden op: 13 jan 2010 22:14

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door devious » 24 jun 2013 23:03

modem/router geeft inderdaad een indicatie aan van het profiel. Dat is echter niet de max voor de DSLAM, maar dit terzijde.

Wat gebruikelijk is over een koperlijn is dat er naast de VDSL een bepaalde bandbreedte voor de TV wordt ingezet. Die is kleiner dan de VDSL en zal bij grote afstanden dus eerder worden gestoord waardoor de HD-kanalen direct hinder van ondervinden. Ik kan me niet herinneren dat er ADSL+TV op een lijn wordt gezet, maar als dat zo is en de TS woont inderdaad zo ver weg vraag ik me af ofd e TS echt wel HD kan ontvangen.

bprosman
Berichten: 9943
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door bprosman » 25 jun 2013 08:02

Dat is echter niet de max voor de DSLAM,
Nee dat snap ik , als dat zo was heeft de "'M" in de DSLAM ook geen enkele betekenis, een multiplexer met een een max. capaciteit van 1 kanaal dan valt er weinig te multiplexen.
Ik kan me niet herinneren dat er ADSL+TV op een lijn wordt gezet,
Ik betwijfel of het zo werkt, volgens mij worden er geen twee losse signalen (ADSL + TV) op een koperpaar (of tegenwoordig 2 paren voor de hogere capaciteiten) gezet maar is er maar één ADSL/VDSL signaal en wordt er op IP nivo dmv QoS een stuk voor je TV signaal "gereserveerd". Als dit niet zo was namelijk zou er ook geen verplichting zijn om (bijvoorbeeld bij KPN) Internet af te nemen VOORdat je (interactieve) TV af kunt nemen, dan zou alleen TV (technisch) ook mogelijk moeten zijn door je TV decoder (evt via een splitter) op de ADSL/VDSL aan te sluiten , nu zit deze op het modem/router.

devious
Berichten: 1397
Lid geworden op: 13 jan 2010 22:14

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door devious » 25 jun 2013 08:12

lol
je zegt hetgeen ik bedoel, maar goed, ik ben geen IT-er :mrgreen:

16again
Berichten: 8942
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door 16again » 25 jun 2013 08:55

bprosman schreef:volgens mij worden er geen twee losse signalen (ADSL + TV) op een koperpaar (of tegenwoordig 2 paren voor de hogere capaciteiten) gezet maar is er maar één ADSL/VDSL signaal en wordt er op IP nivo dmv QoS een stuk voor je TV signaal "gereserveerd".
Inderdaad maar een signaal, bij adsl volgens ATM protocol.
Op ATM worden verschilende virtuele kanalen (VPI/VCI) naast elkaar gemaakt om bandbreedte te reserveren. Dit gebeurt dus niet op IP nivo met QoS (=layer3) maar op layer2.

Ja14
Berichten: 3
Lid geworden op: 05 jun 2013 13:54

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door Ja14 » 25 jun 2013 21:15

bprosman schreef:Laat ze een postcodecheck doen, dan kunnen ze dat met vrij grote nauwkeurigheid vertellen.
Ik zal ze eens bellen voor een (hopelijk) eerlijk advies. Je hebt diverse sites waarop je via je postcode kunt checken hoever je van de centrale af woont. Het duurdere alternatief glasvezel, voor internet en tv, van Telfort is allicht een garantie voor betere (HD) kwaliteit tv.

bprosman
Berichten: 9943
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door bprosman » 25 jun 2013 21:21

Kabel (Ziggo/UPC) is geen optie ?

Har06
Berichten: 3745
Lid geworden op: 07 nov 2011 12:12

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door Har06 » 26 jun 2013 20:07

Ja14 schreef:
bprosman schreef:Laat ze een postcodecheck doen, dan kunnen ze dat met vrij grote nauwkeurigheid vertellen.
Ik zal ze eens bellen voor een (hopelijk) eerlijk advies. Je hebt diverse sites waarop je via je postcode kunt checken hoever je van de centrale af woont. Het duurdere alternatief glasvezel, voor internet en tv, van Telfort is allicht een garantie voor betere (HD) kwaliteit tv.

postcode check deed ik ook voor free air zenders, alleen Digitenne had er bereik :(

GJvdZ
Berichten: 7410
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door GJvdZ » 28 jun 2013 18:12

devious schreef:Nee, ik meen wat ik zeg. Je moet alleen wel opletten dat ik geen Gbps typ maar Gb...En jij bedoelt inderdaad 12 Mbps
Gigabit dus. Per uur, minuut?

W!Ko
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 jul 2013 21:05

Re: ADSL signaal sterk genoeg voor digitale tv?

Ongelezen bericht door W!Ko » 11 jul 2013 22:07

Hoi! Voordat ik voor ons thuis Telfort (bellen/internet/TV voor 2 TV's) bestelde, werd bij ons 16 Mbit/s (Megabit per seconde) gemeten. Ik vroeg me ook af of dit wel genoeg was. Toch besteld, en geen enkel probleem! Wel heb ik voor beide TV's HD uitgeschakeld, zodat de benodigde downloadbandbreedte veel minder werd (factor 2???). En ik heb zoonlief nog niet horen klagen over z'n downloadsnelheid.

Maar ik vind een max. van 10 Mbit/s wel erg laag... Wil je 1 TV aansluiten? Dan denk ik dat deze downloadbandbreedte geen probleem is...

Gesloten