Pagina 1 van 1

Digitale kabel televisie en Common Access Modules

Geplaatst: 24 jan 2006 19:59
door ArChie
Onlangs zijn er in de kamer vragen gesteld aan minister Brinkhorst van Economische Zaken over de interoperabilteit van digitale kabel ontvangers die door de Nederlandse kabelbedrijven worden aanbevolen ofwel als onderdeel van het abonnement worden uitgeleend. In Nederland is momenteel namelijk sprake van twee verschillende type coderingen voor digitale kabel televisie. UPC past Nagravision toe en de overige kabelbedrijven, zoals Essent, Casema, Multikabel en CAIw, maken gebruik van Irdeto 2. Het gevolg van deze verschillende type coderingen is dat bij verhuizing van bijvoorbeeld Essent kabelgebied naar UPC kabelgebied de aangeschafte Irdeto 2 digitale kabel ontvangers niet meer bruikbaar zijn. De minister geeft aan teleurgesteld te zijn, maar laat het verder eigenlijk op zijn beloop door er vanuit te gaan dat de kabelbedrijven zelf hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Ondertussen is de consument van deze besluitenloosheid de dupe. Alle digitale ontvangers die momenteel in de winkel verkocht worden zijn alleen geschikt voor de Irdeto 2 kabelgebieden. Deze ontvangers bevatten immers geen voorzieningen zodat ze eventueel gebruikt kunnen worden in het UPC Nagravision kabelgebied. Voor de huidige generatie eenvoudige digitale kabel ontvangers met een verkoopprijs van rond de 100 euro zijn de kosten nog wel te overzien. Maar dit wordt anders wanneer de eerste digitale HDTV ontvangers op de markt komen met een verkoopprijs van ongeveer 300 euro of zodra de digitale ontvangers met ingebouwde harddisk recorders verschijnen die waarschijnlijk een verkoopprijs van rond de 500 euro zullen krijgen. Bij huishoudens met meerdere televisies die d.m.v. losse digitale ontvangers geschikt zijn gemaakt voor digitale kabel televisie kunnen de kosten hoog zijn opgelopen. Zonde van het geld als na verhuizing blijkt dat de aangeschafte apparatuur niet langer bruikbaar is.

De oplossing voor dit door de kabelbedrijven gecreëerde probleem is niet zo moeilijk als men doet voorkomen. In de digitale satelliet wereld heeft men voor het probleem van verschillende coderingen namelijk de zogenaamde Common Interface en de bijbehorende Conditional Access Modules bedacht. In veel digitale satelliet ontvangers zijn één of meerdere Common Interface (CI) sloten aangebracht waarin de consument na aanschaf een Conditional Access Module (CAM) kan plaatsen die de ontvanger geschikt maakt voor de gekozen codering van de digitale televisie aanbieder. De bij het abonnement behorende smartcard wordt in dat geval in de CAM gestoken. Veelal is een dergelijke ontvanger met CI sloten ook voorzien van ingebouwde ondersteuning voor een bepaald type codering wat dan de zogenaamde embedded CAM wordt genoemd. Deze oplossing is vastgelegd in de DVB standaarden. De DVB-C standaard hiervan wordt door de kabelbedrijven toegepast voor de doorgifte van het digitale kabel televisie signaal. Het voordeel van deze CI/CAM oplossing is dat wijziging van digitale televisie aanbieder hooguit alleen de CAM zal moeten worden vervangen wanneer blijkt dat de nieuwe aanbieder een ander type codering toepast. De digitale ontvanger zelf hoeft dus niet vervangen te worden.

Uitgaande van bovenstaande principes zou het eigenlijk nu al mogelijk moeten zijn om digitale kabel televisie te bekijken met behulp van de momenteel al verkrijgbare apparatuur, zoals televisies, recorders en PC TV kaarten, met een ingebouwde DVB-C tuner en Common Interface slot die geen ingebouwde Irdeto 2 of Nagravision decoder hebben. Irdeto 2 en Nagravision CAMs zijn immers gewoon verkrijgbaar. Het probleem is echter dat de kabelbedrijven in hun oneindige wijsheid hebben besloten dat de bij het abonnement behorende smartcard alleen mag werken in de door hun aanbevolen of uitgeleende digitale kabel ontvangers. De smartcard werkt dus niet in de algemeen verkrijgbare standaard Irdeto 2 en Nagravision CAMs. Het gevolg is dat dus zelfs voor bijvoorbeeld televisies met een ingebouwde digitale kabel ontvanger en CI slot toch nog een losse digitale kabel ontvanger moet worden aangeschaft. Er is maar één oplossing voor deze berperking van de smartcard en dat is als de kabelbedrijven zelf onder eigen naam een CAM op de markt brengen voor de door hun gekozen codering die ook overweg kan met de smartcard beperking zoals nu ook al gebeurd in de aanbevolen of uitgeleende digitale ontvangers.

Het wordt dus hoog tijd dat consumenten organisaties als de Consumentenbond, Kassa en Radar hier eens aandacht aan gaan besteden om zo de kabelbedrijven te verplichten om:
1. De aanbevolen digitale ontvangers naast ondersteuning van de eigen codering ook te voorzien van een Common Interface slot.
2. Een Conditional Access Module uit te brengen voor de eigen codering.

Hiermee voldoen de kabelbedrijven aan de interoperabiliteits eis van minister Brinkhorst en het biedt de consumenten de mogelijkheid om na verhuizing tussen verschillende kabelgebieden hun apparatuur te blijven gebruiken. In geval van een ander type codering kan men dan immers de benodigde CAM bij het nieuwe kabelbedrijf aanschaffen. De verkrijgbaarheid van CAMs heeft verder als extra voordeel voor de consument dat er ook gekozen kan worden voor algemeen verkrijgbare apparatuur met ingebouwde DVB-C tuner en CI slot. Meer keuze vrijheid dus. De Nederlandse digitale satelliet aanbieder CanalDigitaal geeft, naast de door hun aanbevolen digitale satelliet ontvangers, ook een eigen CAM uit voor mensen die liever zelf willen kunnen bepalen met welke apparatuur zij willen kijken.

Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen willen reageren op dit bericht zodat het Radar ook duidelijk wordt dat er iets gedaan moet worden. Daarnaast kan het natuurlijk ook geen kwaad om bij het eigen kabelbedrijf per e-mail of brief aan de service desk te vragen om Conditional Access Modules zodat de kabelbedrijven ook door krijgen dat er iets speelt onder hun klanten.