Pagina 1 van 1

Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 05 apr 2013 22:49
door Gedumpt
Na een relatie ( samenwonen met samenlevingscontract ) van meer dan 10 jaar opeens gedumpt worden voor een ander. Ex wil pensioenverevening. Nu staat ze echter bij mijn pensioenfonds niet als partner geregistreerd en heeft ze nooit geregistreerd gestaan. Hoe gaat dat nu met die pensioensverevening? Kan ze aanspraak maken op het deel van mijn pensioen gedurende de tijd van het samenlevingscontract?

In het samenlevingscontract staat: "Partijen zijn ermee bekend dat zij om in aanmerking te komen voor een partnerpensioen aan alle door het desbetreffende pensioenreglement gestelde eisen moeten voldoen"

Pensioen loopt bij ABP

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 05 apr 2013 22:51
door Chocomelk
Gedumpt schreef:Na een relatie ( samenwonen met samenlevingscontract ) van meer dan 10 jaar opeens gedumpt worden voor een ander. Ex wil pensioenverevening. Nu staat ze echter bij mijn pensioenfonds niet als partner geregistreerd en heeft ze nooit geregistreerd gestaan. Hoe gaat dat nu met die pensioensverevening? Kan ze aanspraak maken op het deel van mijn pensioen gedurende de tijd van het samenlevingscontract?

In het samenlevingscontract staat: "Partijen zijn ermee bekend dat zij om in aanmerking te komen voor een partnerpensioen aan alle door het desbetreffende pensioenreglement gestelde eisen moeten voldoen"

Pensioen loopt bij ABP
Mischien even informeren bij ABP zelf of bij het juridisch loket.

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 05 apr 2013 22:58
door kweenie
Hangt inderdaad van de regeling af. In principe heb je na geregistreerd samenwonen de zelfde rechten als na trouwen, maar ht an zijn dat er dan wel al van tevoren melding van gemaakt had moeten worden.

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 09 apr 2013 23:47
door emma76
Beste gedumpt,

hele vervelende situatie, en dat kost je helaas ook nog een deel van je pensioen.

Je ex heeft geen recht op pensioenverevening, dit geldt alleen voor gehuwden en geregistreerd partners. Je ouderdomspensioen is veilig.
Je (volledige) opgebouwd nabestaandenpensioen komt volgens de regels toe aan je ex. Bij samenwonen krijgt het ABP dit niet via de gemeenteleijke basisadministratie door. Jij of je ex zult dit zelf moeten melden.

Overigens geldt dit ook voor het nabestaandenpensioen dat je ex heeft opgebouwd! Daar heb jij recht op.

Deze pensioenen keren alleen uit bij overlijden van jou of je ex.

Heel veel sterkte!

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 10 apr 2013 09:19
door kweenie
Er is dus verschil tussen het recht op bijzonder partnerpensioen (= nabestaandenpensioen) en verevening van pensioenaanspraken (= ouderdomspensioen). Even uitgaan van een 'deelnemer', die het pensioen opbouwt, en een 'ex-partner'.

Je hebt als ex-partner recht op het totale opgebouwde partnerpensioen dat de deelnemer heeft opgebouwd. Dus ook wat er vóór jullie relatie is opgebouwd. Tenzij de deelnemer natuurlijk eerder al een partner had en die al een bijzonder partnerpensioen heeft, dan blijft dat deel naar de eerste ex-partner gaan. Partners zijn hier in het algemeen getrouwden, geregistreerd partners en partners met een notarieel samenlevingscontract. Bij sommige pensioenfondsen kom je ook in aanmerking als je langdurig samenwoont. Je kunt als partners ook afspreken dat je niet elkaars partnerpensioen wil, dan moet dat expliciet in jullie overeenkomst staan.

Naast het partnerpensioen is er ook ouderdomspensioen opgebouwd. Als ex-partner heb je recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie relatie is opgebouwd. Hier wordt dus de opbouw vóór de relatie niet meegenomen. Ook geldt deze verevening meestal alleen voor getrouwden en geregistreerd partners en dus niet voor partners met een notarieel samenlevingscontract. Ook hier kunt je onderling afspreken dat jullie geen pensioenverevening willen, of bijvoorbeeld het pensioen in een andere verhouding willen verdelen.

Een andere verhouding (of afzien van aanspraken) is een mogelijkheid als je bv. allebei ongeveer evenveel pensioen hebt opgebouwd, maar je kunt de waarde van het pensioen ook 'gebruiken' als compensatie als één van de partners bijvoorbeeld in de koopwoning blijft wonen met overwaarde (of juist onderwaarde). Door die overwaarde of onderwaarde met de waarde van het pensioen te verrekenen, hoef je niet in een keer een grote som geld op tafelt te leggen.

Bij sommige pensioenfondsen moet je vóór het overlijden al aangeven dat je een relatie hebt, bij andere fondsen hoeft dat niet. Bij het ABP moet je volgens mij vóór het overlijden (en voordat het ouderdomspensioen ingaat) aangeven dat je een relatie hebt, maar ik weet niet zeker of je dat ook zou moeten doen voordat je relatie beëindigd is. Ik kan mij voorstellen dat je ook nog achteraf kunt melden dat je een relatie hebt gehad en dat je dan alsnog recht op bijzonder partnerpensioen hebt.

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 14 apr 2013 01:43
door Gedumpt
Heb de kwestie bij het juridisch loket en ABP zelf gedropt.

Beide zeggen ( juridisch loket min of meer, maar dat van ABP is doorslaggevend met wat in mijn samenlevingscontract staat ) dat mijn ex partner geen recht heeft op partnerpensioen.

ABP:

"Bedankt voor uw mail. Hierbij vertel ik u waarom wij de verdeling niet kunnen toepassen.

Uit elkaar gaan en pensioen verdelen
De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is van toepassing bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap bij de gemeente. U en uw ex-partner woonden alleen samen. Het pensioen wordt daarom niet verdeeld. Uw ex-partner heeft daardoor geen recht op pensioenverdeling Meer informatie over verdelen van pensioen vindt u op onze site abp.nl. Vraag Astrid, onze virtuele assistent, over 'Scheiden' en zij verwijst u naar de juiste pagina."

Juridisch loket:

"Geachte heer ******,

U stuurde ons onderstaande e-mail waarin u vraagt of uw ex-partner aanspraak kan maken op door u opgebouwd pensioen. Naar mijn mening kan uw ex-partner geen recht op verdeling van het door u opgebouwde pensioen ontlenen aan de door u aangehaalde zin. Hieronder zal ik uitleggen waarom ik dat vind:

De wet kent samenwonenden geen pensioenrechten toe. Er is dus wettelijk gezien geen recht op pensioen na overlijden van de partner en ook geen recht op verdeling van tijdens de samenwoning opgebouwd pensioen. Beide rechten zijn er dus alleen als dit expliciet tussen partners en met het pensioenfonds is afgesproken.

De zin die u aanhaalt zegt niet DAT u elkaar een aandeel in elkaars pensioen toekent: u wordt er slechts op gewezen dat u elkaar KUNT aanwezen als begunstigde, maar dat het pensioenfonds (naast de samenlevingsovereenkomst) nog aanvullende eisen kan stellen. Er wordt dus niet expliciet een recht toegekend.

Daarnaast heeft deze zin ook slechts betrekking op de periode van samenwoning. Over verdeling van opgebouwde rechten na een relatiebreuk wordt niets gezegd.Dus zelfs als uw ex-partner was aangemeld bij het pensioenfonds had zij slechts recht gehad op een uitkering als de relatie door uw overlijden was geëindigd.

Voor de goede orde wil ik u er wel op wijzen dat mijn advies is gebaseerd op datgene wat u in uw e-mail schrijft. Het kan zijn dat in de rest van uw samenlevingsovereenkomst wel aanvullende afspraken zijn opgenomen. Ik raad u dan ook aan om de samenlevingsovereenkomst nogmaals goed door te lezen en om bij twijfel voor uitleg contact op te nemen met de notaris die de overeenkomst destijds heeft opgesteld.

Met vriendelijke groet,

Mw. ************
Het Juridisch Loket ********

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 14 apr 2013 09:31
door kweenie
Ik weet niet wat je precies hebt gevaagd en hoe je het hebt gevraagd, maar het antwoord van ABP gaat over Verevening. Wat ik heb geprobeerd duidelijk te maken is dat verevening over het opgebouwde ouderdomspensioen gaat en dat dat wat anders is dan het bijzonder partnerpensioen. Er is inderdaad geen recht op verevening, maar wél op bijzonder partnerpensioen.

Het partnerschap staat gedefinieerd in het reglement in artikel 1.8.2 en 1.8.3 (ook samenwonenden met notarieel contract zijn partners). Het recht op partnerpensioen staat in artikel 8 (voor alle partners) en meer specifiek staat het recht op bijzonder partnerpensioen in 8.11. Daaruit kun je opmaken dat alle exen, dus ook ex-partners die een samenlevingscontract hadden, recht hebben op bijzonder partnerpensioen.

Voor de volledigheid, in artikel 7.10 wordt pensioenverevening besproken, of het 'bijzonder ouderdomspensioen'. In dat artikel staat dat alleen na een scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap recht is op pensioenverevening. En dus niet bij beëindiging van samenleving.

Resumerend: geen recht op verevening, wel recht op bijzonder partnerpensioen.

Om het geheel nog wat vollediger te maken, in de pensioenwet (van toepassing voor het bijzonder partnerpensioen, maar níet voor verevening) is de partnerrelatie gedefinieerd als
"huwelijk, geregistreerd partnerschap of partnerrelatie in de zin van de pensioenovereenkomst"
Volgens de wet heeft het pensioenfonds dus enige vrijheid om te bepalen wie er precies als partner tellen. In die zin heeft het JL gelijk dat een notarieel contract niet per definitie leidt tot recht op (bijzonder) partnerschap, omdat dit afhangt van het pensioenreglement.

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 14 apr 2013 09:57
door Roned70
Met andere woorden, ze kan de pot op en krijgt geen cent.

Re: Recht op pensioen als ex niet geregistreerd is?

Geplaatst: 14 apr 2013 12:50
door kweenie
Niet goed gelezen, blijkbaar.