ABP schaft ANW-compensatie af

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
Theo-B
Berichten: 37
Lid geworden op: 30 okt 2017 15:22

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Theo-B »

Wat je "net" noemt Kweenie.

Theo-B
Berichten: 37
Lid geworden op: 30 okt 2017 15:22

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Theo-B »

Het antwoord dat ik vandaag kreeg van het ABP op mijn bezwaarschrift luidt:
"Hoewel wij uw situatie zeer goed begrijpen kunnen wij u helaas geen vangnetregeling aanbieden. Er bestaat alleen een uitzonderingsregeling voor deelnemers die ongeneeslijk ziek zijn. Het spijt me mij u niets anders te kunnen berichten."
En nu nog afwachten wat de vakbond die ik ook aangeschreven heb voor mij nog kan betekenen.

sammyboy
Berichten: 38
Lid geworden op: 26 okt 2017 13:47

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door sammyboy »

De brief die Rob12 heeft gekregen heb ik ook gehad. Het vangnet dat er nu toch gaat komen lijkt mij alleszins redelijk, zelfs al zouden wij hetzelfde moeten betalen als gezonde deelnemers. Met het ABP heb ik nog contact gehad en een aanvraagformulier wordt mij toegestuurd. Hoe de regeling ingevuld gaat worden is nog niet voor 100% duidelijk, maar daar is het ABP nog mee bezig en daarom is de invoering ook uitgesteld tot 1 februari aanstaande. Voorlopig zal de beoordeling achteraf gebeuren, maar men sluit niet uit dat mensen die nu niet meer redelijkerwijze verzekerbaar zijn straks vooraf te weten krijgen of ze wel of niet in aanmerking komen voor de vangnetregeling. Dat heeft nu even tijd nodig. Mijn eigen aanvraag is nog niet beoordeeld door Loyalis, maar wel worden er medische gegevens opgevraagd en ongetwijfeld zal ook ik voor 1 Februari zekerheid hebben.
Dat er beweging in zit in positieve zin is duidelijk.

Groet S.

HansEde51
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 dec 2017 13:21

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door HansEde51 »

Vanochtend om 10:00 uur ontving ik de mail van ABP met de kop `Anw-compensatie vervalt`. Vervalt? Op 3 maart jl. ontving ik nog - op mijn verzoek - een brief met opgave nabestaandenpensioen. In de totale opgave € 32.076,45 zit ook het onderdeel `Anw-compensatie` van € 11.255,64 opgenomen. En dat bedrag vervalt dus per 1-1-2018. Ik gelijk contact opgenomen met ABP en mijn boosheid over deze diefstal geuit en gelijk weer een nieuwe opgave aangevraagd. Dat antwoord verwacht ik over 2 weken te ontvangen van het ABP . Heb daarna op de website van de SVB e.e.a. uitgevogeld en kwam uit bij deze tekst:

Wij berekenen de hoogte van de nabestaandenuitkering Anw als volgt:
• De eerste € 782,70 van uw inkomen tellen we niet mee.
• Het inkomen boven € 782,70 trekken we voor twee derde van de nabestaandenuitkering af.
• In andere gevallen krijgt u geen nabestaandenuitkering Anw als u meer verdient dan € 2.541,87 per maand.

Mijn vrouw verdient bruto minder dan het hierboven vermelde bedrag. En dan ga je rekenen en blijft er voor haar een nabestaandeuitkering Anw over van € 430 bruto per maand. Hetgeen neer komt op € 5.160,00 bruto per jaar. Dat is dus de helft minder dan bij het ABP. Ben uiteraard zeer benieuwd naar de nieuwe berekening van het ABP en of zij straks recht heeft op een Anw nabestaandenuitkering zal de toekomst leren.

UPDATE ZONDAG 10 DECEMBER:
Ben er van het weekend achtergekomen dat mijn vrouw helemaal geen aanspraak kan maken op de nabestaandenuitkering Anw, omdat zij geen zorg heeft voor een kind onder de 18 jaar en niet voor minimaal 45% arbeidsongeschikt is. Hiermee vervliegt dus ook de door mij eerder berekende laatste € 5.160,00.
Laatst gewijzigd door HansEde51 op 11 dec 2017 08:48, 1 keer totaal gewijzigd.

TheovdW
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 dec 2017 18:04

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door TheovdW »

Ook ik heb vandaag contact gehad met het ABP inzake afschaffing van de ANW-compensatie. Het immorele karakter van deze afschaffing mag zijn dat deze ooit in het leven geroepen werd omdat bij overgang van Weduwen- en Wezenwetgeving naar ANW, velen buiten de boot vielen. Een grote publicatie in het AD van iemand die terminaal was en de keuze had voor de wijzigingsdatum te overlijden als nazorg voor zijn vrouw dan wel egoïstisch nog een paar maanden te blijven leven, wekte veel opschudding. Door mijn ziekte (nog geeneens afgekeurd op dat moment) werd ik door OHRA al geweigerd voor verzekering van het z.g. ANW-gat. De compensatieregeling was voor mij een uitkomst. Ik ben nu 64 jaar en heb een berekening gedaan bij Loyalis. Om mijn 61 jarige vrouw niet in de bijstand te laten komen moet ik voor een normaal inkomen nu bijna 60 euro in de maand betalen. Nog zonder de vraag over acceptatie omdat ik inmiddels volledig ben afgekeurd. Mijn vrouw heeft na grootbrengen van de kinderen geen baan meer gekregen omdat zij zwaar diabetespatiënte is en te oud. Of dan weer niet de juiste opleiding en dan weer ...... Bij overlijden van mijzelf (hoog risico gelet op mijn ziekte) krijgt zij geen ANW uitkering omdat zij officieel niet is gekeurd voor de WAO/WIA (omdat zij geen werkgever had/heeft). Daar staat tegenover dat zij nimmer aanspraak heeft gemaakt op wat voor mogelijke uitkering dan ook. Volgens het ABP krijg ik nu de door meerderen hiervoor genoemde aanvraagformulieren om te beoordelen of de situatie voor ons gehandhaafd blijft. Ik maak mij op voorhand al zorgen over de woordkeuze "ongeneeslijk ziek". Daar zal wel een draai aan gegeven worden van "ja maar niet terminaal".

Elra
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 dec 2017 23:26

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Elra »

Ik kreeg afgelopen week een brief van het ABP met de mededeling dat de Anw compensatie per 1 januari 2018 wordt afgeschaft.
Ik vond het altijd een geruststellende gedachte dat mijn partner en kind verzekerd waren van ondersteuning als ik weg val. Dat is nu anders. Ik was verbaasd en geschokt door de korte brief. Het staat er alsof het een logische, doodnormale beslissing is, die niet zoveel verschil maakt. Mijn eerste reactie: waarom heb ik hier niet eerder over gehoord? Wat kan ik doen om deze beslissing ter discussie te stellen? Is dit een politieke beslissing? Wie gaat de belangen behartigen van mensen die hier last van krijgen?
Ik lees al wat reacties in dit forum en zoek nu naar een opbouwende manier om duidelijk te maken dat dit niet zomaar acceptabel is.

thehague
Berichten: 15
Lid geworden op: 25 apr 2008 22:16

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door thehague »

Ik bouw pensioen op bij het ABP. Het ABP heeft mij onlangs 'droogjes' laten weten dat per 1 januari a.s. de zogenaamde Anw-compensatie gaat vervallen. Dit gaat mijn echtgenote na mijn overlijden netto max. € 390 per maand schelen in nabestaandenpensioen. Het ABP kan dit niet preciseren (!). Wat erger is: er is geen enkele onderbouwing van deze maatregel gegeven, anders dan de droge constatering: de regels zijn gewijzigd. Ik heb tot 1 feb. a.s. de tijd om zelf een alternatief te regelen, het ABP biedt geen alternatief. Desgevraagd kan het ABP mij niet verder aangeven hoe dit zit. Dit kan toch niet 'zo maar' gebeuren?

kweenie
Berichten: 15626
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door kweenie »

Hier is al een topic over...

Het ABP kan dit niet bij voorbaat preciseren omdat het recht op deze Anw compensatie afhankelijk is/was van de (inkomens)situatie van de overblijvende partner, wat dus bij leven niet bij het ABP bekend is.

Onderbouwing van de maatregel bestaat uit twee punten. Ten eerste is het een relatief 'arbeidsintensieve' regeling om uit te voeren. Ten tweede is de opbouw van partnerpensioen in de nieuwe regeling verhoogd en zou het laten voortbestaan van de ANW compensatie betekenen dat er fiscaal te veel pensioen zou zijn verzekerd.

Ten slotte is het juist dat het ABP geen alternatief kan bieden, omdat een pensioenfonds niet zulke vrijwillige verzekeringen los mag aanbieden. (Daarom hebben ze ook ooit een andere onderneming Loyalis opgericht.)
Laatst gewijzigd door kweenie op 11 dec 2017 12:29, 1 keer totaal gewijzigd.

TheovdW
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 dec 2017 18:04

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door TheovdW »

viewtopic.php?f=63&t=177119 Uw onderwerp wordt momenteel al in het hiervoor genoemde Topic behandelt. Wellicht kunt u zich daar verder orienteren op de (inderdaad schandalige) problematiek

sjohie
Berichten: 10175
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door sjohie »

thehague schreef:Ik bouw pensioen op bij het ABP. Het ABP heeft mij onlangs 'droogjes' laten weten dat per 1 januari a.s. de zogenaamde Anw-compensatie gaat vervallen. Dit gaat mijn echtgenote na mijn overlijden netto max. € 390 per maand schelen in nabestaandenpensioen. Het ABP kan dit niet preciseren (!). Wat erger is: er is geen enkele onderbouwing van deze maatregel gegeven, anders dan de droge constatering: de regels zijn gewijzigd. Ik heb tot 1 feb. a.s. de tijd om zelf een alternatief te regelen, het ABP biedt geen alternatief. Desgevraagd kan het ABP mij niet verder aangeven hoe dit zit. Dit kan toch niet 'zo maar' gebeuren?
Ze zijn zo te lezen nog in overleg over een oplossing, maar dit is zo te lezen een voortvloeisel uit de laatste ronde van onderhandelingen. Het is dus onderdeel van een groter geheel, een compleet pakket aan positieve en negatieve veranderingen.

thehague
Berichten: 15
Lid geworden op: 25 apr 2008 22:16

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door thehague »

Ook ik heb zo'n brief ontvangen. Ronduit schandalig. Men zegt 'zo maar', zonder enige onderbouwing, eenzijdig een regeling op. En dat ook nog eens op een onmogelijke termijn. Ik wens van harte dat TrosRadar dit onrecht behandelt in het programma.

thehague
Berichten: 15
Lid geworden op: 25 apr 2008 22:16

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door thehague »

'Ze' zijn helemaal niet meer in overleg over een regeling. De compensatie vervalt per 1-1-2017 en je hebt daarna een maand de tijd om zelf 'iets' (bewoording van het ABP) te regelen. Zo langzamerhand heb je nog maar één zekerheid in dit leven: dat je op enig moment doodgaat. Voor het overige is alles onzeker, wat je ook regelt - en welke zekerheden je ook denkt te hebben. En niemand doet er iets aan.

Nb dit topic kan worden gesloten. Zie de discussie bij de link die TheovdW hiervoor heeft vermeld.

Theo-B
Berichten: 37
Lid geworden op: 30 okt 2017 15:22

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Theo-B »

Ik heb al 2 keer tevergeefs via dit medium een oproep gedaan aan Trosradar om een uitzending te wijden aan dit onderwerp, maar dit signaal wordt niet opgepakt.

johanmulder
Berichten: 199
Lid geworden op: 25 feb 2004 16:38

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door johanmulder »

Inmiddels heb ik het ABP beoordelingsformulier Anw compensatie ontvangen. Het is een uitermate eenvoudig en duidelijk formulier. Indien je aan minimaal een van twee voorwaarden voldoet blijft het recht op Anw compensatie bestaan volgens de huidige pensioenregeling. Zwart op wit in de brief bij het formulier.

In het formulier verklaar ik dat ik voor 1 februari 2018 ongeneeslijk ziek ben en mij daardoor niet kan herverzekeren voor een aanvullende uitkering bij overlijden ter compensatie van de Anw compensatie van ABP.Ik kan dat aantonen door minimaal een van de twee volgende punten:
-Ik ben vanwege mijn ongeneeslijke ziekte behandeld door een arts. (naam, specialisatie, ziekenhuis, datum).
en/of
-Ik ben afgewezen voor een aanvullende uitkering voor mijn partner bij mijn overlijden. Ik ben afgewezen op grond van mijn slechte gezondheidstoestand.
(naam en plaats verzekeraar, datum.
Dan is er nog ruimte voor toelichting op je antwoord.
Daaronder staat dat je weet dat contact kan worden opgenomen met je arts of verzekeraar.

Dit formulier onderteken ik en wij bewaren het dan thuis in eigen dossier, samen met bewijsstukken van de weigering tot herverzekeren door een verzekeraar. Je kunt het ook al opsturen naar het bijgevoegde adres met antwoordnummer en dan bewaart ABP het. Het wordt pas beoordeeld als het werkelijk nodig is in geval van overlijden. Ik heb nog contact gehad met ABP over de afhandeling indien onverhoopt nodig, en ik ben ervan overtuigd dat als mijn partner volgens de nu geldende regeling recht heeft op de Anw compensatie ze deze ook zal krijgen.Ik voldoe inmiddels aan beide voorwaarden daar een verzekeraar de aanvraag voor ANW-AP om medische redenen heeft afgewezen. Ik ga met Kweenie mee dat dit voor ons een nette regeling is.
Johan Mulder.
p.s. Nog een praktisch puntje over de data bij de twee voorwaarden. ABP wil bij de datering bij het punt over medische behandeling de datum van eerste behandeling (in de box voor toelichting kan dan worden aangegeven dat er nog vele zijn gevolgd). Bij het punt over geweigerde verzekering de datum van de afwijzingsbrief ( ik schrijf er dan in de toelichting nog wel expliciet bij dat dit de datum van afwijzing is).

thehague
Berichten: 15
Lid geworden op: 25 apr 2008 22:16

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door thehague »

@johanmulder, eens dat dit netjes is voor ongeneeslijk zieken en hun partners (bij die groep hoor ik helaas ook, dus die regeling biedt mij cq mijn vrouw waarschijnlijk ook soelaas). Maar het blijft onrechtvaardig zo'n compensatie 'zo maar', bij wijze van spreken met één pennenstreek én op deze korte termijn (nb vlak voor kerst/jaarwisseling) te laten vervallen. In mijn geval is de FPU-premie ook al als sneeuw voor de zon verdwenen. Komt nog bij: ik kan ook nog fluiten naar het voorwaardelijke pensioen. Welke redelijke verwachtingen kun je nog hebben als je pensioen hebt opgebouwd bij het ABP? Nota bene het grootste pensioenfonds.

Nijogeth
Berichten: 5698
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Dat er ineens een stuk meer nabestaandenpensioen is, dat maakt verder niet uit? Dat ANW is maar een gok of dat wel of niet uitbetaald hoeft te worden, maar nabestaandenpensioen wordt altijd uitbetaald. Geef mij dat extra nabestaandenpensioen dan maar.

pietje.
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 dec 2017 15:50

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door pietje. »

Naar aanleiding van een brief die ik ontvangen heb van het ABP over de anw-compensatie heb ik gisteren ABP gebeld om te vragen hoe het zat met de uitzondering voor ongeneeslijk zieken als je geen aanvullende overlijdensrisico/nabestaandenverzekering kunt afsluiten.

Een medewerkster vertelde mij dat ik eerst een verklaring van een arts nodig had en dan pas het formulier bij ABP kon aanvragen.
Vandaag dus contact opgenomen met de huisarts die de verklaring wel af wilde geven maar dan moest het ABP hier zelf een aanvraag voor doen en met toestemming van ons kon hij die dan verstrekken.
Hierna dus maar weer naar het ABP gebeld en kreeg nu een medewerker aan de telefoon die mij vertelde dat je alleen in aanmerking kon komen voor de anw-compensatie als je een verklaring van een arts had waarop stond dat je binnen afzienbare tijd dood ging, dus binnen een aantal weken tot 3 maanden. Deze man meegedeeld dat artsen dit volgens mij zo niet doen, ik vond het een raar gesprek. Tijdens het gesprek bleek de inhoud van de ontvangen ABP-brief door de ABP-medewerker helemaal anders te worden uitgelegd/geïnterpreteerd dan door mij gelezen en begrepen. Ik vind dat de inhoud van de brief misleidend is ten opzichte van de mondelinge uitleg. Heel erg storend vond ik bijvoorbeeld dat de ABP-medewerker het telkens maar weer had over de voorwaarde dat men terminaal moest zijn om in aanmerking te komen voor compensatie terwijl in de brief wordt gesproken over ongeneeslijk ziek en daarom geen verzekering af kunnen sluiten.

Verder vond ik de manier waarop het gesprek door de ABP-medewerker gevoerd werd erg stuitend. Er werd woordelijk tegen mij gezegd dat ik een briefje aan moest leveren waarin stond dat mijn man binnen een termijn van enkele weken tot maximaal 3 maanden dood moest gaan om in aanmerking te komen voor compensatie. Ik had geen behoefte om zijn verhaal verder nog een keer aan te horen en heb vervolgens alleen nog gevraagd of hij de voorwaarden (want die kan je nergens vinden!) en het formulier op wilde sturen.
Zou toch netter zijn als je tijdig een brief had gekregen over wat de evt. gevolgen zijn en wat de maatregel precies inhoud zodat je de gevolgen in kunt schatten. Verder hebben we de ABP-brief pas 12 december 2017 ontvangen en gaat de maatregel al in op 1 februari 2018.

Onderstaande stond op een site en geeft aan voor wie het negatieve gevolgen kan hebben:
Bij de meeste achterblijvende partners zal dit verlies worden goedgemaakt door het opgebouwde hogere nabestaandenpensioen. Dat geldt echter niet voor de partners van ABP-deelnemers die nu veertig jaar of ouder zijn; zij lopen na het afschaffen van de ANW-compensatie het risico op een flink financieel nadeel als hun wederhelft voor zijn AOW-/pensioengerechtigde leeftijd komt te overlijden.

Ik moest dit echt even kwijt.

Dolder
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2017 12:12

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door Dolder »

Onlangs heeft het ABP per brief een belangrijke wijziging in de pensioenregeling aangekondigd.
De ANW-compensatie wordt per 1 februari 2018 afgeschaft voor partners geboren na 1-1-1950.
Dat scheelt mijn partner € 10667 per jaar.
Zelf verzekeren, is het advies van het ABP.
Kan dit zo maar?
Laatst gewijzigd door Radar op 15 dec 2017 15:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Bericht door Moderator verplaatst naar bestaande topic.

TheovdW
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 dec 2017 18:04

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door TheovdW »

Het Algemeen Dagblad heeft de situatie ook opgepakt zie https://www.ad.nl/economie/ongeneeslijk ... ~ac2aeed8/

Overigens heb ik begrepen van het ABP dat
A - De coulance aanvraag op kortst mogelijke termijn wordt toegezonden
B - daarin gevraagd wordt om artsgegevens zodat door ABP (via een medische dienst) navraag kan worden gedaan over ongeneeslijk ziek zijn (dus niet per definitie terminaal
C - Of dat je kan aantonen eerder geweigerd te zijn door een verzekering
D - Aantonen dat je nu bent geweigerd bij een nieuwe aanvraag (bijvoorbeeld door Loyalis

johanmulder
Berichten: 199
Lid geworden op: 25 feb 2004 16:38

Re: ABP schaft ANW-compensatie af

Ongelezen bericht door johanmulder »

Het ANP heeft nu blijkbaar toch een berichtje uitgegeven want het Anw verhaal staat nu in alle kranten. De paniek die ik nu op het forum bespeur begrijp ik echter niet. Op 7 november heb ik hen die dit aangaat geadviseerd om een herverzekering aan te vragen. Met de afwijzing van de verzekeraar in je dossier hoeft er over wat nu precies ongeneeslijk ziek is geen discussie gevoerd te worden. Een afwijzing op medische gronden is op zich voldoende om de partner het recht op de compensatie te doen behouden.Ik was uiteraard op 7 november nog niet op de hoogte van de huidige vangnetregeling, maar uit reacties van de vakbonden leek het mij vrij duidelijk welke kant het zou opgaan. Ik deel wel de mening van Sammyboy en the Haque dat ABP en sociale partners in deze erg ondoordacht en overhaast hebben gehandeld en onnodig veel onrust hebben veroorzaakt.Voor wat mij betreft is die onrust weggenomen want in kwade trouw van het ABP geloof ik niet.
Johan Mulder.

Plaats reactie