Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
Eefjehobo
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jun 2018 16:07

Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door Eefjehobo »

Mijn vrouw heeft vanuit haar arbeidsverleden bij IBM Nederland een kleine pensioen opgebouwd, wat waarschijnlijk ivm wijzigingen in het pensioenreglement ooit opgesplitst is in een deel dat ondergebracht is bij SPIN Stichting Pensioen IBM Nederland en een deel dat ondergebracht is bij de verzekeringsmaatschappij ASR.

Beide pensioenen vallen onder de wettelijke afkoopgrens en mijn vrouw wil ze dan ook graag afkopen.

Groot is onze verbazing over de gehanteerde factor cq tabel voor het bepalen van de afkoopsom. Beide pensioenen kennen geen partnerpensioen en zijn dus 1 op 1 vergelijkbaar.

SPIn komt uit op een bedrag dat 18x het basis pensioenbedrag groot is, tot onze verbazing komt ASR uit op een bedrag dat slechts 13x het basis pensioenbedrag groot is.

Bij navraag krijgen we van ASR het nietszeggende antwoord dat een verzekeringsmaatschappij een andere factor/tabel toe mag passen en dat doen ze dan ook blijkbaar graag. Hiermee bevestigend dat pensioenverzekeraars aan ieders financieel belang denken, behalve aan dat van de pensioengerechtigde.

Kunnen we hier iets aan doen? Dit voelt zo onrechtvaardig. Als ASR de factor toe zou passen van SPIN zou mijn vrouw 2.500 euro bruto meer krijgen. Een aanmerkelijk bedrag dus.
Overigens heb ik zelf ook een aantal jaar geleden een klein pensioen laten afkopen door een verzekeringsmaatschappij en die kwam wel uit op een vergelijkbare factor als SPIN, dus het toepassen van een extreem lage factor zoal ASR doet is dus niet algemeen voor pensioenverzekeraars en bewijst dat het wel degelijk anders kan.

Lady1234
Berichten: 14606
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Een verzekeringsmaatschappij is inderdaad van een hele andere orde, dan een pensioenverzekeraar. Zij moeten zich overigens aan de regels houden. En dat zullen ze bij afkoop ook beslist doen.

U kunt aan het verschil niets doen.

Het is wellicht verstandig pas tot afkoop over te gaan in het jaar dat uw vrouw voor het hele jaar AOW gerechtigd is. Kan aanzienlijk in de loo heffing schelen.

Eefjehobo
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 jun 2018 16:07

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door Eefjehobo »

Vandaag contact gehad met de Ombudsman Pensioenen en ga dossier opsturen. Zij gaan kijken of ze er iets aan kunnen doen. Ook bij de oorspronkelijke werkgever klacht ingediend en gaat ook onderzoeken tevens bij hen pensioenreglement opgevraagd. Eindelijk in ieder geval een beetje gehoor en niet alleen maar dooddoeners.
Uitbetaling op AOW leeftijd hebben we naar laten kijken. AOW leeftijd valt in november en levert maar een kwartaal ca 4% voordeel op. Voor de maanden daarvoor ben je wel AOW premie verschuldigd. Is wel degelijk geld, maar gezien de bedragen te overzien. En om daarvoor 1 1/2 jaar te wachten heeft ook nog een risico. Gebeurt er in die periode iets dan ben je alles kwijt. Dat is wat ik heb begrepen. Ga ervanuit dat dat klopt, maar hou me aanbevolen voor het tegendeel als daar goede steekhoudende argumenten zijn.

kweenie
Berichten: 15429
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door kweenie »

Je mag het antwoord dan wel nietszeggend vinden, maar het is wel de realiteit dat die verschil wordt veroorzaakt doordat pensioenfondsen een andere rente moeten gebruiken dan verzekeraars. Dit is een vrij technisch verhaal, maar komt er in het kort op op neer dat de rente waarmee verzekeraars moeten rekenen gebaseerd is op een Europese lange termijn verwachting van de inflatie plus de reële rente (hoeveel je geld na aftrek van inflatie werkelijk meer waard wordt) terwijl voor pensionfondsen wordt gerekend met wat 'de markt' verwacht van de rente op de lange termijn.

In theorie zou daar gemiddeld weinig verschil tussen moeten zitten. Maar op dit moment is de rente zo extreem laag, dat er dus wel een groot verschil tussen zit. De rente die verzekeraars als uitgangspunt moeten nemen, is met 3,65% momenteel ruim 2 procentpunt hoger dan wat de basis voor pensioenfondsen is.

Dankzij die lage rente kan je vrouw op dit moment bij het pensioenfonds een relatief hoog afkoopbedrag krijgen. Maar msschien dat het voor het deel van de verzekeraar handiger is om het gewoon maandelijks te laten uitkeren?

sreten
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 apr 2011 20:09

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door sreten »

Dat is zeker onrechtvaardig, maar wat is aan mij gedaan, is echt bizaar.
In het begin jaren zeventig ben ik vrijwillig verzekerd voor pensioen in Bosnie (mijn geboorte land). Ben plm 12 jaar verzekerd geweest.
Toen ik wed 65 jaar, ik kreeg mijn AOW, en de bedrijfs pensioen. Maar deel uit Bosnie kwam niet. Moet ik ruim drie jaren wachten op hun beslissing voor mijn, door mij betaalde pesioen.
En in die beslissing stond dat ik zal GEEN CENT krijgen, omdat ik “ te kort verzekerd ben geweest”. Ik vond het zo onterecht en onrechtwaardig, bizaar voor woorden.
Ik heb betaald plm 60.000 guldens, toener tijd, voor 12 jaar en krijg ik niks terug.
Heeft iemand advies, raad? Kan ik ooit iets vandaar krijgen?

Lady1234
Berichten: 14606
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door Lady1234 »

U kunt beter een eigen topic openen, dan uw vraag in andermans topic te stellen.

Alex E
Berichten: 77
Lid geworden op: 30 jan 2015 17:37

Re: Afkoop klein pensioen bij 65 jaar

Ongelezen bericht door Alex E »

Uit de reactie van TS maak ik op dat de AOW-leeftijd over anderhalf jaar is. De (prima) tip van 'Lady1234' om te wachten met afkoop tot na ingangsdatum AOW-leeftijd levert volgens mij dan ook beduidend meer op dan de 4% waar TS over spreekt. Een risico om binnen deze 1 1/2 jaar te overlijden, waardoor de partner achter het net vist, is in theorie aanwezig. Maar de kans is er uiteraard ook dat degene die het pensioen ontvangt aanzienlijk langer leeft dan gemiddeld en daardoor veel meer aan ouderdomspensioen ontvangt dan nu bij afkoop. Daarom vind ik de andere tip van 'kweenie' om het deel van de verzekeraar (ASR) niet af te kopen maar straks levenslang uit te laten keren, zeer zeker te overwegen. Uiteraard een persoonlijke afweging van TS en partner.

Plaats reactie