[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Herbeoordelingen soms onterecht? in geval van IVA
Pagina 1 van 1

Herbeoordelingen soms onterecht? in geval van IVA

Geplaatst: 01 feb 2015 18:36
door Devloes
goedendag,

het leek mij handig een nieuw topic te openen, omdat deze vraag niet zozeer gaat over de situatie van mijn zoon opzich, maar ook in het algemeen. De rede waarom ik dit heb opgezocht, is omdat er in het rapport staat dat Heronderzoek, niet aan de orde is, maar er toch een afspraak wordt toegezonden in het kader van de herbeoordelingen.
-------------------------------------------

hierbij een stukje uit de rechtspraak en daaronder de definitie van de IVA, volgens het OHC ( Occupational health Consultancy)

Wat vinden jullie/wat lezen jullie hierin?

wat wij opmaken uit de tekst, is dat bij de prognose 'herstel niet verwacht' waarbij op het moment van de beoordeling, geen datum voor een herbeoordeling wordt geplant, ook geen heronderzoek/herbeoordeling, zal plaatsvinden. Als het UWV, een herbeoordeling nodug achtte, dan was bijvoorbaat al geen IVA, toegeken, maar bv WGA. In het geval van een IVA, met bovenstaande prognose en het ontbreken van een geplande datum/indicatie in het medisch deskundig dossier, een herbeoordeling uitgesloten.

------hieronder het stuk van de rechtspraak.( misschien hebben meer mensen hier wat aan, die een oproep krijgen en in de IVA, zitten)


Wanneer is het UWV verplicht om over te gaan tot herbeoordeling van een arbeidsongeschikte ??
Rechtbank Oost-Brabant 16 januari 2013, http://www.rechtspraak.nl., LJN: BY8888

Net als de eerdere twee uitspraken van de rechtbank ’s-Hertogenbosch is deze uitspraak afkomstig uit de eigen praktijk. De rechtbank miskent dat uit de wetsgeschiedenis blijkt dat het UWV bij elke beoordeling dient te bezien wat de datum van de volgende beoordeling dient te zijn. Ook uit de door het UWV gehanteerde Standaard "Professionele herbeoordeling verzekeringsarts” blijkt dat het UWV een herbeoordeling plant op het moment waarop de verzekeringsarts een verbetering verwacht. Bij WGA-uitkeringen die zijn toegekend wegens volledige arbeidsongeschiktheid wordt per definitie een verbetering verwacht, anders zou sprake zijn van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid en zou een IVA-uitkering toegekend moeten worden. Het UWV dient in een dergelijk geval dus steeds een herbeoordeling in te plannen en dient deze geplande herbeoordelingen (blijkens de eerdere uitspraken van de rechtbank van 10 juli 2012, waarin het UWV heeft berust) vervolgens ook uit te voeren.

mr. Xxxxx (advocaat)


De IVA, volgens het OHC:

OHC ( Occupational health Consultancy Rotterdam)

definitie IVA uitkering:


Volledig arbeidsongeschikten die niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn ontvangen een WGA uitkering (klasse 80-100%). Bij de WIA beoordeling moet het UWV dus de inschatting maken of iemand duurzaam arbeidsongeschikt is. IVA toekenning vindt uitsluitend plaats indien herstel is uitgesloten (er is sprake van een medische eindsituatie) of dat de kans op herstel op lange termijn zeer gering is. Voordeel voor de werknemer bij toekenning van een IVA uitkering is zekerheid, er volgen geen herbeoordelingen meer.

Hoeveel mensen worden er in boven genoemde situatie, gewoon opgeroepen met alle stress als gevolg?

Re: Herbeoordelingen soms onterecht? in geval van IVA

Geplaatst: 02 feb 2015 05:50
door TonGr
Volgens mij wilt u hoe dan ook een probleem scheppen wat er waarschijnlijk helemaal niet is.
Het hele weekend uitspraken zoeken terwijl er waarschijnlijk gewoon een vergissing is gemaakt of er zijn dingen langs elkaar heen gelopen.
Je kan er maar druk mee willen zijn.
Vandaag even bellen en klaar.

Re: Herbeoordelingen soms onterecht? in geval van IVA

Geplaatst: 02 feb 2015 11:03
door Devloes
Vandaaf telegonisch contact gehad, met het UWV.
Eerst iemand van het teamondersteuning en daarna de verzekeringsarts.

Maar goed dat we een en ander hadden uitgezocht. Er moest een herbeoordeling plaatsvinden aan de hand van de vorige herbeoordeling, waarvan de arts twijfelde of de beoordeling van de vorige arts wel juist was.

Hierna hebben wij geantwoord dat er geen verbeteringen worden verwacht. De arts antwoordde met " dat kan mij niet schelen. Niet verwacht is niet Uitgesloten. Ik verwees de arts naar het allereerste rapport, waar hij werd afgekeurd.In dat dossier staat namelijk wel dat herstel is uitgesloten.

De arts zweeg maar zuchtte. Ik vulde mijn betoog aan dat in beide rapporten zijn voorzien van de tekst dat herbeoordeling niet aan de orde is. Hij antwoordde met, " mevrouw, u heeft helemaal gelijk, we zullen de afspraak voor u annuleren, fijne dag verder". en hij hing op.

Een beetj onprettig gesprek met deze man. Was duidelijk op de hoogte van de regels. Het is dus maar goed dat we dit hebben uitgezocht. Dus zoals TonGr, zei " het is waarschijnlijk een fout, Maandag bellen en klaar" was dus niet het geval. Uiteraard bedanken wij u voor de zinvolle bijdrage.

Re: Herbeoordelingen soms onterecht? in geval van IVA

Geplaatst: 02 feb 2015 11:22
door TonGr
Dus bellen en klaar.
Het was dus een fout bij het uwv, want volgens mij hoeft u niet meer te komen na telefonisch overleg.