Pagina 1 van 1

WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 10:39
door justone
Zit al sinds 11-11-2011 thuis, begonnen met ziekte periode, daarna re-integratie traject, tijdens re-integratie cursus/opleiding gevolgd die in eerste instantie door de arbeidsdeskundige van het UWV werd afgeraden, maar 1 week later door bemoeienis van werkgever werd goed gekeurd.
Vervolgens een jaar bezig geweest voor opleiding met diploma ( bleek later spoed cursus met certificaat ) en per toeval aansluitend stageplaats, om dan toch weer met de harde waarheid geconfronteerd te worden dat de passieve staande houding als cnc frezer door mijn knieën ( 2x geopereerd aan beide knieën en artrose 2 rechts en artrose 3 links geconstateerd ) dit niet prettig vonden en al snel moest afhaken door steeds erger wordende terugkerende knie klachten waardoor het staan steeds moelijker werd en ik hierdoor steeds meer klachten kreeg.

Een jaar verspilde tijd en energie omdat nu bleek dat het dus toch geen juiste keuze was, en omdat ik destijds niet meer in het re-integratie traject zat, mijn werkgever al heel veel voor mij gedaan had ben ik nu terug bij af.

Hoe moet je nou aan passend werk komen, ik wil wel, graag zelfs, kijk iedere dag, solliciteer op iedere functie waarvan ik denk dat het kan, zelfs bij twijfel of het wel kan solliciteer ik, maar hoe weet ik of het echt bij me past?
Heeft het gevolgen voor mij als ik straks misschien de verkeerde keuze maak en de toestand van mijn knieën verergert?

Ben vandaag gebeld door bekende om evt. als keuken monteur te beginnen, ik heb voorheen wel eens keukens geplaatst, anderzijds weet ik dat je als monteur soms de vreemdst rare knie belastende houdingen moet aannemen om het gemaakt te krijgen, ook veel op mijn knieën zitten is dan aan de orde, iets wat eigenlijk voorkomen moet worden.

Heeft dit in een later stadium als het slechter zou gaan met mijn knieën door dit werk financiële gevolgen voor mij?

Ook ben ik een beetje bang om te beginnen aangezien je verhalen leest van mensen die zijn gaan werken in soort gelijke situaties en in schrijnende gevallen soms maar € 0,01 cent te weinig hebben opgegeven al honderden euro`s aan boetes moeten betalen.

Wie heeft er tips en/of adviezen hierin, hoe ik deze risico`s kan afdekken?

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 11:10
door Klaas Jan
Laar u adviseren door een arbeidsdeskundige van het UWV en medisch specialisten. Dat u zo graag aan de slag wilt is zeer prijzenswaardig maar het is oppassen met klachten die door verkeerde keuzes nog veel erger kunnen worden. Keukens monteren met slechte knieën, of dat verstandig is moet u écht nagaan.

Wat betreft uw angst voor boetes: dat geldt alleen voor mensen die de regels van het UWV niet naleven. Als u zich aan de regels houdt, inkomsten netjes opgeeft, alles in overleg doet hebt u niets te vrezen.

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 14:39
door justone
Vandaag gebeld met UWV, maar die kunnen me niets vertellen waar ik mee verder kan.
ben dus terug bij af!

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 14:43
door Julie4444
justone schreef:Vandaag gebeld met UWV, maar die kunnen me niets vertellen waar ik mee verder kan.
ben dus terug bij af!
Wat heeft uw behandelend arts erover gezegd?

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 15:18
door justone
die adviseerde mij om nooit meer terug in de bouw te gaan vanwege de zware lichamelijke activiteiten en vanwege het vele knielen en hurken trap en vooral ladders klimmen wat ik zoveel mogelijk moet voorkomen.
Ik weet dat dit niet echt de slimste keuze is, maar ik wil weer iets kunnen doen, maakt niet uit wat, maar wil me weer nuttig voelen in deze maatschappij

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 16:01
door Klaas Jan
U geeft zelf het antwoord eigenlijk al. Werken in de bouw is u afgeraden o.a. vanwege het vele knielen en hurken. Dat lijkt me bij keukens monteren toch voortdurend aan de orde? Probeer wat geduld te hebben en ga voor een baan die bij uw fysieke mogelijkheden past.

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 26 feb 2015 16:32
door Julie4444
justone schreef:die adviseerde mij om nooit meer terug in de bouw te gaan vanwege de zware lichamelijke activiteiten en vanwege het vele knielen en hurken trap en vooral ladders klimmen wat ik zoveel mogelijk moet voorkomen.
Ik weet dat dit niet echt de slimste keuze is, maar ik wil weer iets kunnen doen, maakt niet uit wat, maar wil me weer nuttig voelen in deze maatschappij
Ik vind het erg goed dat u wel wilt blijven werken. Zo zouden er meer moeten denken! :mrgreen:

Als uw arts zegt niet meer in de bouw te gaan werken vanwege het knielen, hurken en ladders klimmen, moet u die activiteiten niet meer doen. Als u dus toch persé in de bouw wilt werken, denkt u dat er een positie is waarbij u die dingen niet hoeft te doen?

Misschien iets administratiefs of offertes maken of iets dergelijks?

Als een dergelijke positie niet voor u geschikt is zou ik u aanraden uzelf te laten omscholen tot iets wat niet zo lichamelijk intensief is. De behandelende arts weet doorgaans het beste wat wel en niet geschikt werk is voor uw lichaam, dus luister naar zijn/haar advies.

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 27 feb 2015 09:39
door Klaas Jan
U bent beoordeeld door het UWV. Wat staat er in de beschikking en begeleidende documenten? Er is een Functionelemogelijkhedenlijst. En de arbeidsdeskundige heeft geadviseerd over uw mogelijkheden en de beroepen die u nog wel uit kunt oefenen. Kunt u met die info iets?

Re: WIA en tijdelijk werk?

Geplaatst: 01 apr 2015 13:52
door justone
Klaas Jan schreef:U bent beoordeeld door het UWV. Wat staat er in de beschikking en begeleidende documenten? Er is een Functionelemogelijkhedenlijst. En de arbeidsdeskundige heeft geadviseerd over uw mogelijkheden en de beroepen die u nog wel uit kunt oefenen. Kunt u met die info iets?
Er staan inderdaad 3 voorbeeldfuncties op die ik puur theoretisch zou kunnen uitoefen, maar dit is enkel bedacht om te achterhalen wat de verdien capaciteit bij de aangepaste baan is om zodoende door het verrekenen van je verlies van inkomen je percentage aan arbeidsongeschiktheid te kunnen noteren.

Of je daar dan de capaciteiten qua opleiding voor geschikt bent, daar kijken ze niet naar.
Daarnaast heb ik de pech dat ik al 48 jaar ben, en dan ben je op de hedendaagse arbeidsmarkt al afgeschreven, alleen ben ik dat nog lang niet.

Bij het UWV kan ik niet aankloppen, omdat mijn Ex werkgever risicodragend was, en ondanks dat hij volgens de wet 10 jaar verantwoordelijk is om re-integratie inspanningen te verrichten zal deze ook niet hier op zitten te wachten, en wil dat eigenlijk ook helemaal niet meer verlangen aangezien hij al zo veel voor mij gedaan heeft.