LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] wao/wia /wajong enz

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
marieke2407

wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door marieke2407 » 02 feb 2009 17:57

hallo mensen ,

ik weet niet of jullie dit al weten maar ik dacht zet het even neer...
Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)

Compensatie arbeidsongeschikten
Bij de regeling buitengewone uitgaven mochten arbeidsongeschikten een vast bedrag aftrekken. Daarvoor in de plaats komt een jaarlijkse tegemoetkoming van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Deze uitkering staat los van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

Bent u ten minste 35% arbeidsongeschikt en hebt u op grond daarvan op 1 juli 2009 recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV? Dan komt u in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Het maakt hierbij niet uit of u een WAO-, WIA- (WGA- en IVA-), Wajong- of WAZ-uitkering hebt.

De tegemoetkoming wordt automatisch uitgekeerd: u hoeft hier niets voor te doen. De hoogte is € 350 netto. De tegemoetkoming wordt uitgekeerd in het derde kwartaal (juli-september), voor het eerst in 2009.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met het UWV : tel. 0900-9294.

Laatst gewijzigd: 16 januari 2009

Verwante informatie
Compensatie eigen risico Veranderingen in de AWBZ Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ik heb wat, krijg ik ook wat? Zie ook:
De wettekst van de Wtcg Belastingdienst Centraal Administratie Kantoor (CAK) Informatie over toeslagen, waaronder de zorgtoeslag Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)


IK HEB MET HET UWV GEBELD EN HET IS IDD WAAR,ALLE UITKERINGSGERECHTIGDE DIE IN DEZE GROEP VALT...
DUS WE KRIJGEN TOCH NOG EEN TEGEMOETKOMING IN DE DINGEN DIE WE MOETEN BETALEN...

mvg marieke 2407

glith
Berichten: 241
Lid geworden op: 27 mar 2008 10:42

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door glith » 13 feb 2009 22:36

Ben benieuwd zal het voor een vriendin blijven volgen dit topic

marieke2407

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door marieke2407 » 22 feb 2009 17:52

hoi glith

nou ze kan het zelf zien op de site van het uwv.
daar zie je tegemoetkoming chronisch zieken.
alleen de mensen die dus wao,wia en wat in het stukje staat wat ik gecopieerd heb.

nou ben ik een type dat dus nooit wat vraagd,na 11 jr.
ik vul ook nooit belasting in,terwijl ik heel wat terug kan vragen omdat ik onder andere al 4 jr heen en weer rij(mijn man)naar belgie.ben daar ook 3 keer geopereerd...
dus ik vind het wel lekker...
er wordt veel mee gesjoemeld en ik vind het wel goed dat er bepaalde dingen nu gewoon niet meer kunnen en ze zeggen de chronische krijgen nu dit..klaar uit...
overigens is dit gewoon jaarlijks!
ze kan dit ook op http://www.minvws.nl zien ook weer staat er ergens tegemoetkoming chronisch zieken enz...het is 16 jan officieel verklaart en getekend dus doorgaant...
het uwv gelijk gebeld...ja zal wel dacht ik ihihih maar nee het was echt zo..niks belasting je krijgt het van het uwv...zegt dat maar tegen je vriendin.

groetjes marieke

luciel
Berichten: 29
Lid geworden op: 13 sep 2006 17:29

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door luciel » 07 mar 2009 13:49

marieke2407,

Je kunt over de afgelopen 5 jaar nog dingen terugvragen aan de belasting. Is toch weer 5 jaar.
Dit jaar kun je, voor de laatste keer, kosten uit 2008 opvoeren, als je nog bonnen hebt van apotheek, een nieuwe bril, fysio die je niet vergoed krijgt enz.
Gewoon vragen, de belasting vraagt ook aan jou geld als ze vinden dat zij er recht op hebben!

meeleester
Berichten: 15
Lid geworden op: 04 nov 2006 19:12

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door meeleester » 31 mar 2009 15:23

De €350,- netto komt in de plaats van de €821,- die je t/m IB-aangifte 2008 op kon voeren als aftrek arbeidsongeschiktheid. De groep die nu €350,- kreeg, viel automatisch ook onder de regels geldend voor die €821,- aftrekpost. Per situatie zal het verschillen of sec op dit punt men beter of slechter uit is.

De WTCG zélf is een draak van een regeling. Voor 2009 krijg je -als je aan allerlei regels voldoet!- pas eind 2010 iets terug, later nog dus dan de meeste belastingteruggaven. Bovendien erkent het MinVWS zelf al dat veel mensen door de WTCG buiten de boot zullen gaan vallen. De criteria die men hanteert zijn ook twijfelachtig te noemen. Zo levert chronisch fysiotherapie in ene 'geld op', terwijl je er sec geen meerkosten aan hebt. Zo telt een indicatie voor huishoudelijke hulp in natura wél mee, maar telt een indicatie voor huishoudelijke hulp in PGB-vorm niet mee (ter verduidelijking; beide zijn te controleren en registreren doordat voor beide vormen een gelijke eigen bijdrage geldt, geïnd door het CAK). Men telt rolstoelgebruik niet mee (reden; er zou geen goede registratie zijn....), maar kijkt wel naar hulpmiddelen verstrekt vanuit de AWBZ. Onhandig punt daarin; men kijkt naar de reparatie- en onderhoudszaken die er in een jaar uitgevoerd zijn. Klinkt leuk, maar er zijn veel hulpmiddelen waarvoor je niet jaarlijks de leverancier over de vloer hoeft te hebben.

Gevolg van dit alles is dat mensen weer buiten te boot gaan vallen, anderen onnodig 'onderhoud' op een hulpmiddel zullen laten uitvoeren (want, levert indicatiecriteria op om geld terug te kunnen krijgen), er invloed van buitenaf uitgeoefend wordt op mensen voor welke vorm van zorg zij kiezen (wat volgens de wetgeving WMO niet zou mogen?) etc. Er is dan ook nog altijd erg veel discussie over de WTCG.

Of de WTCG voor iemand nadelig of voordelig uitpakt verschilt per persoonlijke situatie. Ik ben zelf gaan rekenen n.a.v. wat praktijkvoorbeeldjes en heb het al meermaals zien gebeuren dat iemand met relatief geen of weinig meerkosten er met het WTCG op vooruit zal gaan, en iemand met veel meerkosten er behoorlijk op achteruit kan gaan.

Ook is het voor mensen die met de €350,- te maken hebben belangrijk om te beseffen dat dit invloed kan hebben op hun huurtoeslag en zorgtoeslag!! Doordat er per 2009 aftrekposten komen te vervallen, kan het verzamelinkomen hoger uitkomen. Dit verzamelinkomen wordt gebruikt om te bepalen op hoeveel zorgtoeslag en huurtoeslag men recht heeft. Om vervelende situaties zo veel mogelijk voor te zijn, kan het handig zijn om eens te kijken welke aftrekposten per 2009 vervallen en hoeveel uw verzamelinkomen hierdoor kan stijgen. Bereken met het hogere verzamelinkomen vervolgens hoe hoog de huurtoeslag en zorgtoeslag zouden worden. Zit hier verschil in, dan kan men met een wijzigingsformulier per direct de zorgtoeslag en huurtoeslag al laten herberekenen om zo hopelijk al te vervelende definitieve aanslagen huurtoeslag en zorgtoeslag te voorkomen.

marieke2407

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door marieke2407 » 01 apr 2009 13:03

hoi hoi

ja de mensen zullen het wel weten die hier mee te maken hebben
wat ik al schreef ik heb nooit wat terug gevraagd en zo zullen er meer zijn dus voor ons is het een welkome aanvulling,,,alles wat je krijgt..en ja we betalen ook genoeg..tja zo is het leven...
betalen en krijgen...wat je krijgt betaal je zlef uiteindelijk...maar ach...
het was even de bedoeling om de mensen op de hoogte te stellen..

ik heb van alles wta jij noemt geen last ..gelukkig.
en idd dat er veel mensen buiten de boot gaan vallen is algemeen bekent als je radar en kassa volgd.als je dat volgt weet je ook dat er heel veel instanties mee bezig zijn....
iets van 87% krijgt niks! dus ik ben niet chronisch ziek alleen omdat mijn medicatie niet op de lijst staat...

ach.....als ik het maar weet en het uwv enz...vind ik voldoende en als ik het niet krijg stoppen ze het maar ergens....anders..er zitten hier in dit land overal plus en min kanten aan,aan alles!
er wordt een appel voor je neus gehouden maar er wordt een halve appel van je geplukt...of 3 kwart...

robertd
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 aug 2009 13:53

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door robertd » 08 aug 2009 14:06

hallo mensen ik heb van de week gebeld met 0900-9294 en gevraagd hoe het zit met de 350 euro netto die mensen krijgen en ik krijg het volgende te horen wegens onderbezetting van personeel komt de 350 euro eind september begin november dit is natuurlijk ***** gedrag ten ergsten want ik vroeg maar er staat dat het in de maanden jullie augustest of september gestort wordt en ze zegt me gewoon doodleuk in me gezet ja we hebben mensen te kort dus we maken het pas over in september nou kwaader dan dit kan je me niet krijgen want is het mijn fout dat ze te laat zijn begonnen met de douchees te kijken is het mijn fout dat mensen te weining hebben nee dat is hun fout wat is dit toch in dit land als hun geld van jou krijgen moet je alla de minuut over maken maar op hun moet je 3 maanden wachten moet jij doen dan mag je wettelijke rente betalen en dit is niet de eerste keer dat we gepiepeld worden want we ze zouden ook naar 75 procent gaan en dat zie ik ook nergens terug net zo als we gekoppeld zouden worden aan het minumloon dat zie ik ook niet terug dus allemaal bellen naar 0900-9294 en vragen om je 350 euro netto als iedereen belt dan moeten ze wel gaan opschieten dus sta voor je recht en eis je 350 euro op bij uwv want het is gewoon nu is een keertje klaar ze gaan hun familie maar lopen flashen stelletje met huftergedrag daar bij uwv

marietje224
Berichten: 233
Lid geworden op: 11 aug 2009 14:57

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door marietje224 » 11 aug 2009 15:21

Geachte heer.

Er stond uiterlijk het in het derde kwartaal ,dus dat kan idd eind sept zijn.
Ik heb zelf net ook even gebeld en mij vertelde ze dat het niet hoeft mee te komen met de uitkering omdat zei er niet overgaan maar dat het echt uiterlijk sept is.(ze hebben er geen zicht op)
Ik heb verteld van u situatie ,nee hoor zegt ze dat kan niet?denk dat diegene
Dus laten we er van uit gaan dat we gewoon eind sept onze centjes hebben,misschien wel eerder?wie zal het zeggen
Dan nog over naar de 75% ik ben toen gewoon op de datum dat het inging,ik geloof 1 juli 2007?naar 75% gegaan....alles loopt gewoon zoals het moet...
Ziet u niet iets over het hoofd?
Zo'n groot bedrag is het ook weer niet..5%(nou ja voor de minimuminkomens wel,dat bedoel ik ook niet zo!)

maar verder heeft u wel gelijk,wij staan er alleen voor en stel dat het uitloopt dan hebben we niks te zeggen.
Maar owee als wij ons niet aan de afspraak houden...maar ach zo werkt het met alles...

ik moet zeggen gelukkig nooit problemen met het uwv ,helaas voor u wel..
ze keek in mijn dossier en idd ik heb er volop recht op,dat is ook nog de vraag.

Mechwarrior94
Berichten: 53
Lid geworden op: 27 nov 2008 01:54

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door Mechwarrior94 » 12 aug 2009 11:20

Ik ben zelf 85% afgekeurt, enkel psychologish al. Lichamelijk ben ik nog nooit gekeurt. Zal dit ooit gebeuren, dan mag ik nooit meer werken! :shock: Reden is de jaren lange pesterijen vanaf mijn 5e die zelfs nu gewoon door blijven gaan, vele bedrijgingen (zelfs met de dood), autisme onderzoek (gaat eindelijk van start na de zomervakantie, mocht ook eens tijd worden...), en zo nog meer dat in deze lijst voorkomt. Kortom, totaal niet goed om mijn gedachten op iets anders te plaatsen dan huiselijk alles te regelen. Ik werk overigens wel maar ik vang hiervoor niets, eigen tijden en eigen tempo. Ik wil namelijk niet dat men gaat zeggen dat ik niet meer dan lui ben wat ik maar al te vaak hoor.

Anyways, Ik ben in 2006/2007 voor het laatst gekeurt. Met als resultaat dat ik volgens die dokter 100% afgekeurt zal worden in ieder geval tot 2010, geen verplichtingen dus richting werk zoeken voor mij.
Ik zit ook nog eens bij het GKB en heb dus maar 40 euro per week, dus elke cent telt!

marietje224
Berichten: 233
Lid geworden op: 11 aug 2009 14:57

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door marietje224 » 19 aug 2009 09:31

laten we eerlijk zijn,de meeste die nu afgekeurd worden en ik ook! Worden niet zomaar afgekeurd,het is erg streng! dus dat u thuis is ,zal u echt ten goede komen..
I schreef ook!over die 70/75% het is niet zo'n heel groot bedrag en daar achter schreef ik voor de minimum inkomens natuurlijk wel.
40 euro per week vind ik wel erg weinig!dan hoop ik wel dat u daar alleen van rond moet komen...anders is het echt helemaal hopeloos,hoe kan het in ned he...
Heeft u recht op aanvulling?
weet even niet wat gkb is,schuldsanering?of ??sorry...
ik weet natuurlik ook niet hoe oud u bent,maar ik vind dit wel heel weinig en idd dat heb ik ook tegen het uwv gezegd,de mensen denken he lekker in de mnd jul-au of sept en dan zijn nou net de mnd dat de mensen denken,zo heb ik ook een lekkere zomer,.nou dat snapte die vrouw heel goed,
ze wist niet of het gewoon met de uitkering mee kwam,volgens mij komt het van het CAK af ,dus kan tot eind sept gestort worden...

wens u heel veel sterkte...

Mechwarrior94
Berichten: 53
Lid geworden op: 27 nov 2008 01:54

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door Mechwarrior94 » 03 nov 2009 01:45

GKB is een bedrijf at helpt met schulden, alles komt daar dan binnen en men bemiddeld met de schuldeisers om een betalings regeling te krijgen. Moet echter wel genoeg over blijven om elke week 45 euro aan week geld, dit voor de weekelijkse boodschappen.

Ja, ik heb recht op aanvulling. Dit is echter pas sindskort bekend bij mij. Ik ben dus heel veel misgelopen over afgelopen jaren. Ziet er echter naar uit dat ik nog niet van een uitkering afkom en misschien wel mijn leven lang ermee zal blijven rondlopen. Er is namelijk vermoedde dat ik een vorm van autisme en ADHD heb, een mogelijke naam voor dit beestje word PDD-NOS genoemd, of dit zo is inderdaad moet ik nog afwachten tot ik een volledig onderzoek heb gehad.

Ik ben nu uit de schuldsanering en bij het GKB vandaan, ik heb via de rechter het voor elkaar gekregen dat een ander bedrijf het overneemt om toekomstige problemen te voorkomen. Tot zo ver ik er nu uit begrijp krijg ik voortaan 60 euro per week, echter dit weet ik niet zeker.

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door VioletPrue » 03 nov 2009 09:42

meeleester schreef:Ook is het voor mensen die met de €350,- te maken hebben belangrijk om te beseffen dat dit invloed kan hebben op hun huurtoeslag en zorgtoeslag!! Doordat er per 2009 aftrekposten komen te vervallen, kan het verzamelinkomen hoger uitkomen. Dit verzamelinkomen wordt gebruikt om te bepalen op hoeveel zorgtoeslag en huurtoeslag men recht heeft. Om vervelende situaties zo veel mogelijk voor te zijn, kan het handig zijn om eens te kijken welke aftrekposten per 2009 vervallen en hoeveel uw verzamelinkomen hierdoor kan stijgen. Bereken met het hogere verzamelinkomen vervolgens hoe hoog de huurtoeslag en zorgtoeslag zouden worden. Zit hier verschil in, dan kan men met een wijzigingsformulier per direct de zorgtoeslag en huurtoeslag al laten herberekenen om zo hopelijk al te vervelende definitieve aanslagen huurtoeslag en zorgtoeslag te voorkomen.
Mooi duidelijk stuk meeleester, maar een kleine aanvulling van mijn kant: denk ook aan je kwijtschelding voor gemeentelijkebelastingen en de waterschapsbelastingen.
Die worden ook gebaseerd op je verzamelinkomen en kunnen dus ook wegvallen.

Mechwarrior94
Berichten: 53
Lid geworden op: 27 nov 2008 01:54

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door Mechwarrior94 » 23 sep 2010 04:39

het is inmiddels september 2010, en nog niet gekeurt! Denk dat het UWV weer eens slaapt en/of ik krijg komend jaar niets! Hoe het ook zit, ik heb wel continue gemiep met het financiele gebeuren ookal is het volledig uit handen gegeven! :evil:

klokkenluider62
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 okt 2013 15:24

Re: wao/wia /wajong enz

Ongelezen bericht door klokkenluider62 » 27 okt 2013 15:34

Hallo allemaal een leuk nieuwtje,de jaarlijkse wtcg toeslag van het uwv geld ook voor mensen die met uwv uitkeringen in het buitenland wonen.Dat is bepaald door het europeesche hof,dus diegene die het nog niet heeft gehad,waaronder ik gaan dus massaal bellen met het uwv.

Gesloten