LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Discussieer hier over werkgevers, ontslagregelingen en aanverwante zaken.
Gernan
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 feb 2014 18:51

20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door Gernan »

Ik heb een vast contract van 20 uur en maak deze uren altijd op dezelfde dagen gedurende 3 dagen in de week. Nu wil mijn baas dat ik flexibel ga werken en dat betekent in ieder geval andere dagen. Nu heb ik van de week een brief ontvangen waarin staat dat ik nodig ben op de drukke uren omdat de verkopen achter blijft en ik dus zo`n goede verkoopster ben, dus dat ik flexibeler moet zijn. Ik ben bang dat als ik deze brief onderteken zij mij dus in kunnen zetten wanneer het hun uitkomt eventueel 6 dagen in de week. Ben ik verplicht om deze brief te ondertekenen?? En zo ja mogen ze dan mijn 20 uur verdelen over 4 of 5 of zelfs 6 dagen??

tenormin
Berichten: 6826
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door tenormin »

Tja, het ligt helemaal van uw privé omstandigheden af of u meerdere dagen sowieso kan werken; misschien heeft u nu op andere dagen andere werkzaamheden. Maar als er verder voor u "niets te doen is" (ik bedoel dat uiteraard niet negatief) is het misschien toch het overwegen wel waard. Heb ook geen idee of u afhankelijk bent van dit inkomen. Maar om 6 dagen te moeten komen opdraven b.v. voor iets meer dan 2 uurtjes, lijkt me dan ook wat overdreven van uw werkgever. Natuurlijk ben u niet verplicht het "nieuwe contract" te ondertekenen maar ik denk dan wel dat uw vaste contract zal uitmonden in geen contract, op den duur. Wat is wijsheid in deze, moeilijk in te schatten. B.v. woon-werkverkeer. Is dat te doen? Kunt u zelf het best beoordelen.
Laatst gewijzigd door tenormin op 07 feb 2014 20:42, 1 keer totaal gewijzigd.

witte angora
Berichten: 23428
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door witte angora »

Ik zou eerst eens aan de werkgever vragen wat die flexibiliteit precies inhoudt.

GJvdZ
Berichten: 7406
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Ik neem aan dat je in een winkel werkt. Gezien de ellende in de retail kan ik me wel voorstellen dat de werkgever probeert de boel te optimaliseren. Als er bepaalde piekuren zijn waar veel te verkopen valt (en waar nu kennelijk niet het best mogelijke resultaat wordt behaald) dan moet je wat. Zoveel alternatieven hebben de meeste winkels niet meer.

alfatrion
Berichten: 17775
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door alfatrion »

Een werknemer moet zich redelijk opstellen. Daarbij kan horen dat er wijzigingen in bestaande overeenkomsten worden aangebracht als daar aanleiding toe is. Deze wijziging moet uiteraard wel redelijk zijn. Mijn advies is om de brief niet te ondertekenen maar wel in overleg te gaan.

Gernan
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 feb 2014 18:51

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door Gernan »

Ik werk inderdaad in een winkel en vind het niet erg om op andere dagen te gaan werken. Ik wil alleen niet mijn uren verdeelt krijgen over 5 dagen en daar ben ik dus bang voor. Ik wil dus eigenlijk alleen weten wat mijn rechten hierin zijn. Ben ik hiertoe verplicht omdat het economisch gezien slecht gaat in de Retail??

Marc070
Berichten: 6
Lid geworden op: 18 jan 2014 10:57

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door Marc070 »

Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst en deze moeten strikt worden nageleefd, ook door de werkgever. Het zomaar veranderen van afspraken is in beginsel dan ook niet mogelijk. De leidraad of er sprake is van een wijziging wordt dus op de eerste geplaatst gevormd door de afspraak.
In sommige overeenkomsten is een wijzigingsbeding opgenomen. Bij zwaarwegende omstandigheden kan een werkgever hierop een beroep doen.
In zijn algemeen moet een werknemer zich redelijk opstellen ten aanzien van redelijke voorstellen van de werkgever die verband houden met gewijzigde omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn het aanvaarden van een nieuwe functie bij reintegratie. Dit mag echter niet zover gaan dat u zomaar heeft te accepteren dat een werkgever allerhande wijzigingen doorvoert.

Ik zou eerst achterhalen wat precies de wijzigingen qua uren inhouden en voor u zelf nagaan wat acceptabel is en dit eventueel in onderhandelingen meenemen.

crazyme
Berichten: 7756
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door crazyme »

Ne zou kunnen stellen dat je er in beginsel niet negatief tegenover staat maar dat je graag een proefperiode van 3 maand wil instellen. Dan weet jij hoe het uitpakt zonder direct de confrontatie te zoeken.

Annikaatje
Berichten: 517
Lid geworden op: 27 feb 2013 20:21

Re: 20 uur werken in 4/ 5 of 6 dagen?

Ongelezen bericht door Annikaatje »

En als je werkgever aangeeft dat het over bijvoorbeeld maximaal 4 dagen zal zijn, vraag dan of hij dat ook im de te tekenen brief wil zetten!

Gesloten