LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Heb jij weleens gekocht op het internet? Ging dat goed of juist niet? Bespreek hier jouw ervaringen met winkels op het internet
Leech
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 dec 2016 18:34

Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door Leech » 08 dec 2016 18:41

Ibood heeft elke dag een dag aanbieding. Ook hebben ze tegenwoordig een week durende aanbieding. Ze stunten met KORTINGEN omdat ze vaak op zich best met goede aanbiedingen komen, echter geven ze korting over de adviesprijs van het product ipv de winkelwaarde. De webwinkel geeft als smoes de marktwaarde niet in de gaten te kunnen houden omdat deze kan schommelen. De advuesprijs stond aan het begin al vast. Dit is geen representatie korting waarbij het nb. geen echtr korting is omdat ibood de producten nooit voor een reguliere prijs heeft verkocht. Ze verkopen dus een product met voor hun de hoogst haalbare voordeel voor de consument, maar je kan technisch niet van korting spreken.
Op de vele productfora van nb. de webwinkel zelf word hier vaak een opmerking gemaakt met constant de zelfde smoesjes.
Kan deze webwinkel wel spreken van deze absurde kortingen of word je als consument dus gewoon misleid?
Laatst gewijzigd door Radar op 09 dec 2016 09:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Onderwerp aangepast om strekking te verduidelijken

Jetsertje
Berichten: 484
Lid geworden op: 04 okt 2016 20:59

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door Jetsertje » 09 dec 2016 11:24

Leech schreef:Kan deze webwinkel wel spreken van deze absurde kortingen of word je als consument dus gewoon misleid?
Er is geen spraken van misleiding op het moment dat de korting geldt op de adviesprijs van de fabrikant. Kortingen moeten immers niet gericht zijn op de marktwaarde. Technisch kun je dus ook zeker wel van korting spreken.
Dat jij het geen korting vindt omdat het prijsverschil bij concurrenten niet zo groot is of zelfs gelijk, maakt in deze niets uit.

berndv
Berichten: 8268
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door berndv » 09 dec 2016 11:58

Leech schreef:Ibood heeft elke dag een dag aanbieding. Ook hebben ze tegenwoordig een week durende aanbieding. Ze stunten met KORTINGEN omdat ze vaak op zich best met goede aanbiedingen komen, echter geven ze korting over de adviesprijs van het product ipv de winkelwaarde. De webwinkel geeft als smoes de marktwaarde niet in de gaten te kunnen houden omdat deze kan schommelen. De advuesprijs stond aan het begin al vast. Dit is geen representatie korting waarbij het nb. geen echtr korting is omdat ibood de producten nooit voor een reguliere prijs heeft verkocht. Ze verkopen dus een product met voor hun de hoogst haalbare voordeel voor de consument, maar je kan technisch niet van korting spreken.
Op de vele productfora van nb. de webwinkel zelf word hier vaak een opmerking gemaakt met constant de zelfde smoesjes.
Kan deze webwinkel wel spreken van deze absurde kortingen of word je als consument dus gewoon misleid?
wat is hier misleiding aan? De adviesprijs is de enige vaststaande prijs. De marktprijs fluctueert inderdaad en kan op sommige artikelen zelfs tientallen euro's schelen per webshop alleen al, dus van welke prijs zouden ze in uw ogen wel van uit mogen gaan dan? Zowel de adviesprijs als de overige verkoopprijzen zijn vrij op internet te vinden, niets geheims aan en voor iedereen controleerbaar.

En mocht u deze wijze misleidend vinden, staat het u natuurlijk vrij om deze klacht ter beoordeling neer te leggen bij de reclamecodecommissie.

sjohie
Berichten: 9316
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door sjohie » 09 dec 2016 12:12

Het woordenboek zegt (simpel gezegd) dat een korting een vermindering van de oorspronkelijke prijs is, een aangezien zij een lagere prijs tov de adviesprijs geven, is het verschil dus een korting. De adviesprijs is immers ook een oorspronkelijke prijs. Dat de adviesprijs niet de enige prijs van een product is, zal iedereen wel met je eens zijn, maar die andere prijzen zijn overal te zien in diverse prijsvergelijkers, dus er is genoeg informatie voorhanden om er iets van te vinden als consument. Ook ik zie de misleiding niet.

Moneyman
Berichten: 16156
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door Moneyman » 09 dec 2016 12:18

Ben je soms geïnspireerd door het nieuws over de speelgoedwinkels van gisteren?

Laat jezelf gewoon leiden door het bedrag wat jij ergens voor over hebt, en niet door een korting.

kweenie
Berichten: 15391
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door kweenie » 09 dec 2016 12:32

Ach, Nederlanders kopen nu eenmaal graag korting... Het is veel vaker zo dat de 'doorgestreepte' prijs de adviesprijs is.

berndv
Berichten: 8268
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door berndv » 09 dec 2016 12:40

Moneyman schreef:Ben je soms geïnspireerd door het nieuws over de speelgoedwinkels van gisteren?
waarschijnlijk wel
Winkeliers aangesloten bij verschillende brancheorganisaties reageren verbaasd op de aantijgingen. Volgens hen heeft de ACM winkeliers voor het blok gezet met nieuwe regelgeving. Die houdt onder meer in dat een korting pas een korting mag heten als de normale prijs in de afgelopen drie maanden is gehanteerd.

"De termijn van drie maanden komt voor de hele detailhandel uit de lucht vallen”, zeggen de vertegenwoordigers van de brancheorganisaties. Volgens hen hanteren zowel online- als offline winkels ’al decennialang’ een van- en voor-prijs om kortingen te duiden. Daarbij moesten winkels wel kunnen aantonen dat de van-prijs eerder werd gehanteerd, maar van een termijn was geen sprake.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consum ... gen__.html
dit waarschijnlijk. Als je die regels gaat toepassen op een webshop als ibood, mogen ze helemaal niets meer aanbieden, aangezien ze geen artikelen "normaal" in hun assortiment hebben. iBood heeft artikelen in het assortiment als deal, deal afgelopen, artikel niet meer te verkrijgen.

Feitelijk volgens deze regels mag ibood het dus niet hebben over kortingen. Groupon en varianten daarop ook niet dan, of welke andere korting/deal aanbieden.

grun
Berichten: 1586
Lid geworden op: 11 jul 2011 15:23

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door grun » 10 dec 2016 06:51

Leech schreef:Kan deze webwinkel wel spreken van deze absurde kortingen of word je als consument dus gewoon misleid?
Misleiding vind ik een te zware uitdrukking.

Ibood is een site die handig inspeelt op de psyche van de consument:
1. Het product is maar gedurende een beperkte tijd leverbaar voor die prijs, namelijk 1 dag of zolang de voorraad strekt (op=op). Er zijn altijd mensen die doodsbenauwd zijn een koopje mis te lopen.
2. Consumenten laten zich verblinden door het woord "korting". Ze kopen liever iets wat 100 euro kost maar met 90% korting wordt aangeboden dan een product van een tientje waarop je geen korting krijgt. Zelfs als het om hetzelfde product gaat. Combineer 1 met 2 en je hebt een succesvol verdienmodel.

Verder is een adviesprijs ook alleen maar een getal. Fabrikanten hangen graag een hoge adviesprijs aan hun product, dat suggereert kwaliteit en biedt de winkeliers voldoende marge om maximale korting te kunnen geven. Een win-win situatie, maar het is alleen maar marketing psychologie, het is niet echt.

Consumenten kunnen zich beter concentreren op de uiteindelijke verkoopprijs (inclusief verzendkosten), dan op spectaculaire kortingen. Meestal weten ze wel wat een bepaald product kost. Als je dat in het achterhoofd houdt en geen impulsaankopen doet, kun je bij ibood prima winkelen.

taxikemperman
Berichten: 505
Lid geworden op: 08 jun 2005 16:51

Re: Korting op adviesprijs i.p.v. winkelwaarde bij iBood

Ongelezen bericht door taxikemperman » 10 dec 2016 09:23

Heeft u wel eens gekeken bij een pompstation?
Deze geeft ook korting. Dat staat met grote cijfers aangegeven
En die korting wordt gegeven op? Jawel de adviesprijs van de dag ervoor

Gesloten