Pagina 1 van 1

achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 07 apr 2012 19:29
door jagraaf
Enige tijd geleden heb ik diverse achterstallige rekeningen ontvangen van mijn vorige ziektekosten verzekeraar Turien & Co.
Eentje betreft de eigen bijdrage m.b.t. medische zorg, welke ik in 2009 (!) heb gehad.
De andere betreft de eigen bijdrage m.b.t. een medische handeling in 2010.

Ik ben voor deze rekeningen een terugbetalingsregeling aangegaan; niet omdat ik ze niet kan betalen, maar omdat ik van mening ben dat deze rekeningen veel te laat zijn verstuurd.
Onlangs onlangs ontving ik echter weer een rekening van deze maatschappij.

In een begeleidend schrijven was vermeld dat ze mijn aanvullende verzekeringen stop zouden zetten als ik niet zou betalen.
Ik heb momenteel echter al twee jaar een andere ziektekosten verzekeraar...

In hoeverre ben ik verplicht om, zo lang na dato, het verschuldigde bedrag terug te betalen?
Heeft de verzekeraar niet de plicht om binnen een bepaalde termijn de rekeningen te versturen?
Wat gebeurt er als ik gewoonweg niet betaal?

Wie heeft het antwoord?

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 07 apr 2012 19:43
door Mathilde D.
Zie andere draad over Turien. Ik weet niet of er een conclusie te trekken is. Het schijnt dat zorgverzekeraard dit wel mogen doen, hoewel het al enige tijd geleden is. Zie http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 70&t=90938 .

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 07 apr 2012 20:15
door Suzanne 326
Lijkt me toch niet meer dan logisch dat u de rekeningen nog moet betalen en een beetje (erg) flauw omdat het even heeft geduurd voordat u de facturen kreeg deze dan maar niet meer hoeft te betalen.

U had zelf ook eerder contact op kunnen nemen dat er volgens u nog wat betaald moest worden en dit niet op zijn beloop laten!

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 07 apr 2012 22:30
door jagraaf
Beste Suzanne,

Als ik had geweten dat er nog rekeningen open stonden, had ik zeker aan de bel getrokken.
Het feit dat er 3 jaar (!) na dato nog rekeningen op de mat vallen, vind ik niet "het heeft even geduurd."
Verder gelden hierover natuurlijk bepaalde regels en daarom plaats ik dit bericht.
Als je m'n topic goed gelezen had, had je begrepen dat ik mijn achterstallige rekeningen al aan het betalen ben. Het stoort me daarom des te meer dat er nu weer een rekening boven water komt. Ze maken er daar gewoon een zooitje van.
Als je even verder had gelezen, had je gezien dat ik zeker niet de enige ben die de dupe wordt van het wanbeleid van Turien...

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 07 apr 2012 22:41
door sephora30
Hoezo wist je dat niet dan, je weet toch waarvoor je verzekerd bent :?:

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 00:21
door jagraaf
Als je regelmatig doktoren en ziekenhuizen moet bezoeken, raak je de tel nog wel eens kwijt...

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 00:28
door Linoge
Omdat zij er een zooitje van maken wil dat nog niet zeggen dat jij je rekeningen niet meer hoeft te betalen. Je mag wel van ze vragen dat ze aantonen waarom je moet betalen en om welke rekeningen het gaat.

Dat ze dan dreigen je aanvullende verzekering te stoppen vind ik dan wel weer grappig. Ik zou ze aanraden dit te doen en je premie terug te storten :lol:

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 10:28
door superklaver
het hoeft niet perse aan de verzekering te liggen. Het ziekenhuis kan ook laat zijn met de rekeningen door te sturen.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 11:45
door boef530
Tja een rekening achteraf daar hikken meerdere mensen tegen aan. In een grijs verleden mochten zorgverleners de behandelkosten vooraf indienen, nu is dat pas als de patiƫnt uit behandeld is. M.a.w. zorgkosten worden pas achteraf geclaimd bij de toenmalige zorgverzekering, die gaat natuurlijk weer op u verhalen u heeft immers die zorg gehad toen u bij die zorgverzekering was aangesloten. Ik vraag me af of het wel wijs is om van zorgverzekeraar te wisselen als u onder behandeling van een specialist staat. Hoe dan ook de rekening dient voldaan te worden ondanks de tijd die er overheen is gegaan.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 12:02
door witte angora
jagraaf schreef: Eentje betreft de eigen bijdrage m.b.t. medische zorg, welke ik in 2009 (!) heb gehad.
De andere betreft de eigen bijdrage m.b.t. een medische handeling in 2010.

Ik ben voor deze rekeningen een terugbetalingsregeling aangegaan;
Het feit dat er 3 jaar (!) na dato nog rekeningen op de mat vallen,
Ergo, ik neem aan, aangezien er al een terugbetalingsregeling is, dat de nota al een paar maanden geleden, zeg, begin 2012 op de mat lag?

Ik dat geval is de medische behandeling van 2010 niet langer dan 2 jaar geleden, en misschien zelfs niet langer dan een jaar. Voor 2009 geldt hetzelfde, dat kan nooit langer dan 3 jaar geleden zijn, en misschien zelfs maximaal 2 jaar.

Sterker nog, je hebt het over de eigen bijdrage, die nota zou inderdaad pas in het kalenderjaar volgend op het jaar waarin zorgkosten gemaakt zijn, op de mat vallen. In dat geval worden de termijnen waar je over spreekt. allemaal nog wat korter.

Als je vervolgens spreekt over rekeningen die 3 jaar na dato op de mat vallen, denk ik dat je toch wel wat overdrijft. Mag hoor, maar als je enige argument om niet te betalen uit een overdrijving bestaat, dan denk ik dat je zelf het antwoord op je vraag wel weet.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 apr 2012 13:50
door sephora30
jagraaf schreef:Als je regelmatig doktoren en ziekenhuizen moet bezoeken, raak je de tel nog wel eens kwijt...
Moet ik ook maar weet precies wat ik moet betalen.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 jun 2012 16:15
door ebmc
Beste jagraaf,

Ik ondersteun je in je actie jegens Turien en Co Assuradeuren te Alkmaar, al denk ik dat je je casus niet helemaal duidelijk hebt aangegeven.
Ik ben ook in 2008 en 2009 verzekerd geweest bij Turien en Co (en inmiddels ook niet meer). Ook ik kreeg pas eind 2010, toen ik al niet meer verzekerd was bij Turien en Co een brief over een uitstaande nota betreffende mijn eigen risico over 2008 en 2009.

Aangezien ik niet meer verzekerd was bij Turien en Co heb ik opvraag gedaan naar zowel mijn polis als een onderbouwing van het aan mij gefactureerde bedrag (ie kopieen van nota's etc)

Ik kreeg van Turien en Co geen antwoord op mijn vragen maar pas weer een brief in oktober 2011 (dit was een kopie van de brief in 2010). Na heel wat heen en weer gebel en geschrijf, zijn we nu zover dat Turien en Co nog steeds geen antwoord heeft gegeven op mijn vragen maar wel een deurwaarder op mij af heeft gestuurd.

Ik denk dus dat de casus tegen Turien en Co niet is dat zij niet het recht hebben een rekening te sturen over het eigen risico, maar dat zij deze facturen (omdat ze dit zo verschrikkelijk laat doen) moeten kunnen onderbouwen (en dat doen ze niet).
Verder is het natuurlijk wel redelijk ongepast je verzekerden niet op de hoogte te stellen dat er nog een rekening aan zit te komen (als je bijvoorbeeld je polis stopzet bij Turien en Co zou het niet misstaan nog een brief van ze te ontvangen waarin ze aangeven dat je in de toekomst nog een factuur zou kunnen ontvangen voor eigen risico van de afgelopen verzekerde jaren!)

Zijn er buiten mijzelf en jagraaf, nog andere mensen met ditzelfde probleem? Graag jullie reactie!

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 08 jun 2012 16:22
door Jolijn
In dit topic een link naar een ander topic over Turien&Co.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 11 jun 2012 12:12
door Frau
Een zorgverlener mag tot 3 jaar een declaratie indienen bij de zorgverzekeraar. Als er dan blijkt dat er nog Eigen Risico openstaat (zowel het verplichte en het vrijwillige) mogen zij het nog bij de klant in rekening brengen.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 12 jun 2012 00:00
door tenormin
Frau schreef:Een zorgverlener mag tot 3 jaar een declaratie indienen bij de zorgverzekeraar. Als er dan blijkt dat er nog Eigen Risico openstaat (zowel het verplichte en het vrijwillige) mogen zij het nog bij de klant in rekening brengen.
2 Jaar langer. Is trouwens al geschreven. Dus tot en met 5 jaar is men verplicht te betalen. Vind trouwens dat TS ook zelf de rekeningen moet bijhouden, d.w.z. moet verwachten dat er onbetaalde rekeningen zijn, zeker als je veelvuldig gebruik moet maken van het medisch circuit. Ben zelf ook zo'n persoon wiens eigen risico b.v. al in Februari moest worden betaald. Had ik niets gehoord had ik zelf de verzekeraar aan de staart getrokken, alleen maar om te voorkomen voor onplezierige verrassingen te komen staan.

Re: achterstallige rekeningen van zorgverzekeraar

Geplaatst: 03 aug 2012 19:44
door HansdS
Ook ik heb zojuist een rekening van Turien gekregen: 1060 Euro over 2 jaar niet betaald eigen risico en over ziekenhuis bezoek van mij en onze andere gezinsleden. Dit is dus 4 jaar na dato.
Natuurlijk is het zo dat je met 5 gezinsleden er rekening mee moet houden dat er maximaal 750 Euro (2008) en 775 E (2009) betaald moet worden. Echter, gedurende het jaar worden er al zaken betaald die niet gedekt worden door de verzekering. Turien houdt er een administratie op na die dusdanig ondoorzichtig is dat niet is na te gaan wat "eigen bijdrage" is of "niet gedekt". Daardoor is mijn advies: houdt bij Turien zelf alles bij (hetgeen lastig is bij declaraties van zorginstelling rechtstreeks aan de verzekering) of zoek een andere verzekering (hebben wij gedaan en nu dik tevreden met de heldere overzichten)